• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het Openbaar Ministerie heeft bij het gemeenschappelijke Hof een enquêteverzoek ingediend naar het beleid bij overheids-nv’s. Versgeperst.com ging de straat op en vroeg voorbijgangers wat er moet gebeuren als er wanbeleid bij de vennootschappen wordt vastgesteld.

De 34-jarige Kevin vindt dat de bestuurders, in dit geval de overheid die destijds aan de macht was, vervolgd moeten worden. “Het hele kabinet Schotte moet er voor boeten”, vindt hij. “Niet alleen een paar personen van het kabinet. Iedereen is verantwoordelijk voor de vennootschappen, omdat ze van de overheid zijn.” Kevin denkt aan straffen in de vorm van hoge boetes. “Gevangenisstraf is niet nodig, hun reputatie is dan al naar de knoppen.”

Parlement
Gwen (46) neemt het parlement het kwalijk als er inderdaad wanbeleid bij de overheids-nv’s wordt vastgesteld. “De parlementsleden zijn de vertegenwoordigers van het volk. Zij moeten de wolven in de regering in de gaten houden. De Statenleden waren wel op de hoogte van de status bij de staatsbedrijven, want Akshon Sivil heeft meerdere keren contact opgenomen met het parlement. Gwen vindt dat de bewindslieden die zich schuldig gemaakt hebben aan wanbeleid, zich niet meer verkiesbaar mogen stellen.

Toekomst
“Ik ben meer geïnteresseerd in hoe dit in de toekomst voorkomen gaat worden”, zegt de 52-jarige Reginald. “Uiteraard hebben mensen er behoefte aan dat er koppen gaan rollen en ik beaam dat het zeer treurig is als er gegraaid is bij de nv’s, maar ik weet niet of een heksenjacht het antwoord is. Als de ene groep boeven wordt opgesloten wordt, staat de andere groep op. We moeten het controlesysteem verbeteren. Er moet een sterkere waakhond komen op Curaçao.”

Privatiseren
Jean (49) heeft een andere oplossing. “Weg met de overheids-nv’s en privatiseer bedrijven als Aqualectra, Curoil en UTS. Het is beter voor de burger aangezien er geen monopolie is op de stroom- en watervoorziening en de overheid kan toch zijn handen houden uit de kas van de staatsbedrijven. Dat leert de geschiedenis ons. Voorkomen is beter dan genezen!”

5 reacties op “Wat zijn de gevolgen van wanbeleid?”

 1. @ lokoloko. De enige manier om het plunderen te stoppen is om van deze bedrijven echte prive ondernemingen te maken,

  Ja, laten we ons drinkwaterr privatiseren. Denk je dat Willempie uit Belgie de enige terrorist is, die een gloeiende pesthekel aan dit eilandje heeft omdat hij als persona non grata een schop onder z’n hol heeft gehad en uit wraak niet zal schromen iets door het water te doen.

 2. Helaas zijn de overheidsbedrijven voorbeelden van moedwillig gesaboteerde privatisering.
  De afstand tussen overheid en bedrijf is er niet.

 3. @ Lokoloko,

  Helaas hebben de ervaringen in Europa aangetoond dat privatisering juist gaat zorgen voor nog hogere kosten. Deze bedrijven zijn immers winstgericht en niet service gericht.
  Niet dat Aqualectra nu echt service gericht is, maar wanneer we een eigenaar krijgen die X % winst wil draaien dan gaat dat ten koste van de service.

  Het is heel goed mogelijk een bedrijf als Aqualectra tegen lage kosten te laten werken, maar het zal wel inhouden dat de bestuurders en werknemers het bedrijf niet langer zien als een onuitputtelijke bron van inkomsten.
  Als dat inhoudt dat we dan alleen met buitenlandse bestuurders en werknemers moeten gaan werken………….so be it.
  Kennelijk is de huidige mentaliteit op Curacao er eentje van ‘ikke ikke ikke en de rest kan stikken’.
  De kluit bedonderen, de tent leegjatten en een ander er voor op laten draaien wordt volop aangemoedigd in onze cultuur. Nooit zal iemand opstaan en iemand terecht wijzen op zijn gedrag. Degene die dat doet krijgt alleen maar agressie terug.

 4. De statenleden die dat allemaal hebben toegelaten dienen ook gestrafd te worden

 5. Alle overheids N.V’s en stichtingen waren vroeger overheids diensten. Ze werden zg. “geprivatiseerd” om zodoende de weg te openen om te kunnen graaien. Alle politieke partijen van toen en van nu hebben eraan mee gewerkt om legale diefstal mogelijk te maken.
  De enige manier om het plunderen te stoppen is om van deze bedrijven echte prive ondernemingen te maken, door de aandelen te verkopen aan echte ondernemers. Dan pas zullen ze efficient draaien en worden de kosten voor het volk betaalbaar en krijgt men goede service. MAAAR de heren politici en hun vriendjes directieleden en besturen van die n.v.’s en stichtingen zullen alles in het werk stellen om dat te voorkomen.