CURAÇAO – Het Departement van Landbouw en Visserij van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur heeft gisteren drie boeien vervangen om vissen aan te trekken, de zogenaamde Fish Attracting Devices (FAD’s). USONA heeft de aanschaf van twintig boeien gefinancieerd.

 
De boeien zijn ontworpen door Gerard van Buurt, bioloog, gepensioneerd functionaris van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Minister Ben Whiteman van Milieu en Natuur was aanwezig bij de haven van Parera om het startsein te geven aan dit project.

Emigrerende vissen
Het Visserijbeleid van het ministerie richt zich op het handhaven van de werkgelegenheid in de traditionele visserij, het verhogen van de vishoeveelheid en de inkomsten van de vissers van Curaçao. Voorwerpen die drijven in de zee, zoals bomen, pallets, boeien en autobanden trekken vissen aan. Een FAD is een verankerde boei die vooral de zogenaamde emigrerende vissen, zoals tonijn, dorade en mulá aantrekt.

Boeien
De bedoeling van het departement van Landbouw en Visserij is het project voort te zetten en nog drie boeien te plaatsen aan de oostkant. De locaties waar de boeien zijn geplaatst zijn: bij Sta. Cruz 12°18’264’’ N, 69°09’580’’ W op een diepte van 913 foot, bij Lagoen 12°19’165’’ N, 69°09’559’’ W op een diepte van 1300 foot en bij Kortapé Westpunt 12°21’908’’ N, 69°09’881’’ W op een diepte van 1351 voet.

www.versgeperst.com