• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Een vooraanstaand lid van de FARC, Alexánder García Villegas, heeft zich overgegeven en gezegd dat de terreurbeweging door het winstbejag van de leiders uiteenvalt. “De voornaamste commandanten aan de diverse fronten werken aan hun eigen inkomsten, terwijl de basis van de FARC grote problemen heeft.”

Dat geldt volgens García Villegas ook voor het eten, zo staat in de Telegraaf. “De topcommandanten hebben van alles het beste en de basis komt van alles tekort”, zo werd de deserteur gisteren geciteerd door Colombiaanse media. Hij heeft in de ooit als marxistische guerrillabeweging begonnen strijdgroep, de ‘nom de guerre’ Efrén Caracho aangenomen. Eerder was hij een naaste medewerker van de destijds tweede man van de FARC, de commandant van het oostelijke front Víctor Julio Suárez Rojas, alias Mono Jojoy (1953-2010).

Tanja Nijmeijer
Het Nederlandse lid van de FARC, Tanja Nijmeijer (35), was naar verluidt in 2010 ook een naaste medewerkster van Mono Jojoy. Toen deze commandant in september 2010 door het Colombiaanse leger werd gedood, leek Nijmeijer met hem te zijn omgekomen, maar ze dook weer op. Momenteel is ze lid van een onderhandelingsdelegatie van de FARC die in Cuba met de Colombiaanse regering over vrede onderhandelt. De regering ziet dit keer een kans op succes in onderhandelingen met de FARC, omdat de strijdgroep erg verzwakt is.

Treurig beeld
García Villegas schetste nadat hij zich begin deze week had overgegeven een treurig beeld van de organisatiestructuur van deFARC. “Er is een enorme ongelijkheid binnen de FARC, en velen willen middelen verwerven voor hun toekomst, alle afdelingen kijken hoe ze aan geld kunnen komen, elke afdeling doet waar ze zin in heeft. Mono Jojoy zag zich nog als leider, maar sinds zijn dood zijn ‘commandantes’ vooral voor zichzelf bezig.”

Foto: COLPRENSA

5 reacties op “‘FARC-leiders inhalig, de rest komt tekort’”

 1. De enige goede FARC is een dode FARC. Daarbij is de FARC een farce. een ieder die dat niet ziet is even crimineel als de FARC danwel dat diegene het IQ van een fles cola heeft…

 2. @ Robert lemm. Weet jij wel waar je het over hebt, dwaas? Heb jij in Colombia gewoond? Waar haal jij je sympathie voor de FARC vandaan? Het is een tereurorganisatie, waar heel Colombia van baalt. Je moest je schamen! De corruptie van Colombia is minder erg dan hier in Curacao, overigens.

 3. Niet echt het gedachtengoed van het communisme.
  Lijkt wel overal in de wereld uiteindelijk het gevolg te zijn.
  Zouden communisten dan toch ook gewoon mensen zijn?

 4. De Colombiaanse pers voert een campagne om de FARC zo zwart mogelijk voor te stellen, en daarin passen perfect de commentaren van overlopers. Anderzijds is de regering van Colombia corrupt genoeg om de hand in eigen bezoem te steken.

 5. Daarom was Monk fan van ze.. hij is precies zoals zij!