• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het Openbaar Ministerie maakte gisteren bekend dat voor het eerst in de geschiedenis van Curaçao een civiele enquête gestart wordt naar het beleid bij overheids-nv’s. De aanzet hiervoor is gegeven door Fundashon Akshon Sivil (FAS). “Dit is een kleine stap in de goede richting”, aldus Ruben Suriel van FAS.

“Als de burger vindt dat door wanbeleid de economie gevaar loopt of het wanbeleid zelfs levensgevaarlijke gevolgen heeft, dan kan men naar het OM stappen. Dat is wat wij hebben gedaan. We hebben een informele stap genomen en het OM heeft een formele stap in de goede richting genomen”, zegt Suriel tegenover Versgeperst.com. Het verzoek van het OM betreft Aqualectra, Curoil en Gas, Refineria di Kòrsou en de nauw verbonden rechtspersonen, onder anderen ex-premier Gerrit Schotte en Oswald van der Dijs, voormalig President-commissaris bij Refineria di Kòrsou (RdK).

Haviksogen
De voorzitter van FAS staat echter nog niet te springen. “We moeten het proces met haviksogen in de gaten houden. De aanzet tot dit onderzoek is nog geen garantie dat er werkelijk iets gaat gebeuren. Denk aan de Bientu-zaak en de bouwfraude in Nederland. Uiteindelijk is de burger daar niet beter van geworden”, zegt Suriel. “We hebben in oktober drie ministers aangeklaagd voor corruptie bij RdK, maar het rechterlijke ambt wil eerst de administratieve huishouding van RdK bekijken. Dan gaan ze misschien over op de personen die de 17 miljoen gulden uit de kas van RdK hebben gegraaid.”

Levensgevaarlijk
Volgens Suriel heeft het rechterlijke ambt nog moeite met het vervolgen van witteboordencriminaliteit. “We moeten nu afwachten of het Hof daadwerkelijk een onderzoek gaat instellen naar de malversaties en het mismanagement dat volgens ons is gepleegd. Dat afwachten gaan we scherp in de gaten houden”, zegt Suriel. Volgens FAS heeft het mismanagement ‘levensgevaarlijke’ gevolgen voor de burger: “Als Aqualectra niet meer functioneert, komt onze stroom- en watervoorziening in gevaar.”

Bijzonder
Advocaat Karel Frielink beaamt dat het afwachten is op het Hof. In een lezing die Frielink, toen nog Deken van de Orde van Advocaten, in 2011 hield over het enquêterecht op Curaçao, zei hij dat hij niet verwachtte dat het OM snel zou overgaan tot een enquêteverzoek. Hij noemt het verzoek van het OM een noemenswaardige zaak. “Het is bijzonder omdat het overheids-nv’s betreft en dat het OM het voortouw neemt”, zegt Frielink tegenover Versgeperst.com.

Speculaties
De advocaat benadrukt dat het enkel speculeren is wat de uitkomst van het onderzoek zal zijn en of er daadwerkelijk personen vervolgd worden. “Als wanbeleid wordt vastgesteld door de onderzoekscommissies kunnen besluiten die destijds door de aandeelhouders zijn genomen, worden teruggedraaid. Ook kunnen bestuurders worden ontslagen”, zegt Frielink. “Wat mij interesseert is dat, als wanbeleid wordt vastgesteld, er stappen ondernomen moeten worden om dit in de toekomst te voorkomen. Daar denk ik over na.” De advocaat acht de kans dat personen als Schotte en Van der Dijs strafrechtelijk worden vervolgd, klein.

Namen
Het OM gaat enkele namen voordragen aan het Hof en het is aan het Hof om deze personen wel of niet toe te voegen aan de onderzoekscommissie. De personen moeten experts zijn op het gebied van financiën en faillissement met onbesproken gedrag. Belangrijk is dat de leden van de onderzoekscommissie betrokken zijn maar genoeg afstand hebben, daarom is er een grote kans dat er personen buiten Curaçao gekozen worden.

Norman Serphos legt aan Rick Hart van Radio Hoyer 2 uit wat het enquêteverzoek inhoudt:

13 reacties op “Akshon Sivil is ‘voorzichtig optimistisch’”

 1. @Sanders,

  Jouw zo breed uitgemeten kennis, laat het tegenovergestelde zien! Zeer bekrompen denkbeelden, door de bomen, het bos niet meer kunnen zien!
  Waarom moet het Papiaments al die ballast, door jou gesommeerd dragen, wanneer de realiteit anders ligt? Door jouw onwaardige gevoelens voor onze taal, is het je ontgaan dat het Papiaments een potentiële kern heeft, waar om heen ander talen als neutronen en eletronen cirkelen, als zonnestelsel model. Het ontbreekt je aan realistische zienswijze.

  Vanuit het Papiaments zijn alle andere taal markten bereikbaar en dit voldoet en geeft een goed gevoel dat jij mist. Het Nederlands, dat jij zo breed uitmeet, heeft wereld breed gezien, meer beperkingen dan dat jij durft te veronderstellen! Probeer maar een waslijst aan te leggen, dan zal je heel gauw merken, hoeveel jij tekort schiet! Het is jou gewoon ontgaan uit welke ‘feelings’, en basis elementen en bouwstenen het Papiaments ontstond en dat daarom vele wereldtalen in zijn bereikt liggen. Kennelijk ben jij geïmporteerd
  en mist de fijne innerlijke diepgaande verbondenheid met de wortels, hetgeen het Papiaments doet fascineren. Voor jou kan het arm zijn, maar het is zeer sterk in het verkeer, vooral in het buitenland. Je staat nooit alleen. Je verstaat en begrijpt alles zonder veel woorden. Sanders jij hebt veel en alles gemist en hebt veel te leren dan behalve de arrogantie, jij bent onvolvaardig. Wees maar in het vervolgens meer bescheiden met jouw uitlatingen: niet voor anderen, maar voor jezelf, omdat met deze type uitlatingen, sta je onbewust goed voor lal!

 2. @willems. gaat niet om taal maar om corruptie aan te pakken. Zoals al veel vaker gezegd als jij meent dat de PAR corrupt was dan ben je vrij om naar het OM te gaan maarja zal wel hetzelfde zijn zoals jullie dromen over olie.

  Het is over de hele wereld bekend wat de regering Schotte heeft gedaan (dankzij de Schotte show).. De heer Hodge is aangesteld door dezelfde persoon die heeft gezegd dat de regering Schotte door en door corrupt was en toch is deze meneer niet naar het OM gegaan en zijn broer is zelf verantwoordelijk voor het wanbeleid dus we hebben weinig geloof in deze persoon.

 3. @Willems R.

  welke fatsoenlijke krant wordt er uitgegegven in het papiaments?
  waar op internet kan ik met papiaments terecht?
  welke schoolboeken zijn er in het papiaments?
  welke hogere scholen geven fatsoenlijk onderwijs in het papiaments?
  is er een studie richting te doen in het papiaments?
  welke literatuur of films zijn er in het papiaments?
  papiament als voertaal is bedacht door politici die het volk dom willen houden!!!
  zonder dit domme volk hebben ze geen schijn van kans om stemmen te winnen!!
  het hoeft trouwens geen nederlands te worden, Spaans of Engels is ook goed.
  maar Papiaments als landstaal te gebruiken is bedoeld om het volk dom te houden!!

 4. @ Rina,

  Het gaat steeds om de enquête Rina en dat gaat iedereen aan, behalve anderen die erop uit zijn voor wat anders!

  @Sanders,
  Meer dan dat jij durft te denken, dromen of veronderstellen Sanders. Niet lang geleden ging het om de kaas van de boterham weg te vreten, maar nu gaat het om de boterham zelf! Inderdaad voor ons is het Papiaments de zaligheid, wat voor jou vermoedelijk het Nederlands is. Het Papiaments mag voor jou wat anders zijn, wat voor ons heel onbelangrijk is.

 5. @willems R.

  Wat heeft de papiamentstaligheid hier nu weer mee te maken?????
  of is het papiamentzaligheid???

 6. Wat raar , dat Wiels zich tegenwoordig Willems R. noemt.

 7. 17/02/2013

  @Henk Pasman,

  Het ligt aan de aangestelde Zaken en Takenkabinet om een mogelijke slecht beleid te onderzoeken, om vervolgens het land vlot te trekken om verder vooruit te kunnen uit de impasse. Een groepering als FAS als groep, remt vooruitgang van Land en volk af en draagt tot niets bij dan eigen prestige en waan. De belangen van land en volk hebben voorrang en niet de bemoeienissen van een groepje als FAS. De zeggenschap van FAS dient daarom hiërarchisch gezien te worden, niet meer en niet minder, omdat dit land een regering én een Parlement heeft. FAS is noch een regering noch een Parlement en moet zoals het hoort en past, die bevoegdheden over laten aan de democratische Staat. Een democratische Staat als Curaçao met een geldige regering en Parlement laat alleen maar onwaardigheid en zwakte zien, wanneer zij zich door groeperingen als FAS laten ringeloren, ipv hen geduchtig op hun nummer te zetten, desnoods verjagen als orde onderkruipers.
  Het wordt de aller hoogste tijd, dat dit land vooruit moet en dat het OM en FAS drastisch niet mis te verstaan op hun nummer gezet moeten worden, opdat Parlement en regering armslag krijgen om te kunnen functioneren om dit land vooruit te krijgen. Zo nodig zal het OM hervormd moeten worden om de juiste mentaliteit op de juiste plaats te krijgen en wat FAS betreft, zonder ommetjes wandelen sturen. Dat is wat Hodge wil in zijn aanvang toespraak, maar dan zal hij het ook moeten doén of aan anderen overlaten om dit land en alle rottigheden zeer krachtig aan te pakken.
  Kabinet Hodge en het parlement staat hiervoor in en moeten nù hun verantwoordelijkheid nemen om de weg vrij te krijgen uit de impasse om nieuwe wegen te kunnen openen voor vooruit gang en progressie en geen betutteling of afremming meer dulden of ondergaan van wie dan ook.
  Zoals het nu gaat, staat FAS boven regering én Parlement wat neerkomt op opruiïg anarchisme en dat lokt het Curaçaos volk als een gedegen volk uit zijn hoek naar buiten. Dat Hodge en de zijne en alle anderen het goed zal beseffen! Curaçao is ontwaakt en moét vooruit nù. Dàt is de wens van het Papiaments Volk en niets anders!

 8. @Rignald,

  Hoeveelste poging is het niet van jullie om de vervlogen traditionele macht weer terug te krijgen? Het is voorbij Rignald, dit Eiland zal nu geregeerd worden door Papiamentstalige en niet anders. Jullie enquête zal als een gieter aflopen.Jij weet beter dan ik, wie de criminelen hier op het Eiland zijn en waarom.

  Overigens gaat niet om criminelen te pakken, het gaat om tekens weer het Eiland te ontregelen en het om zeep te helpen. Let eens goed op, deze enquête-vlieger zal niet opgaan, en het OM en Frente Sivil zal grondig doorlicht worden, omdat de angel moét eruit: dat is de kracht van de Papiamentstaligen.

  Is de Regering Schotte in fout gegaan, dan is het werk voor Hodge om klaarheid te brengen, daarom zijn ze aangesteld en het OM moet afblijven en de straat criminelen pakken en allemaal buiten trappen, die het Eiland onveilig maken ook diegene met een Nederlands paspoort, dat draait het om, Rignald, aanpassen of oprotten

 9. R WILLEMS, Jammer he dat we nu jouw criminele vriendjes gaan oppakken!

 10. ik ben wel voorstander van deze enquete.
  als iemand steelt moet hij gestraft worden of in ieder geval bekent worden dat er gestolen is en hoeveel er gestolen is.
  door wie en waar het geld gebleven is!!!
  mensen op bepaalde posities in dit land denken altijd weg te kunnen komen met hun frauduleuse gedrag.
  dit gedrag is al tig jaar gaande en nu moet het afgelopen zijn.
  we moeten vertrouwen kunnen krijgen in de managers van dit land.
  Geen maffia praktijken meer….

  het belasting geld is bestemd voor het volk en moet daar geinvesteerd worden.
  in scholing, begeleiding van jonge dames die niet voor hun kinderen kunnen zorgen, opvoeding van criminelen, huisvesting en banen.
  gelukkig is er nu wel een beetje rust gekomen met dit kabinet.
  helaas moet ik zeggen dankzij het verstand van Wiels (ik ben geen voorstander).
  maar moet wel zeggen dat het nu lijkt of hij verstandig bezig is.
  hij heeft zijn frustraties even aan de kant gezet en heeft duidelijk ingezien dat hij met Schotte een zeer foute keuze had gemaakt.
  neemt niet weg dat hij de afgelopen 2 jaar wel met Schotte heeft samen gewerkt en een paar onbenullen naar voren heeft geschoven: Monk, Wilsoe en Asjes.
  deze 3 hebben ook heel veel geld gekost en foute beslissingen genomen…

 11. Vicieuze ellende!
  De heksenjacht is nog niet ten einde. De beoogde rust en vrede, die een Zaken/Takenkabinet hadden, schijnen maar overwaaiers te zijn. Het idee om een civiele enquête te houden, moet uit een lepra besmette milieu afkomstig zijn om onnodig anders denkenden te blijven krenken uit onbewuste suggestieve extreme gevoelens van haat, een nul-mentaliteit reeds bekend van Akshon Sivil die niets bijdraagt!
  Een beleid uitvoeren ( goed of slecht en overal in de wereld) is regeren, en regeren is maatregelen nemen in het vooruitzicht. Het voorkomen van een beleid met slechte beslissingen, is veel minder dan een utopie, een waanzin! Wil men slecht genomen beslissingen van een beleid achteraf bestraffen, dat zou men ook om dezelfde redenen, goed genomen beslissingen ook moeten belonen. Alleen straffen is dwaasheid uit machtsbesef! Oude koeien uit de sloot halen is en blijft een slechte zaak!
  In plaatst van een civiele enquête, had men reeds gekozen voor een Zaken/Takenkabinet, om mocht er iets scheef lopen, om door a-politieke specialisten en deskundigen de zaak recht te trekken, wat alsnog moet blijken. Wat voor toegevoegde waarde aan de huidige situatie, heeft dan het OM / Akshon Sivil op het oog door een civiele enquête naast het optreden van de Zaken/Takenkabinet?
  Afbraak, heksenjacht, kreeftengang, op sensatie beluste fanaten, een destructieve miserie en verwarring m.b.t. de huidige politieke situatie met een Takenkabinet die op zeer korte termijn plaats moet maken voor een politiek kabinet.
  I.p.v. dat men blij moet zijn, dat de golf van extreem fanatieke haat veroorzaakt door Suriel en zijn Frente Sivil om anders denkenden te beschadigen en te vernietigen te laten dood bloeden door toedoen van evolutionaire krachten, gaat het OM lijken opwarmen om toch nog aanstoot te kunnen geven om de schandalige mentaliteit van Akshon Sivil te honoreren en voort te zetten. Dit kan verkeerd lopen en voor onlusten en grote problemen zorgen, dan is het OM verder van huis!
  Hiermee doet het OM zich geen eer aan, maar oneer en vernedering van eigen subjectieve instelling, wat een scherpe afkeuring verdient. OM treedt selectief op wanneer het hem goed uitkomt.
  Thans schijnt het, dat er rust heerst en wegen naar nieuwe perspectieven worden mogelijk geopend. Heeft het OM nu goed gevonden om te gaan spitten om oude koeien wederom uit de sloot te halen, dan behoort het OM wel degelijk rekening te houden dat het zou kunnen verkeren. Kennelijk heeft het OM over het hoofd gezien, dat wanneer eenmaal eieren uitgebroed zijn, gaan zij vliegen!
  Het Eiland blijft maar een onevenwichtige sukkelaar, een mentaal zieke sukkeling!

 12. the puppet-master heeft alles onder controlle. zijn broer is buitenspel. is het OM wel te vertrouwen???of zijn ze bang???

 13. goed uitgebreid artikel! Die Suriel is een wijs man, niet te vroeg juichen…..