• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Alex D. RosariaCURAÇAO – PAIS-leider Alex Rosaria is vooralsnog ontevreden met de aanpak van corruptie. “Veel politici willen het liefst niet praten over corruptie.” Gisteren ging de Statenvergadering over de onregelmatigheden rond de 133 contracten die zijn onderzocht door Stichting Overheidsaccountantsbureau (SOAB) .

“De politici geven er de voorkeur aan om te wijzen op corruptie van anderen. Maar het is goed om in gedachten te nemen dat corruptie geld kost. Corruptie draagt bij aan armoede en slechte allocatie van middelen”, aldus Rosaria. Een eerdere vergadering over de bevindingen van SOAB vond plaats op 4 februari. Rosaria karaktiseerde  die vergadering als met ‘de vinger naar een ander wijzen’.

Motie
De leider van PAIS is overtuigd dat corruptie onderzocht moet worden bij voldoende aanleiding en dat mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan fraude of corruptie hier verantwoordelijk voor moeten worden gesteld. “Dit was ook de strekking van de motie die op initiatief van PAIS werd ingediend in het parlement en met veertien stemmen voor werd aangenomen”, ging Rosaria verder.

Register
Integriteit geldt niet alleen voor politici en bewindslieden, maar ook voor de private sector en elke burger. Daarom komt Rosaria met het voorstel om een officieel register te openen waarin wordt aangegeven wie namens de overheid contracten mag afsluiten. Eén van de problemen die in het SOAB-rapport naar voren komt is volgens Rosaria dat veel mensen contracten afsluiten namens de overheid terwijl ze daarvoor niet gemachtigd zijn. Een officieel register is moet daar een eind aan maken, vindt Rosaria.

Transparantie
Rosaria vraagt ook om meer transparantie voor de financiering van politieke partijen. Ook vindt Rosaria dat een topfunctionaris benoemd moet worden op basis van transparantie en dat er een limiet gesteld moet worden aan de ambtstermijn van deze topfunctionaris. De parlementariër hoopt verder dat binnenkort een lokale versie van Transparency International (TI) kan worden opgericht. Die zou moeten fungeren als een waakhond, gebruikmakend van het bestaande netwerk van TI.

15 reacties op “Rosaria ontevreden over aanpak corruptie”

 1. @ CCSF. Alex Rosaria heeft gelijk dat er een vaste National Chapter van Transparency International moet komen om de controle continuiteit te garanderen.

  Als CCSF als eerste goede daad in hun geschiedenis betaalt.

 2. Magda, Ze zitten hun nagels te doen, de hele dag bellen met vrienden en familie, lekker de hele dag internetten en te chatten (dating sites zijn erg populair), systeemberheerders zitten lekker x rated films down te loaden om die overdag te bekijken. Overdag gaan ze dingen voor familie regelen.. en natuurlijk onder werktijd doen ze werkzaamheden voor hun eigen bedrijfjes of politieke clubjes waarvan ze lid zijn.

 3. Alex Rosaria heeft gelijk dat er een vaste National Chapter van Transparency International moet komen om de controle continuiteit te garanderen. Wij hebben reeds enige tijd kontakt met TI hierover. Het NIS rapport betreffende Curacao wordt momenteel uitgevoerd en is komende Juni gereed. en komt op de Website.De lokale National Chapter zal bestudeerd worden.

 4. Lokoloko je hebt helemaal gelijk. Je wacht soms maanden jaren op een of ander papier er gebeurt helemaal niets, geef je wat dan is het zo in orde.,
  Klopt toch niet. Ze krijgen elke maand een salaris en wat doen ze dan overdag op hun werk.

 5. 2Sjors, bedoel je niet de benoemingen van de regering Schotte ipv benoemingen door MFK.
  Wiels met zijn PS zat ook in die regering en was net zo goed schuldig aan die benoemingen

 6. Heel goed alex1
  Maar moest wel even gniffelen. Als voormalig PNPer zou hij wel wat meer inzicht mogen geven in de financiering achter het pNP clubhuis. lol

 7. Dit soort goed bedoelde opmerkingen hoor ik al zo’n 45 jaar.
  Mooie woorden, nu nog oren vinden om er naar te luisteren.
  Helaas, komt corruptie niet bij ons voor, wel bij die anderen.
  Spiegels zijn erg dun gezaaid op ons eilandje.
  Maar het klinkt mooi, net als eigenlijk alles wat Dhr. Rosaria zegt.

 8. En hoe zit ‘t met mogelijke corruptie bij douane en politie? De laatste weken verschijnen er in diverse media, ook vanuit het buitenland, ernstige aantuigingen over vermeende internatonale corruptie bij deze instanties. Een gevaar voor onze rechtstaat, maar niemand reageert.

 9. Rosaria zou wel eens onderzoek mogen doen naar het (wan) gedrag van ambtenaren bij ROP en Kadaster. Daar is het gebruikelijk om mensen die vergunningen en inzages etc. aanvragen onder druk te zetten, afpersen is een beter woord, voor steekpenningen.

 10. @ Sjors. De benoeming van het koppel Asjes valt daar ook onder.

 11. @sjors

  niets gaat er met deze brief gebeuren, allemaal window dressing, ook van de heer Rosalia tot zover, allemaal zaken roepen waarvan hij zeker zijn goede bedoelingen heeft, het vergt opvolging en daadwerkelijk iets doen, er moet een register komen van alle deze constateringen en wat de akties zijn, een aktie lijstje met voortgang online, zodat we het allemaal kunnen volgen

 12. Mr Rosaria, De heer Wiels had tijdens de statenvergadering een brief met tientalen onbehoorlijke benoemingen van de MFK. Wat is de status van dit? Wat is gebeurt met deze benoemingen en indien deze onbehoorlijk zijn wat gaat de regering hier aan doen?

 13. Doe er alles aan om PAIS te doen uitgroeien naar de partij die zich inzet ter bestrijding van corruptie en je zal de redder zijn van dit eiland. Het is jammer genoeg nog niet doorgedrongen tot de gemeenschap dat juist de armen door corruptie arm blijven en dat onze “best en brightest” landskinderen niet terug komen omdat nepotisme en corruptieve praktijken altijd leiden tot de benomeing van ‘vriendjes” i.p.v. de meest geschikten.

  Ban kambia Korsou!

 14. Wat is er met transparency international gebeurd?

 15. Ik hoop van harte dat Rosaria deze oprechte houding weet aan te houden. Goed bezig Alex!