CURAÇAO – Curaçao Airport Partners (CAP) meldt dat passagiers op luchthaven Hato vanaf 15 maart gecontroleerd worden op vloeistoffen. De controles gelden zowel voor reizigers die aan boord gaan als reizigers die overstappen. De bestemming van de passagiers maakt hierbij niet uit, aldus CAP.

Passagiers mogen maximaal 100 milliliter vloeistoffen in hun handbagage meenemen in een geseald, doorzichtig zakje. Verpakkingen van meer dan 100 milligram mogen alleen meegenomen worden in ruimbagage. Uitzonderingen zijn babyvoeding, moedermelk en vloeistoffen die voor medisch gebruik zijn bedoeld.

Controle
De Curaçaose luchtvaartautoriteiten hebben de controle ingevoerd. CAP zorgt ervoor dat er een derde scanner komt, ook worden enkele veranderingen in het screeningsproces aangekondigd. Zo is bijvoorbeeld de belastingdesk naar beneden verplaatst, en sinds vorige maand in gebruik.

28 reacties op “Vliegtuigpassagiers gecontroleerd op vloeistoffen”

 1. Vanaf 2014 weer vloeistoffen mee aan boord

  Vliegtuigpassagiers in de Europese Unie mogen vanaf 2014 weer grotere hoeveelheden van bepaalde vloeistoffen mee aan boord nemen. Het huidige verbod, dat een terreuraanslag moet voorkomen, zou tegen 2016 helemaal verdwenen moeten zijn. Maar dat hangt af van de ervaringen met de versoepeling van de regels.
  Dat meldden Europarlementariërs vrijdag. Zij kwamen het besluit overeen met de Europese Commissie in Brussel.

  Vanaf 31 januari 2014 kunnen medicijnen, dieetproducten en babyvoeding gewoon weer mee in de handbagage. Daarnaast mogen dranken, gels en parfums die na de veiligheidscontrole op een luchthaven zijn gekocht, zonder belemmering mee bij een overstap. Speciale scanners gaan voortaan vloeibare explosieven in handbagage opsporen.

  DUS CURACAO GAAT DIT INVOEREN TERWIJL HET WORDT AFGESCHAFT??????

 2. @Nicky, waarom vertel je niet iedereen dat jij hier persoonlijk voordeel aan hebt

 3. Flauwekul dit.. doe het dan alleen op vluchten naar de USA.. Hebben ze weer een reden om nog meer airport tax te gaan vragen. En wie zijn die mensen die de controle doen.. straks jatten ze gewoon je spullen uit je tas!

 4. Verder komt er geen enkel wapen aan boord van geen enkel vliegtuig. Niet eens van de ministers. En zodra er een vlucht vertrekt richting US territory is er kans dat er een terrorist aanboord zit. Je wilt niet weten watvoor regels TSA een airline allemaal oplegt. Google het maar even Transportation Security Administration (TSA)

 5. Je hoeft geen LAG check te doen om CAT 1 status te hebben. Het is een extra beveiligings maatregel. De medewerkers gaan door een strengere controle achter gesloten deuren. Deze controle wordt uitgevoerd door de airport police en airport security. Let eens op de rode deur tussen de incheck balies.

  Waar het mij om gaat is het feit dat onze CBA luchtvaartdienst voor het eerst in een lange tijd een regulation heeft ingevoerd. Dit deden ze eerst niet en dit betekend dat er eindelijk werk uitgevoerd wordt door de CBA. En DAT is een stap richting de CAT 1 status. CBA moet het allemaal bepalen en controleren hier op Curacao. Dat deden ze niet naar behoren en kregen een CAT 2 status om hun oren. CBA moet controles uitvoeren op de luchtvaart maatschappijen die op Curacao landen en gevestigd zijn en wetten maken om de veiligheid van de reiziger te garanderen. Ik zeg goed bezig en eindelijk zit er een beetje vaart in het bootje om vooruit te gaan. Dat wij als reizigers langer in de rij moeten staan of vaker een hand baggage tas moeten in checken is natuurlijk minder.

 6. Nicky, Bonaire is CAP 1 en heeft deze controles niet! leg dat maar eens uit!

 7. @Nicky, We hadden een oud minister die met 3 wapens rondloopt en deze man wordt niet gecontroleerd op Hato omdat hij minister is.. Dus wat hebben we aan deze checks? Deze meneer kan met zijn wapens het vliegtuig in. Daarnaast zolang corrupte oud presidenten en ministers gewoon niet worden opgepakt, als de min pres op tv gaat schreeuwen dat er een een staatsgreep is zolang de minister van justitie brieven naar ministers van de USA gaan schrijven om een crimineel zijn geld terug te geven blijven we in cap 2! Al die dingen tellen mee! en tevens leg uit. Wie controleerd die airport medewerkers? Zij kunnen heel makkelijk spullen stoppen in tassen.. en dan mag ik als reiziger geen flesje water meenemen.. we wonen toch in Curacaostan vol met moslim terroristen?

 8. Belastingdesk, kijk dat zijn nu goede berichten eens kijken als het zooitje van MFK nu nog het eiland afkunnen , zal wel want de regels gelden alleen voor het volk, maar niet voor onze leiders.

 9. En wat weet jij nou wat terroristen wel en niet bereid zijn te doen? Ben je er een van ofzo?

 10. Sorry hoor maar voor mij geldt alles wat door de luchtvaartdienst geeist wordt helpt om terug te komen op een CAT 1 status. Als je een beetje verstand hebt van Audits en regulations zou je dat weten. Hato airport heeft een CAT 1 status maar de luchtvaartdienst is CAT 2.

  En verder is er geen LAG check bij de eerste security screening op Hato. Ze zoeken daar alleen naar wapens en drugs. En daarom doen ze bij LAG check pas als je voorbij de gate bent. Dit is gaat nu dus veranderen. Er wordt wel op LAGs gecontroleerd bij de eerste security screening en dus niet meer bij de gate. Daarom wordt je flesje water als je het aanboord wilt meenemen in een sealed bag aan je gegeven. Anders wordt die toch afgepakt. Het is niet zo moeilijk mensen. Het is een stap vooruit en eindelijk een nieuwe regelgeving die door de luchtvaartdienst is doorgevoerd! Zolang de luchtvaartdienst zijn taak niet naar behoren doet blijven we CAT 2.

  Op St Maarten doen ze de LAG check wel bij de eerste security screening net als al die andere vliegvelden die je noemde, daarom wordt er geen check gedaan bij de gate.

 11. @Nicky, De cap 1 status heeft niets te maken met vloeistoffen. Lees aub het rapport waarom de status is verlaagd voordat je hier dingen loopt te verkondigen!

  Daarnaast op Sint Maarten is geen extra controle bij de Gate! In Colombia (toch een land met hier en daar wat geweld) is er geen extra controle bij de Gate! In Panama is geen extra controle bij de Gate! en ga zo maar door! Ook op Schiphol is geen extra controle bij de Gate!
  Alleen bij vluchten naar de USA is dit en dit was al van toepassing. Naast het feit dat deze maatregel onzinnig is is het ook iets wat alleen maar de passengier veel last van heeft.. Net alsof er terroristen met divi divi air van Curacao naar Bonaire gaan vliegen!

 12. Meeste vliegvelden op de wereld hanteren dit al jaren lang. Waarom dit op Curacao zolang heeft moeten duren weet Joost wel. St maarten is het allang zo en heb nooit iemand horen klagen. Verder mag je wel vloeistoffen meenemen alleen niet meer dan 100ml en in een zip lock bag. Gewoon een kleine tandpasta en parfum kopen tijkt mij. Als je toch zo vaak reist is het alleen maar handig toch? Is niet zo moeilijk hoor. Er wordt geklaagt dat de security op Hato niks voorsteld, maar geloof me dat de security check voor personeel ook aangescherpt wordt. Anders is de invoer van de LAG’s onzin toch? Maar dat is CAP weer vergeten te melden in het persbericht. En nogmaals willen jullie dat Curacao weer een CAT 1 status krijgt of wat???

 13. Dus eigenlijk kan je geen handbegage meer meenemen als je maar met 1 stuk bagage wil reizen. Immers waar laat je je tandpasta en parfum etc? Nog vervelender is wanneer je dit dus in je koffer moet doen en men raakt je koffer kwijt! Zit je lekker in verweggistan zonder iets.

 14. Speciale regels voor vloeistoffen (Zie website KLM)

  Voor vloeistoffen, crèmes, pasta’s, gels en spuitbussen gelden speciale regels: ze mogen alleen in kleine hoeveelheden van maximaal 100 ml (3,4 oz) per stuk in de handbagage worden meegenomen. Deze dient u in een doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje met een maximale inhoud van 1 liter te plaatsen. Het zakje moet eenvoudig te sluiten zijn en de voorwerpen moeten er gemakkelijk in passen. Per persoon mag één doorzichtig plastic zakje worden meegenomen. Bij de controle van uw handbagage vragen we u om het plastic zakje voor vloeistoffen apart te laten zien.

  Dus, waarom moeilijk doen als het makkelijk kan.

 15. Speciale regels voor vloeistoffen (zie site van de KLM)

  Voor vloeistoffen, crèmes, pasta’s, gels en spuitbussen gelden speciale regels: ze mogen alleen in kleine hoeveelheden van maximaal 100 ml (3,4 oz) per stuk in de handbagage worden meegenomen. Deze dient u in een doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje met een maximale inhoud van 1 liter te plaatsen. Het zakje moet eenvoudig te sluiten zijn en de voorwerpen moeten er gemakkelijk in passen. Per persoon mag één doorzichtig plastic zakje worden meegenomen. Bij de controle van uw handbagage vragen we u om het plastic zakje voor vloeistoffen apart te laten zien.

  Waarom dus moeilijk doen?

 16. Helemaal eens met Johan S. Het plastic zakje is overal al afgeschaft; wat maakt het uit als een fles in een zak zit of niet? De enige plek ter wereld waar ik de afgelopen 2 jaar mijn tandpasta en gel heb moeten afgeven was op Curacao!! Soms staan de dames en heren namelijk in de slurf bij AA.
  Echt onzin allemaal, zoals beneden ook al door iemand gequote; in Europa gaat het helemaal afgeschaft worden.
  Laat ze wat aan die langer rij in de hitte op Hato, onder de kapotte big ass fan doen, op Hato. Die gaat nu alleen maar langer worden.

 17. Ook op Bogota en Medellin kan je het schudden om vloeistoffen in je handbagage mee te nemen.

 18. Vorm van passengiers pesten..

 19. @Johan S, ik heb geen idee op welke landen jij dan allemaal vliegt, maar ik weet uit ervaring dat alle vliegvelden in Europa waar ik ben geweest, de flesjes water uit de tas gehaald werden, ongeacht de bestemming en de meeste vliegvelden in Azie waar ik ben geweest ook. Zelfs in de internationale vertrekhal van Lima en in Caracas werd gecontroleerd op flesjes met vloeistoffen en dit waren allemaal vluchten die niet naar de VS gingen.

  Het verbaasde me dat in het Caribisch gebied het niet gebeurde, behalve door luchtvaartmaatschappijen die op de VS vlogen.

  Over de verdere noodzaak en het nut kan men debateren, maar vooralsnog zijn er geen aanpassingen in de richtlijnen volgens mij.

 20. @Nicky,ik vlieg de hele wereld rond en dit is niet overal.. alleen op vluchten naar de USA. Verder helemaal niet. Het is gewoon flauwekul. vooral omdat er geen controle is op luchthaven personeel die van alles in de vliegtuigen kunnen stoppen. Gewoon werkverschaffing!

 21. Helemaal gelijk allemaal. Wat een onzin. Maar als je mee wilt met de moderne wereld zal je het toch moeten doen lijkt mij. En het kan geen kwaad. Ja ok nu moet je misschien 10 – 15 minuutjes wachten op je ingecheckte koffer. Maakt niet uit toch

 22. Nou nou mensen. Denk dat Curacao een van de laatste airport is die dit invoerd. Waarom wordt er nooit geklaagd als men vanaf een andere airport vertrekt. Dit is gewoon standad practice en je zou blij moeten zijn dat ze het doen. Dan weet je iig zeker dat ze je dure cologne niet in de prullen bak gooien als je die toch in je handbaggage doet. Deze regelgeveing geld al jaren als je naar de VS vliegt. Waarom niet gewoon voor de hele airport doen dan ben je af van het gezeur. Ik geef CAP een schoudeklopje hier voor. Is tenminste het eerste wat er gedaan is om weer een naar catergorie 1 geupgrade te worden! Eindelijk is er iets gedaan om dit doel te bereiken!! EINDELIJK!

 23. Niks nieuws onder de zon, deze controles worden sinds 9/11 al op alle luchthavens ter wereld uitgevoerd, Ook op Curaçao.
  Dus weet niet waar dit artikel op slaat?!?

 24. “BRUSSEL (ANP) – Vliegtuigpassagiers binnen de Europese Unie mogen uiterlijk vanaf april 2013 weer vloeistoffen meenemen in het vliegtuig. Dat heeft de Europese Commissie donderdag bekendgemaakt.”

 25. Wat een onzin, ik mag zelf maar met een klein flesje vliegen, maar wat als ik met 30 handlangers met allemaal kleine flesjes vlieg? Dat maakt in het vliegtuig toch echt een grote fles.

  Maar goed overigens dat Jamaloodin geen minister meer is, die zat altijd vol met vloeistoffen uit buitenlandse bars als hij weer eens op ‘dienstreis’ was geweest.

 26. Alsof er in die flesjes wat ergs zit.. maar wie controleerd het persoon beneden die de koffers en tassen op de band gooien? En wat als een personeelslid van de dutyfree dingen meesmokkelt?

 27. Volgende week lees je, dat de gigantische luchthaventax natuurlijk verhoogd moet worden om deze reden. Trouwens dat vloeistoffengebeuren staat compleet op de helling door compleet andere nieuwe (!!) soort scanners, die er aan gaan komen. Dit type scanner komt, zoals te verwachten, dus hier duidelijk niet naar toe. En als je kwaad wilt zijn er honderd manieren om vloeistoffen aan boord te krijgen. Dus??

 28. Zijn daar die vele miljoenen voor externe consultants voor nodig om de airport weer naar de A status te krijgen? Alleen om tot de conclusie te komen dat de hoofd security zulke basic controles als die op vloeistoffen simpelweg laat verslonzen? Mischien kan een betere conclusie zijn om naast deze noodzakelijke verandering de security managers die te lichtzinnig met regeltjes omgaan op staande voet te ontslaan?