• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Benedictus XVI brengt zijn laatste uren als paus niet in het Vaticaan door. Dat blijkt uit de agenda van 28 februari, die woordvoerder Federico Lombardi vandaag openbaar heeft gemaakt. De paus neemt ‘s ochtends afscheid van zijn kardinalen en vliegt per helikopter naar zijn zomerverblijf in Castel Gandolfo.

Wanneer de klok acht slaat en de paus de Heilige Stoel formeel verlaat, is hij dus tientallen kilometers van Rome verwijderd.

Handelingen
Dat kan ook, want Benedictus XVI heeft alle handelingen die zijn aftreden vereist al verricht, zei Lombardi. Meer dan Benedictus’ verklaring dat hij in volkomen vrijheid zijn besluit heeft genomen vraagt het kerkrecht niet. De paus koos ervoor om acht uur ‘s avonds af te treden, omdat hij zijn werk op dat tijdstip doorgaans voor gezien hield – precies op tijd voor het RAI-journaal.

Sleutelrol
In de laatste dagen van zijn pontificaat ontmoet de paus onder meer de Roemeense, Guatemalaanse en ten slotte de Italiaanse president. Zijn twee-na-laatste wekelijkse audiëntie trok vandaag duizenden ontroerde gelovigen. Om het interregnum in het Vaticaan soepel te laten verlopen, benoemde Benedictus XVI vandaag de tweede man in het kerkstaatje, Giuseppe Sciacca, als adviseur van zijn ‘camerlengo’. Die kamerheer, Benedictus’ vertrouweling Tarcisio Bertone, speelt een sleutelrol in het conclaaf dat half maart een nieuwe paus kiest.

Bemoeienis

Het Vaticaan heeft verzekerd dat de paus na zijn aftreden zich niet met zijn opvolger zal bemoeien. Maar hij blijft wel binnen de muren wonen en zal zich weliswaar niet in het openbaar vertonen, maar wel zijn vrienden en collega’s blijven ontmoeten. Dat roept de vraag op hoe afzijdig Benedictus zich werkelijk zal houden.

© Novum

2 reacties op “Paus op slotavond ver van Vaticaan”

  1. Ben benieuwd of de volgende paap ook een pedofielen beschermer is.

  2. Take care old timer !