• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Curaçao moet uit haar timide positie komen op internationaal vlak en zich meer profileren op dit gebied. Dat vindt Partido PAIS. De partij wil ‘fouten uit het verleden vermijden waarbij alleen gefocust werd op het sluitend maken van de begroting, en niet werd gewerkt aan de economie’.

“Belangrijk om te weten is dat elke procent dat de economie groeit, betekent dat arbeidsplaatsen worden gecreëerd en 20 miljoen gulden extra aan inkomstenbelasting kan worden geheven”, meldt de partij in hun nieuwsbrief van deze maand.

IPKO
In dit kader is één van de centrale thema’s tijdens de Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO), economie en economische diplomatie. “Centraal staat hoe Curaçao kan samenwerken in het Koninkrijk om zo veel mogelijk te profiteren van de kansen op het terrein van internationale handel”, schrijft de partij.

Wetsvoorstellen

PAIS wil veel nadruk leggen op de internationale financiële sector (offshore). De komende weken gaat de fractie in de Staten twee wetsvoorstellen presenteren om de internationale financiële sector te stimuleren. Het gaat om wijzigingen in de belastingwet, om het aantrekkelijker te maken om schepen en jachten op Curaçao te laten registreren. Verder heeft PAIS-leider Alex Rosaria begin maart gesprekken ingepland met enkele Nederlandse bewindslieden, om de kansen op het gebied van internationale handel te bespreken.

9 reacties op “‘Curaçao moet uit timide positie’”

 1. Wat zijn we weer positief met zijn allen. Curacao heeft zo zijn parels aan bedrijven en het is heel goed dat PAIS deze bedrijven een hart onder de riem steekt. WIst U dat Dammers & van der Heijden zo’n bedrijf is? Wat dacht U van onze grootste parel, Citco genaamd. Dit lokale bedrijf is wereldmarktleider op het gebied van Hedge Funds. Vooral in de offshore sector maken we kansen als land. We moeten dit verder op de wereldkaart zetten. (P.S. Nee ik werk niet in de offshore).

 2. Scheepsregistratie? Dat moet dan wel zo georganiseerd worden dat de naam van Curacao er niet onder lijdt. Het schip dat wapens naar Syrie vervoerde was hier geregistreerd…hier kan alles?

  Voorbeeld 2..Het op Curacao geregistreerde schip Fingal van Lee Shipping Company is  van 23 mei tot 1 augustus 2012  in Glasgow (UK) vastgehouden door de Engelse autoriteiten. het schip voldeed niet aan de ISM eisen. (International Safety Managementcode) De ISM normen zorgen niet alleen voor de veiligheid aan boord, maar moeten ook een waarborg zijn tegen vervuiling.

  Of een schip aan deze eisen voldoet moet worden gecontroleerd door het land van registratie. Hier was Curacao Maritime Authority dus de verantwoordelijke. Bureau Veritas die eerder met veel publiciteit door Hakim hiervoor was binnengehaald heeft steken laten vallen. Schepen onder Curaçaose registratie zullen vermoedelijk internationaal vaker worden gecontroleerd.

  http://www.dft.gov.uk/mca/mcga07-home/newsandpublications/press-releases.htm?id=59AFF9AFFC341011&m=7&y=2012

 3. Ben ik de afgelopen 2 jaar op een ander eiland geweest?
  We moeten onze timide rol loslaten?
  Even in herinnering roepen wat “timide” onze grootste-partij leider riep.
  Dat was toch het geluid van Curacao dat nog naklinkt.
  Zoals we weten blijft ellende lang hangen, soms wel 200 jaar!

  Als PAIS dit allemaal timide vindt, dan krijgen we pas echt vuurwerk!

  Timide:

  We spreken onze eigen taal tegen investeerders (Wiels, VBC).
  Sterker zou zijn om iedereen toegang te weigeren die onze taal niet spreekt?

  Wiels in de Staten. CTEX corrupt.
  Minder timide zou zijn om ze gewoon van het eiland te schoppen?

  het Koninkrijk bestaat alleen maar op papier. Dit verklaarde PS-leider Helmin Wiels in de Staten cie. Timide hoor!
  Sterker zou zijn als Curacao het IPKO als Koninkrijksoverleg dan boycot?

  Timide roept onze grootste partij tegen NL: “Jullie hebben gedurende vierhonderd jaar ons land gebruikt voor slavenhandel en mensenhandel. Jullie rijkdom is gefundeerd op mensenhandel en het plunderen van jullie koloniën”.
  Dat moet minder timide van PAIS? Idee?

  De stelling van Wiels dat Nederland achter de [nooit aangetoonde…] natuurlijk bronnen van Curaçao aanzit.vond ik ook al wat timide. Waarom verklaren we ze niet de oorlog!

  Partijleider Wiels “De Tweede Kamer interesseert mij geen moer en ik stuur de Tweede Kamer naar zijn moer.” was ook al zo’n bescheiden timide stellng. Wat een “watje”.
  Stel voor dat we heel Nederland met Koningshuis en al naar “zijn moer sturen”.

  PS tijdens vorige IPKO….dat de Konikrijkswetten niet deugen “In het licht van het haar toekomende zelfbeschikkingsrecht en het gegeven dat de onderwerpen die de per 10 oktober 2010 van kracht zijnde consensusrijkswetten adresseren, autonome landsbevoegdheden betreffen, mag Curaçao zich onttrekken aan de binding aan elke consensuele onderlinge regeling…”
  Ook veel te zwak uitgedrukt! Gewoon in het vuur ermee!

  Wiels was ook veel te timide tegen Aruba. Volgens hem probeerde Aruba daar de motie van Curaçao, die behandeld is tijdens het Parlentino-overleg, te dwarsbomen. “Er is een lobby opgezet en dat pikken we niet. Aruba is onze vijand”
  Moet sterker…Dat wordt dus de eerste Antilliaanse oorlog van 2013-2014 voor de geschedenis boeken?

  Wiels:.”Curaçaoënaars zullen nooit volledig gelijk zijn in het Koninkrijk, dat is gebaseerd op slavernij en nog steeds racistisch is”,
  Veel te soft! Schotte terug in Forti, Asjes (PS) moet het parlement weer muilkorven. Wilsoe (PS) wist tenminste waar Dos Santos recht op had. Monk (PS)  vocht voor de goede zaak a la FARC..

  Timide was de PS tegen de eerste regering waar ze mede verantwoordelijk voor waren en die ze nu door het OM willen laten onderzoeken. Zou nog 5 maanden wachten, dan is alles weer als vanouds..

 4. De vrienden van Immigratie helpen niet alleen de botenwereld om zeep, maar vooral de huizenmarkt. Als niet-nederlander mag je tegenwoordig nog maar 3 maanden op dushi korsou blijven, vroeger onder Par was er gedoogbeleid en dus 6 maanden. Al die mensen hebben dus hun huis te koop gezet, hebben geen lokale tuinmannen, klusjesmannen, schoonmakers en aannemertjes meer in dienst. Om nog niet te spreken over lokale bestedingen van deze groep. Hoe simpel los je dit op? Geen woorden PAIS… Maar daden!

 5. Misschien een idee om de visum plicht van colombianen te versoepelen.. is veel geld daar maar het is moeilijk voor de handel. ook is Brazilie groeiende..

 6. “Belangrijk om te weten is dat elke procent dat de economie groeit, betekent dat arbeidsplaatsen worden gecreëerd en 20 miljoen gulden extra aan inkomstenbelasting kan worden geheven”
  Dit houdt in dat ca. 40% van die groei opgeslokt wordt door een onproductieve overheid.
  Als dit tot de partij ideologie van PAIS behoort; een hogere belastingopbrengst (mn. de inkomstenbelasting) dankzij economische groei dan moet gevreesd worden dat de economische groei alleen maar een middel zal zijn om de overheid die reeds uit zijn voegen barst verder vet te mesten en de overheidsuitgaven nog buitensporiger te maken dan ze nu reeds zijn. Vreemd uitgangspunt van een partij die economische groei hoog in zijn vaandel heft staan.

 7. Spreken met Nederlandse bewindslieden lijkt mij een hachelijke zaak. Immers binnen drie maanden komt er weer een andere regeringsploeg en met Wiels als grootste leider zou ik als Nederlandse bewindsman geen enkele afspraak durven maken. We kunnen al jaren van de man zijn gefrustreerde afzetten en gram halen op alles wat Nederlands is genieten.
  Mogelijk dient ook Pais niet de fout uit het verleden te maken en gespeend van elke realiteit te gaan werken aan schier onmogelijke doelstellingen.
  Het klinkt wel erg mans, net als het aansprakelijk stellen van bewindslieden en dergelijke voor hun financiele miskleunen. Eigenlijk net als alle politieke partijen de laatste 40 jaar deden, roepen wat er moet veranderen, maar niets doen.

 8. dat van die schepen en jachten klinkt goed, op dit moment is immigratie flink bezig de bootwereld om zeep te helpen door verscheidende jachten aan de ketting te leggen.

 9. Zolang een belachelijke 80/20 regeling van kracht blijft, kan je, volledig te begrijpen, fluiten naar veel nieuwe bedrijven. Die wensen terecht zelf hun personeel zonder belemmeringen uit te kiezen.
  Haal hoog gekwalificeerde buitenlandse personen binnen, die een hoog inkomen kunnen gaan verdienen en royaal de schatkist zullen vullen. Hoeveel personen vaak zonder (!) enige opleiding dragen nu niets of vrijwel niets bij of beter kosten enkel geld (b.v. gezondheidszorg).
  Hoeveel huizen staan nergens geregistreerd en wordt dus niets voor betaald? Maar wel de eventuele huur cash in de zak gestopt. Etc., etc.
  Succes en geen woorden (weer) maar daden, graag.