• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het Bedrijvenplatform Milieu (BPM) organiseert op 14 en 15 februari zijn eerste seminar en workshop voor dit jaar. Het thema luidt ‘Energy retrofitting of existing buildings’, het aanbrengen van verbeteringen in bestaande gebouwen met als doel het reduceren van het energieverbruik.

Op de eerste dag geven internationale en lokale experts tijdens het seminar presentaties op dit gebied en zal er een excursie georganiseerd worden naar een gerestaureerd gebouw op Curaçao waarin de toegepaste technologie bezichtigd en besproken kan worden. Op de tweede dag wordt een workshop gehouden waarbij de deelnemers drie case studies voorgeschoteld krijgen.

LEED
Minister van Economische Ontwikkeling en vicepremier Steven Martina zal een openingstoespraak geven. Tijdens de het seminar en de workshop zal men verder kennismaken met Vincent Pieri, voorzitter van de US Green Building Council, Caribische Afdeling. Pieri zal een uitleg geven over LEED (Leadership in Energy and Environmental Design). LEED omvat bouwvoorschriften die men vrijwillig kan volgen om gebouwen op een dusdanige wijze te bouwen dat er minder energie verbruikt wordt enwater wordt bespaard.

Toerisme
Zijn presentatie zal daarnaast ook ingaan op het belang van overheidseisen voor constructies en bouwvergunningen, die eveneens een belangrijke basis vormen voor duurzaam bouwen. Uit Aruba komt architect Luis Huertas. Zijn architecten- en ontwerpbureau houdt zich bezig met duurzaam ontwerpen van gebouwen. Huertas is ook LEED gecertificeerd voor de Caribische regio. Ghatim Kabbara, directeur van het CTB (Curaçao Tourist Board) zal het onderwerp vanuit het oogpunt van de toerisme industrie benaderen.

Green Force
Op de middag van de tweede dag zullen vijf lokale gebouweigenaren en –gebruikers ervaring uitwisselen over hoe zij hun gebouwen hebben aangepast om die efficiënter te maken. Een van deze sprekers is Timo Brouwer van Green Force, die praktische informatie zal geven over de selectie van materialen, wateropvang, energieverbruik en isolatie bij zijn eigen nieuwbouw-project.

Besparen
Tijdens de workshop, op de tweede dag , zullen de deelnemers zich in kleine groepen verdiepen in de onderwerpen ‘bouwnormen’, ‘district-koeling’ en ‘energieproducerende gebouwen’ zodat zij kennis verzamelen met het doel dit in hun eigen situatie of gebouw te kunnen toepassen. Met de meest recente stijging van de energie- en watertarieven van 10 procent, zal geen enkele organisatie op Curaçao meer ontkomen aan de noodzaak om energie en water te besparen.

Kosten
Het seminar en de workshop zullen plaatsvinden in de Tulazaal van hotel Kura Hulanda in Otrobanda. De kosten voor deelname inclusief lunch zijn 150 gulden voor BPM Leden en 175 gulden voor niet leden. Voor meer informatie en inschrijven bekijk de website.

www.versgeperst.com