• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Muggen raken na verloop van tijd gewend aan de geur van de insectenwerende stof DEET. Dat blijkt uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek. Hoewel de muggen in eerste instantie worden afgeschrikt door DEET die op de huid van mensen is aangebracht, negeren ze de substantie een paar uur later al.

De insecten wennen waarschijnlijk aan de geur, zo meldt Nu.nl. Dat schrijven onderzoekers van de London School of Hygiene & Tropical Medicine in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS ONE. Volgens de onderzoekers is het tijd om naar alternatieven voor de insectenwerende stof te zoeken.

Ingesmeerde arm
Tijdens het onderzoek confronteerden de wetenschappers denguemuggen met een menselijke arm die goed was ingesmeerd met DEET. Het middel hield de insecten de eerste keer op afstand. Maar toen de muggen een paar uur later opnieuw werden geconfronteerd met een ingesmeerde arm, deden veel van de insecten zich toch tegoed aan het menselijk bloed in het lichaamsdeel.

Elektroden
Door elektroden te plaatsen op de antennes van de denguemuggen, waren de wetenschappers in staat om de lichamelijke reactie van de diertjes op DEET te meten. “We ontdekten dat de muggen na verloop van tijd minder gevoelig werden voor de stof”, verklaart hoofdonderzoeker James Logan op BBC News. “Nadat de insecten één keer bloot zijn gesteld aan DEET, verandert hun reukvermogen op de één of andere manier, waardoor ze de substantie minder goed ruiken en de stof dus ook minder goed werkt”, aldus de onderzoeker.

Nieuwe middelen
Logan hoopt door middel van meer onderzoek betere middelen te ontwikkelen om muggen op afstand te houden. “Als we beter leren begrijpen hoe insectenwerende stoffen werken en hoe muggen ze detecteren, zijn we beter in staat om een oplossing te bedenken voor gevallen waarin de diertjes resistent raken”, verklaart hij. Overigens raadt de wetenschapper mensen wel aan om DEET gewoon te blijven gebruiken in risicogebieden voor malaria, dengue en gele koorts.

3 reacties op “‘Muggen wennen aan DEET’”

  1. Meerdere afstotende geuren (DEET of etherische olie) combineren geeft een langduriger effect. De geur van kattenkruid verstoort de CO2 receptor van de mug. Er verschijnen gelukkig steeds meer anti mug middelen met combinaties van middelen tegen muggen. Bron :http://www.muggen-weg.nl/c-1621424/muggen-bestrijden-anti-mug/

  2. Oplossing: Atack Repellent… dit product in DEET FREE….

  3. Misschien insmeren met (vluchtige) alcoholen, dan worden ze dronken en kunnen de weg niet meer vinden 🙂