CURAÇAO – “Door de bezuinigingsmaatregelen in de zorg kan straks 90 procent van de huidige patiënten niet meer naar de fysiotherapeut.” Dat schrijft de Caribisch Nederlandse Vereniging van Fysiotherapeuten (CNVF) in een brief aan de Commissie van Koninkrijksrelaties van de Eerste Kamer.

De Eerste Kamer komt morgen bijeen om de maatregelen in de zorg te bespreken. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid hoopt dit jaar in totaal 2,68 miljoen dollar te besparen op een budget van 104,4 miljoen dollar. Maar de prijs daarvoor is hoog. Te hoog, waarschuwt de CNVF: “Het effect zal zijn dat de fysiotherapie vrijwel geheel verdwijnt uit Caribisch Nederland.”

Harde feiten
“Vanaf 1 juli moeten patiënten de eerste twintig behandelingen zelf betalen, ook als je net bent geopereerd. Want de minister vergeet voor het gemak dat het ziekenhuis in Bonaire nog geen eigen afdeling voor fysiotherapie heeft”, zegt CNVF-voorzitter Anita Groenendal. “Wij worden daarvoor ingehuurd en dat wordt straks ook niet meer vergoed in de basisverzekering. De meeste patiënten die naar de praktijk komen of thuis worden behandeld, leven van een minimuminkomen. En we weten allemaal dat je daar normaal al niet of nauwelijks van kunt rondkomen.”

Koopkracht
De ene (staatssecretaris Frans Weekers van Financiën) besluit de belasting te verlagen voor producten van eerste levensbehoeften om de koopkracht te verbeteren. “De ander (minister van Volksgezondheid) gaat dan zo fors bezuinigen dat er geen koopkracht meer overblijft als je ziek bent”, zegt de voorzitter. De recente uitspraak van minister Schippers dat het effect op het inkomen geheel afhankelijk is van het gebruik van de ‘dienst’ lokt dan ook harde kritiek uit. “Dat is makkelijk praten. Het gaat hier toch niet om een lening”, zeggen de fysiotherapeuten. “Ziekte, ongeval, slijtage overkomt je. Daarvoor kies je niet!”

4 reacties op “Fysiotherapeuten Bonaire luiden de noodklok”

 1. En toch hebben ze het daar beter dan hier op curacao.. bzv aov allemaal maar slechter

 2. Door het op sommige punten gelijktrekken met de regeling in het Europese deel van Nederland ontstaat een situatie die groepen mensen niet de noodzakelijke medische behandeling kan laten ondergaan wegens geld gebrek. Dat past niet in ons sociale stelsel en moet dan ook veranderd worden.
  Toch moeten we ook enig begrip kunnen opbrengen voor de gevoelens aan de andere kant van de oceaan.
  Alle gebruikers van het zorgstelsel daar betalen een premie, die te samen de kosten moeten dekken.
  Op Bonaire vindt de vergoeding aan de zorginstellingen plaats uit de algemene middelen, de gebruiker betaald geen premie.
  Dat zou ook niet kunnen want met het beroep wat op de BES eilanden op de medische zorg wordt gedaan zou dat een premie worden van $ 416,66 per persoon per maand. Voor een gezin van 4 personen zou de kostwinner derhalve $ 1666,67 moeten neertellen.
  De op de eilanden gehoorde roep om gelijktrekking met het Europese deel lijkt dan ook net zo onuitvoerbaar als de onlangs doorgevoerde vermindering van de vergoedingen.

 3. Niet mekkeren jullie hadden er zelf voor gekozen. Wel de lusten en niet de lasten?

 4. Het blijft een raar verhaal. Natuurlijk is de korting in de geleverde zorg zorgelijk voor velen.
  Terecht dat er politici stevig aan de bel trekken om deze achteruitgang terug te draaien of iets anders te verzinnen.
  Aan de andere kant laten dezelfde politici een geluid horen dat een referendum gewenst wordt waarbij volledige autonomie kennelijk op het politieke verlanglijstje staat.
  Even wat gereken met ronde getallen.
  100 miljoen dollar noodzakelijk voor de gezondheid van 20000 BES bewoners komt volgens mij op $ 5000,00 p/p per jaar. Oftewel 416,66 per maand.
  B.v. een gezin met 2 kinderen $1666,67 per maand.
  Leuk geluid naar de Europese Nederlanders. Bemoei je niet met ons wij kunnen het zelf (autonomie). Ondertussen mekkeren over enige korting.
  Hoe wordt verwacht dat de Europese Nederlanders hiermee omgaan?
  Kunnen de Bonairiaanse politici aan de bewoners uitleggen hoe zij deze kosten moeten opbrengen?
  Overigens, is dit sommetje alleen over medische zorg kosten. Er zijn er nog meer te maken, natuurbeheer, riolering, ambtelijke molen, infrastructuur, enz.
  Politici, wordt volwassen, alleen dan bestaat de mogelijkheid dat jullie stem enig gewicht krijgt in de grote wereld buiten Bonaire.