• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Nederlandse economie krimpt dit jaar met 0,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het begrotingstekort komt boven de drie procent uit, op 3,6 procent. Dat voorspelt de Europese Commissie vandaag in haar winterraming over de gehele Europese Unie.

 
In het najaar verwacht Brussel nog een economische groei in Nederland van 0,3 procent en een tekort van 2,9 procent. Het Centraal Planbureau komt op 28 februari met zijn voorspelling voor de economische groei en het begrotingstekort van Nederland. Op 13 maart komt daarop een toelichting. De Nederlandse regering besluit op basis van deze gegevens of zij verder ingrijpen nodig acht.

© Novum

5 reacties op “Brussel ziet Nederlandse economie niet herstellen”

 1. Een begroting is nu eenmaal altijd onderhevig aan mee- en tegenvallers. Het begrotingstekort 2013 was begroot op 2,7% en derhalve goedgekeurd. Nederland kan niet aan de gang blijven met aanpassingen, als er wekelijks een mee- of tegenvaller is en wordt normaal de uitkomst na afloop van een begrotingsjaar bekeken. Het is aan Nederland om tussentijds wel of geen aanpassingen te doen en het is zeker belangrijk waardoor een tegenvaller ontstaat. Er is absoluut geen kritiek van de EU op de nationalisatie van SNS Reaal en heeft de heer Rehn zijn vertrouwen in Nederland uitgesproken. De nationalisatie was nu eenmaal noodzakelijk, waardoor het tekort naar 3,6% oploopt en het is niet verstandig om meteen maatregelen in de vorm van verdere bezuinigingen te nemen en eerst de verdere ontwikkelingen in het lopende begrotingsjaar af te wachten om met paniekvoetbal kapotbezuinigen te voorkomen. Overigens staat Nederland hierin niet alleen en is het doorgaans een mirakel, als een begrotingstekort precies uitkomt.

 2. In een muntunie als de Euro moet je afspraken maken en je er aan houden.

  Curacao heeft besloten (door alle politieke vetragingen in de aanloop naar 10/10, weten we nog? Wie waren dat ook al weer?) een muntunie te hebben met St Maarten. Daarom hebben we een gezamenlijke centrale bank. Dat schept verplichtingen jegens de partners in de monetaire unie.

  De 3% regeling is er voor de Euro een van. Nederland en de andere landen van de Euro moeten ook vooraf hun begrotingsvoorstellen naar Brussel sturen. Pas dan gaan ze naar de afzonderlijke parlementen. Dat is genant, maar afgesproken.. dus gebeurt het en krijgt een land dat zich niet aan de afspraken houdt inderdaad te maken met kritiek en mogelijk andere maatregelen.

  Als Curacao geen muntunie had met St Maarten was de gulden of onze eigen dollar..allang -30% gedevalueerd, zoals in Venezuela. Nu kunnen we dat niet meer eenzijdig doen. Dat alles dank zij de vertragingen die door bepaalde partijen voor 10.10 werden gedaan.

 3. @wil, Nederland bedelt niet om geld bij Brussel maar betaald juist.. net als zij veel geld geven aan Curacao. Dus Curacao zorg er eerst voor dat je eigen zaken op orde hebt! Hulde aan Schotte en Jamaloodin!

 4. @ Wil. Wat een nonsens weer. Het CFT heeft daar totaal niets mee te maken en de kans is 99,9%, dat Nederland geen aanwijzing krijgt van Brussel, als zoiets al bij de EU zou bestaan. Als je het nieuws goed gevolgd had, zou je dat ook hebben geweten.

 5. De kans is zeer groot dat ook Nederland een aanwijzing krijgt van uit Brussel, om orde op zaken te stellen. Of durft de C.F.T dat niet te adviseren ? Met de zelfde maat waarmee je meet, zal je ook gemeten worden. Ik wens ze in ieder geval veel succes daar in Holland met de economie.