• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Paus Benedictus XVI gaat morgen na zijn aftreden door het leven als emeritus paus. Als emeritus paus zal hij een witte soutane blijven dragen. Benedictus zelf heeft hiertoe besloten. Dit heeft woordvoerder van het Vaticaan Federico Lombardi vandaag gezegd.

 
De afgelopen twee weken hadden functionarissen binnen het Vaticaan juist laten doorschemeren dat Benedictus waarschijnlijk de traditionele zwarte kledij van een geestelijke zou gaan dragen en dat hij zich zou bedienen van de titel emeritus bisschop van Rome, om zo geen verwarring te stichten. Waarom Benedictus ervoor heeft gekozen om afstand te doen van de titel bisschop van Rome en zijn titel van paus te behouden is niet duidelijk, zei Lombardi. Benedictus doet na zijn pensionering ook afstand van zijn kenmerkende rode schoenen. Hij ruilt deze in voor een paar handgemaakte bruine leren instappers uit Mexico die hij tijdens een bezoek in 2012 aangeboden kreeg. Benedictus mag na zijn aftreden worden aangesproken met Zijne Heiligheid.

Twee pausen
De zorgen over het feit dat er feitelijk twee pausen tegelijkertijd in het Vaticaan zijn, Benedictus gaat bij de Vaticaanse Tuinen wonen, nemen door zijn beslissingen toe. Het feit dat zijn secretaris, Georg Gänswein, ook de nieuwe paus gaat dienen draagt hier alleen maar aan bij. Gänswein gaat samen met Benedictus in het klooster wonen, maar zorgt overdag voor een soepel lopend huishouden van de nieuwe paus. Gevraagd naar de mogelijkheid van conflicten, zei Lombardi slechts dat er duidelijk was nagedacht over de beslissingen en dat ze vermoedelijk omwille van de eenvoud zijn genomen.

College van Kardinalen
Lombardi ging ook in op de bespreking van het College van Kardinalen die plaatsvinden zodra de paus afgetreden is. Op deze bijeenkomsten bespreken de kardinalen de problemen waar de kerk mee te maken heeft en wordt een datum vastgesteld voor het conclaaf waarop de opvolger van Benedictus wordt gekozen. De eerste van deze reeks besprekingen heeft op zijn vroegst volgende week maandag plaats. Gisteren gaf Benedictus de kardinalen toestemming om de begindatum van het conclaaf naar voren te halen.

© Novum

www.versgeperst.com