• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het aantal migranten vanuit de voormalige Nederlandse Antillen naar Nederland loopt de laatste jaren langzaam terug. Daarentegen is het aantal mensen dat verhuist naar de eilanden sinds 2008 gestegen. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In 2010 verhuisden er nog 4.400 mensen uit Curaçao, Aruba en de andere eilanden naar Nederland. In 2012 is dit aantal gedaald naar 3.700 mensen. Het aantal mensen dat deze kant op verhuist is sinds 2008 opgelopen van 2.900 naar 3.500. Ook Surinamers lijken de weg naar Nederland minder vaak op te zoeken: in 2008 verruilden nog 2.300 Surinamers het land voor een leven in Nederland. In 2012 waren dit er 1.800.

Algemene daling immigratie Nederland
Uit de cijfers van het CBS blijkt dat het aantal inwoners in Nederland is gestegen naar 16.9 miljoen. Dit is een stijging van 48.000 mensen. Vanuit het buitenland kwamen er in 2012 per saldo 13.000 inwoners bij, 17.000 minder dan in 2011. Er kwamen 156.000 immigranten naar Nederland en 143.000 emigranten verlieten het land. De immigratie is in 2012 voor het eerst sinds 2006 gedaald. De emigratie steeg voor het derde achtereenvolgende jaar. De bijdrage van de natuurlijke aanwas (geboorte minus sterfte) aan de bevolkingsgroei was 35.000. Sinds 1871 is dit niet zo laag geweest.

24 reacties op “Minder ‘Antillianen’ naar Nederland”

 1. Nederlander, op 09-02-2013 om 16:44 schreef: Uiteindelijk hebben wij ook Curaçao aan de ex-slaven overgedragen.

  Oh Sorry,

  je bedoelt in 1985, toen Shell vertrok en Nederland het eiland aan zijn lot overliet ?
  Die opstapeling viezigheid en ellende in de baai hebben we dus in werkelijkheid aan de ex-slaven te danken ?
  Het volledig perpauperen van de binnenstad van Willemstad was dus de schuld van de ex-slaven ?
  Al die Chollers in tientallen jaren, de Ex heeft het ook gedaan.
  “Ons tuig in Rotterdam” hebben we dus ook niet te danken aan de Paarse Slappe-L.L kabinetten en PAR/MAN, maar aan de MiniMe Schotte ?

  Jeetje, wat ben ik weer Naïef !
  Tja, het verbaasde me ook al dat ik achter mijn rug een racist werd genoemd, nadat ik eind jaren ’90 op een geiteharen-party liet ontglippen dat de Marokkaanse jeugd in A’dam Osdorp een probleemsituatie werd.
  Ach, misschien heeft die ex-kennis inmiddels ook wel ‘n klap voor haar H….. gekregen van Badr Hari.

  Het “Klootjesvolk” dat zo graag bept over wat ze vroeger wel niet allemaal bereikt heeft, maar het liever niet heeft over wat ze nu allemaal VerK….met hun arrogantie.
  Wat ben ik Apetrots daar bij te horen met m’n bleke kop.

 2. @Frans Wingers, jij kan veel meer WINST maken door naar Colombia of Santo Domingo of Haiti te verhuizen met jouw bedrijf. Dan weet je zeker dat je niets te klagen hebt en alles verloopt dan soepel en naar wens…
  Waarom wel op Curaçao blijven als jij het zo slecht hebt? Niemand dwingt jou om op een eiland te blijven die jou niet bevalt!

  De Nederlandse economie gaat ten gronde aan het grote hoeveelheid mensen die in de ziektewet zitten. Geen wonder dat de zorg niet meer te betalen is.

 3. @Nederlander, je hebt niet de tienduizenden Nederlanders genoemd die naar Canada, Nieuw Zeeland, Australië etc. ge-emigreert zijn, en daar door “hard” werken een goed bestaan hebben opgebouwd.

 4. ABC, je schrijft dat werkgevers liever latinos dan lokalen in dienst nemen, en naar mijn ervaring heb je daar gelijk in.

  De lokale dient zich echter af te vragen waarom dat zo is. Zou de werkgever ook een latino in dienst nemen als de lokale hard werkt en betrouwbaar is?

  De directeur van een groot restaurant heeft me verteld dat zijn restaurant een stuk beter ging lopen nadat hij de lokalen door latinos had vervangen. Ineens regende het geen ziekmeldingen meer na ieder groot feest.

 5. @ABC, jij refereert aan een programma hierover op de Nederlandse TV. Het is dus bewezen in dat programma.
  Als wij alle onzin die Wiels tijdens zijn programma’s uitkraamt als “bewijs” voor zijn onzin moeten zien is het met Curaçao en haar bevolking slecht gesteld. Je zou kunnen zeggen dat de ondergang iedere keer weer door Wiels bewezen wordt.

 6. Beste Paulina, vind het wel grappig dat jij nu eindelijk inziet dat die Makambas altijd al een emigrerend volkje is geweest zal je even enkele wapenfeiten noemen, de stichting van het huidige Zuid Afrika, het kolonialiseren van de Indonesiësche Archipel, het stichten van wat nu New York is, o ja ze hebben ook nog een groot deel van Brazilië in handen gehad toen kwam Suriname, St.Maarten, Saba, St.Eustatius, Aruba, Bonaire en ja ook Curaçao werden geannexceerd. Uiteindelijk hebben wij ook Curaçao aan de ex-slaven overgedragen en wat er daarna met Curaçao gebeurd is kan gemakkelijk in de archieven opgezocht worden met als hoogtepunt de regering Schotte nog niet zo lang geleden. En mind you al deze feiten door dat klootjes volk van hier achter de dijken. Wat kun jij en/of jou voorouders hier tegenover stellen, de volkerenmoord tussen de Hutsies en de Tutsies ?

 7. Dus Paulina,wij kunnen gevoeglijk aannemen dat jij, nu er niets meer voor je te halen valt, al bent teruggekeerd naar onder die boom op je eiland of dat binnen enkele dagen gaat doen ?

 8. Klopt, NL heeft niets te bieden. Vroeger had NL “geld”( ontvangen door zelfverrijking), nu is er niets meer over van NL. Geen geld, geen leven.

  Hoge werkloosheidcijfers ook onder autochtonen! Banken die staatsbank worden, want anders gaan ze failliet. Ziekenkostenverzekering (eigen bijdrage) die steeds duurder wordt. Woningmarkt die in elkaar stort. Dit zijn enkele van de vele dingen dat maakt dat NL niet aantrekkelijk is voor migranten.

  Zelfs NLers willen ergens anders naartoe emigreren. Op Curaçao heb je tenminste zon, zee en strand. En je leeft echt!

  NL was nooit paradijs geweest en krijg nu zelfs de satus van HEL ( maar koud).

 9. ABC, op 09-02-2013 om 09:54 schreef: Het probleem zit dieper

  ABC,

  helemaal mee eens.

  Precies mijn ervaring in de meeste situaties waarin ik met Curaçoënaars heb samengewerkt.
  [koninklijke marine, werven, fabriek, hotels, ziekenhuis (röntgenafdeling), universiteit ]

 10. @ABC, ja Gelt Dekker is voor zijn bemoeienis met de Curaçaose arbeidsmarkt door de toenmalige regering “perona non grata” verklaard. Wat die Dutch Schrier betreft kan ik alleen maar zeggen dat hij een behoorlijk deel van de koraal riffen bij Bapor Kibra en de allermooiste onderwater scenery die ik ooit gezien heb net even pariba van Bapor Kibra (ik dacht dat dat vroeger Playa Kacho genoemd werd) vernietigd. Ja het zal wel wat banen hebben opgeleverd maar ten koste van wat ? Later heeft hij het nog dunnetjes overgedaan bij wat nu Breezes heet.

 11. @Anonymus, uitsluiting van allochtonen op de werkvloer is meer een regel dan een uitzondering in Nederland. Er was laast nog een programma hierover op de Ned. Tv gezien. Het is dus bewezen in dat programma, geschoolde allochtonen afgewezen zonder een echte reden.
  Curaçao is het enige land ter wereld waar allochtonen voorrang krijgen op eigen mensen/autochtonen.
  Laten we niet vergeten dat Curaçaoënaars een ziekelijke minderwaardigheidscomplex kunnen hebben. Dhr. Wiels had het gisteren nog hierover in zijn programma, Curaçaoënaars zijn decennia lang ingeprogrammeerd dat ze minder zijn dan anderen en ze hebben dit ook geloofd. Het is triest dat deze mensen altijd tussen wal en schip vallen. Er zijn voor zover als ik het weet wel twee Nederlandse ondernemers op Curaçao die uitsluitend met Curaçaoënaar werken, de een is Gelt Dekker en de ander Dutch Giers of zoiets. Dus het kan wel, maar deze twee mensen kunnen het niet alleen.
  Daarnaast zijn er ook Curaçaoënaars die geen Curaçaoënaars in hun bedrijf willen, deze hebben liever Latinos en stagiaires.
  Het probleem zit dieper dan jij denkt!

 12. @Anonymus, uitsluiting van allochtonen op de werkvloer is meer een regel dan een uitzondering in Nederland. Er was laast nog een programma hierover op de Ned. Tv gezien. Het is dus bewezen in dat programma, geschoolde allochtonen afgewezen zonder een echte reden.
  Curaçao is het enige land ter wereld waar allochtonen voorrang krijgen op eigen mensen/autochtonen.
  Laten we niet vergeten dat Curaçaoënaars een ziekelijke minderwaardigheidscomplex kunnen hebben. Dhr. Wiels had het gisteren nog hierover in zijn programma, Curaçaoënaars zijn decennia lang ingeprogrammeerd dat ze minder zijn dan anderen en ze hebben dit ook geloofd. Het is triest dat deze mensen altijd tussen wal en schip vallen. Er zijn voor zover als ik het weet wel twee Nederlandse ondernemers op Curaçao die uitsluitend met Curaçaoënaar werken, de een is Gelt Dekker en de ander Dutch Girls of zoiets. Dus het kan wel, maar deze twee mensen kunnen het niet alleen.
  Daarnaast zijn er ook Curaçaoënaars die geen Curaçaoënaars in hun bedrijf willen, deze hebben liever Latinos en stagiaires.
  Het probleem zit dieper dan jij denkt!

 13. @ romad volgens jou komen ze ondanks hun opleiding en vlekkeloze beheersing van het Nederlands toch niet aan de bak in Nederland. Vind jij dat, of vinden de Nederlandse werkgevers dat ? De verhalen die uit het UVW komen, vertellen heel wat anders en ja er zal hier en daar wel een uitzondering zijn, die bevestigt dan wel de regel. Het gros wil helemaal niet aan de bak komen en vinden hun karpattenrol (weet je wel van die parasieten) eigenlijk wel best. Niets doen en wel centen krijgen en nu daar beperkingen op komen is het jammeren geblazen en ja daar liggen wij niet wakker meer van eerder zoiets als eigen schuld dikke bult.

 14. Makamba, op 08-02-2013 om 14:56 schreef: vinger op de open wonde

  Makamba,

  net als Anonymous Gregory een Joods-Portugese achtergrond, by chance ?

  Just curious, ik zoek nog een verklaring voor het doorlopend gescheld.
  Volbloed Nederlandse Racist is het eerstvolgend alternatief.
  Dom en Stom zijn overigens twee verschillende begrippen.

  (als het nog niet evident is, ik frequenteer deze site tijdelijk niet om het nieuws, maar de posters te analyseren. Means you too)

 15. Philippe, ja je legt je vinger op de open wonde, Yui Korsow willen niet werken en wentelen zich liever als karpatjes in de sociale voorzieningen en maar kankeren. En ja die Oost Europeanen komen hier werken/ geld verdienen en in hun thuisland bouwen ze dan wel iets op en dat hebben indertijd de Portugezen uit Madeira ook op Curaçao gedaan en toen de negers zagen dat het die lui voor de wind ging kregen zij er de schuld dat ze alles van de ydk afpakten. Zie de plundering van toko’s etc. in Mei 1969.

 16. De tweede generatie Antillianen komt op vakantie op Curacao. Ze zien dat het goed toeven is dus waarom niet? Ze komen ondanks hun opleiding en vlekkeloze beheersing van het Nederlands toch niet aan de bak in Nederland. De werkloosheid onder ‘allochtonen’ is hoog en onder de ‘allochtone’ jongeren helmaal.

 17. Goed nieuws, minder mensen die naar NL komen, hun studie niet afmaken en vervolgens blijven hangen met een mooie uitkering. Ze mogen de anderen die van de NL staat leven ook terugsturen wat mij betreft. Echter dan zit de overheid er hier mee in de maag en moet dan weer bij NL aankloppen voor meer geld. Broekzak – vestzak, dus dat maakt dan ook weer niet uit.

 18. @Pikatje. Bij de aanleg van de Maasvlakte hebben ze containers neergezet voor de huisvesting van de werkers, die inderdaad veel uit Oost Europa komen. Die mannen werken hard, slapen daar en verdienen geld. In NL zijn ze te soft geworden voor dat werk. Maar ik neem mijn petje af voor die mannen! Als ze een beetje geld hebben gaan ze thuis een zaak opzetten en ze bljven niet hangen. Was vorig jaar nog in Polen en dat land bruist van de energie!

  Voor wat betreft opleidingen in Europa. De nieuwe EU regeling voor Landen en gebieden overzee (LGO) biedt daarvoor wel mogelijkheden. We moeten het alleen vanuit Curacao aanvragen en daarvoor lijkt de kennis, de fut of de wil te ontbreken.

 19. geld kraan is dichtgeschroefd.
  Roteb betaald goed, de mondi’s op korsouw mag best een beurt krijgen. Overheid kom op
  biba goberna riba realidat.

 20. Jij bent de eerste die nu eens klip en klaar bevestigt wat wij hier al een hele lange tijd bevroeden. De emigratie van Curaçaoënaars naar Nederland is hoofdzakelijk voor een “uitkering”. Ja en door de verhoogde eisen van ons sociale systeem, geholpen door het zelfreinigings/isolatie effect van Frank gesteund door Wiels wordt het dus steeds moeilijker om aan zo’n uitkering te komen. En als het even wat moeilijk wordt (betekend dat de Curaçaoenaar iets moeten gaan doen) haken ze af. Onder de boom zitten kan hier alleen maar in de zomer.

 21. Jij bent de eerste die nu eens klink en klaar bevestigt wat wij hier al een hele lange tijd bevroeden. De emigratie van Curaçaoënaars naar Nederland is hoofdzakelijk voor een “uitkering”. Ja en door de verhoogde eisen van ons sociale systeem, geholpen door het zelfreinigings/isolatie effect van Frank gesteund door Wiels wordt het dus steeds moeilijker om aan zo’n uitkering te komen. En als het even wat moeilijk wordt (betekend dat de Curaçaoenaar iets moeten gaan doen) haken ze af. Onder de boom zitten kan hier alleen maar in de zomer.

 22. Meneer Maaskant,

  minder kansen op de arbeidsmarkt door de slechte werkgelegenheid, en diverse financiële factoren, zullen toch ook een rol spelen ?

  Lang geleden werkte ik bij een vliegtuigfabriek van Fokker.
  Een collega van me was een Curacaoënaar van over de 45 (goeie gozer), vers overgekomen naar Nederland omdat zijn zoon er ging studeren, had binnen enkele weken een baan.

  Nederland wordt al jaren overspoeld door werknemers uit Oost-Europese landen, die keihard werken voor een zeer gunstig uurloon.
  Bij de aanleg van de 2e Maasvlakte aan de kust voor Rotterdam werken, naast talloze West-Duitsers en Italianen, vele Oost-Duitsers, Polen, Bulgaren, waarvan een groot aantal ook zeer ervaren zijn in hun vak.
  In en rond Rotterdam rijden ladingen auto’s met nummerplaten van ieder denkbaar land uit het voormalig Oost-Blok.
  Ook diverse bedrijven ver buiten de grote steden hebben goedkopere Oost-Europeanen in dienst, bij aannemers in de bouw, autobedrijven, schilders, etcetera.
  Zelfs bij de apotheker waar ik eerder in de week langsging, spraken er van de vier liftinstallateurs die er bezig waren, twee een Slavische taal.

  Daarnaast zijn er zaken als inkomens op de 0-lijn sinds meerdere jaren, en sterk gestegen kosten van levensonderhoud.
  Zoals de benzineprijs richting 4.5 gulden per liter, stevige huurverhogingen, verhoging van diverse eigen bijdragen, jaarlijkse afbouw van huur- en alle overige toeslagen.
  Ook huisvesting is lang niet meer zo makkelijk, door de onroerend-goed crisis is er geen doorstroming.
  Daarbovenop komt de aanwezigheid van de vele Oostelijke werknemers, die ook moeten slapen, waardoor er geen vrije woning meer te vinden is.

  Voor Antillianen (Surinamers) een ongunstige situatie, of ze nu het Nederlands beheersen of niet.

  (persoonlijk zou ik de voorkeur geven aan een samenwerkingsverband, waarbij jongeren met weinig opleiding met een contract naar Nederland komen voor extra scholing c.q. werkervaring-trajecten, dan de stroom op deze wijze dicht te laten slippen)

 23. Minder migranten naar nederland en meer emigranten vanuit nederland??..
  Zou dit niet komen omdat men de laatste jaren nederland beetje bij beetje aan het afbreken zijn vanuit Den haag, in het oog vanuit de Europeese unie word nederland langzaam en vooral steeds sneller een lachertje!.. Waar gaat dat eindigen allemaal??..

 24. Denk dat ik het wel begrijp. In NL wordt de kennis van de Nederlandse taal steeds meer gebruikt als voorwaarde voor een uitkering. Het stimuleren van Papiements hier werkt dus in de hand dat jongeren met weinig opleiding hier blijven of terugkomen. Curacao en NL werken dus eendrachtig dezelfde richting uit, maar met andere motieven!