• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag geeft Andres Casimiri van Fundashon GreenTown over de voordelen van zijn plan om op het Isla-terrein een ‘groene stad’ te bouwen.

In de GreenTown visie gaan we ervan uit dat in 2019 de verouderde afgetakelde raffinaderij gaat sluiten en dat het vrijkomende olie industrieterrein zodanig bestemd en heringericht wordt voor woningbouw en nieuwe industrieën, dat dit de Curaçaose economie diversifieert en vele malen meer gaat opbrengen dan de schamele huur van $3.33 per m² per jaar die PDVSA ons nu betaalt.
De voornaamste industrieën die dan op het voormalige Isla terrein komen zijn:
1) Een veelomvattende scheepvaartindustrie, die tussen 2400 en 3500 nieuwe werkplekken creëert.
2) Een grootschalig entertainmentcentrum dat tussen de 800 en 1800 nieuwe banen oplevert.

Met de marine-industrie kunnen we eigenlijk onmiddellijk beginnen. We hoeven niet te wachten tot de raffinaderij voorgoed haar poorten sluit. Het dok verhuizen naar het asfaltmeer, dokmuren bouwen waar drijfdokken tussen geplaatst kunnen worden, zodat die voldoen aan de modernste eis van de scheepsreparatie tak, zijn buitenlandse investeringen die deviezen opleveren en arbeidsplaatsen scheppen voor personeel dat straks overbodig wordt in de raffinage industrie. De nog resterende tijd om het asfaltmeer schoon op te leveren dient gebruikt te worden om een nieuw dokcomplex te ontwerpen en de bouw voor te bereiden.

Ook kan begonnen worden met de bouw van een mega jacht haven, mits er een landbesluit is dat de raffinaderij na 2019 gesloten wordt, de bestemming wordt gewijzigd en het terrein toegewezen wordt voor woningbouw, winkelruimtes (malls) en de entertainmentindustrie. Hiervoor zijn al verscheidene serieuze investeerders gevonden.

Anders ligt het met de bouw van een grootschalig entertainmentcentrum dat Willemstad zal maken tot het voornaamste amusement- en ontspanningscentrum voor het Caribische gebied. In de nabijheid daarvan komt een pleisterplaats voor (mega) jachten, eveneens uniek in het Caribische gebied vanwege de beschutte ligging. Aan deze onderdelen kan echter pas worden begonnen als de raffinaderij gesloten is en het land onder dit complex schoon en bouwrijp is gemaakt.

Curaçao dient net als in een goed lopende shopping mall, een anker (trekpleister) voor het Schottegat gebied aan te trekken. Het entertainment centrum kan die rol vervullen. Een ontwikkeling die andere partners zal motiveren om zich hier te vestigen. Curaçao bouwt daarmee een grote middenstand aan kleine bedrijven op die de jacht- en bootindustrie steunen. Het entertainment centrum is zeker één van de meest in het oog springende ontwikkelingen in het gebied, maar zeker zo belangrijk is dat er al een concrete investeerder voor is!

Kenmerkend voor de hier beoogde aanpak is dat er geen vacuüm ontstaat bij het wegvallen van de raffinaderij. De nieuwe marine-industrie kan de meeste vakbekwame technische mensen van de raffinaderij goed gebruiken. Voor de raffinaderij zelf zou dan een speciale regeling getroffen moeten worden om gedurende de afteldagen buitenlandse arbeiders aan te trekken, die dan bij de sluiting terug moeten naar hun land.

De angst en twijfel die er bestaan dat er een ledigheid van activiteiten, verlies van werkgelegenheid en verlies van deviezen ontstaat zodra de raffinaderij sluit, kan opgelost worden door ver van te voren het probleem aan te pakken. Uiteindelijk kan de gehele ontwikkeling 10.000 tot 16.000 permanente arbeidsplaatsen opleveren. En dan te bedenken dat de afgelopen jaren de werkgelegenheid bij de raffinaderij alleen maar verder is teruggelopen. Een eventuele doorstart van de raffinaderij biedt echter in het geheel geen zekerheid over een eventuele toename van een groot aantal banen.

Natuurlijk zijn we de afgelopen eeuw allemaal op de een of andere manier verbonden geraakt met de raffinaderij die Curaçao de nodige welvaart heeft gebracht. Dat maakt keuzes rond de raffinaderij ook best emotioneel. We moeten echter ook bedenken dat we een nieuwe eeuw zijn ingegaan. Een eeuw waarin we anders tegen onze energievoorziening aan gaan kijken. We moeten nu op die toekomst voorsorteren. En net zoals de raffinaderij aan het begin van de vorige eeuw een push gaf aan onze economie, hebben we aan het begin van deze eeuw weer een dergelijke push nodig voor een verbetering van de welvaart van de Curaçaoënaars!
Die tijd is nu om een gedurfde beslissing te nemen voor onze gezamenlijke toekomst!

Andrés F.Casimiri

6 reacties op “Ingezonden: met Greentown groeit de welvaart”

 1. Makayu, duidelijker had ik het niet kunnen zeggen. Jij bent een exponent van de Curaçaose blà blà cultuur, smoel so ! Maar van echt iets doen wordt je moe en ga je zweten. Man ga toch weer onder je tamarinde boom zitten (heel stil) anders valt je stupiditeit zo op.

 2. Aanvulling: Zelfs Sambil is al een bedreiging voor Willemstad! Nu wilt Andre nog een shopping mall + entertainmentcenter? Overheid kan nu al niet eens de havens goed onderhouden! uitbreiden van de huidige haven kost geld geld….daar praten ze al heel lang over.

  Net zo leuk als Asjes voorstel afgelopen week 250 miljoen lenen van de centrale bank? Volgens mij is Asjes alweer vergeten dat we moeten bezuinigen en dat er actie moet worden ondernomen anders krijgen de ambtenaren in augustus geen salaris meer.

 3. JALOERS……hombu !!!!
  PROBLEEM na …… PROBLEEM ….na ……. PROBLEEM …. na ……… PROBLEEM ………………
  voor elk initiatief en plan voor ontwikkeling (ontworstelen aan de ‘HAITI-status’ die MFK-MAN-PS in amper 2 jaar heeft weten op te bouwen!!!) weten jullie wel een probleem te verzinnen.
  DOM is juist het negeren en bagataliseren en kleineren van een GROOTS initiatief.
  BANG om de kop boven het maaiveld uit te steken MAAR wel kritiek op vernieuwers Baaaaaahhhhhh stelletje gefrustreerde angsthazen.

 4. Beste André, je noemde jezelf eens een visionair, en na lang nadenken dacht ik, ja je hebt gelijk, dat ben je. Maar inmiddels vind ik ook dat je je bij je visioen moet houden en bijvoorbeeld je liefde voor de natuur moet gebruiken om bomen te sparen en niet een half bos opofferen om zo’n, wat was het 20.000 glossy brochures, te drukken waarvan het papier zelfs niet bruikbaar is voor een sanitaire stop of het moet t.z.t. eerst op milieu vriendelijke manier gerecycled worden.

 5. @opmerker, precies laat ze maar kletsen, dit is een droom van wel erg domme mensen! Ze strelen vooral graag hun eigen ego, net als al die geitewollen sokken natuur freaks, mén wake up!

 6. Droom maar lekker. Verhalen over al die toekomstige werkplekken horen we al jaren.
  Al eens gedacht wie dit allemaal gaat betalen? Want je weet toch wel dat alle begrotingen nooit kloppen en de kosten altijd verdubbelen. De overheid heeft geen geld. Investeerders? op welke voorwaarden?
  Waar gaat alle vuile grond naar toe? Scheepvaartindustrie? Gaan we schepen bouwen?
  Entertainmentcentre? Nog meer casino’s?
  Beste Hr Casimiri, lees je stuk nog eens goed door en vraag je tegelijkertijd eens af of dit ooit realiteit kan worden. Voor dergelijke groots opgezette plannen is ons eiland veeeeel te klein.
  (wel eens afgevraagd wie in de wereld weet waar Curaçao ligt)