• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Raul Castro is gisteren door het Cubaanse parlement tot president gekozen. De 81-jarige Castro verklaarde dat zijn tweede termijn, die loopt tot 2018, ook zijn laatste wordt. Hij wees de 52-jarige Miguel Diaz-Canel aan als eerste vicepresident.

 
Diaz-Canel is de hoogste Cubaanse regeringsfunctionaris die niet persoonlijk betrokken was bij de revolutie van 1959. “Dit is mijn laatste termijn”, zei Castro. Behalve zijn voorstel om gezagsdragers maximaal twee termijnen te laten dienen kondigde hij in een 35 minuten durende toespraak nog meer wijzigingen in de grondwet aan, waarvan sommige door de bevolking in een referendum zullen moeten worden goedgekeurd. Tegelijkertijd maakte hij duidelijk dat hij niet van plan is het socialisme los te laten.

Socialisme verdedigen
“Ik ben niet tot president gekozen om het kapitalisme in Cuba te herstellen”, zei hij. “Ik ben gekozen om het socialisme te verdedigen, in stand te houden en te vervolmaken, niet om het ter vernietigen.” Castro’s oudere broer Fidel woonde de zitting eveneens bij. De 86-jarige droeg het presidentschap in 2006 over aan zijn broer, die sindsdien verscheidene belangrijke hervormingen heeft doorgevoerd, zoals uitbreiding van het particuliere ondernemerschap, legalisering van een vastgoedmarkt en versoepeling van de reisbeperkingen.

Voorzitter
De 612 parlementsleden kozen gisteren ook Esteban Lazo tot voorzitter. Hij volgt Ricardo Alarcon op, die de functie twintig jaar lang bekleedde. Lazo wordt dinsdag 69.

© Novum

www.versgeperst.com