CURAÇAO – De atleet Brian Mariano zal wel degelijk zijn straf uit moeten zitten. Dit verklaart Norman Serphos, woordvoerder van het Openbaar Ministerie tegen Radio Hoyer 2. Caroline Feith, de zaakwaarnemer van de gisteren veroordeelde atleet zei vanochtend tegenover de NOS dat hij niet de cel in hoeft.

Serphos ontkracht dit, maar bevestigt wel dat er op dit moment een cellentekort en dus is Mariano nog niet opgeroepen. Dat Mariano een topatleet is heeft verder niets te maken met zijn veroordeling, noch de uitzitting van zijn gevangenisstraf.

Norman Serphos in gesprek met Lisette Keus van Radio Hoyer 2:

Hoger beroep
Zaakwaarnemer Feith, zegt dat Mariano erg is aangeslagen. Hij blijft erbij onschuldig te zijn, maar zegt gaat echter niet in hoger beroep. Volgens Feith wil Mariano door met zijn carriere als topsporter.

Caroline Feith tegenover de NOS:

29 reacties op “Mariano toch de cel in”

 1. Norman Serphos, over enkele weken is het een jaar geleden dat Brian Mariano veroordeeld is tot een jaar cel wegens smokkel van een kilo cocaine. Daarvan heeft hij tot dusver nog geen dag uitgezeten.

  Hij moet wel zijn straf uitzitten, zegt u. Wanneer dan? En wat voor een waarde heeft een straf als die jaren na het opleggen ervan wordt uitgevoerd?

  En van Brian Mariano weten we dat hij nogb steeds niet vast zit omdat hij een bekend atleet is. Maar mijnheer Serphos, hoeveel onbekende drugssmokkelaars zijn net als Mariano veroordeeld tot celstraf en hoeven deze straf ook niet uit te zitten?

  Uiteraard hoor je de Marije Vaders en Sarah Indersons hier niet over, die lachen het OM in stilte keihard uit.

  Maar het is een schande dat dit toneel binnen het koninkrijk kan.

  En Norman Serphos speelt daarin met verve de rol van Saïd al-Sahaf.

 2. De buschauffeur die drie aanrijdingen met ieder een dodelijke afloop heeft veroorzaakt krijgt slechts een voorwaardelijke straf.

  Als Mariano onvoorwaardelijk een half jaar de gevangenis in moet is mijn conclusie dat een kilo cocaine smokkelen veel erger is dan 3 mensen de dood inrijden.

  Maar ik vind het niet kunnen dat iemand die tot een gevangenisstraf is veroordeeld 3 maanden na zijn veroordeling nog vrij rondloopt. Zeer slechte voorbeeldwerking.

 3. @ Ralph. Zoals je in het artikel kan lezen was er een cellentekort en dat zal waarschijnlijk nog zo zijn. Verder denk ik, dat veroordeelden van ernstiger misdrijven voorrang krijgen om opgeroepen te worden. Het paspoort van Mariano is niet ingenomen dus kan hij gewoon elders wachten, totdat hij aan de beurt is om opgeroepen te worden.

 4. Brian Mariano doet volgende week mee aan de Ter Specke Bokaal atletiekwedstrijden in Lisse.

  Dit ondanks het feit dat hij wegens cocainesmokkel tot een jaar celstraf veroordeeld is en daarvan nog geen seconde heeft uitgezeten.

  Kan Justitie even uitleggen hoe dit mogelijk is, of gelden voor topsporters andere wetten?

 5. Kan iemand mij vertellen waarom Mariano nog steeds vrij rondoopt?

  Of staan topsporters soms boven de wet?

  Het wachten is op de eerste adovaat die zijn veroordeelde client buiten de gevangenis weet te houden omdat Mariano ook niet hoeft te zitten.

 6. Maar er waren laatst toch een paar Engelsen wegens fraude oplichting etc veroordeeld. Echter deze mensen mochten wel terug naar Engeland. Ze hebben iets van 18 maanden gekregen die ze dus niet hoeven uit te zitten.. Waarom er dan tijd aan besteden en bv corrupte politici niet oppakken?

 7. @ Pikatje. De KNAU wacht wel erg lang met actie dus laten we even afwachten en ik ken de regels niet. Wat ik wel weet is dat een atleet bij gebruik van verdovende middelen 2 jaar wordt geschorst.

 8. Zorro, op 06-02-2013 om 06:55 schreef: Nee, niet perse of hij zou moeten stoppen.

  Een veroordeelde drug-Runner kan misschien hard rennen, maar kan het wel vergeten deel te mogen nemen aan de Olympics in 2014.
  Geen land kan zich dat permitteren, Nederland en Curacao al helemaal niet
  Na een veroordeling van 1 jaar, pus 3 jaar voorwaardelijk, gerede kans ook niet in 2016.
  In 2018 zal Brian 33 jaar zijn, over en uit.

  Mariano is zijn sponsors al kwijt, wat normaliter zou volgen is dat hij uit de Olympische selectie gezet wordt, zou mij verbazen als hij niet tevens uitgesloten wordt voor NK/EK/WK deelname.
  Sportiviteit wordt meestal in een ruimere context geplaatst dan alleen hard kunnen lopen.

 9. @Zorro: ik zal het uitleggen.

  Verjaring van een Opiumdelict (het recht op strafvervolging) bedraagt 20 jaar.
  Verjaring van de tenuitvoerlegging is volgens de wet 1/3 hoger dan deze verjaring. Zo kom je uit op 26,6 jaar. Ik heb het gemakshalve afgerond op 26 jaar.

  Opiumdelict staat max 24 jaar op en valt in de categorie verjaring 20 jaar.

 10. @ martijn de harlekijn@ je denkt dat je slim bent,lees door mijn schrijffouten hen en je begrijpt wat ik bedoel EMMER.

 11. @ DesmondLegrio. Het recht op de tenuitvoerlegging van een opiumdelict verjaart na 26 jaar.

  Bij verjaring spreekt men altijd in getallen als 5, 10 of 20 jaren en niet over 26 of 13. De aard van het delict wordt in algemene termen genoemd en niet specifiek voor een opiumdelict of fietsendiefstal. Men gebruikt dan bijvoorbeeld het woord “misdrijf”.

 12. Er is nog een optie. Mariano kan ook huisarrest krijgen. Dit komt vaker voor op Curacao wegens cellengebrek. Je krijgt dan een speciale band om en mag niet uit huis.

 13. @ Pikatje. Brian is net 28 geworden, denk je niet dat die carrière nu wel over-en-uit is ?

  Nee, niet perse of hij zou moeten stoppen.

 14. Ik roep de media op deze zaak kritisch te blijven volgen.

  Het kan niet zo zijn dat men een straf opgelegd krijgt die pas vele jaren later of zelfs helemaal niet wordt uitgevoerd.

  Verder is een proeftijd van 3 jaar voor een nieuwe drugssmokkel belachelijk laag, net als de straf daarvoor: weer 6 maanden. Waarom geen proeftijd van 10 jaar of nog beter: oneindig? En waarom een straf voor een tweede vergrijp van slechts 6 maanden, die Mariano bij zijn eerste vergrijp al heeft gehad? Een tweede vergrijp zou toch veel zwaarder moeten worden gestraft?

  Mariano is zwaar fout in gegaan maar is te weinig kerel om dat te bekennen. Al heeft hij dat impleciet wel gedaan door niet in beroep te gaan. Als je onschuldig veroordeeld bent procedeer je door tot en met de Hoge Raad.

 15. @ Philippe Maaskant. Wat zou er gebeuren als hij zich aanmeldt? Wordt hij dan weggestuurd? Hoe zit dat juridisch? Kan me voorstellen dat ik dan als veroordeelde kan zeggen dat ik er geen. .tig jaar op ga wachten. Kun je als veroordeelde de ten uitvoerlegging van de straf afdwingen? Of anders.. dan maar niet zitten, maar ik wilde wel… Heeft iemand hier juridisch zicht op?

  Dat ligt er ook aan op welke termijn je dat wilt afdwingen. Natuurlijk is er geen zinnige veroordeelde, die dat zou willen afdwingen. Ja, de veroordeelde wordt dan zeer waarschijnlijk weggestuurd. Er zal vanwege onzekere factoren/situatie geen eenduidig juridische uitspraak te vinden zijn. Het zal aan de rechter moeten worden voorgelegd en lijkt me beter om bij een structureel volle gevangenis een alternatieve straf te vragen, hetgeen mogelijk is bij een gevangenisstraf van minder dan 1 jaar.

 16. @Jorik. Bedankt!

 17. Zorro, op 05-02-2013 om 13:27 schreef: wachten tot na afloop van zijn carriere.

  Brian is net 28 geworden, denk je niet dat die carrière nu wel over-en-uit is ?

 18. Mariano heeft 12 maanden gekregen waarvan 6 voorwaardelijk. Ten aanzien van die voorwaardelijke straf is bepaald dat deze na een proeftijd van 3 jaar komt te vervallen. Het onvoorwaardelijk gedeelte van de straf verjaart nooit. Dat wil zeggen dat Mariano op elk moment opgeroepen kan worden om de straf uit te zitten. Het recht op de tenuitvoerlegging van een opiumdelict verjaart na 26 jaar.

 19. @ Jorik. dat de straf op een gegeven ogenblik (3 jaar?) verjaard is

  Ze hebben ruim de tijd, want verjaring is 20 jaar.

 20. Als er geen cellen zijn dan kunnen we toch een soort chaingang invoeren. Laat hem maar elke dag voor 6 maanden om 6 uur melden bij de gevangenis. Daarna zal hij ergens rooien mogen schoonmaken en troep opruimen. Kost het ons geen geld voor onderdak en op die manier leert hij er nog wat van!

 21. @ Sjors. als we dat gaan doen ken ik er nog wel een paar.. Laat schotte ook maar zitten nadat hij niet meer in de politiek wil. Laat Mariana maar vertellen van wie hij die drugs heeft en naar wie het moest gaan!

  Norman Serphos achtte zo’n verzoek niet kansloos. Je suggestie lijkt me levensgevaarlijk voor Mariano.

 22. @Philippe, ik ben geen strafrechtspecialist, maar heb begrepen dat de straf op een gegeven ogenblik (3 jaar?) verjaard is en als dan nog geen cel gevonden is, dat je dan de straf niet meer uit hoeft te zitten.

  Hier zitten vast nog veel meer haken en ogen en juridische aspecten aan, maar in grote lijnen hangt het niet je hele leven als zwaard van damocles boven je hoofd.

 23. Zorro,

  Wat ben je mild omtrent dit geval. Het was toch niet jouw 720 gram aan Cocaine??

 24. @zorro, als we dat gaan doen ken ik er nog wel een paar.. Laat schotte ook maar zitten nadat hij niet meer in de politiek wil. Laat Mariana maar vertellen van wie hij die drugs heeft en naar wie het moest gaan!

 25. @abraham, soms kan nik je begrijpen, maar dit commentaar moet je zelf nog maar eens nalezen.

 26. Cellentekort? Wat zou er gebeuren als hij zich aanmeldt? Wordt hij dan weggestuurd? Hoe zit dat juridisch? Kan me voorstellen dat ik dan als veroordeelde kan zeggen dat ik er geen. .tig jaar op ga wachten. Kun je als veroordeelde de ten uitvoerlegging van de straf afdwingen? Of anders.. dan maar niet zitten, maar ik wilde wel… Heeft iemand hier juridisch zicht op?

 27. @ Abraham: Zoals immer: een volstrekt onbegrijpelijk commentaar door een recordaantal fouten in de zinnen.

 28. Van zijn advocaat heb ik echt geen hoge pet op. Als het een verzoek goed verpakt wordt, laten ze Mariano zijn gevangenisstraf wachten tot na afloop van zijn carriere.

 29. Het ergste in dit soort gevalen is!,dat je als sportman direct afgebrand bent,sla je je vrouw en al heb je mil je bent eraan,als j e kennis heb van ??doe het niet! er is een bekent spreek woord Hard lopers zijn???????????