CURAÇAO – “Het Sehos heeft nog een lange weg te gaan”, zegt Inspecteur Jan Huurman, “maar de inspanningen van het ziekenhuis zijn enorm.” Sehos-directeur Cai Winkel gaf vandaag met Huurman een persconferentie over de huidige stand van zaken, wat één van de aanbevelingen is van de Inspectie.

Het Sint Elisabeth Hospitaal wordt al enige maanden scherp in de gaten gehouden door de Inspectie. Zo werd de Spoedeisende Hulp (SEH) in december onder verscherpt toezicht gesteld en kijkt de Inspectie streng naar hygiëne. Volgen Winkel is de hygiëne binnen het ziekenhuis flink verbeterd en werkt de technische afdeling van het Sehos en het personeel heel wat overuren om te voorkomen dat bepaalde afdelingen worden afgesloten en sommige operaties verboden worden. Huurman beaamde het verhaal van Winkel; “het personeel krijgt van mij een 8,5 voor inzet.”

Reiniging uniformen
Ondanks de lovende woorden, blijven de Inspectie en de directie van het Sehos fors van mening verschillen op het gebied van het reinigen van uniformen. “De inspectie pleit ervoor de uniformen binnen het ziekenhuis te reinigen en dat het personeel zich in het ziekenhuis omkleed. Op dit moment gaat de kleding mee naar huis, waardoor het lastig is te controleren of het goed gereinigd wordt en loopt het personeel met de OK-kleding over straat en vervolgens het ziekenhuis in. Dit is niet de standaard zoals die geldt in ontwikkelde landen”, aldus Huurman. De directie heeft echter aangegeven dat het binnenshuis reinigen van de uniformen er nog niet inzit. “Wij vinden het onbegrijpelijk dat het ziekenhuis dit jaar een hightech katheterisatielab krijgt maar dat er geen geld is voor het binnenshuis reinigen van de kleding”, zei Huurman daarop.

OK-complex
Huurman concludeert na het derde onaangekondigde bezoek aan het OK-complex in het ziekehuis, dat de hygiëne prima op orde is gebracht. “Er is een aanmerkelijke verbetering te zien in vergelijking met de oude situatie.” De Inspectie zou verder ‘buitengewoon graag’ zien dat er krabbel wordt gegeven voor een nieuw luchtcirculatiesysteem. Huurman benadrukte verder dat de indruk die onder het algemene publiek is ontstaan, namelijk dat het bij het Sehos een grote onhygiënische chaos zou zijn, niet correct is. “Gezien de grote inspanningen die het ziekenhuis de afgelopen tijd heeft genomen is het mijn stellige mening dat het veiliger en hygiënischer is in het Sehos dan een jaar geleden en dat met de verbeteringen in het OK-complex het veilig is om in het Sehos operaties uit te voeren.”

Bedden
Ongetwijfeld brengen de maatregelen die het Sehos moet nemen op aandringen van de Inspectie kosten met zich mee en ook de maatregel voor meer ruimte tussen de bedden, heeft ervoor gezorgd dat 32 bedden zijn verdwenen. Dit betekent ook 32 bedden minder omzet. “Dat betekent dat er misschien ook op personeel moet worden bezuinigd”, zei Winkel. “Dat is een groot probleem wat nog niet is opgelost.”

KPC-uitbraak
De uitbraak van de ‘Klebsiella Pneumoniae Carbapenem resistent (KPC)’ is nog niet volledig onder controle. Vorig jaar werd bekend dat het Sehos kampt met een KPC-uitbraak en enkele afdelingen werden als gevolg daarvan gesloten. Volgens Winkel is de uitbraak van KPC een wereldwijd probleem waar veel ziekenhuizen op het moment mee kampen, maar de situatie in het Sehos is al minder nijpend dan een aantal maanden geleden. Volgende maand krijgt het Sehos bezoek van Marc Bonten, hoogleraar Infectieziekten bij het UMC Utrecht, die de bacterie gaat onderzoeken.

Kamer vijf is één van verbouwingen die het Sehos aan het uitvoeren is om te komen tot een schonere situatie. Hierdoor is er meer ruimte tussen de bedden, zoals het HIP (Hygieneadvies en Infectie Preventie) volgens Huurman voorschrijft:

3 reacties op “Huurman lovend over inspanningen Sehos”

 1. Radio,s van huis meenemen als je op zo,n zaal ligt krijg je alllelei muziek om je oren die niet wilt horen lijkt wel carneval terwijl jij ziek ligt te zijn,ventilatoren van huis meenemen die onder het stof zitten allemaal bactierien hetschoonmaken is echt zo smerig met zo,n mop die het helegebouw al heeft gehad zonder eerst geveegd te hebben trouwens de veger zit tot bovenaan met stof en haren dus daar valt al niet mee te vegen , wastafels worden niet uitgesopt nee gewoon een een of ander doekje wordt er voor gebruikt plinten lichtknopjes deurkrukkem worden al helemaal niet schoongemaakt laat staan jou nachtkastje waarook jou eettafel aan zit nee dat hoord er ook niet allemaal bij ,ikweet er van mee te praten zo ziek als ik was ik poetste de wastafel wel en hield mijn eigen nachtkastje wel schoon ook nam ik doekjes mee naar het toilet en vindt het ook dan niet zo gek dat er zietes uitbreken het schoonmaakbeleid is onder nul, het personeel loop op straat met uniform de snack in neemt daar ook weer bactieren van mee en dat allemaal in de tropen

 2. Ik erger me ook zeer aan die witte jassen die rondwandelen in Otrabanda en Punda. Dit is al jaren zo, blijkbaar geeft het een soort van ”statussymbool.” Soms zie je ze ook in snackbars met OK-mondlapje en groene OK of sterilisatie pet op. Zelfs doktoren lopen niet rond in witte jassen over de straat.
  Daarnaast vind ik dat huishoudelijke hulp nooit wit mag dragen, niet in Sehos noch ergens anders. Alleen op deze manier is een onderscheid te maken. Maar ja, sommige huishoudelijke hulpen trekken speciaal een witte uniform aan om ermee naar het werk te gaan en eenmaal op het werk trekken ze hun blauwe uniform aan en na het werk alweer de witte. Waarom? Heeft te maken met statussymbool als ze over de straat lopen. Op Curacao is men DOL op uniformen.
  ”Je bent pas iemand als je in een uniform over de straat loopt en met een badge met foto opgespeld…”

 3. Er worden kosten noch moeite bespaard om het Sehos in een aanvaardbare staat te brengen.
  Inderdaad zijn diverse afdelingen stukken verbeterd maar als je het gebouw echt kritisch bekijkt dan valt er nog heel wat te doen. Dat operatiekamers up to date moeten zijn is duidelijk maar het gevaar van infectie bestaat ook daarbuiten.
  Kijk eens naar b.v. de plafonds. Platen die losliggen en niet goed afsluiten waardoor bij veel wind het stof naar beneden komt. De gangen waar de vloeren vol met scheuren en gaten zitten, een derde klas waar zo’n 20 tot 24 bedden staan op een zaal.
  Ik weet niet hoe het nu op de 1e hulp is maar enkele maanden geleden was de situatie vwb de inrichting ook niet allerbest.
  De Heer Huurman heeft gelijk met zijn opmerking over de bedrijfskleding. Waarom niet net zoals lakens etc naar de externe wasserij? Of is het zo dat het personeel een vergoeding krijgt voor het thuis wassen en dat daar een probleem mee kan ontstaan.
  Voor wat betreft het personeel niets dan lof. Als “onregelmatige klant” kan ik daar echt over oordelen. Zij doen met de weinig beschikbare middelen meer dan men zou verwachten.
  Het is echter wel de vraag of men zo door moet gaan. Politiek neem eindelijk een beslissing. Op alle huidige en toekomstige kosten kunnen kapitalen bespaard worden als men nu eindelijk eens beslist. Nieuw ziekenhuis of aanmodderen.