CURAÇAO – Op Curaçao worden de komende twee maanden geen maagverkleiningen gedaan. De Inspectie Gezondheidszorg gaat een onderzoek in stellen naar maagverkleiningen. Recent ontving de organisatie klachten over complicaties na dergelijke operaties. Eén persoon overleed daarbij.

“Op grond van deze signalen heeft de Inspectie besloten een onderzoek in te stellen naar indicatiestelling, complicaties en follow-up van dit type operatie. Omdat onduidelijk is welke risico’s de betrokken patiënten op dit moment lopen, is besloten vanaf heden een tijdelijke stop op maagverkleiningsoperaties in te stellen”, aldus de organisatie. De stop geldt vooralsnog voor twee maanden. Overtredingen kunnen leiden tot de sluiting van de operatiekamer, zo waarschuwt de Inspectie.

Klokkenluiders
Woordvoerder Jan Huurman vertelt dat de Inspectie ook aanwijzingen heeft dat maagverkleiningen door ziekenhuizen ‘anders geregistreerd’ worden. Behalve van patiënten krijgt de Inspectie ook meldingen van behandelend artsen. “Er zijn klokkenluiders. Daar zijn we buitengewoon blij mee”, aldus Huurman.

Twee maanden
De komende twee maanden worden besteed aan onderzoek. Wat daarna gebeurt is afhankelijk van de onderzoeksresultaten, maar Huurman sluit niets uit. Ook strafrechtelijke vervolging niet. Huurman benadrukt dat  alleen op ‘goede gronden’ aangifte gedaan wordt.

2 reacties op “Inspectie onderzoekt maagverkleiningsoperaties en fraude”

  1. Krijgen de fastfoodrestaurants/laadschuren voorlopig toch weer hun zin! 🙂

  2. 7 jaar geleden aangifte gedaan tegen specialist die 25 duizend gulden vroeg aan mij voor een maagverkleining terwijl mijn vrouw op sterven lag! Nooit iets meer van die klacht gehoord en nooit heeft noch de medische tuchtraad inclusief inspectie iets hieraan gedaan. Deze luxe zooi was en is te machtig om aangepakt te worden.

    Zou het dan eindelijk eens waarheid worden? Dan is heer Huurman mijn held.