• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Enkele honderden passagiers van een vlucht uit Paramaribo hebben zich gistermiddag op Schiphol verbaal tegen de Koninklijke Marechaussee gekeerd. Daardoor kon een geplande strenge ‘honderdprocentscontrole’ niet volledig plaatsvinden.

 
De vlucht, uitgevoerd door de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM), was vanuit Suriname met vier uur vertraging vertrokken. Volgens nieuwssite Starnieuws kreeg de marechaussee nog tijdens de vlucht een anonieme tip dat er een wapen aan boord zou zijn. Daarop werd besloten na landing alle bagage in beslag te nemen en het hele toestel ondersteboven te keren. De passagiers moesten tijdens die actie meer dan vier uur wachten in de aankomsthal op Schiphol. Op een gegeven moment werd de sfeer in de aankomsthal zo grimmig, dat de marechaussee het niet meer verantwoord vond de controle uit te voeren.

Controle gestopt
Een woordvoerder van de marechaussee kan die versie van de feiten bevestigen noch ontkennen, en kan ook niet aangeven of er daadwerkelijk een wapen werd gevonden. “We zijn de controle preventief gestopt, voor het echt uit de hand zou lopen, dus niet alle passagiers hebben de uitgebreide controle ondergaan. Het is naar mijn weten de allereerste keer dat die niet is kunnen doorgaan”, vertelt woordvoerder Muller tegenover Novum.

Honderdprocentscontroles
De Surinaamse Luchtvaartmaatschappij wil niet reageren op het incident. “Alles met betrekking tot de veiligheid is de verantwoordelijkheid van de luchthaven van aankomst”, aldus SLM-directeur Ewald Henshuys desgevraagd. De honderdprocentscontroles, de procedure waarbij passagiers uit Suriname en de Antillen op Schiphol extra streng worden gecontroleerd op het smokkelen van verdovende middelen, is al sinds de invoering in 2003 controversieel. De procedure leidde tot diplomatieke conflicten tussen Paramaribo en Den Haag, nadat meermaals Surinaamse ministers door de marechaussee aan die controle waren onderworpen. De Hoge Raad besliste medio vorig jaar nog dat de douaneautoriteiten op Schiphol de wettelijke bevoegdheid missen om tijdens honderdprocentcontroles persoonlijke informatie in te winnen van passagiers.

© Novum

27 reacties op “Surinaamse passagiers keren zich tegen marechaussee”

 1. @Jan, Over Hato zul je mij niet horen klagen… Ken daar de weg 🙂

  Hier ging het er even over hoe de USA officials zouden hebben gereageerd…

 2. reciprociteit met deze schijtpijpen toepassen

 3. @Philippe Maaskant,
  En maar klagen dat men op HATO niet vriendelijk is.
  Wat gij niet wilt dat u geschiedt doe dat ook een ander niet !

 4. @hehehe, in de USA had iedereen op de grond moeten gaan liggen met de handen op de rug die dan even vastgemaakt zouden worden. De grootste schreeuwers eerst met pepperspay neutraliseren. Dan afvoeren in de cel en na drie dagen weer terug. Boete wegens orde verstoring en direct het volgende vliegtuig terug. Visum voor de volgende trip wordt zonder verklaring geweigerd…SLM op de zwarte lijst…

 5. @ Anonymous. Juist daarom zette ik er “Curacaos” bij om je op het goede spoor te houden.

 6. @ Anonymous. En wat maakt het uit? 1 Pot nat.

 7. Ik heb uit betrouwbare bron vernomen dat er door die Surinaamse passagiers Winti geesten werden aangeroepen om die controle te verstoren. Het lijkt er sterk op dat de Winti vooroudergeesten van de Surinamers van invloed zijn geweest op het stopzetten van de controles.

 8. @Zorro schreef; het is weer het oude Curacaouse liedje.

  Het gaat hier wel over Surinaamse passagiers meneer Zorro. Jammer voor jou, maar het gaat niet over Curacaoënaars.

 9. Voortaan deze Bouterse aanhangers in kooien plaatsen voor een 200% controle. Wie criminelen aanhangt maakt zich op zijn minst verdacht in de ogen van ‘niet criminelen’.

 10. @ Vito. Het probleem van drugs is Nederland zelf

  Het is weer het oude Curacaose liedje: het is altijd de schuld van een ander.

 11. Het vervolg laat zich raden. Er komen op Schiphol hekken met tralies zodat de passagiers die amok maken in bedwang gehouden kunnen worden. Zie ze al zitten in het werkoverleg van de marechausee. Brainstormen over deze nieuwe ontwikkeling. Risico vluchten dus voortaan in getraliede hokken houden. Max 50 in een hok. Kan morgen gebeuren met een vlucht uit Curacao. Of lossen op Schiphol Oost en ze daar met de bus heenrijden in een oude hangar controleren…

 12. En nu de kans voor de Caribische Nederlanders om zich te keren tegen Marechaussee op Schiphol. Gewoon weg allemaal een keertje in verzet komen en onrust scheppen daar op Schiphol. Het probleem van drugs is Nederland zelf waar men gewoon weg van dat spul houdt, alsof hun leven ervan hangt. Doktoren magistraten, politici allemaal in witte pakken zijn afhankelijk van dat shitt en master in het discriminineren van mede landgenoten voor het smokkelen van dat spul hier naar toe. Op de Europese markt is dat spul goud waard op de eilanden niks waard.

 13. Ook dit lynchparty gedrag behoort bij onze cultuur. De resultaten zullen op korte termijn wel zichtbaar en voelbaar worden, jammer voor onze ” beschaafde ” landgenoten.

 14. De kop moet idd passagier van een vlucht uit suriname zijn. Er vliegen zat Nederlanders en duiters en fransen op die vluchten. Maar dan nog. Controle is controle. Daar moet je je aan houden. Op basis van een tip over een wapen aanboord lijkt me geen reden om de 100% controle zo nauwe uitte voeren. $ uur wachten om door the 100% controle te komen is belachelijk!! Waar komt die tip vandaan? Is het wel echt? In iedergeval hebben ze hun 600 euro gekregen voor een vertraging van meer dan 3 uur dus niet zeiken.

 15. ze hadden dit moeten proberen in USA.

 16. Je kunt er niet op vertrouwen dat in Suriname wel gecontroleerd word.

  Daar blijft het gebruik van vuurwapens al onbestraft (decembermoorden), laat staan enkel het bezit ervan.

 17. WW, volgens mij zijn ze gewoon Surinaamse passagiers. Tussen hen misschien een enkele of een paar europese Nederlanders.

 18. overigens, ik neem aan dat de kop ” passagiers van een vliegtuig uit Suriname ” moet zijn ipv Surinaamse passagiers……….

 19. De vlucht had in eerste instantie (op Suriname) al 4 uur vertraging en daarna werden de passagiers nog eens vier uur vastgehouden op schiphol in de aankomsthal na een vlucht van 9 en een half uur zou ik ook kwaad worden, zeker als ik niets ,zoals 99% van de mensen niets te verbergen heb.

  Als ik daar gestaan zou hebben met mijn drie kinderen in de leeftijd 3 t/m 8 jaar oud dan was ik ook gewoon doorgelopen en had ik ook stampij gemaakt, je hoeft toch niet alles te pikken!

  Overigens ga ditzelfde eens doen met een vlucht uit Londen, (over het algemeen blanke zakenmensen) ik denk dat je marechaussee al na een half uurtje, zoveel problemen had gehad dat ze de contole niet meer verantwoord vonden.

 20. “Alles met betrekking tot de veiligheid is de verantwoordelijkheid van de luchthaven van aankomst”, schrijft de SLM. Waarom dan geen extra controlen op de luchthaven van vertrek. Zo kan je iedereen wel laten vertrekken en niet wetend wat iemand dan bij zich zou kunnen hebben. Boos of niet boos gewoon de controle uitvoeren. Het zekere voor het onzekere.

 21. Ze doen het niet voor niets, als wij burgers ons beter zouden gedragen en geen verdovende middelen zouden smokkelen, dan hadden we al deze issues niet gehad (ja, ook de nederlander smokkelt drugs vanuit deze regio)
  We hebben het te danken aan al DIE mensen. Het personeel van Schiphol doet alleen hun werk, niks meer en niks minder. Ik ben een alleenstaande vrouw, die altijd alleen reist, ik wordt altijd eruit gepikt voor extra controle, nee ik voel me niet gediscrimineerd, het is nou eenmaal de policy om alleenreizende vrouwen extra te controlen dat is hoe het altijd gaat, ga ik mensen lopen dreigen en moeilijk doen? Natuurlijk niet, wat een onzin. Grow up people en als het je zo dwars zit, vlieg dan eerst naar MIA, als je via Amerika binnen komt, zijn er geen 100% controles op Schiphol, maar wel op MIA airport.. Succes!!

 22. at etienneSambo, je kan niet echt lezen he? Het ging een keer niet over drugs

 23. Het is toch ongeloofelijk dat de Marechaussee te schijterig is om die controle fatsoenlijk uit te voeren. Zacht gekookte eitjes zijn het.

 24. Wat een hilarisch zwaktebod!! Een nieuwe trend is mogelijk geboren …………

 25. Heel goed van deze groep passagiers. We moeten eens laten zien dat het drugsbeleid komplete waanzin is. Ik hoop dat meer passagiers en bloc de controle zullen weigeren. De overheid bekijkt het maar met die fratsen!

 26. Dat is een goede.. gewoon allemaal kwaad worden en dan is er geen controle.. wat een doetjes daar

 27. nou dan weten die jongens voortaan wat ze moeten doen:
  wapentje smokkelen, achteraan gaan staan en dan anderen ophitsen totdat er een rel komt
  WTF marrechausee, dat je toegeeft zonder het wapen gevonden te hebben!