• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Ivar Asjes gaat vandaag in de Staten een voorstel doen om voortaan elk jaar op 8 februari stil te staan bij het moment dat Chano Margaretha op 8 februari 1958 zich als eerste in Papiaments richtte tot zijn collega’s. Deze actie was de eerste aanzet tot Papiaments als voertaal in de Staten.

Margaretha was van mening dat de vergaderingen niet langer in het Nederlands konden worden gevoerd omdat hij anders het volk dat hem had gekozen niet goed kon vertegenwoordigen. Gezaghebber Gorsira dacht daar anders over en zei dat het spreken van Papiaments in strijd was met artikel 13 lid 3 van het ordereglement van de Eilandsraad.

Debat
Na een debat over het onderwerp werd besloten dat Margaretha Papiaments mocht spreken tijdens vergaderingen. Hierna kwam parlementslid Elias José Morkos met het voorstel dat alle parlementariërs Papiaments mochten spreken.

Emancipatie
“De volharding van Chano Margaretha was een enorm belangrijke stap voor de emancipatie van het Papiaments als taal gesproken bij de Overheid. Het moment dat Margaretha 55 jaar geleden op 8 februari opstond en de eilandsraad in Papiaments toesprak was een belangrijk moment in onze geschiedenis. Het was een heroïsche daad die wij nooit meer mogen vergeten”, aldus de motivering van Ivar Asjes voor zijn voorstel.

25 reacties op “Asjes wil stilstaan bij 8 februari”

 1. echt hoor: de kinderen van de politici gaan echt niet naar een papiamentu school.
  thuis wordt ook meestal gewoon nederlands gesproken.
  het volk moet dom gehouden worden…..
  dat is wat PS, MAN en MFK nog steeds willen:
  een laag opgeleid volk dat als stemvee kan dienen!!!!!!!!!!!!!!!!1

 2. Op deze manier blijven de mensen op PS stemmen en niet doorhebben dat Asjes volgens mij zeker in Volendam is geboren zijn kinderen liever Nederlands taal leert voor de vervolgstudie in Nederland. Net als Wiels zijn kinderen die in Nederland studeren.

 3. Ivar, volgens mij is Asjes niet geboren in Volendam. Ja hij kan er gevonden zijn, als hij er geboren was, hadden de Volendammers hem wel even over de dijk gekieperd. En dat van het begaan zijn met het Papiaments vind zijn oorsprong in de moeilijkheidsgraad. De nederlandse taal vraagt nou éénmaal iets meer IQ.

 4. Zeker bij stilstaan, een trieste dag voor het schoolsysteem en vooruitgang van het eiland.

 5. Ach die Asjes toch, Het is maar weer duidelijk dat hij zelf ook wel weet dat je niet heel erg ver komt met Papiamentu. Anders zou hij zijn eigen kind toch niet naar een super Nederlandse school sturen??? Weer een staaltje van het volk dom houden, maar er wel voor zorgen dat zijn eigen omgeving wel verder komt. Hoop dat het volk nu echt wakker wordt en niet als een kudde geiten achter dit soort mensen aan loopt. Die het duidelijk niet zo goed met het volk voorhebben als deze politieke figuren doen geloven. Respecteer het Papiamentu, maar ga er normaal mee om!

 6. Asjes heb je niks zinnigs in jouw koppie?

  @trabou: heel mooi verwoord, ben het helemaal eens met jou.

 7. ivar, op 07-02-2013 om 15:24 schreef: wat is zijn belang??

  In sommige delen van Nederland is een gezegde : Vertrouw nooit een Volendammer 🙂

 8. Dacht dat deze idioot zichzelf had opgesloten in die druktank van Cooper en Schotte. Maar zie hij mocht er weer uit en dat zal Curaçao weten.

 9. Onze volgende PM is feestdagen aan het aanmaken, opdat hij dan redevoeringen kan houden.

  Over de gebeurtenis in 1958 daarvan kan ik me voorstellen dat dit belangrijk was en als een soort mijlpaal gezien kan worden, ben echter bang dat Asjes dit als afscheiding gebeurtenis ziet, kijk naar de man zijn later gedane uitspraken en dan past het daar wel in. We zijn daar niet aan toe.
  Wolf en schaapskleren past hier wel denk ik. De grootse ontwrichting van de democratie op Curaçao heeft deze man op zijn naam staan. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, maar als je monddood wordt gemaakt zoals deze dictator dat presteerde, dan telt er niets, alleen de dictatuur heeft dan een stem.

  Wat de taal betreft heden ten dage , leer daar waar je het meest aan hebt en houdt wat van waarde voor je is in stand maar vermijdt isolatie.
  Noch Curacao noch het Papiamentu behoren tot het middelpunt van de aarde in welk opzicht dan ook.

 10. ik heb altijd begrepen dat Asjes geboren is in volendam….
  waarom is hij zo begaan met papiaments?
  wat is zijn belang??

 11. Ja, er moet sowieso veel meer herdacht worden! Daar hebben we een parlement voor toch? Lekker veel herdenken en achterom kijken en weinig vooruit. Prima! (werd er nog niets herdacht op 8 februari trouwens?)
  Benieuwd hoeveel langer de debatten in het Papiaments duren dan voorheen

 12. Sedert de invoering van deze taal is het onderlinge begrip echt vooruitgegaan en nu op een hoge standaard geconsolideerd.
  Logisch dat zij die groeien bij wanorde en onbegrip vinden dat we de daders moeten eren.

 13. Afleidingsmanoeuvre van Asjes. Stel je voor dat we het over zijn Statenvoorzitterschap gaan hebben. We moeten de dag gaan herdenken dat de Staten na de lamlegging van het overleg door Asjes weer democratisch kon vergaderen. DAT was de echte wederopstanding van de democratie op Curacao. Die is gedenkwaardig.

 14. @ anamu. Volgens mij staat je reactie bij het verkeerde artikel. Wilde je het niet bij “Schotte: terug naar de tijd van politiek vrienden” zetten?

 15. Goed gekozen titel, sluit goed aan bij de politiek en ‘nos kultura’; STILSTAAN,…… veel stilstaan en liefst ook lang stilstaan, bij ‘allerlei zaken’ die minder belangrijk zijn en dus de aandacht afleiden van de echt belangrijke zaken.

  Note: Als je (blijft) stilstaan dan ga je niet vooruit!!!

  Ik begrijp dat bepaalde culturele en historische zaken aandacht nodig hebben, nu en ook in de toekomst.
  Echter,…..kunnen ze (we) er ook voor zorgen dat de TOEKOMST en VOORUITGANG meer of in ieder geval evenveel aandacht krijgen de zaken uit het verleden!?!?!?!

  PS Als je achteruit kijkt kun je NIET gelijktijdig vooruit kijken!

 16. hiermee wil deze man (JOKER) zich weer even Profieleren .Hahahaha het is echt om te lachen ik dacht dat hij op een ander land/eiland ging wonen waar hij als Diktator zijn verdere Levens/Loopbaan kan blijven oefenen waar mensen geen Verstand hebben en ook niet weten wat in de Poletiek afspeelt . Het zou goed zijn wanneer hij niks meer met poletiek te doen heeft en niet op de Centen van Curacao teert . Schandelijk gewoon en zonder enig Scrupel Bah Foei .Verdwijn van het Curacaosche Poletieke plaatform.Echt ik krijg Maagaandoening als ik van deze Individue iets over de Media ervaart .

 17. Ja goed idee! Dit dialect als ‘taal’ verheffen is een van de briljantste zetten geweest van de Curaçaoënaars! Op dit eiland wordt Papiaments zelfs op een eigen Curaçaose unieke manier geschreven… Er is toch geen betere manier om een heel volk dom te houden door er een ‘taal’ in te voeren die die naam niet eens mag dragen. Vertaal eens:
  1. Hendrik schilderde het huis
  2. Hendrik heeft het huis geschilderd
  3. Het huis is door Hendrik geschilderd
  4. Het huis is door Hendrik geschilderd geworden

  Er is maar een vertaling mogelijk. Danki Dios pa Papiamentu…
  1. Rushendrik a pinta e kas
  Probeer Shakespeare maar eens te vertalen… Verder i s er natuurlijk geen enkele wetenschap die zich ooit van het Papiaments zal bedienen. De taal is er te klein en te arm voor. Ze hadden het beter zo kunnen doen als in Suriname door het Papiaments als dialect te respecteren, maar zeker niet door dit als taal te verheffen. Eventueel hadden ze het Nederlands kunnen vervangen door het Spaans of het Engels (lekker handig bij familiebezoeken in Nederland). Er groeit een hele generatie op die niet een taal beheerst, alleen een dialect. Bijbel weleens gelezen in het Papiaments? Je lacht je suf: ‘t is een kinderbijbel…

 18. Heroisch misschien, maar wel de doodsteek voor de economische en sociale ontwikkeling van de bevolking van Curacao. De onderliggende reden van al het genavelstaar hier. Intern gerichte samenleving, simpelweg omdat mensen zich internationaal niet kunnen uitdrukken.

  Het beste voor iedereen zou zijn als we hier gewoon Engels gaan praten. Dan zijn we in no time een van de rijkste eilanden ter wereld.

 19. @mark,

  waar kan je fatsoenlijk internetten in het papiamentu?
  welke krant geeft goede informatie in het papaiamentu?
  welke wereld literatuur wordt er in het papiamentu vertaald?
  welke universiteit geeft les in het papiamantu?
  wleke leerboeken zijn er in het papiamentu?
  mensen die alleen papiamentu leren zullen altijd achtergesteld zijn.
  wat de nonnen betreft die zijn al eeuwen fout….zoals de hele Roomse kerk.
  Papiamentu moet natuurlijk een taal blijven, maar echt het is niet de beste keuze…
  waarom zakken de scholieren altijd voor het papiaments?
  Omdat er geen goede schrijf/spellings en spreek regels zijn.
  iedereen doet maar wat, prima maar niet echt een taalwaardig.
  de taal is een spreektaal, zodra je hier in wilt gaan schrijven wordt het moeilijk/lastig.

 20. ik vind het prima, maar waarom weer op oude zaken terug komen, dit zijn voor mij no brainers, elke bevolking heeft recht op zijn eigen taal, maar waarom er moeten bij stil staan???

  Asjes, je hebt meegeholpen dit eiland in 22 maanden om zeep te helpen, snel gedaan, het herstel zal jaren langer duren, dus ga aan de bak please en maak jezelf eens nuttig voor de gemeenschap anders dan continie onzin uitkramen, man wat ben je enorme kwal van een kerel

  sta ook eens stil bij het 22 maanden debacle waar je zo hard aan mee geholpen hebt, welke dag wordt dat?? nog ff en we staan 365 dagen stil

 21. @Sander serieus praat je zo hierover………….Onze taal is niet heilig, maar het is ONZE TAAL…….En dat men hierin zijn punt wil verduidelijken, vind ik prima!!! Dit is een deel van onze cultuur dat men jaren lang heeft geprobeerd te onderdrukken……Mijn moeder werd als kind geslagen door de nonnen als ze durfde papiaments te spreken op een schoolplein………Vind het een goed idee

 22. @ Non grata. Als jij alle leermiddelen in het Papiamentu betaalt en indien nodig eerst in het Papiamentu laat vertalen en dan uitgeven. We moeten ons ook de dag herinneren en dat het nooit meer mag gebeuren, dat een Statenvoorzitter met een dubieus verleden ene Asjes onze democratie probeerde te ondermijnen.

 23. Asjes is weer blij met een dode mus……..
  papaiamentu is oke, maar het volk wordt dom gehouden door deze taal als heilig te verklaren.
  maar een dom volk is het stem vee voor de toekomst.

 24. Geweldig actie, meteen een straat met een nederlandse naam naar deze held (vooral) hèrnoemen.
  Tip: al het onderwijs ook ènkel nog in het papiaments tot op het hoogste niveau : UNA. Sorry, die naam UNA is ook al hernoemd : succesvol ………. 🙂

 25. Prima idee. een volksvertegenwoordiger moet zich uit mogen drukkenin elke wettelijke taal van dit eiland: papiaments, engels of nederlands.
  Perfect dat Chano Margaretha op dat recht heeft gestaan.