• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Fotograaf Paul Hansen maakte vorig jaar de World Press Photo of the Year. De Zweed won de prijs met zijn foto Gaza Burial, van een menigte mannen die onderweg is om twee overleden kinderen en hun vader te begraven. De enige Nederlandse winnaar van de Contest dit jaar was Ananda van der Pluijm.

De foto werd in november gemaakt in Gaza-Stad en verscheen in de Zweedse krant Dagens Nyheter. De schare rouwenden op de foto van Hansen is met de twee in witte doeken gewikkelde jongetjes op de voorgrond onderweg naar een moskee. Op de achtergrond is in de mensenmassa het eveneens bedekte lichaam van hun vader te ontwaren. De tweejarige Suhaib Hijazi en zijn een jaar oudere broer Muhammad kwamen om bij een Israëlische bomaanval waarbij hun huis werd vernietigd.

Jury
De jury maakte de winnaar van de persfotoprijs vrijdag bekend in Amsterdam. “De kracht van de foto schuilt in de manier waarop deze de woede en het verdriet van de volwassenen contrasteert met de onschuld van de kinderen”, zegt jurylid Mayu Mohanna in een verklaring. “Het is een foto die ik niet zal vergeten.” Hansen wint met Gaza Burial tienduizend euro en fotoapparatuur. Winnaars van de eerste prijs in andere categorieën krijgen vijftienhonderd euro.

Andere prijzen
Behalve de hoofdprijs werden in tal van andere categorieën, zoals sport- en portretfotografie, prijzen uitgereikt. De Nederlandse Van der Pluijm won de derde prijs in de categorie People, Observed Portraits Stories. De Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren won de eerste prijs in de categorie People, Staged Portraits Stories. De zwart-witfotograaf, die in Nederland onder meer bekend is van zijn werk voor de Volkskrant, werd bekroond voor zijn portret van een Guineese vrouw met een grote zwelling in haar nek.

Tentoonstelling
De foto’s die door de jury van de World Press Photo werden bekroond, zijn vanaf 26 april te zien in Amsterdam. Daarna reist de tentoonstelling naar honderd steden in 45 verschillende landen. De prijsuitreiking vindt plaats in de dagen voorafgaand aan de opening van de Amsterdamse expositie.

© Novum

7 reacties op “Winnaar World Press Photo 2013 bekendgemaakt”

 1. Als men ooit op zoek moet naar een nieuwe jury voor dat wereld-foto dingetje dan heeft zich middels voorgaande reacties een aantal zeer capabele kandidaten aangediend.

 2. Mijn foto van het jaar is die van Schotte met kogelvrij vest op het Brionplein,waarmee de 1 meter 60 lange Schotte de macho probeerde uit te hangen.

  Met op de 2e plaats de foto waarop deze gesjeesde MAVO scholier op de flut universiteit van de louche Venezuelaan Stefano een eredoctoraat kreeg uitgereikt, terwijl Schotte nog niet eens weet of de aarde rond of plat is.

 3. Fout! Mooiste foto was toen Schotte briesend en tierend Forti verliet na 1 dag, terwijl hij gezworen had Forti een maand lang te zullen bezetten.

  Hij verwachte daarbij veel steun, maar iedereen vond het wel lekker dat Schotte opgesloten zat in Forti. Dus moest hij een aantal ‘MFK aanhangers’.flink betalen om voor Forti te protesteren..

  Mooiste was nog dat Schotte schermde met een steunbetuiging van de premier van de Cayman Islands. Die een paar weken later in Grand Cayman het gevang in moest wegens corruptie!

 4. Grappenmakers,…

  Gezien de foto hadden we het zelfs onder het bewind van Schotte zo slecht nog niet…. het zou jullie kinderen maar zijn..

  Maar ja aan de andere kant moet je eerst met iemand gaan van het ander geslacht 😉

 5. Sjors, je hebt gelijk, dat was een wereldfoto die op onverklaarbare wijze ineens van de Facebookpagina van Schotte verdwenen is…

 6. Ik vond de foto van Cooper en Schotte met aartsoplichter van wijk van asseldelft anders meer prijswaardig!

 7. Pabien, maar voor mij is is de World Press photo van het jaar toch die van ons voormalig MAVO 3 premiertje, glimmend van trots tussen de wijze wereldleiders in Venezuela.

  Schotte liet Ramsay Soemanta die foto vervolgens sneller dan het licht op zijn Facebook pagina zetten.

  Waar die meeting met die wereldleiders overigens over ging weet Schotte nog steeds niet.