• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – André Bosman, Tweede Kamerlid van de VDD, wil vestigingseisen stellen aan Curaçaoënaars, Arubanen en Sint Maartenaren die zich willen vestigen in Nederland. Versgeperst.com ging de straat op met de vraag; zijn de eisen gerechtvaardigd of komt het neer op rassendiscriminatie, zoals OCAN stelt?

Bosman vindt dat emigranten uit Curaçao, Sint Maarten en Aruba de taal moeten spreken, een startkwalificatie en inkomen moeten hebben en geen gevaar vormen voor de openbare orde.

Terecht
De 37-jarige Terrance is het eens met de eisen die Bosman stelt. “Ik vind de eisen niet meer dan logisch. Als je niet van plan bent om te gaan werken, dus geen inkomen hebt, wat ga je dan in Nederland doen? Als je geen Nederlands spreekt wordt het al een stuk moeilijker om een baan te vinden en als een crimineel bent heb je al helemaal niets te zoeken in een ander land. Ik vind het terecht dat de VVD deze eisen wil stellen want anders haal je als land alleen maar ellende binnen, dat heeft niets met rassendiscriminatie te maken.”

Redding
Kelly (41) ziet het anders. “Voor veel Antillianen is Nederland hun redding geweest. Vrouwen die uit achterstandswijken op Curaçao komen en vluchten naar Nederland voor een betere toekomst voor hun kinderen worden hiermee benadeeld. Deze vrouwen hebben in het begin geen inkomen of kunnen geen perfect Nederlands maar zullen na een tijd helemaal meedoen met de werkende samenleving. Hun kinderen is veel armoede en een criminele omgeving bespaard gebleven. Het loopt niet altijd goed af maar ik ken veel vrouwen die op deze manier hun kinderen een kans hebben gegeven.” Kelly is het er wel mee eens dat Nederland mag screenen op een criminele achtergrond.

Taal

“Het zou tijd zijn dat Nederland vestigingseisen stelt”, vindt Rainier (26). “Als je naar Curaçao verhuist dan moet je ook eerst een baan hebben voordat je een sedula kan aanvragen.” Rainier is vijf jaar geleden naar Curaçao verhuisd. “Ik moest een baan en een verklaring van goed gedrag op zak hebben. Waarom moet dat niet als iemand van Curaçao naar Nederland emigreert?” Hij vindt echter niet dat Nederlanders Papiaments moeten spreken voordat zij zich hier moeten vestigen. “In Nederland is Nederlands de voertaal en hier op Curaçao ook. Het is wel aan te raden om snel Papiaments te leren als je als Nederlander hier vestigt.”

Eén land
Aretha (34) noemt de eisen van Bosman wel discriminatie. “We zitten toch in het Koninkrijk of niet? Curaçao, Sint Maarten en Aruba zijn niet onafhankelijk, Nederland wil de eilanden toch niet loslaten? Ik ben voor vrij verkeer binnen het Koninkrijk, in principe is het toch één land?” Margoline (36) is het met haar eens. “Men moet zich vrij over de landen in het Koninkrijk kunnen bewegen en zich vestigen waar zij zich prettig voelen en de meeste kansen hebben.” Zij is ook tegen de maatregel om criminele personen te weren uit een ander land van het Koninkrijk. “Criminaliteit moet het Koninkrijk gezamenlijk aanpakken en niet in één van de landen wegstoppen.”

7 reacties op “‘Vestigingseisen niet meer dan logisch’”

 1. Beste Henk, ja ik vind het vervelend en jammer dat ik het moet vaststellen maar die Aretha en ook die Margoline zijn exponenten van zo’n beetje de helft van ons volk en zijn niet zo gezegend met “ontwikkeling” en hebben hoogstwaarschinlijk achter in de rij gestaan toen dat werd uitgedeeld of ze hebben helemaal niet in die rij gestaan want ze warren even bezig met voor hun veel belangrijkere dingen te doen.

 2. Wimpiri, op 18-02-2013 om 12:29 schreef:

  Als er zich nu iemand schuldig maakt aan discriminatie is het wel onze bloedeigen OCAN. Zij bevestigen nu dat wij van een ander ras zijn en dan vraag ik mij af tot welk ras ik dan volgens hen behoor ? En onder welke rassenrichtlijn ik val ?
  Gelukkig financieren de Makambas ( behorende tot het blanke ras) deze hobbyclub en die denkt natuurlijk, hé even wat puntjes scoren (zakjes vullen) ten koste van onze broeders en zusters, die snappen er toch geen r..t van.

 3. hahaha,
  Die maatregel zal geen moer helpen.
  De meeste jongelui die rotzooi trappen zijn in Nederland geboren en of getogen.
  Echt weer zo’ n leipe PVVD’er die geen flauw benul heeft hoe het leven op straat is.

 4. De eisen die in het wetsvoorstel van dhr. Bosman zijn opgenomen, zijn van dezelfde aard als de eisen die de eilanden stellen voor toelating van elders geboren nederlanders. Volgens de uitgangspunten van de OCAN maken dus zowel Curaçao, Aruba als St. Maarten zich momenteel schuldig aan discriminatie van niet op deze eilanden geboren nederlanders. De huidige verontwaardiging van OCAN is dus selectieve verontwaardiging en grenst aan discriminatie van de meerderheid van de burgers van het koninkrijk door deze club. Of wel een duidelijk geval van ‘de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet’.

 5. ik vind dat als je niet aleen de antillianen moeten op paken met deze idee,ga maar kijken naar al die ,marocanen en turken,de polen, en al die andere nacionaliteiden die,geen nederlands spreken en wel gewoon normaal jaren hier in nederland woont niet aanpak,waarom wel die antillianen,arubanen,en st,maarten en vinden julie dat geen deskriminatie,hou snel op met julie gedoe,voor mij mag julie ieder crimineel gelijk op schiphol op paken en terug sturen, en laat de andere mensen die wel goede bedoelingen hebben met rust,wees eens eerlijk met julie zelf

 6. Daar gaan we weer, zodra het niet gaat zoals men denkt dat de zaken moeten zijn wordt meteen het oude liedje ‘we worden gediscrimineerd’ van stal gehaald.
  Wanneer wordt men eens volwassen zeker van een organisatie als Ocan mag je eens een keer andere taal verwachten, steeds de underdog spelen wordt onderhand erg vervelend.
  Wil men zich ergens op een Antillen eiland (v/d 6) vestigen dan gelden allerlei eisen voor de ”buitenlander” dus waarom niet als personen uit de Antillen zich in Nederland willen
  vestigen waaronder het meest belangrijke nog is de Taal beheersen, nou hoor ik de opmerkingen al, ”de Antillianen spreken Nederlands” dat was vroeger het geval, helaas is het bar en boos wat er nu voor gebrabbel (sorry) Nederlands wordt genoemd.
  Dus dat Nederland eisen wil gaan stellen kon men op wachten, zeker nu de economische situatie niet erg rooskleurig is en men kiest om niet nog meer moeilijkheden binnen te halen.
  Trouwens Nederland wil ook de grenzen sluiten voor EU burgers uit bv de Oostbloklanden met als argument dat de economie niet meer kan dragen.

 7. Aretha snapt niet wat discriminatie is. Dat is waneer 1 land wel eisen stelt en de andere niet. En nee Aretha, nederland wil Curacao niet houden maar zo snel mogelijk onafhankelijk laten worden!