CURAÇAO – Minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk gaat zich niet uitlaten over de motie over aansprakelijkheid van ministers, die is aangenomen door de Staten. “Dit betreft een landsaangelegenheid. De vraag refereert aan Curaçaos recht”, schrijft Plasterk in een brief aan de Tweede Kamer.

“Het is aan de Curaçaose organen om deze vraag te beantwoorden. Het is niet aan mij als Nederlandse minister mij daarover uit te laten”, aldus de Plasterk.

Motie
De Staten hebben een motie aangenomen waarin de regering wordt verzocht de Raad van Advies om advies te vragen over alle wettelijke mogelijkheden die er zijn om bestuurders persoonlijk aansprakelijk te stellen indien er sprake is geweest van wanbeheer. Ook wordt de Raad van Advies gevraagd om in het advies maatregelen aan te bevelen middels wetgeving of op andere wijze waarmee het parlement of de regering iedere bestuurder aansprakelijk kan houden voor (daden van) wanbeleid, geldverspilling en overtreding van de wet.

Rol
Plasterk schrijft verder dat de enige rol van Nederland zou kunnen bestaan in het verlenen van hulp en bijstand, is in de vorm van juridische expertise. “Indien, ik schrijf dit met nadruk, daarom vanuit Curaçao wordt gevraagd.”

4 reacties op “‘Motie aansprakelijkheid ministers landsaangelegenheid’”

 1. Als het parlement ministers die niet goed functioneren wel naar huis durft te sturen komt het probleem helemaal niet voor. Als ministers geen antwoord geven op vragen van de Staten, als de Staten dat accepteren en zelfs de Statenvoorzitter (Asjes PS) de Staten buitenspel zet, ja dan wordt het anders.

  Dan kunnen we pas na afloop zien en controleren wat deze ministers hebben gedaan.
  We wisten dat Wilsoe (PS) de rechtstaat verkrachtte voor dos Santos.
  We wisten dat Constancia een aanfluiting was.
  We wisten dat Hakim niks voorstelde.
  We wisten dat gratis onderwijs slecht geregeld was.
  We wisten dat de benoemingen van de RvC’s van overheidsbedrijven niet deugden.
  We wisten dat Jamaloodin raar deed.
  We wisten dat Monk het verknalde
  We wisten dat de ministers van de eerste regering niet door screeningen zouden komen.
  De Staten lieten het gebeuren. De PS Statenvoozitter probeerde deze regering met alle geweld in het zadel te houden toen een paar integere statenleden het niet meer konden aanzien.

  En dan… Als we ze dan hebben laten zitten… Dan achteraf door justitie laten controleren…. Denk dat die volgorde in NL niet waarschijnlijk is. Daar moet een minister die geen informatie geeft of foute dingen doet gewoon direct weg, Dan komt het zover niet.. Maar wij hebben bange afhankelijk Statenleden die het nu achteraf aan Justitie moeten overlaten. Walgelijk!

 2. @sjors,ik weet niet onder welke steen je vandaaan komt ,ik denk dat je opgenomen moet worden.alleen ik weet niet welke inrchting?

 3. Bestaat deze wet ook in Nederland?

 4. Land of eilandaangelegenheid?

  Wedden dat Nederland dit binnenkort ook gaat doen?