• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – “We hebben enorm veel geluk dat we het vliegtuigongeluk hebben overleefd. Ze zeggen altijd dat God je copiloot is, maar in dit geval was hij absoluut de piloot.” Dit zijn de woorden van piloot Gerard Geenen, hij overleefde afgelopen woensdag de vliegtuigcrash bij Bonaire.

Geenen is een ervaren piloot met het hoogst behaalde privébrevet dat je kunt hebben. Hij vloog afgelopen woensdag samen met copiloot Andre Maldonado en leerling-piloot Ronald van Sluisveld voor een zakenreis van Curaçao naar Sint Maarten. De vlucht pakte even iets anders uit dan verwacht.

Noodlanding
“We vlogen op elf duizend foot toen we merkten dat de linker motor olie lekte. We namen maatregelen en besloten terug te keren naar Curaçao. Ik zette de linker motor stop en de propeller in de vaanstand. De bladen van de propeller worden dan met de wind mee gezet, zodat deze zo min mogelijk wind vangen. Hierdoor zouden we veilig terug kunnen vliegen. Dit ging goed totdat de rechter motor begon te sputteren. We hadden toen al snel door dat we het niet meer gingen halen en maakten ons klaar voor een noodlanding”, vertelt Geenen.

Haaien
De noodlanding gaf zo een harde klap dat de stoel waarop leerling-piloot (en eigenaar van het vliegtuig) Van Sluisveld zat, afbrak. Van Sluisveld werd als een vuurpijl afgeschoten, en sloeg met zijn hoofd door de voorruit. Hierbij raakte ook de arm van Geenen uit de kom. Toen de mannen uit het zinkende vliegtuig waren geklommen, gingen ze in een opblaasboot zitten die Maldonado inmiddels gereed had gemaakt. “Toen we in die boot zaten voelden we de haaien gewoon tegen de onderkant van de boot duwen. Als we die boot niet hadden gehad, hadden we hier nu niet meer rondgelopen”, aldus Geenen.

Hulp
De passagiers van een Venezolaans vliegtuigje hebben alles van dichtbij meegemaakt. Zij hadden de oproep van Geenen gehoord en bleven boven de drie mannen vliegen totdat een vliegtuig van de kustwacht het overnam. De kustwacht wierp de mannen met uiterste precisie een rookbom en zender toe. Vervolgens kwam sleepboot ‘De Storm’ hen het water uit halen. “Het was nog een heel avontuur om op die boot te komen. De golven waren zo’n vier tot vijf  meter hoog. Maar met een hoop moeite lukte het ons uiteindelijk om veilig aan boord te komen”, laat Geenen weten.

www.versgeperst.com