• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – J.D.N. (18), J.J.T.R. (18) en G.S.S. (17) stonden gistermiddag terecht voor de gewapende overval bij de ‘Papa ku Pechi Snek’ in Veeris. De overvallers zijn door de rechter veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie, twee jaar gevangenisstraf en twee jaar in een jeugdinrichting. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM).

Na bedreiging met een vuurwapen gingen de jongens op 12 september ervandoor met onder andere een telefoontoestel, geld en ook een auto van een bezoeker. Zij raakten hierna tijdens hun vlucht betrokken bij een eenzjidige verkeersongeluk tegen een boom waarbij de vierde verdachte K.v.U ten gevolge van de verwondingen kwam te overlijden.

Schuld
N., R. en S. wasten hun handen deels in onschuld. Het was allemaal het idee van de overleden U. Het was ook U. die de vuurwapen volgens hun zou hebben gebruikt. “Niet waar”, zei de Officier van Justitie (OvJ). Getuigen waren duidelijk in hun verklaring aan de politie. N. gebruikte het vuurwapen om de snek-bezoekers te bedreigen. De daders werden herkend door de slachtoffers.

Toekomst
De OvJ noemde de gewapende overvallers door zulke jonge jongens een ‘bijzonder ernstige feit’. Zij maakt zich ook ernstige zorgen om de toekomst van de jongens als zij niet de draad weer positief oppakken. Voor wat betreft de eis was het voor de OvJ “samen uit, samen thuis”. Het betreft een diefstal met geweldpleging, oftwel een atrako. “De drie jongens wisten, ondanks hun ontkenning, dat er een vuurwapen in het spel was. Zij gingen op pad om een auto te stelen en kwamen een geschikte auto tegen bij de snek”. Tegen alle drie werd een jeugddetentie van twee jaar gevraagd. Verder ook Reclasseringsbegeleiding voor alle drie.

Jeugddetentie
Het Gerecht had geen medelijden met de drie. “De daad is wettig en overtuigend bewezen. Ik geloof jullie verhaal niet dat jullie niet wisten dat een overval zou worden gepleegd. Jullie waren alle vier op pad voor het plegen van een overval.” Het Gerecht ging uiteindelijk deels akkoord met de eis van de OvJ. N. was op het moment van de daad zeventien jaar. Hij werd volgens het jeugdstrafrecht veroordeeld tot de maximumstraf van twee jaar jeugddetentie waarvan zes maanden voorwaardelijk. Aangezien er geen jeugddetentie op Curaçao bestaat zal hij in een speciale jeugdafdeling in de gevangenis zijn straf uitzitten. Verder een proeftijd van twee jaar en als bijzondere voorwaarde moet hij zich zeven dagen na detentie melden bij de Stichting Reclassering voor verdere begeleiding.

Reclassering

S. was zeventien jaar op het moment van de daad. Hij werd veroordeeld tot twee jaar opsluiting in jeugdinrichting Brasami in Otrobanda, een proeftijd van twee jaar en eveneens meldingsplicht bij Stichting Reclassering na zijn detentie. R. was achttien jaar op het moment van de daad en werd volgens het volwassenstrafrecht veroordeeld. Hij gaat twee jaar naar de gevangenis waarvan zes maanden voorwaardelijk en een proeftijd van drie jaar. Ook hij moet zich na detentie onmiddelijk melden bij de Stichting Reclassering voor verdere begeleiding en het volgen van cursussen. Ook moet hij zich na detentie onderwerpen aan een psychologische behandeling. Tenslotte werd het vuurwapen ontrokken aan het verkeer en door het Gerecht, op het verzoek van de OvJ, verbeurd verklaard.

8 reacties op “Gevangenisstraf voor drie jonge overvallers”

 1. Vrijwillige euthenasie zou een betere oplossing zijn.
  Dit worden geharde criminelen en over een paar jaar plegen ze hun eerste moord.
  Hoop dat de rechter dan nog een keer nadenkt alvorens hij dit soort lachwekkende straffen oplegt.

 2. De eigenlijke daders zijn de ouders. Die moeten ze 10 jaar in een strafkamp zetten.
  Zij zijn verantwoordelijk voor hun kinderen. Maar vaak zijn ze net zo verdorven.
  Zo krijgen ze het goede voorbeeld. Maar aangezien amma liever met haar dikke reet op de bank hangt ,en vaders alles naait wat los en vast zit zoals de meesten doen, krijg je dit soort dingen. En aangesproken op dit voelen ze zich ook niet want ze zijn toch te primitief om dit te kunnen lezen.

 3. vroeger stuurden we ze weg met en enkelticket, nu worden ze bijna niet gestraft.

 4. Alle drie castreren en naar huis sturen. Worden zo mak als lammetjes.

 5. Dergelijke lichte straffen verergeren het probleem van gewapende overvallen door jeugdigen alleen maar. Ten eerste zou straffen als een volwassene op zijn plaats geweest zijn; de daders hebben immers een zeer ‘volwassen’ misdaad gepleegd. Ook een veel langere straf, 5 – 10 jaar zou meer passend geweest zijn. Verder moet sterk overwogen worden of de invoering van dwangarbeid of lijfstraffen niet tot de mogelijkheden behoort als opgelegde straf bij zware misdaden.

 6. CRIMIÇAO: 0% spijt van hun daden, 100% macho/arrogantie. Hopeloze situatie.
  Misschien eens kijken of we dit hopeloos uitschot ergens in Siberië mogen dumpen in een werkkamp voor de komende 30 jaar. Denk trouwens dat ze daar ook kunnen voetballen ………

 7. Aan een schandpaal op het brionplein met een boetekleed, daarna 10 jaar Bon Futuro en laat ze daarna 5 jaar lang taakstraffen uitvoeren om hun boete aan de maatschappij te betalen, deze losers zullen verder niks bereiken in hun leven, lijkt wel NL met die tamme straffen

 8. Waarom worden de ouders ook niet gestraft?