CURAÇAO – “De burger heeft gekozen om het parlement aan de kant te zetten en hun heil te zoeken bij het Openbaar Ministerie”, zo reageert de PAR op de enquête die het OM woensdag aankondigde. “Dit is een signaal dat het parlement niet mag negeren”, aldus Armin Konket van de PAR.
“We hebben nog vers in het geheugen hoe burgers gegroepeerd in Fundashon Akshon Sivil (FAS) het parlement hebben benaderd in maart tot en met april 2012 met hun bezorgdheid over de integriteit van bewindslieden”, herinnert Konket. “Daarom is, hoewel te betreuren, te begrijpen dat de burgers in kwestie hebben gekozen om niet meer de weg naar het parlement te nemen.”
Bewaker
Het OM maakte woensdag bekend dat het ministerie het verzoek van FAS heeft ingewilligd om een onderzoek te doen naar wanbeleid en wanbestuur bij Aqualectra, Curoil, Curgas en Refineria di Kòrsou. De fractie is ook op de hoogte dat de Verenigde Naties een document heeft verstrekt aan parlementen om Behoorlijk bestuur te bewaken en bevorderen. “Daarom is het opmerkelijk dat in het geval van de overheids-nv’s het niet het parlement is dat naar voren komt als bewaker van Behoorlijk bestuur, maar burgers die de rol vervullen die het parlement zou moeten hebben”, vindt de fractie.
Vertrouwen
“Het betekent dat het parlement duidelijk haar verantwoordelijkheid niet neemt in dit soort zaken. Ook betekent het dat burgers onvoldoende vertrouwen hebben in hun vertegenwoordigers en ervoor kiezen om in deze zaken zich te melden bij het OM”, aldus Konket. “Het feit dat het OM het verzoek van FAS heeft toegekend om een onderzoek in te stellen is toe te juichen in de zin dat het betekent dat onze democratie functioneert. Waar het parlement als controleur van de regering heeft nagelaten het wanbeleid en wanbeheer te signaleren, zijn burgers erin geslaagd om het OM in actie te krijgen. De PAR fractie feliciteert FAS daarom met hun succes.”
@Rina Peet, Ben het met je eens. Het wordt een lastige zaak. Formeel blijven de directies de baas, ook al roepen de aandeelhouder en de RvC nog zo hard. Overigens deden de Staten onder leiding van Asjes (PS, jawel ) zelf ook mee. Die nodigden directies uit om zaken toe te lichten. Voor de directies dus een onmogelijke situatie, want die moeten ook hun hypotheek betalen en hun gezin onderhouden. Juist hiervoor is “good governance” bedacht die de eerste regering met de PS als dominante coalitiepartner aan zijn laars lapte…
Maaaar…. Soms is het proces zelf belangrijker dan de uitkomst ervan. Dus zelfs als het niet tot veroordelingen komt, kan de beerput open en kan er een goede les geleerd worden. Laten we hopen dat dan over 4 maanden als de bekende politici weer zelf willen gaan regeren, er behoudzamer zal worden gewerkt…
@ ZwartePiet: Is er een PAR 2.0? want in 2011 heeft PAR tegen een parlementaire enquête gestemd.
PAR heeft zijn best zeker wel gedaan in de oppositie maar Asjes bleek gewoon sterker. En PAR stemde inderdaad tegen een parlementaire enquête van Schotte om de VDC ontmanteld te krijgen. Geheel terecht en met succes!
Toch had Schotte in de VDC-zaak nog steeds wel een betrekkelijk succes: In de knipselkrant vindt de geïnteresseerde een tijdslijnen dossier wat hier is gebeurd (http://www.kkcuracao.com/dossiers/dossier-veiliheids-dienst-curacao-vdc/). Misschien alhier een cover-up, maar de Amerikanen zullen ongetwijfeld niet zijn vergeten dat door toedoen van de toenmalige regering van Curaçao, de inlichtingenadministratie van de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) werd vervreemd en de leiding van deze dienst alsmede haar medewerkers, buiten spel werden gezet wegens een screening met een te hoog waarheidsgehalte. En wij hier op Curaçao dienen met z’n allen te beseffen dat VDC Hoofd – Ed Gumbs – ondanks 3 gewonnen rechtszaken nog steeds niet is gerehabiliteerd en werkeloos thuis zit.
Evenals ca. 15 “te” mondige VDC medewerkers, die sinds mei 2012 betaald, doch werkeloos op de bank zitten en evenmin zijn gerehabiliteerd. En die vooral niet weten wat hen in de toekomst te wachten staat. De gevolgen van het vervangen van de toenmalige leiding en zijn 15 medewerkers door Schotte’s goede vriend VDC crisismanager tevens onbemind oud-agent Michael Römer, is tot op de dag van vandaag niet ongedaan gemaakt. Dus op dit moment hebben we geen Veiligheidsdienst meer. Ondanks dat PAR een parlementaire VDC enquête om de 15 en Gumbs te veroordelen wist te stoppen….. 🙁
Logisch. De overheidsbedrijven zijn gesticht om de politiek op afstand van de bedrijfsvoering te houden, in verband met eventuele belangenverstrengeling.
Het zijn dus directeuren die de bedrijven leiden. Het beleid van deze directeuren wordt gecontroleerd door de Raad van Commissarissen. Die doen deze controleItaak namens de aandeelhouder(s) (het land Curaçao).
In meerdere gevallen in de aandeelhouder in actie gekomen bij de bedrijfsvoering. Verlaging electratarief, Terugzenden generators etc. In een ander geval is de RvC in de plaats getreden van de directie. Dit , terwijl de zittende directieleden volledig aansprakelijk blijven.
Verder zijn wijzigingen in het bestuur aangebracht die hun grondslag vonden in vriendjespolitiek en vriendendiensten.
Hier is nog een hele beerput te legen. De Staten zaten erbij en keken er naar. Schande.
Logisch dat de Burger het heft in eigen hand neemt, bij de vorige regering, heeft de oppositie in het parlement getracht de regering op ”op het matje” te roepen maar werden door de andere parlementsleden tegen gehouden via Asjes en co.
Dus werd de oppositie monddood gemaakt en ondanks alle pogingen van deze Fas om de zaak vlot te trekken via het parlement, gebeurde er niks, dus hebben ze het enige wat nog mogelijk is aangegrepen en daar moeten we deze mensen meegeven, het blijven volhouders, chapeau.
En inderdaad zoals een schrijver opmerkt wat is de PS stil, ”hij” staat altijd op de 1e plaats om zijn gal te spuien en commentaar te geven echter ik hoor geen geluid.
Waar blijven ze nu met al hun bewijzen van corruptie bij hun vroegere bondgenoten, kunnen ze nou mooi inleveren bij het OM, nu een ander de vuile was wil aanpakken, ben benieuwd.
Is er een PAR 2.0?
want in 2011 heeft PAR tegen een parlementaire enquête gestemd.
De regering met de PS als grootste partij, gaat ook naar het OM voor verkeerde contracten hadden we al eerder gelezen. Dus waarom de burger niet? Wiels, leider van de PS vindt het OM corrupt, weten we nog? Snapt u het nog?
Maar wat is het alternatief?
Een parlementaire enquete van de Staten en deze PS coalitie regering naar wat er misging met de vorige regering, waar de PS ook verantwoordelijk voor was die de PS koste-wat-koste in het zadel wilde houden en waarvoor PS Asjes mwt allerlei drogredenen de democratie buiten spel zette, zodat de Staten in een hotel moesten vergaderen…
Zou het OM er maar fijn mee opzadelen, dan hoeven de Staten niks te doen, houden ze hun handen vrij EN (ben bang dat het daarom gaat..) heeft het OM geen tijd meer voor de andere criminele zaken.
Misschien hebben de Staten nu wel tijd voor een parlementaire enquete naar het gedoe rond “gratis onderwijs” en de herkomst en besteding van de gelden ervoor. O nee, dat was de PS, dus dat is taboe… Nou dan maar de pijlen richten op de andere coalitie partners in de eerste regering.
Wat een afleidingsmanoeuvres allemaal. Hou gewoon de politieke pensioen en andere regelingen in, trek de belastingregeling in van Hakim en Jamaloodin! Dat kun je als regering zelf. Laat de ex ministers dan maar naar de rechter gaan.
Waarom zou de PS dit niet durven, maar eerder wel een meerderheid in de Staten de toegang tot de Staten durven te blokkeren?!
Grgrgrgr… Waarom is de PS zo stil? Wiels c.s. weet als geen ander wat er in de eerste regering gebeurde. Zijn club was prominent aanwezig en droeg medeverantwoordelijkheid….
PAR-thetic ?
(had ik het goed begrepen dat PAR,via dos Santos, ooit een poging deed om de microfoon uit de mond van Wiels te trekken ?)
Een bedankje ok. Misschien toch verstandiger om niet inhoudelijk te reageren op deze zaak. Zeker niet als je als politieke partij in het parlement heb gezeten als VOLKSVERTEGENWOORDIGS en hebt gezien wat er gebeurde en daar niets aan hebt gedaan. Met andere woorden de politici heeft een groep van de bevolking de kolen uit het vuur laten halen en zij stonden erbij en keken erna.
@ Tuna, ik deel je bezorgdheid over 4 maanden hetzelfde zwikkie weer aan de macht en alles begint weer van voor af aan.
Ha ha hik,de slager gaat zijn eigen vlees keuren.
Konket dient zich ook te realiseren in welk tijdsbeeld dit bij het OM aanhangig werd gemaakt, het beeld van een opkomende dictatuur, het niet beantwoorden van vragen uit de oppositie en het uiteindelijk monddood maken van eenieder die het niet met de junta eens was.
Nogal logisch dat er andere wegen bewandelt werden. Vele pressie groeperingen die op alle mogelijke manieren acties voerden en aan de bel trokken om een ieder de ogen te openen. Nog nooit in die mate vertoont op Curaçao. Alles bij elkaar heeft het geleid tot de val van Gerrit en zijn kompanen, helaas stemt een groot deel daarna weer voor schreeuwers en fraudeurs.
Die uitslag is nu op handige wijze even op een zijspoor gezet. Over 4 maanden gaan we weer met het standaard circus beginnen, mogelijk is toch eenieder er nu toch hopelijk van overtuigd dat het na 10-10-10 gevoerde beleid toch niet zo geweldig was, en dat we nu toch echt zelf onze broek moeten ophouden. Ben erg benieuwd hoe dat er uit gaat zien en of er echt wat verandert is.
Het parlement heeft de afgelopen jaren gefaald en daarom heeft inderdaad de burger geen enkel respect meer voor dit orgaan. Parlamentsleden zullen niets doen wanneer hun politieke leiders strafbare zaken plegen en corrupt zijn. dan hebben het niet over het feit dat parlamentsleden vaak ook niet aanwezig zijn op vergaderingen zodat deze vergaderingen niet doorgaan. Wel staan zij altijd als eerste in de rij bij dienstreisjes. De parlamentsleden vanaf 10-10 dienen eigenlijk al hun salaris terug te storten.