• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Iedereen uit een ander land, waaronder Antillianen, die in een Nederlandse gemeente komt wonen, moet voortaan een participatiecontract tekenen. Dat voorstel doet minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) vandaag in zijn advies over het integratiebeleid aan de Tweede Kamer.

Met het contract onderschrijven nieuwkomers de rechten en plichten in Nederland en de basisprincipes van de Nederlandse samenleving. Ook migranten uit de Europese Unie, Turkije en de Antillen, die geen inburgeringsexamen hoeven te doen, moeten het tekenen, licht de minister in het advies toe. “Uitgangspunt is dat wie ervoor kiest om in Nederland een toekomst op te bouwen, zich richt naar de Nederlandse samenleving en de waarden die hier gelden”, schrijft de minister in de begeleidende brief aan de Kamer.

Normen en waarden
De minister wil dat migranten zich beter bewust worden van de normen en waarden die gelden in het land waar zij wonen en werken. Nu zou er sprake zijn van achteruitgang in de manier waarop wordt aangekeken tegen homo’s, joden en vrouwen, zegt Asscher in een interview met de Volkskrant. Het plan voor het participatiecontract moet verder met gemeenten worden uitgewerkt, schrijft Asscher. In het najaar moet er een plan van aanpak liggen. Waarschijnlijk zal het contract vooral een symbolische waarde hebben. Binnen het koninkrijk en de Europese Unie mogen inwoners zich namelijk vrij vestigen. Met Turkije zijn op Europees niveau aparte afspraken zijn gemaakt.

© Novum

10 reacties op “Asscher wil participatiecontract voor nieuwkomers”

 1. @Jan, Voor tuinmannen moet jij in Haiti wezen en voor bysides in de Dominicaanse Republiek…

  Nu klinkt je als de echte YDK! Ook nog een live in halen uit Jamaica die voor een appel en een ei de hele dag voor je klaarstaat zodat jij tijd hebt voor je byside?

 2. @Rignald, niemand dwingt jou om op Curacao te blijven wonen. Je bent vrij om naar ”Hispaniola” te verkassen. Haiti en de Dominicaanse Republiek grenzen aan elkaar. Voor tuinmannen moet jij in Haiti wezen en voor bysides in de Dominicaanse Republiek…

 3. [Ook denk ik dat er te weinig vrouwen op het eiland zijn om als byside te dienen of moet ik deze halen vanaf de Dominicaanse republiek?]

  @Rignald, jou twee laatste zinnen geven exact aan wat voor persoon jij bent, een profiteur. Geen wonder dat jij niemand kan vinden om jou te dienen (etc.)op het eiland.

 4. @jan, zet maar de naam en tel van iemand dan.. en met een tuinman bedoel ik ook. iemand die op tijd komt! en die zijn werk goed doet. Ik heb niets aan een ydk tuinman die nooit op komt dagen. Hetzelfde heb ik met klusjes rond mijn huis.. ik vraag verschillende ydk met aannemersbedrijfjes voor een offerte en ik hoor NOOIT wat!
  En ik geloof dat ik mijn tuinman uit haiti meer betaal dan de gemiddelde ydk die er van houdt om mensen uit haiti uit te buiten want dat zijn mindere mensen toch?

  Dat jij mensen betaald voor 2 gulden per dag zegt genoeg over jou!

 5. Lijkt erg goed plan.
  Wanneer je er voor kiest je aan te sluiten bij een groep mensen, club, vereniging, criminele organisatie, politieke partij, stad, eiland, provincie, land, is de eis dat je mee wilt doen met de doelstelling van die groep wel het minste wat er van je verwacht kan worden.
  Een proef periode met de mogelijkheid van retour zending zou een middel kunnen zijn om nakoming van de belofte af te dwingen.

 6. Wat zit er nou voor een kwaad in zo’n symbolisch “contract”, waaraan geen sancties zijn verbonden? Laat de nieuwkomers vooral weten welk groot goed vrijheid in Nederland is.

 7. @Rignald en Jan,

  Ttja, Jan heeft wel gelijk in deze.
  er is best een tuinman te vinden van curacaose afkomt.
  maar een hoop NLers willen voor een dubbeltje op de 1e rang zitten!!

 8. @Rignald, waar staat die vacature van jou dan?
  Er is dit niet te vinden op Curacao en dat niet te vinden op Curacao, clichés om goedkope arbeiders uit Haiti te blijven uitbuiten. Waarom verkas jij dan niet naar Haiti? Tuinmannen zat te vinden daar, kost maar zo’n 50ct. per dag…

  En maar klagen dat er ”niemand te vinden is.”
  Probeer maar zelf van 2 florin per dag te leven, piept jij wel anders.

 9. @Ettiene, ik ben benieuwd of men dit wettelijk kan afdwingen..

  Leuk contract maar ik heb wel 1 probleem… een tuinman van Curacao is niet te vinden.. de yDK vindt het werk te laag en het doet hem denken aan de slaventijd.

  Ook denk ik dat er te weinig vrouwen op het eiland zijn om als byside te dienen of moet ik deze halen vanaf de Dominicaanse republiek?

 10. Volstrekt belachelijk! De grondwet en de wetten die de rechtsstaat vormen hebben natuurlijk ook zonder ondertekening van zo’n ‘contract’ geldende werking. Overbodig dus.
  Deze minister is schijnbaar ook vergeten dat we godzijdank binnen de EU vrijheid van personenverkeer kennen. Met immigranten uit de voormalige Antillen kan hij deze grap wel proberen uit te halen, maar ik hoop (en verwacht) dat hij daarin massaal wordt geboycot.
  Het zou een leuke ludieke grap zijn om op Curaçao immigranten uit Nederland ook zo’n participatiecontract voor te leggen! Dan kunnen die makamba’s op hun beurt gedwongen worden met ons mee te doen. Ik geef een voorzet:

  PARTICIPATIECONTRACT VOOR MAKAMBA’S DIE NAAR CURACAO IMMIGREREN:

  1. Ik beloof dat ik corrupte politici tenminste in woord en geschrift zal gedogen.
  2. Ik zal mij bij voorkeur vestigen in een van de vele achterstandswijken om de sociale cohesie op het eiland te bevorderen.
  3. Ik zal geen tuinmannen in dienst nemen die niet op Curacao zijn geboren en getogen.
  4. Mijn vakanties breng ik door in de Dominikaanse Republiek i.p.v. in Nederland.
  5. Ik ben verplicht tot het nemen van tenminste één byside. (Mijn echtgenote dient mede te ondertekenen en haar toestemming te verlenen).
  6. …