• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De harde maatregelen die regering Hodge gaat nemen geldt voor alle burgers, dus ook voor ambtenaren. Dat zegt premier Daniel Hodge tegenover Radio Hoyer 2. De ambtenarenvakbonden kwamen vorige maand in opstand toen de Basis Ziektekosten Verzekering werd aangenomen.

Tot nog toe vallen zij niet onder de nieuwe wet, maar de regering wil dit zo snel mogelijk veranderen. Als het aan ambtenarenvakbond ABVO ligt, blijven de afspraken tot in ieder geval 2015, verklaarde ABVO-voorzitter Wendy Calmez vanochtend tegenover Radio Hoyer 2.

Beleid
Hodge heeft gisteren in een nationale TV-rede de bevolking van Curaçao toegesproken. Hiermee hoopt de premier draagvlak te krijgen voor de harde maatregelen die de regering moet nemen om uit de benarde financiele situatie te komen. “Als we doorgaan met het beleid van vóór de aanwijzing, in combinatie met een economie die niet groeit, zou dat desastreus zijn voor ons land, voor onze economie, voor onze staatskas en zeker voor elke inwoner”, aldus Hodge.

Ambtenaren
In zijn speech zei de premier dat de regering probeert om de minstverdienende groep te ontzien, maar dat iedereen het verder gaat merken. Ook de ambtenaren zullen uiteindelijk niet ontzien worden. Hodge vertelt wat hij gisteren in zijn Nationale Rede heeft gezegd:

Daniel Hodge in gesprek met radiopresentator Lisette Keus van Radio Hoyer 2:

18 reacties op “Hodge: Harde maatregelen ook voor ambtenaren”

  1. Als we naar de uitgaven van het land kijken dan is de post overheid enorn en vooral personeelskosten. Meerderheid van de amtbenaren zijn politiek geplaatst en verdienen veel te veel geld en zijn niet arbeidsproductief. Het is jammer dat deze non-politieke regering niet is gaan snijden in het ambtenaren bestand. Zij als non-politieke regering had dit makkelijker kunnen doen dan een regering die is gekozen op beloftes voor baantjes in de overheid.

  2. gewoon alle ambtenaren die protesteren ontslaan!!!!
    dan hou je de goede mensen over.
    en dan kunnen er nieuwe facatures komen voor wel werkwillend personeel.

  3. even terug naar de praktijk van “harde maatregelen” gesteld door de heer Hodge, na 2 maanden heeft hij in zijn betoog nog niet aan kunnen geven wat deze harde maatregelen dan zouden moeten zijn.

    Kijken naar de USA, het gaat daar moeizaam om tot een akkoord te komen voor bezuinigingen maar men realiseert heel goed dat de aller rijksten iets meer moeten doen dan de rest en men begrijpt heel goed dat we de middenmoot niet moeten aanpakken want daar drijft de economie grotendeels op, wat met name gaat gebeuren is besparen in het gigantische overheids mastodon, daar valt veel te halen.

    Dat is nou net wat op Curacao heel moeilijk zal worden, snijden in de bijna 5000 ambtenaren met een salariskost van 400 miljoen per jaar, gaat niet gebeuren.

    dus wat blijft er over, toch snijden in de kern van de bevolking, de middenklasse voor het grootste deel, snijden is op zicht geen probleem maar je moet de mens een alternatief bieden om zijn gesneden inkomsten te herstructureren, bv; naar een goedkopere verzekering, goedkopere energie inkopen, naar een tankstation met betere tarieven, water goedkoper inkopen, en daar zit de crux van het verhaal; DAT KAN HIER NIET, dus dat betekent dat het gesneden deel niet te compenseren valt, betekent echt besparen, gevolgen;

    minder tanken en meerijden met anderen, minder accijns voor de regering, dus tekort in de overheids spaarpot. Geen restaurant bezoeken, restaurants failliet en personeel op straat. Geen nieuwe auto, geen nieuwe kleren, airco niet meer aan, minder water verbruiken, minder bellen, en ga zo maar door. Dus we krijgen een boemerang effect,

    in 22 maanden de boel tot op het bot afgebroken en het zal zeker 6 jaar duren voordat de weg terug is gevonden omhoog, en mogelijk als extra gevolg dat de criminaliteit hoogtij gaat vieren.

  4. @Johny Wanderer, Goede analyse!

  5. Harde maatregelen voor ambtenaren? Betekent dat soms dat ze eindelijk eens moeten gaan werken voor hun geld? Zoals Arthur Donker altijd schrijft: ” ik blijf lachen op deze klip”.

  6. Wie gisteren indringend naar het interview van de niet democratisch gekozen stroman Hodge (maar dat terzijde) op radio Hoyer 2 heeft geluisterd, valt onmiddellijk een paar zaken op.

    Hij brengt weliswaar ter sprake dat de wetgeving betreffende de pensioenen AOV nog deze week aan de Staten wordt aangeboden, die wanneer deze wetgeving van kracht wordt, voor iedereen geldt. Ook de ambtenaren, zo stelt hij, zullen eronder vallen.

    Bovendien merkt hij op dat ondanks het feit dat een aantal weken geleden de Landsverordening basisverzekering werd aangenomen, de ambtenaren daar niet onder vallen maar dat men keihard bezig is om te zorgen dat iedereen eronder valt.

    Opvallend genoeg rept Hodge met geen woord over de pensioenregeling voor politici. Ongetwijfeld een heikel punt bij velen, maar kennelijk niet bij de dames en heren politici. Waar Hodge stelt dat de bezuinigingen iedereen zullen treffen, is het de vraag of de Staten het aanvaardbaar zal vinden dat ook zij een pas op de plaats zullen moeten maken.

    Wanneer de verslaggeefster de premier confronteert met zijn televisie uitspraak dat hij de problemen bij de kern wil aanpakken en niet alleen de symptomen, reageert de premier met een lang betoog;

    “We hebben hier ook te maken met een fundamentele kwestie. Het is een mentaliteitskwestie waarmee we te maken hebben. De manier waarop we met elkaar omgaan, vind ik zelf en dat is mijn ervaring de afgelopen 6 maanden, moet anders. Zolang we met een negatieve mentaliteit te werk gaan en destructief en elkaar aanvallen en manipuleren en al dat soort gedoe, zullen we steeds met problemen te maken hebben.”

    Hiermee verwoord Hodge naadloos wat velen allang wisten. Het hoeft geen betoog dat talloze krantenartikelen en ingezonden brieven in diezelfde kranten, sinds jaar en dag reppen over een onhoudbare politieke situatie op het eiland. Des te opvallender dat een politicus anno 2013, de alom heersende boodschap dat het anders moet, overneemt. Wellicht kan Hodge zich die vrijheid permitteren omdat hij niet tot de gevestigde kliek behoort en slechts is ingehuurd op puin te ruimen.

    Hoe dan ook, hij stelt voorts dat WE als volk moeten proberen samen te werken, de relatie met elkaar moeten verbeteren, ook binnen het Rijk. Hij gaat verder met de opmerking dat het anders moet omdat hij vreest dat wanneer we op dezelfde voet verder gaan, zoals we altijd hebben gedaan, we dezelfde resultaten blijven boeken.
    Het is evident dat hij volkomen gelijk heeft dat het zo niet langer gaat maar hoe gaat hij dat entameren binnen de politieke gelederen. Wie zal er naar hem luisteren, is mijn vraag. Wat blijft erover van zijn hartstochtelijk verlangen. Zullen Wiels en Asjes, toch diegenen die zich het meest aangesproken zouden moeten voelen, een kniebuiging wensen te maken naar de opvattingen van Hodge en het fulmineren van hun kant, een halt toeroepen?

    Ik betwijfel het.

    Wanneer de verslaggeefster de vraagt stelt of Hodge bedoelt dat eigenlijk iedereen maar aan zichzelf denkt en aan zijn eigen portemonnee, luidt diens antwoordt;

    “Het niet gaat om de politieke partijen, de ministers of de Statenleden. Nee, het gaat om Curaçao en wat we van het land willen maken voor onze kinderen. Dus dat moet voorop staan en niet steeds alle politieke intriges en partijpolitieke belangen. Dat moet op de tweede, derde vierde plaats komen. Op de eerste plaats moeten naar de toekomst van Curaçao en naar het algemeen belang en zorgen dat we morgen een beter Curaçao hebben voor onze kinderen. Daar gaat het eigenlijk om. Maar zolang we doorgaan op dezelfde voet, zullen wij vrees ik, dezelfde resultaten blijven boeken. We zijn aan het proberen om de boeg om te gooien en ik moet zeggen dat het niet echt makkelijk gaat want de structuren zijn zodanig ingeburgerd, ingeworteld in de gemeenschap dat bepaalde dingen heel moeilijk gaan”.

    Hier komt de aap uit de mouw. Wat Hodge weliswaar niet zegt maar wel weet is dat hij inmiddels moet hebben geconstateerd dat nepotisme, hoogtij viert. Ik geef hem het voordeel van de twijfel dat hij dat altijd wel heeft vermoedt, maar als betrekkelijke buitenstaander nooit heeft meegemaakt. Dat ik nu als regelrechte naïeveling kan worden bestempeld, neem ik maar voor lief.

    De volgende vraag dient zich bij de verslaggeefster aan. Wat voor structuren? Waar hebt u het dan over?

    “Nou gewoon in het algemeen. In principe, wanneer je veranderingsmanagement probeert uit te voeren, moet je ook de heersende structuren proberen te wijzigen. Nou in ons geval hebben we 6 maanden de tijd en het is ook moeilijk om bestaande ….. te gaan wijzigen want strategie, structuren, dat zijn dingen die met elkaar te maken hebben. Wil je een bepaalde strategie of een bepaald eindresultaat bereiken, moet je toch zorgen dat je een bepaalde structuur opzet. We hebben te maken met een structuur, die nieuw bestuurlijke organisatie die wij vanaf 10-10-‘10 hebben ingevoerd. Ook die structuur moeten we gaan evalueren om te kijken of dat wel de beste structuur is, willen we tot betere resultaten komen”.

    Voor mij zijn de eerste rimpelingen in de vijver zichtbaar. Wiels kan niet vol blijven houden dat het transitiekabinet slechts een luttele 6 maanden speeltijd krijgt. Het is zonneklaar dat het transitiekabinet minimaal één regeerperiode speelruimte moet hebben en waarschijnlijk ook zal krijgen, willen de beoogde maatregelen – veranderingsmanagement – überhaupt kans van slagen hebben. Ik heb met Wiels te doen, hij beseft als geen ander dat hij op het punt staat naar de achtergrond te schuiven wanneer hij de dirigentenstok niet overneemt. Tegelijkertijd heeft hij haarfijn in de gaten dat hij niet de geschikte man is om met zijn beperkte “Messiaanse gaven”, een volk te leiden. Naar de afgrond, dat zonder enige twijfel.

    Maar zou u als het aan u ligt, willen doorzetten?

    “Nou ja kijk, het hangt van een aantal factoren af. Ik heb me van het begin af aan mentaal erop ingesteld dat we 6 maanden aanblijven en daar is tot op dit moment geen verandering gekomen. Dus, binnen die 6 maanden proberen we zoveel mogelijk resultaten te boeken. Totdat ik anders hoor ga ik er vanuit dat we 6 maanden aanblijven”.

    Het is veel te vroeg om de stelling te poneren dat Hodge en de zijnen het liquiditeitsprobleem een halt kunnen toeroepen. Wat wel als paal boven water staat, is dat Curaçao er absoluut niet bij gebaat is dat er op korte termijn een wisseling van de wacht aankomt. Zijn opmerkingen over de 6 maanden termijn geven wel aan dat hij volstrekt afhankelijk is van de agenda van Wiels. De vraag roept zich bij mij op of PAIS zou accepteren dat de stekker uit het transitiekabinet wordt getrokken.

    Daar heb ik mijn twijfels over.

    Wiels dacht dat hij een meesterzet pleegde door een transitiekabinet naar voren te schuiven. Ik heb steeds, vanaf de zijlijn weliswaar, geroepen, dat hij anderen de beerput laat reinigen en dus denkt zijn handen te kunnen wassen in onschuld. Ik hoop echter dat de bevolking op termijn inziet dat de “oude politiek” is als een Trojaans paard.

    Volstrekt ongewenst dus.

  7. De ambtenaren kunnen opgelucht ademhalen.
    Onze minister president noemde de termijn voordat gelijkstelling is gerealiseerd van enkele maanden.
    Dan is hij weer terug op zijn oude functie en zullen de politieke partijen hun ambtelijke achterban moeten korten.
    Klinkt overigens wel erg manmoedig en dat willen we graag horen!

  8. @rietje wouters, Je zou zeggen dat de excellente beloning van onze ambtenaren en aqualectra en onderwijs gedaan is om de beste mensen te vinden voor een excellente dienstverlening, maar hier werkt het juist andersom. Ze verdienen zoveel en zijn zo onkwetsbaar dat ze de rest van de bevolking kunnen negeren, die zijn toch maar stumpers die voor de helft van een overheidssalaris in de prive sector moeten werken en in de rij mogen gaan staan om “dank je wel” en “alstublieft” te zeggen als de dames en heren ambtenaren zich verwaardigen hun kant even op te kijken…

    Er zijn landen waar de ambtenaren via hun vakbonden moeten vechten om MARKTCONFORM beloond te worden. Dan kunnen ze een goede kwaliteit ambtenaren blijven aantrekken…In dat soort landen ziet men de overheidsuitgaven als belastinggeld waarvoor gewerkt moet worden. Hier moeten de vakbonden in de private sector gaan vechten om de mensen die de buitenlandse valuta moeten verdienen beloond te laten worden op AMBTELIJK NIVEAU….

    Je zou hier met deze verhoudingen in beloningen wel gek zijn om in de private sector te gaan werken. Dat doe je alleen als het niet ander kan…En als je eens iemand bij de overheid hebt die wil dat je werkt (Kranshi..Harold Daal…weten we nog?) dan pesten we hem weg. PS minister Monk hielp wel een handje.. Grgrgrgr..

  9. @ M. Isenia. , je vergeet ook de zaken zoals Asjes, Die nu zgn benoemd is tot sectordirecteur en hier een flink salaris voor vangt.

    Gelukkig is dat niet waar en krijgt hij pas salaris, als hij daadwerkelijk die baan uitoefent.

  10. @rietje, je vergeet ook de zaken zoals Asjes, Die nu zgn benoemd is tot sectordirecteur en hier een flink salaris voor vangt echter hij is nog geen 1 dag werkzaam geweest in deze funtie. Wel wordt deze functie nu door iemand anders gedaan die er wel weer een toelage voor zal vangen.

  11. Probleem met het ambtenarenlegioen is niet alleen dat ze op dit moment al een gemiddeld erg hoog salaris krijgen. Wat dachten jullie van deze aspecten:
    – zeer inefficiente werkwijze (het werk dat nu door 3 ambtenaren wordt gedaan, kan bij enige efficiencyslag ook door 1 ambtenaar worden gedaan);
    – veel ‘oneerlijke’ voordelen, zoals de extra vrije dagen en middagen (kerstperiode, carnaval etc.)
    – te vaak te vroeg stoppen met werken (voorbeelden te over, wij liepen er zelf vorige week bij de Kranshi weer eens tegenaan: als je om 12:15 komt wordt terwijl ze tot 13:00 uur open zijn, wordt er doodleuk verteld dat je maandag maar moet terugkomen)
    – klantonvriendelijk gedrag (tot over de grens van het fatsoenlijke): “hond, ga terug in je mand” is er netjes bij
    – iedereen hanteert eigen regeltjes
    – geen afstemming tussen Diensten en Afdelingen: links weet niet wat rechts doet of beslist
    – veel (onnodige) fouten; op dit moment is het zo erg (bij bijvoorbeeld Aangifte Belasting) dat wij alvast bij de Aangifte maar een bezwaarschrift meesturen… scheelt in ieder geval tijd)
    – zeer lange wachttijden bij loketten; kost dus uren in ‘tijd van de baas’
    – ‘vriendjes gaan altijd voor’ (op het randje van corrupt…)
    – lange doorlooptijden van processen en procedures
    – volkomen ouderwetse werkmethodes (automatisering van 30 jaar geleden)
    – desinteresse in feitelijke omstandigheden (“Regels zijn Regels”) behalve als het om bepaalde mensen gaat (vriendjespolitiek, bang voor meerderen, teveel respect voor hogere functies)
    – mentaliteit ‘van kastje naar de muur’ (“als ik er maar van af ben”)

    Iedereen die goed werkt en actief een goede bijdrage levert aan de samenleving, mag van mij best een goed salaris hebben. Maar 90% van het ambtenarenapparaat komt daarvoor beslist niet in aanmerking. En dan de vakbonden maar zeuren en zuigen en -erger- een minister die daaraan toegeeft.
    Let maar op: ook deze minister-president roept wel dat ze mee moeten lijden, maar over 4 maanden is ook hij weer gewoon bij zijn goed betaalde bankbaantje terug. En dan gebeurt er dus weer niets.
    Het gaat zoals het gaat en dat gaat al 50 jaar (goed) zo.
    Dat de aanwijzing nog maar lang mag blijven!

  12. Een SCHIJNDEMOCRATIE. Gewoon een regelrechte dictateur, waar alles de burger door de strot wordt gedrukt. Luister, vooral betaal en hou je kop dicht ……….

  13. Maar even nogmaals…om het niet te vergeten

    Als we de APNA pensioenen van oud politici openbaar maken, breekt morgen de revolutie uit. In veel landen gaan de pensioenen omlaag. Als we openheid willen, zet de pensioenen (waarvoor we met zijn allen hebben betaald) gewoon op internet.

    Dan komt natuurlijk de vraag: waar halen we het geld vandaan?
    Waar wordt het verdiend? Het CBS geeft ons de antwoorden

    “Average wage by economic activity Curacao” (Nafl , 2011) Bron:CBS.
    5195 Financial Services
    4908 Government
    4530 Utilities
    4284 Education

    Dat het onderwijs zo hoog scoort in verhouding met de rest, is met de kwaliteit van ons onderwijs voor ogen een beetje vreemd. Moet ik eens verder in gaan duiken. Vakbondsdruk?

    Bij alle andere prive sectoren op ons eiland was het gemiddelde loon lager dan 3600!

    De horeca, waar de toeristensector onder valt en die de deviezen binnenbrengt staat onderaan met een gemiddeld loon van 1800 Nafl. Het is dus duidelijk waar het geld gehaald moet worden en wie moet worden ontzien. Laat de hotels en toeristensector buiten schot.

    De ambtenaren klagen wel steen en been als ze mee moeten doen met de ziektekosten regelingen, maar ondertussen zijn ze wel (na de financiele sector) het best betaalde groepje op het eiland. Als we bang blijven voor de bonden is dit niet meer uit te leggen. En dan hebben we het nog niet over de andere loonkosten als pensioenen…

    Direct na de ambtenaren komen de Utilities, Aqualectra dus, als veelverdieners. Het CBS meldt (Average Wage-costs per Employee by Industry, 2009) dat er per medewerker aan loonkosten in de sector ” Electricity, gas and water”
    Naf 126.100 per jaar weggaat. We kennen allemaal hun riante Ziektekostenregeling voor hele families.. Vergeleken met het salarisniveau is de “overhead” aan andere loonkosten met wat rekenwerk dus wel te benaderen.

    De financiele sector is natuurlijk een goede kanshebber om bij te dragen aan ons herstel. Daar wordt royaal verdiend, zowel in loon als in winst. We kunnen gevoeglijk aannemen dat er zo’n 300 miljoen Nafl per jaar het eiland verlaat. Dat is winst verkregen door onze hypotheekrente, leningrente en transactiekosten. Mag dat ietsje minder zijn? Een extra bankenbelasting bijvoorbeeld? Ter herinnering:

    Bank /Winst 2011 ANG/ Belasting/ % Belasting

    MCB /172.379.000 /35.254.000 /20.5%
    SFT/ 67.263.000 /1.633.000/ 2.4%
    BDC/ 30.487.000 /1.654.000/ 5.4%
    GIRO /24.009.000 /600.000/ 2.5%
    ORCO/ 14.177.000/ 2.065.000/ 14.6%

    (Bron: Jaarverslagen van de banken zelf)

  14. ambtenaren moeten gelijke behandeling krijgen. tis te gek dat wij hun salaris betalen. wij worden gekort maar wij betalen wel zodat hun meer krijgen.

  15. Dan vraag ik het maar, wanneer worden de casino’s aangepakt?? Daar valt met een inkomen van 357 miljoen per jaar toch zeker wel te halen?????

  16. Zorg dat het niveau van de banen op Curaçao eens op een normaal nivo komt! Nu is het bedroevend voor hoeveel compleet ONgeschoolden een baan gecreeerd wordt. Al een uitgerekend wat een (vaak compleet overbodige!!) inpakker elke dag cash in zijn zak steekt? Gratis gezondheidszorg erbij. Ook al zijn het ten dele (!) scholieren, laten ze studeren na schooltijd in plaats van dit overbodig werk,
    Gooi die belachelijke 80/20 regeling over boord, want zo komen geen nieuwe hoogwaardige bedrijven naar Curaçao.
    Zorg dat de werkmentaliteit eindelijk eens verandert, want dat lijkt vaak nergens op!
    Succes!

  17. Hodge vergeet 20% salarisvermindering voor ministers, parlementariers, hoofden van dienst, directeuren overheids-NV’s en ander “gespuis” met een hoog salaris. Zo geef je het goede voorbeeld en sla je niemand over.

  18. Begin er vandaag dan mee! gelijke monnikken gelijke kappen!