• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Vereniging Apotheek Eigenaren (VAE) wil 11 of 12 gulden per uitgegeven medicijn krijgen. Dat zegt de woordvoerder Angelique Schoop onder voorbehoud tegen Radio Hoyer 2. VAE zegt dat de voorgenomen regelvergoeding van 7 gulden niet genoeg is voor een goede voorziening van medicijnen.

Dit bedrag is een stuk goedkoper dan wat apotheken op Aruba en Bonaire per uitgegeven medicijn krijgen en ook lager dan de 14 gulden die verzekeringsmaatschappij ENNIA vergoedt, aldus Schoop. De woordvoerder vindt 11 of 12 gulden een mooi gemiddelde, maar Schoop zegt dat ze eigenlijk geen cijfer kan noemen omdat ze geen financieel expert is.

Analyse

Minister van Gezondheid, Milieu en Natuur Ben Whiteman heeft tijdens een overleg met de VAE afgelopen maandag voorgesteld een financiele commissie de cijfers van de apothekers te laten analyseren. De vereniging buigt zich nu over dat voorstel, maar weet nog niet wanneer ze daarover een beslissing zullen nemen. Dat kan eind van deze week, maar ook begin volgende week zijn. Ook zal de VAE de wet grondig gaan bestuderen. Schoop vindt niet dat de actie van de apothekers van vorige week om patienten cash te laten betalen voorbarig was.

Rick Hart van Radio Hoyer 2 in gesprek met Angelique Schoop:

16 reacties op “VAE wil 11 of 12 gulden per medicijn”

 1. opmerker, op 07-02-2013 om 19:12 schreef: Nogmaals: vergelijk

  Curaçao :
  – Kleine afzetmarkt.
  – Lage volume-omzet per botica, hooguit 2500 patiënten/botica.
  – Zeer beperkt aantal toeleveranciers.
  – Hoge logistieke kosten van medicijnen : frequente aanvoer of gekoelde opslag.

  Eigenlijk een situatie die 180 graden verschilt met Nederland :
  – Afzetmarkt >100x groter.
  – 6000 patienten per apotheker (incl. de vele ZKH’n).
  – Apotheker vrij om leverancier te kiezen.
  – Lage transportkosten, aanvoer zeer frequent, ook marginale kosten voor koeling.

  Staat tegenover dat de concurrentie in NL niet geheel vrij is.
  Een apotheker kiest zelf een toeleverancier, maar betrekt alle medicijnen van één adres.
  De verschillende leveranciers leveren niet (altijd) alle medicijnen die 1-op-1 uitwisselbaar zijn met die van de concurrent, voor een prijs op vergelijkbaar niveau.
  Verzekeraars maken met iedere leverancier afzonderlijk afspraken.

  Betekent dat het mogelijk is dat een goedkoop medicijn ineens niet meer geleverd wordt, en de vervanger kost een veelvoud.
  Apothekers willen zoveel mogelijk verdienen, dus weigeren om een goedkoper alternatief zelf te maken als ze de dure kunnen leveren.
  Recent voorbeeld : een medicijn werd niet meer geleverd door de leverancier.
  Een vervanger bevatte vulmiddel (magnesiumsulfaat), maar daar kreeg de patiënt ernstige bijverschijnselen van. Er was wel een alternatief, maar die is 10 maal duurder.
  De apotheker kon zelf het medicijn maken, in een capsule, voor 1/5de van de de dure jongen, maar dat weigerde hij. (en de dure wordt niet vergoed : 3600naf/jaar)
  Een apotheker is wel verplicht een medicijn te maken als ‘n arts een zgn. Magistraal recept uitschrijft, daar staat in wat en hoe het gemaakt moet worden, ‘n custom-made pilletje of zalf. Slechts 1 op 2 apothekers in NL maken zelf nog medicijnen.
  (informatie komt van mijn vriendin, is medisch specialist)

  Mogelijkheden om de kosten van medicijnen op Curaçao goedkoper te krijgen :
  – Totaal aantal Boticas terugdringen (vergunningen or fuseren), maar dat gaat tijd kosten.
  – Meer leveranciers (andere eilanden ?).
  – Overheid zelf inkopen van medicijnen.
  – Zoveel mogelijk generieke geneesmiddelen (genoegen nemen met minder, volledig zelf betalen in sommige gevallen accepteren, als het voorbeeld van de magnesiumsulfaat)
  – Boticas stimuleren om geneesmiddelen zelf te maken, voor welke dat kan.
  – Grote apotheek in het nieuwe Sehos, als ze dat van de grond krijgen, concurreren met de boticas, een apotheker in loondienst in NL verdient een schijntje t.o.v. een vrije jongen. Weet ik toevallig omdat de apotheker van het Maasstad in R’dam ‘n kennis is.

  (als naval architect altijd leuk om iemand cif te zien schrijven 😉 )

 2. @Etienne Sambo: Nee de overheid is er niet om prijzen vast te stellen maar dient wel toe te zien dat de zorgkosten niet uit de hand lopen. Het is echter wel zo dat we geen mogelijkheid hebben om goedkoper medicijnen aan te schaffen omdat de prijzen bij elke botica gelijk zijn. De(Cubaanse) Importeur stelt in feite nu de prijzen vast en kan een marge nemen die hij wil. Er is geen enkele concurentie.
  Het is logisch dat de overheid dit prijsbeleid wil doorbreken. Als men vanuit de overheid geen controle heeft (en invloed) op het prijsbeleid zal dit alleen maar leiden tot nog hogere zorgkosten met gevolg dat premies verder gaan stijgen.
  Nogmaals: vergelijk de prijzen op Curaçao met die uit Europa.

 3. Opmerker: begin bij het begin. De eerste vraag moet zijn: staan wij het toe dat de overheid mag bepalen hoeveel iemand in de private sector mag verdienen? Is het antwoord ja, dan ben ik niet meer geïnteresseerd in de uitvoering. Ik kan simpelweg verwijzen naar het uiteindelijke resultaat: Cuba.

 4. De kern van het probleem wordt weer eens uit het oog verloren. Allerlei bijzaken worden aangevoerd maar waar het werkelijk om draait is het volgende:
  Wat is de werkelijke kostprijs cif Curaçao van niet vrij verkrijgbare medicijnen.
  Invoerrechten en Omzetbelasting zijn daarop niet van toepassing.
  Wat is de opslag cq marge voor de importeur.
  Wat is de marge voor de botica.
  Wat is dan de uiteindelijke verkoopprijs.
  Daarnaast, welke deals zijn er gesloten met de verzekeraars.
  Als bovenstaand eens transparanter wordt belicht dan komt er misschien eens wat duidelijkheid. De medicijnkosten zijnzonder meer veel en veel te hoog en komen uiteindelijk toch bij de burger terecht.
  Het gaat tenslotte om belastinggeld dat door de bevolking betaald wordt.
  Aan de hand van de reacties is mij opgevallen dat niemand schijnbaar vergelijkingsmateriaal heeft om dit te vergelijken met de prijzen zoals vermeld op de site medicijnkosten.nl

 5. DesmondLegrio, op 07-02-2013 om 07:28 schreef: In wat voor communistische en onvrije wereld leven we als anderen voor je gaan bepalen hoeveel je met je eigen bedrijf mag verdienen?

  Desmond,

  wel eens van wetten tegen kartelvorming gehoord ?

 6. @IMK

  Ik zelf zou zeker voor mijn leven kiezen. Als ik medicijnen zou nodig hebben zou ik er alles aan doen om die te krijgen. BEHALVE stelen van anderen. Wie of wat geeft mij het recht om anderen te dwingen de medicijnen voor mij te betalen? Ik begrij dat het prettig is als je dingen krijgt waar jij niet voor hoeft te betalen. Maar diegene die het voor jou betaalt? Het is pure diefstal om anderen te dwingen voor jou de rekening te betalen.

 7. @DesmondLegrio:
  Je zou anders piepen als JIJ aan de andere kant zou staan! Dat JIJ afhankelijk was van medicatie en daar een vermogen voor moet neerleggen.
  Als JOUW leven daar van af zou hangen, zou je dan ook zo met ‘onvrije wereld leven we als anderen voor je gaan bepalen hoeveel je met je eigen bedrijf mag verdienen’ reageren ?!

  Ik durf haast met zekerheid te zeggen dat je voor je leven kiest i.p.v. omzet voor een ander.
  Medicatie moet verkrijgbaar zijn voor een ieder die het nodig heeft.

 8. @Tjaracas: Hebzucht drijft de mensen tot waanzin… Beste Tjaracas, hebzucht is de drijfveer van onze economie. ZOnder hebzucht geen auto’s, iphones, huizen, kleren of medicijnen. Mensen produceren alleen iets als ze denken er beter van te kunnen worden. Denk je dat de overheid een beter of goedkopere versie van de iphone kan maken? Waarom denk je dat iedereen een blackberry en een auto heeft? Vanwege de vrije markt!

  Zolang we niet toestaan dat de gezondheidszorg door een vrije markt wordt gereguleerd blijft de zorg slecht en onbetaalbaar.

 9. @Tjaracas, dit was eergisteren in het programma van Wiels te horen. Hij zei dat sommige mensen thuis koekasten vol medicijnen hebben en sommigen doen er zelfs handel ermee.

  @DesmondLegrio, heb begrepen dat de overheid geen handel meer wil doen met onbetrouwbare botica’s. Dus de botica’s die kortgeleden weigerden medicijnen te leveren. Nadat de overheid gedreigd had hen voortaan uit te sluiten gaven ze hun ”stakingsactie” gelijk op. Dus zo’n vaart zal het niet lopen, de overheid kan ook met eigen botica’s beginnen om medicijnen betaalbaar te maken en te houden.

 10. Indien er mensen zijn die een handeltje kunnen drijven in medicijnen door dagelijks de huisarts te bellen voor extra medicijnen dan klopt of de berichtgeving hierover niet of men dient de huisarts aan te pakken. Bij mijn huisarts heb je geen schijn van kans. Toen ik laatst een peniciline kuur nodig had werd ik zelfs door de botica nagebeld op mijn thuis telefoon of ik de persoon was die de antibitiotica had opgehaald en innam. Inmiddels zijn al mijn merk medicijnen vervangen door een goedkopere generic variant op eigen initiatief van de apotheker. Dus als je Cozaar voorgeschreven krijgt dan krijg je uiteindelijk de veel goedkopere losartan variant. Hebzucht drijft mensen tot waanzin en dit gedrag van de apothekers moet beter aangepakt en gecontroleerd worden door de overheid. Uiteindelijk is de patient de dupe van dit soort situaties. Als de huidige vergoeding per medicijn te laag is dan moet er door een stel specialisten op dit gebied een berekening gemaakt worden wat het wel zou moeten kosten en deze vergoeding dient dan ook aan de apotheker betaald te worden. Op een eiland met 120.000 inwoners moet het toch echt wel mogelijk zijn om illegale handel in gratis verkregen medicijnen aan te pakken en uit te rekenen welke vergoeding per medicijn rechtvaardig is.

 11. In wat voor communistische en onvrije wereld leven we als anderen voor je gaan bepalen hoeveel je met je eigen bedrijf mag verdienen? Wat een blamage! Maar de dag komt dat de botica eigenaren de handdoek in de ring gooien en zeggen: bekijk het maar, ik steek mijn geld wel in een andere vorm van ondernemen. Resultaat: GEEN medicijnen meer. Overheid bedankt!

 12. Enig idee hoe hoog de omzet van een gemiddelde botica bedraagt ?

  Bij Janwe op de Caracasbaaiweg zie ik drie meisjes bij de kassa voor, één dame bij de apotheekbalie achter.
  De gemiddelde prijs van een flesje shampoo bij de botika lijkt me ruim voldoende om de kosten van het winkelgedeelte te dekken.

  Bij 11-12 gulden bruto winst pèr item zou de achterhoede van Janwe wel zéér winstgevend moeten zijn.

 13. Wat blijkt nu? Mensen hebben koelkasten vol met gratis verkregen medicijnen.

  Wanneer men als bijstandtrekker toch alles vergoed krijgt gebeuren zulke dingen. Anderen schijnen zelfs een handeltje in deze medicijnen te drijven.
  Dhr. Wiels wil nu met een systeem komen waar men via een centrale computersysteem kan inzien hoeveel en wat voor soorten medicijnen men per maand per jaar mag hebben. Het schijnt nu zo te zijn dat men dagelijks de huisarts met een smoesje opbelt voor meer medicijnen en men krijgt ze ook, GRATIS.
  Gevolg, informele handel in gratis verkregen medicijnen.

 14. Een goed punt van Opmerken. De medicijnen op laten sturen. Dit kost namelijk veel geld. En dus ook voor de apothekers en importeurs om de medicijnen hiernaar toe te halen. Gevolg de medicijnen zijn gewoon duurder hier op het eiland. Een klein eiland in de caraibische zee. En banken rekenen trouwen wel geld voor transacties.

  De overheid had gewoon met de VAE moeten overleggen en beide partijen hadden samen tot een beslissing moeten komen. Dan hadden we deze discussie niet gehad.

 15. Er was een minister die er op aandrong dat de medicijnprijzen omlaag moesten. Er zijn inderdaad enkele minimale prijsverlagingen doorgevoerd maar de beoogde kostenbesparing is bij lange na niet gehaald.
  Ga eens naar medicijnkosten.nl en vergelijk daar de Curaçaose prijzen eens mee. Schrik niet. Er zijn medicijnen die 3x duurder zijn dan in Nederland. 2 voorbeelden: Lopid 600mg 30 stuks, fabrikant Pfizer, kost bij de Nederlandse apotheek Eur 11.46 Neem een koers van 2.40 = Afl 27.50 Hier bij de botica Afl145-
  Simvastatine 10mg 30st, fabrikant Apotex Eur 1.40 koers 2.40 Afl 3.36 Prijs op Curaçao 7.60
  Ik denk niet dat de tussenliggende marge alleen bij de botica terecht komt maar de tussenschakel importeur zal de grootste winst nemen.
  Geen wonder dat de kosten de pan uit vliegen. Wanneer wordt er daawerkelijk ingegrepen? of moeten we zelf onze medicijnen in het vervolg maar over laten sturen vanuit het buitenland.

 16. Betekent dat ook 11 of 12 gulden voor een doosje paracetamol op recept, waar helemaal niéts voor hoeft te worden gedaan? Als de supermarkten nu ook 11 of 12 gulden rekenen per gekocht product, de banken per geldopname, de benzinepomp per tankbeurt 🙁
  Soms hoop je weleens dat sommigen stikken in hun hebzucht.