• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Tijdens de militaire periode zijn fouten gemaakt, maar de machthebbers hadden wel steeds het hart op de juiste plaats. Dat zei de Surinaamse president Desi Bouterse vannacht tijdens de herdenking van die militaire coup van 25 februari 1980 in Suriname, vandaag exact 33 jaar geleden.

Bij die herdenking waren een handvol medecoupplegers van Bouterse aanwezig, onder wie Marcel Zeeuw, Arthy Gorré en John Hardjoprajitno.

Strijd
Toenmalig sergeant Desi Bouterse, nu president, sprak een uur lang de naar schatting duizend aanwezigen toe bij het monument van de revolutie, langs de Waterkant in Paramaribo. “We hebben de macht niet gegrepen omwille van de macht, maar omdat we een rechtvaardig, vredig en vrij land wilden hebben. De strijd voor die idealen is een levenslange strijd. We weten dat het niet altijd perfect is gegaan en dat vele fouten zijn gemaakt. We hadden het hart echter altijd op de juiste plaats”, zo sprak Bouterse. Hij ging niet in op welke fouten hij bedoelde.

Staatsgreep
Bouterse benadrukte dat de ontwikkeling van Suriname volgens hem echt begon bij de staatsgreep. “Zodra het eerste schot op 25 februari 1980 weerklonk, begon de vooruitgang. Er heerste malaise in het land en het parlement was niets meer dan een rubberen stempel. We hebben meteen de ouderenvoorziening verhoogd en een ziekenfonds opgericht. Het sociale heeft altijd in ons denken gezeten.”

Toekomst
De regering die Bouterse momenteel leidt, borduurt volgens de voormalige legerleider voort op die verdiensten. “Toen we in 2010 regeermacht kregen, was het verval weer ingetreden. Een voor een pakken we alle zaken opnieuw aan. Ook nu hebben we de pensioenen en de kinderbijslag verhoogd. Het schoolgeld zal worden afgeschaft en de bijstand voor mensen met een beperking wordt verbeterd. Het land groeit en de toekomst ziet er goed uit”, beloofde hij.

Herdenking afschaffing slavernij
Ten slotte maakte president Bouters het plan bekend om bij de herdenking van 150 jaar afschaffing van de slavernij, op 1 juli dit jaar, een monument op te richten ter ere van alle overleden helden uit de geschiedenis van Suriname. Het standbeeld moet door bijdragen van het volk gerealiseerd worden. “We gaan geld ophalen en feestjes organiseren, waarvan we de opbrengst zullen gebruiken om alle strijders te herdenken. We moeten de geschiedenis van dit land herschrijven.” Na zijn toespraak, waarbij hij werd omringd door een dozijn lijfwachten, liet Bouterse zich gewillig fotograferen met zijn aanhangers. Sinds zijn aantreden is 25 februari opnieuw een nationale vrije dag, officieel de ‘dag van bevrijding en vernieuwing’.

© Novum

4 reacties op “Bouterse: hart op juiste plaats bij coup”

 1. Wat deze moordenaar dus eigenlijk zegt is dat die 15 vermoorde landgenoten landverraders waren en het hart niet op de juiste plaats hadden. En die woorden uit de mond van een moordenaar maakt iedere medeplichtige aan zijn regime een medeplichtige aan die moorden.

  Deze smet zal ons altijd blijven volgen ! Laten zij ook dat met schaamte ieder jaar herdenken.

 2. Bord voor zijn kop, hij zal de boodschap nooit willen (kunnen) begrijpen. En de mensen maar chronisch blijven hersenspoelen in steeds een volgende eindeloos lange redevoering. Trouwens daar hebben meer zelfingenomen regeringsleiders last van …………….

 3. Met het hart op de juiste plaats werden er dus mensen vermoord die een ander mening hadden. Wat een drogredenatie, maar ja Bouta moet toch iets verzinnen voor zijn laffe daden.

  “Zodra het eerste schot op 25 februari 1980 weerklonk, begon de vooruitgang” durft hij nog er bij te zeggen ook. Een land gebouwd op represssie in de ergste vorm.

 4. Juist sinds bouta aan de macht kwam is Suriname afgegleden naar een bananerepubliek.