• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Apotheken op ons eiland geven geen medicijnen meer af op vertoon van een pasje van SVB, PP, GTZ en FZOG. Ze hebben dit besloten, omdat zij ontevreden zijn over de Basis Ziektekostenverzekering (BZV) die vrijdag is ingegaan. Versgeperst.com vroeg voorbijgangers hun mening hierover.

De nieuwe ziektekostenverzekering houdt voor apothekers in dat zij naast de kostprijs, 7 gulden ontvangen over een verkocht medicijn. Eerder was 10 of 14 gulden. De regeling is per 1 februari ingegaan dus de Vereniging Apothekers Eigenaren (VAE) is vrijdag gestopt met het accepteren van pasjes. Medicijnen kunnen alleen nog cash worden betaald.

Geen medicijnen
De 78-jarige mevrouw Risharo maakt zich niet heel druk om de actie van de apothekers. “Ik vind medicijnen sowieso niets. Iedereen grijpt zo snel naar pillen, maar je moet accepteren wat je overkomt. Als ik medicijnen nodig heb, haal ik ze toch niet. Ik ga er al helemaal niet voor betalen. Ook niet van andermans geld. Als ik dood moet gaan, ga ik dat.”

Zeuren
Ricky (27) denkt er heel anders over. “Dit is gevaarlijk. Er zijn mensen afhankelijk van medicijnen en niet iedereen kan het zelf betalen. Ze moeten het samen uitzoeken in plaats van de bevolking hierbij te betrekken. Ze krijgen toch geld? Sommige mensen hebben niet eens geld om te eten dus wat zeuren zij over 7 gulden? Er kleeft bloed aan hun handen als mijn familie iets overkomt.”

Schandalig
“Ik vraag me af waar de fout ligt”, reageert de 27-jarige Angie. “Ligt het aan de overheid, de apothekers of de leverancier van medicijnen? Dat moet uitgezocht worden, want het ligt in ieder geval niet aan de patiënt. De patiënt is nu juist de dupe.” De 28-jarige Femke is het hiermee eens. “Desnoods ga je voor de deur staan bij het regeringsgebouw, maar dit is schandalig. Mensen komen in levensgevaar door de apothekers.”

Grenzen
De 35-jarige Antoin heeft iets meer begrip voor de apothekers. “Als men niet wil luisteren, moet men voelen. Je kunt niet alles slikken dus ik begrijp best dat ze nu alles uit de kast trekken. Er moeten alleen wel grenzen zijn. Mensen die de medicijnen echt nodig hebben, moet deze gewoon kunnen krijgen.”

21 reacties op “‘Apothekers brengen mensen in levensgevaar’”

 1. @ loko loko dus iedereen die net iets minder dan 4 k verdient en dus svb is een klaploper… Lekker dan.
  Just fyi, tandarts/brillen en ja zelfs tetanus als je het nodig hebt vallen er niet onder hoor

 2. @Loko Loko: je begrijpt niets van onze samenleving! Als je arm bent, mag je parasiteren. Dan is het gerechtvaardigd dat anderen voor jou MOETEN betalen. Als je niet arm bent, word je door de overheid arm gemaakt. Je moet immers voor jezelf betalen en ook voor diegenen die parasiteren. Dat is toch heel rechtvaardig en eerlijk?

 3. Laat alle ambtenaren, SVB’ers en PP’ers zelf met cash voor hun huisarts en medicijnen betalen. Ik heb met mijn echtgenote, een prive verzekering dat jaarlijks NAf. 12.500 kost en moet zelf huisarts en medicijnen betalen en krijg die niet terug van de verzekering. Wel wordt het grootste gedeelte betaald van ziekenhuis kosten, operaties en daarbij behorende medicijnen. Geen tandarts, geen brillen. Dus waarom moet mijn belasting centen gebruikt worden voor al die klaplopers?
  Botica’s : CASH EISEN, niets op de bon die na een half jaar mischien betaald wordt. Van mij wilt U toch ook altijd cash, dus waarom wachten op je geld van die parasieten?

 4. Een vrije markt houdt de prijzen laag. Hoe meer importeurs en botica’s op Curacao zijn gevestigd, des te meer concurrentie. De botica’s en importeurs die de beste service geven tegen de scherpste prijs zullen vanzelf boven komen drijven. De slechtste ondernemingen zullen verdwijnen. Dit alles komt de consument ten goede.

  Zodra de overheid denkt het beter te weten dan de vrije markt krijgen we een slechte en steeds duurder wordende zorg. We hebben het gezien in oost europa en in alle communistische en socialistische landen. Geen geleide marktpolitiek a.u.b. Laat de mensen vrij! De zorg is te belangrijk om aan de overheid toe te vertrouwen.

 5. Men kan toch niet van botica’s verwachten dat ze medicijnen leveren tegen KOSTPRIJS plus fl 7,00 en vervolgens nog maanden moeten wachten op de betaling ? Het is prima dat de overheid kosten wil besparen maar betrek dan vooral ook de importeurs in dat proces en geef ieder een redelijke kans. Marktwerking doet dan de rest. We lopen nu groot gevaar dat medicijnen binnenkort gewoon niet meer of moeilijk verkrijgbaar zijn. Laten we bidden om wijsheid bij de bestuurders.

 6. Ik kan mij herinneren dat er nog niet eens zo lang geleden heel veel minder botica’s op het eiland waren. Misschien moeten er eens een stel weg (bespaart ook op elk jaar op de kosten voor een nieuwe inrichting/verbouwing die wij dus ook moeten betalen) en moet er weer en nomaal aantal komen (ongeveer 10-15) het schijnt een goede business te zijn, gezien het aantal. Het verhaal is gewoon meer klanten en je haalt de benodigde inkomsten, ales er ergens te veel van zijn wordt de spoeling gewoon dun. Hetzelfde geldt vor het te grote aantal medicijn importeurs op zo een klein eiland, belachelijk.

 7. de overheid brengt mensen in gevaar!

 8. @DesmondLegrio, vrije markt gaat om winst maken…niet per se over goede gezondheidszorg. Verder neem ik aan dat in een vrije markt het aantal apotheken en artsen toch een indicatie is van de omzet en winst die er te behalen valt. Als het slecht gaat vallen ze om, als het goed gaat groeit hun aantal. Hoeveel apotheken zijn er de laatste jaren op Curacao failliet gegaan of gesloten?? In de USA is de gezondheidszorg winstgevend, en duur en zijn de mensen niet beter af. Daarvan zijn vergelijkingen. Ik zou dus niet teveel waarde hechten aan de vrije markt.

 9. Alleen vrijemarktwerking zal de gezondheidszorg redden van de ondergang. Er bestaat geen ander ‘medicijn’, hoe graag we dat ook zouden willen.

 10. Vergeet iedereen dat onze apothekers en andere medische beroepsgroepen altijd al maanden op hun betaling moesten wachten en dat diezelfde overheid en haar instellingen iedere keer beloofden dat zij nu de achterstanden zouden inlopen en dat het niet meer voor zou komen. Iedereens geduld raakt een keer op.

 11. De overheid heeft toegestaan dat er wildgroei is ontstaan bij de apotheken. Ooit mochten er niet meer dan 20 botica’s zijn op een bevolking van 150.000. Dat aantal is gestegen met 50% waardoor er behoorlijk wat water in de wijn is gedaan. Maar buiten dat: De overheid betaald ook immens slecht, soms moet men 6 maanden wachten op betaling.
  Vorig jaar was er een minister die de prijzen van medicijnen tot bijna de helft wilde terugbrengen maar dat is helaas niet gelukt daar de importeurs allerlei foefjes bedacht hebben om de prijs hoog te houden. (dezelfde medicijnen onder een andere naam of producent)
  Voor wat betreft de aktie van de botica’s: mensen die hun medicamenten niet kunnen betalen kunnen toch bij de botica van het Sehos terecht? Of accepteren zij ook daar de pasjes niet?

 12. Heren apothekers, houdt Uw poten strak ! No money, no love. Maak er maar een standaard regel van : cash of geen medicijnen. Voor iedereen geldig.

 13. Dit is heel logisch. De leveranciers van apotheken worden niet betaald door de overheid, dus kunnen zij ook geen medicijnen meer leveren aan de apotheken en ziekenhuizen. Je kunt ze moeilijk dwingen om hun eigen geld eraan op te maken, want verdienen doen ze niet.
  Titel moet dus niet zijn ‘Apothekers brengen mensen in levensgevaar’ maar ‘overheid brengt mensen in levensgevaar’.
  Groet.

 14. Als de overheid zich niet realiseert dat apothekers net als autohandelaren en banken en winkels en café’s etc. gewoon winst moeten draaien, blijft er geen apotheker meer over. Er zijn dan net als op Cuba: geen medicijnen. Alleen het kapitalisme brengt hierin verbetering. Het socialisme zal de hele gezondheidszorg in de afgrond storten. Het zal onbetaalbaar worden en uiteindelijk is er geen arts of medicijn te krijgen. Leve Fidel! Leve Chaves! Leve de USSR! Waar gaan wij naartoe mensen!!! Hou de economie open!!!

 15. Het basisprobleem is de prijs van medicijnen en de exclusieve import rechten.
  De overheid kan zelf een apotheek starten als ze dat willen (en denken dat het geld oplevert..)
  Maar je kunt natuurlijk ook aan de bron beginnen en de import anders regelen.
  St Vincent &Grenadines heeft 120.000 inwoners en wat doen die… Jawel die werken regionaal samen op dit terrein. Maar samenwerken is voor ons lastig, want we willen “alles zelf doen”..tenslote weten wij alles beter dan de rest van de regio….

  ” Health supplies: St. Vincent and the Grenadines procure all drugs and equipment from the Organization of Eastern Caribbean States Pharmaceutical and Procurement Services (OECS-PPS). Vaccines are access through the Pan American Health Organization (PAHO) revolving fund.”

  Met een snel wetje doen we het ook op die manier….

 16. Wat mij betreft mag de regering zo snel mogelijk de basisverzekering voor iedereen invoeren. Als je met z’n 160.000en in dezelfde verzekering zit, deel je de pijn tenminste eerlijk. Ik vind het een hele prestatie dat de basisverzekering er na zoveel jaren van vruchteloze pogingen eindelijk doorheen is. Nu dan de vele punten op de i zetten!

  De apothekersacties vind ik onbegrijpelijk om twee redenen:

  1. Iedereen kent wel de apothekerskortingkaarten, goed voor 10 procent korting. OOK op medicijnen! Tenminste, tot begin van dit jaar, toen gingen de medicijnen plotseling voor de volle prijs over de toonbank. Tien procent extra winst dus voor elk verkocht recept aan geld voorschietende particulier verzekerden.

  2. De medicijnprijzen zelf. De apothekers mogen, zo las ik onlangs, bovenop de inkoopsprijs 50% winst berekenen.
  AHA, meteen ging er een lichtje branden, want wat betekent dat? De apothekers hebben er dus baat bij dat de inkoopsprijs zo hoog mogelijk is; immers, op een medicijn van 100 gulden verdienen zij 50 gulden, op een medicijn van een tientje slechts 5 gulden voor evenveel werk.
  EINDELIJK begrijp ik nu waarom ik voor een generiek medicijn dat in Nederland 18 euro per jaar kostte, op Curacao omgerekend 40 euro per MAAND betaalde!! Met mijn fijne verzekering, die bestaande (dus meestal chronische) kwalen uitsluit, mocht ik dat zelf betalen ook nog. Gevolg voor mij? Een retourticket Nederland + een jaarreceptje bij de plaatselijke apotheek aldaar bleek goedkoper dan hetzelfde medicijn hier aanschaffen.

  Verder vind ik het schandalig dat juist de mensen die het niet betalen kunnen maar wel hun medicijnen hard nodig hebben, de dupe worden van deze actie. Bovendien kan juist de groep medicijngebruikers geen enkele actie voeren. In ieder geval kunnen ze niet besluiten om de apotheken te boycotten…

  Kortom, ik denk dat er nog een schone taak ligt voor de regering op verschillende vlakken.
  Misbruik van voorzieningen komt overal voor, helaas. Het is dus zaak een methode te bedenken om dat misbruik zoveel mogelijk in te dammen.
  Voorts vraag ik mij af of het mogelijk is een ander vergoedingensysteem te gaan hanteren voor de winst die nu over medicijnen berekend wordt. Zolang die winst een percentage van de inkoopsprijs is, blijft het aantrekkelijk om zo duur mogelijke medicijnen te verkopen.
  Waarom niet een vast bedrag en een bonuspercentage van dat vaste bedrag als gekozen wordt voor een goedkoper medicijn? Dan draaien de apotheken dus meer winst naarmate de medicijnen goedkoper worden. Of natuurlijk maximum prijzen en/of maximum vergoedingen.

  Vooralsnog heb ik in ieder geval geen medelijden met de apothekers. Wel respect voor de enkeling die tegen de stroom in met hart voor de patient TOCH de recepten normaal aflevert.

 17. Wat mij betreft mag de regering zo snel mogelijk de basisverzekering voor iedereen invoeren. Als je met z’n 160.000en in dezelfde verzekering zit, deel je de pijn tenminste eerlijk. Ik vind het een hele prestatie dat de basisverzekering er na zoveel jaren van vruchteloze pogingen eindelijk doorheen is. Nu dan de vele punten op de i zetten!

  De apothekersacties vind ik onbegrijpelijk om twee redenen:

  1. Iedereen kent wel de apothekerskortingkaarten, goed voor 10 procent korting. OOK op medicijnen! Tenminste, tot begin van dit jaar, toen gingen de medicijnen plotseling voor de volle prijs over de toonbank. Tien procent extra winst dus voor elk verkocht recept aan geld voorschietende particulier verzekerden.

  2. De medicijnprijzen zelf. De apothekers mogen, zo las ik onlangs, bovenop de inkoopsprijs 50% winst berekenen.
  AHA, meteen ging er een lichtje branden, want wat betekent dat? De apothekers hebben er dus baat bij dat de inkoopsprijs zo hoog mogelijk is; immers, op een medicijn van 100 gulden verdienen zij 50 gulden, op een medicijn van een tientje slechts 5 gulden voor evenveel werk.
  EINDELIJK begrijp ik nu waarom ik voor een generiek medicijn dat in Nederland 18 euro per jaar kostte, op Curacao omgerekend 40 euro per MAAND betaalde!! Met mijn fijne verzekering, die bestaande (dus meestal chronische) kwalen uitsluit, mocht ik dat zelf betalen ook nog. Gevolg voor mij? Een retourticket Nederland + een jaarreceptje bij de plaatselijke apotheek aldaar bleek goedkoper dan hetzelfde medicijn hier aanschaffen.

  Verder vind ik het schandalig dat juist de mensen die het niet betalen kunnen maar wel hun medicijnen hard nodig hebben, de dupe worden van deze actie. Bovendien kan juist de groep medicijngebruikers geen enkele actie voeren. In ieder geval kunnen ze niet besluiten om de apotheken te boycotten…

  Kortom, ik denk dat er nog een schone taak ligt voor de regering op verschillende vlakken.
  Misbruik van voorzieningen komt overal voor, helaas. Het is dus zaak een methode te bedenken om dat misbruik zoveel mogelijk in te dammen.
  Voorts vraag ik mij af of het mogelijk is een ander vergoedingensysteem te gaan hanteren voor de winst die nu over medicijnen berekend wordt. Zolang die winst een percentage van de inkoopsprijs is, blijft het aantrekkelijk om zo duur mogelijke medicijnen te verkopen.
  Waarom niet een vast bedrag en een bonuspercentage van dat vaste bedrag als gekozen wordt voor een goedkoper medicijn? Dan draaien de apotheken dus meer winst naarmate de medicijnen goedkoper worden. Of natuurlijk maximum prijzen en/of maximum vergoedingen.

  Vooralsnog heb ik in ieder geval geen medelijden met de apothekers. Wel respect voor de enkeling die tegen de stroom in met hart voor de patient TOCH de recepten normaal aflevert.

 18. Het gaat hier niet om de plichten van de apothekers, maar de plicht van de minister jegens de bevolking. Whiteman is aan zet.

 19. De regering had eerst met de VAE moeten overleggen over de wet en nu ze dat niet gedaan heeft een back-up moeten hebben voor een hopelijk tijdelijke staatsapotheek. Nu doet de heer Martis van de SVB voorkomen alsof de VAE eerst met de regering had moeten overleggen alvorens de maatregel te nemen, maar dat is de wereld op z’n kop. Nogmaals de wet zit met fouten en dat weet de minister. Hij dacht reparaties in 2-3 maanden in te voeren, maar dat had 2-3 dagen moeten zijn.

 20. Orde der apothekers

  code van Farmaceutische plichtenleer 15 OKTOBER 2010

  De bijzondere plichten van de apotheker:

  3. De apotheker en de aflevering van het geneesmiddel
  ——————————————————————————–

  Artikel 31
  De apotheker dient het geneesmiddel zo snel mogelijk na de voorlegging van het voorschrift of na het verzoek door de patiënt af te leveren. Hij mag de aflevering van het geneesmiddel niet weigeren om redenen van economische aard. Evenmin mogen redenen die verband houden met de persoon van de patiënt, of de aard van het product, een rol spelen in de aflevering. Enkel het belang van de patiënt en van de volksgezondheid moeten in aanmerking genomen worden

  Voor zover citaat uit code van Farmaceutische plichtenleer 15 OKTOBER 2010

  Hebben we geen code voor de apothekers op CURACAO?
  Is het gedrag van de apothekers cq apotheek-eigenaren verantwoord uit DEONTOLOGISCH oogpunt ?
  Voer voor Ethici.

 21. Ook apothekers hebben binnen de gezondheidszorg een dienende functie voor de mensheid!
  En ook minimaal fatsoen; dus niet. Hebben deze dames en heren trouwens geen eed afgelegd bij het in ontvangst nemen van de bul?
  Van mij mogen de apothekers zich inmiddels dood schamen!
  Gaat 80% failliet, prima, zelfs dan houden we nog voldoende apotheken over.
  Het zou trouwens geen kwaad kunnen als er op dit eiland een workshop ‘overleggen’ zou gegeven worden. Want dat overleg, van wat dan ook, is chronisch dramatisch, sorry, gewoon GEEN normaal overleg : ook dramatisch!