• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Bijna duizend mensen zijn vrijdag in de Oeral in Rusland gewond geraakt toen een meteoor van naar schatting tien ton door de dampkring scheerde. Dit ging gepaard met luide knallen, waardoor ruiten sprongen en mensen zich kapot schrokken.

“Er was paniek. Mensen hadden geen idee wat er gebeurde. Iedereen ging bij elkaar langs om te kijken of alles oké was”, zei Sergej Hametov, een inwoner van Tsjeljabinsk, de grootste stad in de regio ongeveer vijftienhonderd kilometer ten oosten van Moskou. “We zagen een grote lichtflits toen we naar buiten gingen om te kijken wat het was en we hoorden een enorm geraas.” Een andere inwoner, Valja Kazakov, zei dat enkele oudere vrouwen begonnen te jammeren dat het einde van de wereld was aangebroken.

Krater
De Russische Academie van Wetenschappen zei dat de meteoor met een snelheid van minstens 54 duizend kilometer per uur in de dampkring kwam en op een hoogte tussen de dertig en vijftig kilometer boven de aarde in stukken brak. Fragmenten van de meteoor kwamen terecht in een spaarbekken bij Tsjerbakoel, liet het bureau van de regionale gouverneur weten aan het persbureau ITAR-Tass. Een legerwoordvoerder zei dat in dezelfde omgeving een krater van zes meter doorsnee is gevonden.

Gewonden
Het is niet bekend of mensen zijn getroffen door meteorieten. Het ministerie voor noodsituaties deelde mee dat een kleine duizend mensen om medische hulp hebben gevraagd, van wie 34 in ziekenhuizen moesten worden opgenomen. De meesten waren gewond geraakt door rondvliegend glas nadat ruiten door de knallen waren gesprongen. Verder was het dak van een fabriek ingestort.

Felle flits
De Russische televisie toonde amateurvideobeelden van een voorwerp dat rond 09.20 uur (04.20 uur Nederlandse tijd) door de heldere hemel scheerde, met een condensspoor en een felle flits. Russische media merkten op dat vrijdagavond de asteroïde 2012 DA14 met een afstand van 28 duizend kilometer langs de aarde ‘scheert’, maar het Europese ruimtevaartbureau ESA liet weten dat er volgens zijn deskundigen geen verband bestaat met het incident in Rusland.

Reacties
Het voorval leidde tot verschillende reacties van prominente politieke figuren in Rusland. Premier Dmitri Medvedev merkte op een economisch forum in Krasnojarsk op dat ‘niet alleen de economie kwetsbaar is, maar de hele planeet’. Vicepremier Dmitri Rogozin zei dat wereldmachten een systeem moeten bedenken om uit de ruimte vallende voorwerpen te onderscheppen. “Op dit moment bezitten wij noch de Amerikanen zulke technologieën”, zei hij. De nationalist Vladimir Zjirinovski zei tegen RIA-Novosti dat het helemaal geen meteoor was, maar een ‘test van een nieuw wapen door de Amerikanen’.

© Novum

http://youtu.be/EnsfyjJnvQQ

2 reacties op “Veel gewonden door meteoor in Oeral”

  1. Volgens Schotte is het een staatsgreep en volgens Willempie uit Belgie is het een aanval van Amerika.

    @ Titanic. Waar woon je eigenlijk?

  2. Gisteravond (donderdag) rond een uur of 18:45 zagen wij een meteoriet langskomen. Hij bleef erg lang zichtbaar. Hij verdween uiteindelijk als een langzaam dovend licht uit beeld. Mijn zoontje van negen was erg on de indruk. Ik ook trouwens, maar had het al vaker gezien.