• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Premier Daniel Hodge heeft in zijn nationale rede het volk op de hoogte gesteld van de plannen van zijn kabinet. Hodge haalde onderwerpen aan als de bezuinigingen, pensioenregeling en de Basis Ziektekosten Verzekering. De rede was gisteravond te zien op tv en te horen op de radio.

De rede van Hodge in het Nederlands:

[scribd id=126196479 key=key-2j2zsijn7oo0o1e7joko mode=scroll]

5 reacties op “Premier Hodge spreekt volk toe”

 1. @ Philippe Maaskant. Klasse!

  Niet meteen van euforie uit je dak gaan over een toespraak, want toespraken hebben ons tot nu toe nog niet veel heil gebracht. De geloofwaardigheid en goede wil zijn weliswaar aanwezig, maar hij heeft wel veel medewerking nodig zoals o.a. van de vakbonden en dat is afwachten.

 2. Mensen in de Financial services werken 60 uur in de week.. ambtenaren zijn ongeveer 35 uur aanwezig op hun werk en werken misschien daadwerkelijk 10 uur in de week..

 3. Om een lang verhaal kort te maken: veel woorden maar weinig inhoud.
  Het komt er weer op neer dat de burger de klos is. AOV leeftijd omhoog, daar kunnen we inkomen.
  Verhoging van de OB is een makkelijke manier om geld binnen te krijgen maar de laagst betaalden zijn het slachtoffer. (De overheid gaat nu ook bepalen wat gezond is voor de burgers?)
  Er staat niets in over de inning van winstbelasting, loon en inkomstenbelasting en sociale lasten
  die te wensen overlaat gezien de faillisementen de laatste tijd en de uitstaande vorderingen. De belastingdienst loopt achter de feiten aan. Een bedrijf aan het begin van het jaar beginnen en voordat het jaar om is wegwezen! Waarom niet direkt reageren? niet eerst een herinnering maar direkt ingrijpen!
  De winstbelasting is omlaag gegaan maar de prijzen niet. Als straks van diverse artikelen geen OB meer hoeft worden betaald gaan die prijzen dan ook omlaag?want het is toch OB via doorlevering over OB?
  Daarnaast lezen we niets of bijna niets over welke besparingen de overheid zelf gaat doen t.a.v. personeel en vastgoed cq huur voor gebouwen. Daar kunnen kapitalen op bezuinigd worden maar er zullen wel de nodige “contracten” zijn die dit verhinderen.
  Laatste vraag: wat is de realiteit?

 4. Mijn complimenten voor de rede van Hodge. Klasse! Maar wat gebeurt er over 4 maanden als “de politiek” weer “zelf” aan de slag wil? Denk dat we maar even afwachten of we dan de bekende brulkikkers weer terug zien.

  Heel goed hoe hij refereert aan een verleden waar Curacao trots op kon zijn en waar het een voorbeeld functie in de regio vervulde. Ook dat is geschiedenis van Curacao! Heerlijk dat we het [nog 4 maanden?] even niet over onze slavernij geschiedenis hoeven te hebben, maar over positieve geschiedenis die we bijna zouden vergeten.

  Dan komt natuurlijk de vraag: waar halen we het geld vandaan?
  Waar wordt het verdiend? Het CBS geeft ons de antwoorden

  “Average wage by economic activity Curacao” (Nafl , 2011) Bron:CBS.
  5195 Financial Services
  4908 Government
  4530 Utilities
  4284 Education

  Dat het onderwijs zo hoog scoort in verhouding met de rest, is met de kwaliteit van ons onderwijs voor ogen een beetje vreemd. Moet ik eens verder in gaan duiken. Vakbondsdruk?

  Bij alle andere prive sectoren op ons eiland was het gemiddelde loon lager dan 3600!
  De horeca, waar de toeristensector onder valt en die de deviezen binnenbrengt staat onderaan met een gemiddeld loon van 1800 Nafl. Het is dus duidelijk waar het geld gehaald moet worden en wie moet worden ontzien. Laat de hotels en toeristensector buiten schot.

  De ambtenaren klagen wel steen en been als ze mee moeten doen met de ziektekosten regelingen, maar ondertussen zijn ze wel (na de financiele sector het best betaalde groepje op het eiland. Als we bang blijven voor de bonden is dit niet meer uit te leggen. En dan hebben we het nog niet over de andere loonkosten als pensioenen…

  Direct na de ambtenaren komen de Utilities, Aqualectra dus, als veelverdieners.
  Het CBS meldt (Average Wage-costs per Employee by Industry, 2009) dat er
  per medewerker aan loonkosten in de sector ” Electricity, gas and water”
  Naf 126.100 per jaar weggaat. We kennen allemaal hun riante Ziektekostenregeling voor hele families.. Vergeleken met het salarisniveau is de “overhead” aan andere loonkosten met wat rekenwerk dus wel te benaderen.

  De financiele sector is natuurlijk een goede kanshebber om bij te dragen aan ons herstel. Daar wordt royaal verdiend, zowel in loon als in winst. We kunnen gevoeglijk aannemen dat er zo’n 300 miljoen Nafl per jaar het eiland verlaat. Dat is winst verkregen door onze hypotheekrente, leningrente en transactiekosten. Mag dat ietsje minder zijn? Een extra bankenbelasting bijvoorbeeld? Ter herinnering:

  Bank Winst 2011 ANG Belasting % Belasting
  MCB 172.379.000 35.254.000 20.5%
  SFT 67.263.000 1.633.000 2.4%
  BDC 30.487.000 1.654.000 5.4%
  GIRO 24.009.000 600.000 2.5%
  ORCO 14.177.000 2.065.000 14.6%

  (Bron: Jaarverslagen van de banken zelf)

 5. Als je door de regels heenleest wordt eigenlijk de vorige regering keihard afgemaakt door Hodge (ik ben benieuwd of Wiels dat snapt).

  Maar de kosten van de overheid zijn inderdaad te hoog. dus minder ambtenaren, nietwerkende ambtenaren naar huis, Mensen krijgen betaald op hun nivo, geen dure dienstreisjes meer, geen lege gebouwen meer of te duren gebouwen huren van vriendjes, aanbestedingen gaan volgens de regels en niet via vriendjes.