• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Topatleet Brian Mariano is vandaag door de rechter bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden waarvan zes voorwaardelijk. Mariano werd op 1 december op het vliegveld Hato opgepakt met 720 gram cocaïne in zijn koffer. Versgeperst.com was bij de uitspraak.

De vijf pakken drugs zaten in een dubbele bodem tussen de voering en de bodem van de koffer verstopt. Hij zou op 1 december vliegen naar Amsterdam. Bij de behandeling van de eerste zitting op 7 januari, werd de zaak aangehouden omdat de advocaat van de atleet, Marije Vaders, meer informatie wil overhandigen over de persoonlijke achtergrond van Mariano.

Voering
Mariano gaf tijdens de behandeling aan ‘geen enkel idee’ te hebben wie de drugs in zijn koffer had gedaan. Volgens Vaders was er dan ook geen sprake van een dubbele bodem of voering waar de drugs in zat, maar was de drugs op karton vastgelijmd in de voering van de koffer gestopt. Iets wat volgens Vaders op Hato is gebeurd aangezien Mariano om 14.00 uur zijn koffer had ingecheckt en voor twee uur het vliegveld had verlaten.

Lijm
Volgens de Officier van Justitie (OvJ) was er echter sprake van voorwaardelijke opzet. “Het is niet mogelijk dat de drugs op Hato in de koffer zijn gestopt want dan zou de lijm nog nat zijn. De douane moest de pakketjes uit de voering snijden omdat ze goed vastzaten”, zei de officier. Advocaat Vaders pleitte ook dat het niet logisch is dat Mariano drugs zou smokkelen aangezien de atleet op het toppunt van zijn sportcarrière zit en genoeg inkomsten heeft.

Mentale klap
De advocaat gaf verder aan dat Mariano ‘een grote mentale klap’ heeft gehad na zijn arrestatie, want onder meer heeft geleid tot een ernstig auto-ongeluk in Nederland. “Sponsors hebben zich teruggetrokken. Mijn cliënt zou nooit zijn carrière zo op het spel zetten”, aldus Vaders. Daarnaast zouden verschillende topatleten, waaronder Churandy Martina, volgens Vaders Mariano nog steeds steunen.

Ongeloofwaardig
De rechter noemde het verhaal van de advocaat van Mariano ‘onaannemelijk en ongeloofwaardig’. “Het is zonde van een mooie sportcarrière maar het proces-verbaal van bevindingen van de opsporingsambtenaren op Hato spreken duidelijke taal.” Mariano werd conform de eis van het Openbaar Ministerie (OM) veroordeeld tot twaalf maanden gevangenisstraf waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar.

Leoni leidel-Schenk doet verslag van de zitting bij Rick Hart van Radio Hoyer 2:

34 reacties op “Brian Mariano veroordeeld voor drugssmokkel”

 1. Volgende week dinsdag is het precies een jaar geleden dat Brian Mariano tot een jaar cel is veroordeeld wegens smokkel van een kilo drugs.

  Hoe lang heeft hij inmiddels in de gevangenis gezeten?

  A) 9 maanden
  B) 6 maanden
  C) 3 maanden
  D) 0 maanden

 2. Margret heeft gelijk, het kan niet zijn dat iemand gevangenisstraf krijgt opgelegd en die niet hoeft uit te zitten. Nu gaat het om een bekend atleet, maar hoeveel van dergelijke gevallen zijn er waarvan wij helemaal niets afweten?

 3. Inmiddels is het een HALF JAAR geleden dat Brian Mariano veroordeeld is tot gevangenisstraf wegens drugssmokkel.Voor zover ik weet heeft hij daar nog geen seconden van uitgezeten en vult hij gewoon zijn zakken met het lopen van wedstrijden.

  Daarmee aan met name de jongeren in het publiek het voorbeeld geven van ‘handel in drugs, wordt veroordeeld en lach de rechter uit, want alleen voor een moord ga je op Curacao nog de gevangenis in’,

 4. @ Etienne Sambo. Dan heb ik je nog wel wat te vertellen over het advocatencorps. Een advocaat heeft het privilege en maakt daar ook gebruik van om alleen te willen pleiten overeenkomstig zijn advies en anders bekijkt de client het maar. Als Vaders niet in staat is geweest om Mariano van zijn zienswijze te overtuigen, had hij hem moeten laten vallen door een andere advocaat te adviseren. Er zijn helaas veel advocaten, die het om den brode doen en kan de “eer” van verliezen ze niet schelen.

 5. @Zorro: ik vind je voorstel zeker een beter alternatief. Schuld bekennen bij een feit waarvoor overduidelijk bewijs aanwezig is, is vaak een beter idee dan tegen beter weten in ontkennen. Dat weet de advocate van Mariano natuurlijk ook. Als je ontkent dat je het hebt gedaan kan de rechter ook geen rekening houden met je persoonlijke omstandigheden.

  Maar je maakt een denkfout: het is aan Mariano en niet aan zijn advocate om te beslissen of hij het feit bij de rechter wil bekennen. Als Mariano dat niet wil doen heeft mr. Vaders geen andere keus dan hem te verdedigen op de manier waarop dat is gebeurd. Dat is inderdaad minder effectief (of helemaal niet effectief), maar het is uiteindelijk Mariano die daarvoor kiest.

 6. @ Titanic. Je noemt dat een beter alternatief?

  Lees eerst je eigen woorden, waarbij je absoluut niet vraagt om een beter alternatief maar over anders aanpakken. Gelukkig maar voor ons, dat het jou aan ervaring niet ontbreekt, maqar wacht u voor ongepaste overmoedigheid.

 7. @Zorro Je noemt dat een beter alternatief? Zo te lezen heb je weinig ervaring met Justitie. Maar dat pleit voor je.

 8. @ Titanic. Hoe zou jij het dan hebben aangepakt?

  Wat dacht je van volledig schuld bekennen en hopen dat de rechter dat zal waarderen plus meteen om een alternatieve straf vragen.

 9. @Leslie Hoe zou jij het dan hebben aangepakt? Kritiek geven is erg gemakkelijk maar geef dan ook richting aan wat een betere aanpak zou zijn geweest.
  Ze hebben trouwens in de rechtzaal zeker nog nooi tvan super glue gehoord. Die lijm droogt direct! Maar aangezien Mariano niet in hoger beroep gaat is hij gewoon schuldig en moet hij zitten net als elke ander persoon die de wet overtreedt met een ZEER ERNSTIG delict.

 10. Eigen schuld!

 11. Ik had van Marije Vaders toch wel een ander (lees sterker) pleidooi verwacht.
  Wat zij namelijk ter verdediging aan argumenten heeft aangevoerd met o.a. dat “een ander het zou hebben gedaan” en “hij zou nooit zo iets hebben gedaan, want dat was niet logisch???” en ook het weer proberen van een vorm-foutje met het aanvechten van een dubbele bodem is al zo oud als de plat getreden weg naar Rome. Hoeveel aangehouden personen zijn met deze argumenten ooit weg gekomen zonder veroordeling?
  Of is het volgens Marije dan wel “logisch” dat andere personen dan een top-atleet al Brian coke zouden smokkelen?
  En laat Brian nog maar blij zijn dat hij niet bij ons in de US is gepakt met 1 kilo coke, want dat is minimaal 5 jaar cel en de kans op een boete van maximaal 2 million dollar en nog steeds geen tekort aan cellen.

 12. Hij had sponsors, met de nadruk op “had”, nu niet meer dus.

 13. In eerste instantie kon ik niet geloven dat Mariano zo stom zou kunnen zijn en dacht ik dat hij er ingeluisd was door een jaloerse Curacaoenaar, die zijn weg naar de top wilde blokkeren. Maar ja, dicht bij de bron kost een kilo coke zo’n 4000 euro (en we zitten hier dicht bij de bron) en in Nederland zo’n 35.000 euro. Mariano kon dus met die 720 gram gemakkelijk 20.000 euro rijker worden in een klap. Id denk toch echt dat hij die verleiding niet kon weerstaan. Toch ben ik het met Zorro eens, dat deze straf (doodsteek voor carriere) wel heel heftig is hoor! Een overval wordt minder bestraft vaak!

  En toch… Ik vind nog steeds dat hier een luchtje aan zit. Ik kan het nog steeds moeilijk geloven dat Mariano zoooo stom zou zijn…

 14. @Jammer, dus als iemand geen sponsors vindt is dat een vrijbrief om te liegen, stelen, smokkelen, drugs dealen etc etc . En dan vragen wij ons gezamenlijk af hoe het komt dat wij op zo’n door criminelen geplaagd eiland wonen !

 15. Bin Tume, op 05-02-2013 om 08:19 schreef: Bashi bo ta bai.

  Nog geen reden om drie maal per dag, zes maanden achtereen, gevuld te worden in Bon Futuro, lijkt me.

 16. @ Bin tume
  Tegen wie heb je het eigenlijk?

 17. @Bin Tume, maar jouw reactie steekt met vlag en wimpel boven alle andere “domme” reacties uit.

 18. @Bin Tume: en jouw eigen mening. Vind je die ook dom?

 19. @Crimicoa, misschien daarom dat ze Schotte en jamaaloodin nog niet straffen want er is geen plek in Bon Futuro.

 20. Lekker belangrijk iedereen heeft een of andere domme mening over deze zaak, als of je mening er toe doet. Gaat vissen jongentje dan doe je tenminste wat. Iedereen op deze wereld is gewoon een bezoeker een lucht vandaag ben je maar misschien morgen niet meer. Alles in deze wereld is betrekkelijk niks is volledig. Niks heb je gebracht niks ga je ook niet meenemen ook je geen Olympische mediale hahaha alles blijf achter. Bashi bo ta bai manera bo a bini.

 21. Lees net onderstaande alinea in de Telegraaf. Hij gaat de gevangenis NU dus niet in. Wat een blamage voor de rechtspraak! Ja, dat cellentekort lijkt mij wel logisch 🙁
  Bij celstraffen die lager zijn dan 1 jaar is het op Curaçao niet ongebruikelijk dat de onmiddellijke uitvoering achterwege blijft. Er is namelijk een groot cellentekort op het eiland.

 22. Wanneer legaliseren we drugs nou eindelijk? Mariano, net als zoveel anderen doen er niemand kwaad mee en de bestrijding van dit soort ‘misdrijven’ kost handenvol geld. Laat de mensen toch in Godsnaam drugs gebruiken en verhandelen als ze dat willen.

 23. Als “justitie” nu echt een voorbeeld wil stellen moet onze minister er vandaag nog voor zorgen dat er een cel beschikbaar is voor deze drugs-smokkelaar en hem per omgaande naar Curaçao terug halen. Maar het zal er denk ik op uitdraaien dat onze minister van justitie alleen maar een grote mond heeft als hij spreekt over hardere aanpak van criminelen, maar daden, ho maar. Zoals er wel vaker gezegd wordt “smoel so”.

 24. http://www.ad.nl/ad/nl/1802/Atletiek/article/detail/3388756/2013/02/05/Mariano-hoeft-cel-niet-in-voor-drugssmokkel.dhtml

 25. Jammer dat wij zo blij zijn voor een land genoot die naar de gevangenis gaat. Als wij hem hadden gesponser was hij niet in dit situatie beland. Iedereen moet gewoon schamen wat nu is gebeurt omdat nadat hij zijn straf heeft uitgezeten gaat gaat hij het wel doen omdat zijn cariere is naar de klote gegaan door en ons doordat we hun niet finnaciel kunnen steunen. enige wat wij wel goed in zijn is kritiek geven in plaats smamen werken.
  Sterkte Mariano.

 26. @Arnoud, volgens mij snap je niet zo goed wat een advocaat precies doet?! De advocate voert het woord namens haar client. Dus als Mariano had verklaard dat de drugs door marsmannetjes in de koffer was gestopt, dan had de advocate dat ook verklaard. Het is dus niet een zwak verhaal van de advocate, maar van Mariano. En verder is het Mariano die bepaalt of hij in hoger beroep gaat, niet de advocate!

 27. JAMMER, JAMMER, JAMMER. DOM, DOM, DOM.

 28. Zwak verhaal van de advocate, die haar zakken vult met het bijstaan van randfiguren die gaan voor het snelle foute geld in plaats van voor het goede geld te werken.

  Mariano heeft zich volstrekt ongeloofwaardig gemaakt met zijn belachelijke verhaal. Bovendien is hij daardoor verstrikt geraakt in zijn eigen leugens door zichzelf herhaaldelijk tegen te spreken en het daarmee de rechter wel erg makkeljk te maken. Maar advocate Vaders wil in hoger beroep, want dan kan ze nog eens cashen.

  Versgeperst, bedankt voor de berichtgeving en houdt ons op de hoogte waar en wanneer Mariano achter de tralies gaat.

 29. Deze uitspraak brengt het vertrouwen in de rechtsspraak weer een beetje terug. Was even bang dat Mariano als bekend atleet er met een voorwaardelijk strafje vanaf zou komen.

  Van de andere kant kon de rechter ook moeilijk anders, want degenen die hetzelfde hebben gedaan als Mariano zijn ook tot Bon Futuro veroordeeld.

  Het zou Mariano sieren als hij toegaf dat hij cocaine heeft proberen te smokkelen. Zijn verhaal dat hij niet wist dat er een dubbele bodem in zijn net nieuw gekochte koffer zat zou zelfs Schotte niet durven te vertellen.

 30. Niet gelukt. Nu kan hij wéér een keer zijn koffer gaan inpakken, alleen de bestemming is dit keer duidelijk anders.
  Idee (heeft op dit eiland nóóit zin, ik weet het) : alle koffers door camera’s laten volgen vanaf de incheck tot het verlaten van het gebouw, om dit soort verhalen te voorkomen. En tegelijkertijd ook diefstal van spullen uit de koffers te ontdekken.

 31. Kan me de mentale klap wel voorstellen na zijn arrestatie, als dit niet gebeurd was dan had hij er een financiele klap(per) aan overgehouden. Goed werk van de douane op Hato, zelfs complimenten van de rechter !
  Helaas weer een held minder voor de jeugd van Curacao om naar op te kijken..

 32. Die komt dus ook de USA niet meer in.

 33. Een jaar dat staat hiervoor, dus ook voor hem, hopelijk gaat er omdat het een ” bekende YDK ” is, een preventieve werking vanuit.
  En die grote mentale klap en alle gevolgen, dat is dan jammer. Twee verklaringen werden door hem afgelegd en die spraken elkaar tegen, verder rammelde zijn hele verhaal.
  Triest, maar het is nu wel over, want ook zijn sponsors trokken zich al terug. En dat voor iets waar hele volkstammen al voor zijn gepakt. Niet echt slim.

 34. Een straf is terecht, maar dit is echt buitenproportioneel en helemaal voor het eerste vergrijp, als ik naar de gevolgen voor hem kijk. Ik lees vaker, dat de rechter hier extreem coulant is tot zelfs belachelijk coulant.