CURAÇAO – De man S.G.J.O. (38) heeft vandaag twaalf maanden voorwaardelijke gevangenisstraf gekregen, nadat hij spijt betuigde voor vuurwapenbezit. “Onder normale omstandigheden zou ik u naar de gevangenis sturen. Ik hou rekening met het feit dat u spijt heeft”, zei de rechter volgens het Openbaar Ministerie (OM).

De man is op 4 juli 2012 voor zijn appartement in de Comanchestraat met een geladen vuurwapen door de politie aangehouden.

Tip
De politie kreeg een tip dat de huisbewoner gewapend zou zijn. De aanhouding werd verricht door het Arrestatieteam van de politie. De man heeft hiervoor 21 dagen in voorarrest gezeten waarna zijn detentie door de Rechter-commissaris om persoonlijke omstandigheden is geschorst.

Bescherming
De man betuigde tijdens het verhoor en vrijdag tijdens de zitting spijt. Dit ondanks een eerdere veroordeling in 2010 en 2012. De Officier van Justitie was ondanks zijn strafblad toch op positieve zin voor de verdachte hiermee in haar eis rekening gehouden. Tijden de rechtszitting zei hij dat hij het vuurwapen had gekocht om zo in geval van nood zijn familie te kunnen beschermen.

Begeleiding

De rechter noemde vuurwapenbezit een kwalijk feit. “Ik hou rekening met het feit dat u spijt heeft betuigd en dat de Stichting reclassering een positief rapport over U hebt uitgebracht. Ik veroordeel u tot een gevangenisstraf van twaalf maanden, dit geheel voorwaardelijk, en als bijzondere voorwaarde een verplichte reclasseringsbegeleiding gedurende Uw proeftijd van twee jaar en een taakstraf van 240 uur in de vorm van een werkstraf. Ook beveel ik onttrekking van het vuurwapen aan het verkeer.”

5 reacties op “Milde straf voor spijtbetuigende dader”

 1. Ik vind het altijd prachtig om de smoesjes van mijn mede-eilandbewoners aan te horen. Je zou ter plekke in tranen uitbarsten bij het aanhoren van de verzinsels. Maar wat je tegen houdt is dat je ze al zo vaak gehoord hebt.

 2. Zeker weten dat hij niet in de biechtstoel zat bij meneer pastoor? 🙂

 3. Edgar, op 08-02-2013 om 14:21 schreef: 3 strikes

  Er staat nergens vermeld dat de eerdere veroordelingen in 2010 en 2012 voor ongeoorloofd vuurwapenbezit waren.

  Hij heeft wél een werkstraf van 240 uur gekregen, en 12 maanden voorwaardelijk.
  Bij een veroordeling voor een eerste vergrijp, wordt altijd rekening gehouden met spijtbetuiging.

  Facit : Als hij binnen twee jaar weer gepakt wordt met een illegaal pistool, dan gaat hij een jaar de bak in. (op Curacao is echter altijd de vraag of er dan wel plek is 🙂 )
  In die situatie is de rechter ook wettelijk verplicht om de gevangenisstraf van 1 jaar ten uitvoering te brengen, anders is de rechter in overtreding.

  Over “Hier” kun je pas uitspraken doen, als je wérkelijk weet hoe het “Elders” is.
  Bij de meesten op deze site zit daar een ernstig manco.

 4. In Amerika geldt 3 strikes, you’re out.
  HIer geldt, 3 strikes………….ach, je betuigt spijt, je gaat vrijuit.

  Geen wonder dat criminelen hier de boel regeren.

 5. JUSTICE !!