• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Een groep van 30 man van de Kustwacht is aan het staken omdat volgens de vakbond van de Kustwacht, sprake is van discriminatie tussen Curaçaose en Nederlandse werknemers. Woordvoerder Roderick Gouverneur van de Kustwacht zegt echter dat het geen kwestie is van discriminatie.

“Enkele werknemers zijn ontevreden over het nieuwe roulatiesysteem op de kleine bootjes. Daar hebben ze wat op tegen”, zegt Gouverneur. De woordvoerder denkt dat de stakers zich richten op het hoofd van het Steunpunt van de Kustwacht op Curaçao, Paul de Kloet. “Hij is een Europese-Nederlander en daarom halen ze discriminatie erbij, maar ik begrijp niet waarom.”

Contract
De groep lokale stakers is ook niet tevreden over het contractsysteem van de Kustwacht. “Lokale jongens krijgen eerst een contract van vijf jaar, wat verlengd kan worden tot de werknemer 30 jaar is. Daarna moet men solliciteren op eventueel openstaande vacatures, als die er niet zijn wordt een werknemer uit de roulatie gehaald”, legt Gouverneur uit. Volgens de woordvoerder werkt het systeem al jaren op deze manier.

Patrouille
Gouverneur kan nog niet zeggen wanneer de staking op zijn eind komt, aangezien de vakbond nog ‘enkele punten aan het uitwerken is.’ De staking heeft geen invloed op het werk van de Kustwacht. “De patrouilles gaan gewoon door. We werken samen met Aruba, Sint Maarten en Nederland dus we hebben genoeg mensen om het werk goed te laten verlopen.”

5 reacties op “Lokale werknemers Kustwacht staken”

 1. Staken is hun goed recht, maar het is laf om als het niet gaat zoals ze willen de discriminatie kaart te trekken is een zwakte bod.
  De kustwachters worden hier lokaal aangenomen en vallen onder een YDK Minister die de dagelijkse leiding toevertrouwt aan een leidinggevende.
  de voorschriften zijn duidelijk je hebt een contract voor 5 jaar, deze regeling is gemaakt met alle landen en goed gekeurd.
  het is jammer dat mensen alleen maar luisteren wat ze willen horen, want niemand heeft ze verplicht om als Kustwacht te werken, waarbij duidelijk is gezegd dat het geen baan is
  voor het leven. Tuurlijk willen we allemaal een vaste baan maar dan had je een andere opleiding moeten volgen en een andere baan moeten nemen

 2. Het gaat hier om een kleine groep die vorig jaar ook al eens ‘ aktie ‘ voerden, toen geen gelijk kregen en nu naar een andere ‘ bond ‘ zijn gestapt en daar hun gelijk proberen te halen. Men wil een ‘ commissie ‘ die zaken moet onderzoeken, waarbij ze voorbij gaan aan het feit dat al in de tijd van Wilsoe een dergelijke commissie is ingesteld, die blijkbaar haar werk niet doet!
  Get your facts together, zou ik zeggen voordat je aan dit soort onzinnige akties begint!!

 3. Alle lokaal aangenomen personen hebben en contract getekend. Als zij het er niet mee eens zijn moeten zij vragen of ze mogen opstappen en als dat voor hun financiele gevolgen heeft zullen zij die moeten dragen.
  Staken zoals dat nu gebeurt heet werkweigering. In een semi-militaire organisatie onvergeeflijk. Ontslag voor de werkweigeraars lijkt mij op z’n plaats.
  En….. gelukkig heeft hun afwezigheid op de werkvloer geen gevolgen voor het functioneren van de organisatie. (Wat heet overbodig zijn).

 4. elke kustwachter weet dat als hij/zij word aangenomen er maar plaats is voor 5 jaar daarom tekent hij/zij ook een contract. Het is natuurlijk heel zuur als je werkt bij een organisatie waar je een goede baan heb , uitstekende beloning krijgt en goede secundaire voorwaarden heb, je op een keer afscheid moet nemen.
  Maar in een organisatie van 240 personen die de kustwacht hier heeft, zijn er natuurlijk maar weinig banen voor oudere werknemers, het is een zwaar beroep op zee en als je 62 bent kan je dat niet meer. De kracht ligt natuurlijk op zee daar moeten onze jongens/meisjes hun brood verdienen varend en vliegend.
  Dat de Nederlandse werknemers zijn merendeels Mlliitaire werknemers die tijdelijk aan de kustwacht worden uitgeleend en totaal andere situatie en een andere ervaringsopbouw .
  Maar ook daar bij de militaire organisatie is de stelregel exit bij hun 32 levensjaar als er geen passende functie is voor deze personen.
  voor wat betreft het roulatie systeem, zo iets is goed voor de organisatie maar ook voor de werknemers, voor de organisatie omdat als iemand ziek is of afwezig de boten toch op zee kunnen gaan en voor de medewerkers van de andere diensten hun kennis word vergroot en vice versa.
  Ook is het goed om groepjes vorming te voorkomen en dat de kreet want we doen het altijd zo , ook eens door iemands andere ogen word bekeken. Immers de organisatie moet wel scherp blijven.

  Nu hebben de kustwachters van Curacao een voordeel, deze hebben een gedegen opleiding gekregen van de kustwacht waardoor ze zo door kunnen stromen bij de politie.
  de Vakbonden moeten er voor zorgen dat deze mensen door kunnen stromen en op een voorkeur lijst komen te staan zodat ze bij SKS, Politie aan de slag kunnen.

 5. Las in Amigoe hierover ook een stukje. Wie ooit in het leger of andere militaire organisatie heeft gezeten en weet wat discipline is en ook weet dat de vent met een streep meer de baas is, ook al is hij onredelijk, die begrijpt het wel. YDK is dat niet gewend. Dan komen termen als discriminatie en respect al snel naar buiten. Heb in een werksituatie eens een Canadees een YDK een stomme neger horen noemen. Toen ik hem daarop aansprak was zijn commentaar “ik ben Canadees en wij hebben geen kolonieen gehad”…..Hij zat er niet mee, de makambas die er bij stonden wel…De YDK was in dat geval inderdaad stom geweest..De Canadees in mijn ogen ook…