• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – “Hoewel het interim-kabinet de regering mogelijk heeft verplicht om het nieuwe ziekenhuis op het Amstelterrein te bouwen, is het belangrijk dat er voldoende steun in het parlement is hiervoor”, schrijft Statenlid Ivas Asjes aan premier Daniel Hodge. Asjes wil duidelijkheid over de gemaakte plannen.

“Volgens mijn informatie, is het voorkeursscenario van USONA, voorgesteld in de brief gedateerd 8 oktober 2012, dat de regering USONA authoriseert om verder te gaan met het project om het nieuwe ziekenhuis te bouwen op het terrein van het Amstelterrein”, aldus Asjes, “als USONA onder andere een contract zou tekenen met Ballast Nedam om het terrein bouwklaar te maken, een gedetailleerd ontwerp zou maken en een uitvoeringsplan voor de bouw op zou stellen.”

Claim
Volgens het Statenlid zou er een financieel advies en een intern juridisch advies zijn die wijzen op de mogelijkheid dat (U)SONA en/of Ballast Nedam een schadeclaim indient tegen de regering, als het transitiekabinet Hodge besluit om het nieuwe ziekenhuis niet te bouwen op het Amstelterrein. “Ik ben van mening dat wij niet moeten schrikken van de mogelijke schadeclaim aangezien wij één keer in de honderd jaar een nieuw ziekenhuis bouwen op Curaçao. Daarom zijn wij verplicht om een keuze te maken die daadwerkelijk de kwaliteit van zorg verhoogt en de steun van de gehele gemeenschap geniet.”

Asjes heeft de premier twintig vragen voorgelegd over het nieuwe ziekenhuis:

1. Hoorde het nemen van beslissingen over een nieuw algemeen ziekenhuis tot de specifieke taken die de interim-gouverneur het interim-kabinet Betrian had gegeven, ja of nee?
2. Kan ik een kopie krijgen van alle juridische en financiële adviezen verband houdend met de brief gedateerd 8 oktober 2012 die USONA had gestuurd naar interim-kabinet Betrian?
3. Kan ik kopiën krijgen van alle juridische en financiële adviezen verband houdend met de brief d.d. 14 december 2012 die ex-premier Betrian naar (U)SONA stuurde?
4. Waren meer ministers en/of adviseurs aanwezig tijdens de vergadering en/of gesprek dat premier Betrian op 21 december 2012 voerde met (U)SONA?
5. Kan het parlament een kopie krijgen van deze vergadering en/of gesprek?
6. Kan ik kopiën krijgen van alle juridische en financiële adviezen verband houdend met de brief dd 24 december, die ex-premier Betrian stuurde naar (U)SONA?
7. Is het onderwerp van het nieuwe ziekenhuis ter sprake gekomen tijdens de reis die ex-premier Betrian naar Nederland maakte in december 2012?
8. Indien ja, wat werd besproken en/of afgesproken in Nederland?
9. Indien ja, heeft dit de positie van ex-premier Betrian in zijn brief van 24 december, beïnvloed?
10. Is het waar dat het voorkeursscenario dat USONA voorstelde in haar brief van 8 oktober 2012, was om (U)SONA te authoriseren om door te gaan met het project voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis op het terrein van Isla Scadta ( ‘’Amstel’’) in de zin dat het onder meer een contract zou afsluiten met aannemer Ballast Nedam om het terrein van Isla Scadta bouwklaar te maken, een gedetailleerd ontwerp te maken en een uitvoeringsplan voor de bouw?
11. Heeft USONA een contract afgesloten met Ballast Nedam?
12. Indien ja, kan ik een kopie van dit contract krijgen?
13. Had het interim-kabinet Betrian goedkeuring van het Parlament over de financiering van het nieuwe ziekenhuis op het moment dat de premier zijn brief dd. 24 december 2012 stuurde naar (U)SONA?
14. Indien nee, waarom hebben de interne financiële en juridische adviezen dit punt niet meegenomen voordat werd gewezen op de mogelijkheid van een schadeclaim van (U)SONA en/of Ballast Nedam tegen de regering en gemeenschap van Curaçao indien het transisitekabinet besluit om het nieuwe ziekenhuis niet te bouwen op het Isla Scadta terrein?
15. Indien nee, waarom hebben de interne financiële en juridische adviezen de beheersovereenkomst gesloten tussen de regering van Curaçao en Fundashon SONA van 11 augustus 2011 niet meegenomen voordat werd gewezen op de mogelijkheid van deze schadeclaim van (U)SONA en/of Ballast Nedam tegen de Regering en gemeenschap van Curaçao?
16. Indien nee, waarom hebben de interne financiële en juridische adviezen niet gewezen op de mogelijkheid dat interim-kabinet Betrian de Comptabiliteitswet zou hebben overtreden, in de zin dat het goedkeuring moest hebben van het parlement over de financiering van het nieuwe ziekenhuis voordat minister-president Betrian zijn brief van 24 december 2012 naar (U)SONA stuurde?
17. Indien conform de beheersovereenkomst van 11 augustus 2011 en/of de Comptabiliteitswet Interim Kabinet Betrian de goedkeuring van het parlement had moeten vragen voordat de ex-premier zijn brief van 24 december verstuurde, kan deze brief ongeldig worden verklaard?
18. Als rekening wordt gehouden dat Fundashon SONA bij het tekenen van de beheersovereenkomst op 11 augustus 2011 geweten moet hebben dat interim kabinet Betrian goedkeuring van het Parlement over de financiering van het nieuwe ziekenhuis moest hebben over de financiering van het nieuwe ziekenhuis, zou een mogelijke schadeclaim van (U)SONA tegen de Regering en Gemeenschap van Curaçao kans van slagen hebben?
19. Indien de brief van expremier Betrian van 24 december 2012 aan (U)SONA niet ongeldig kan worden verklaard en/of een mogelijke schadeclaim van USONA en/of Ballast Nedam levens vatbaar is, kan Betrian persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor deze claim?
20. Artikel 7 van de algemene voorwaarden van de beheersovereenkomst geeft de regering de mogelijkheid om de overeenkomst te beëindigen. Zal transitiekabinet Hodge dit akkoord beëindigen als mocht blijken dat er onvoldoende steun in het parlement is om het nieuwe ziekenhuis te bouwen op het terrein van Isla Scadta?

7 reacties op “Asjes wil duidelijkheid over plannen ziekenhuis”

 1. Ps ik heb ook een Vraag .Hoe staat het met al die oneerlijke Baantjes en Gelden wat uw niet mocht Innen??????? Dus bij deze er zijn nog meer mensen met vragen maar die op waarheden basseren .Pack your Bag and Fly too the land of the Insoportable A Ticket one way.

 2. deze Figuur is zelf om aan tezien niet zeer prettig laat staan dat gedoe met zoveel vragen waar het echte Volk niks aan heeft en vooral niet uit zijn monde wilt Horen. Fly too an other Planet Please Please.Deze gekrakeel ben ik ohhhh zo zat alleen al als zijn lippen bewegen wordik onwel.

 3. Als Asjes blijft zeuren dan ben ik van plan om alle Statenvergaderingen tot de 2016 te cancelen. Genoeg is genoeg. Basta!

 4. Asjes is zijn hele leven al ongeloofwaardig!!
  of hij gelijk heeft of niet, maakt niet meer uit.
  de man is een leugenaar en een clown.

 5. Kan Constancia c.q. MFK/PS/MAN persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor de kosten van de commissie Pinedo en de vertraging van een NHN, die zij de laan uit stuurde?

 6. Asjes baalt waarschijnlijk, er is nu mogelijk niets te roven!
  Dus dan zoek je de publiciteit, uit frustratie.

  Deed Coopertire ook altijd, als hij niet kon roven zocht hij de media op, als zijn zakken gevuld werden dan was hij muisstil.

 7. Als Asjes gaat praten over het belang van het parlement, dan krijg ik een vieze smaak in mijn mond. Uitgerekend de man die de Statenvergaderingen probeerde te verhinderen. En waarom zo interessant doen met al deze vragen. Je bent als PS de grootste partij en coalitie partner. De coalitiepartners overleggen regelmatig. Vraag het dan! Of moeten we uit al het gevraag om publiciteit van Asjes concluderen dat hij niet echt meer mee mag doen?!