CURAÇAO – “In tegenstelling tot de mediaberichten, was er geen Statenbijeenkomst met de Space Expedition (SXC)”, aldus Statenlid Alex Rosaria. De bedoeling was dat de SXC een presentatie zou geven aan de Commissie Economische Ontwikkeling. Doordat er geen quorom was, kon de vergadering niet doorgaan.

De voorzitter van deze commissie Alex Rosaria (PAIS) vindt het heel jammer dat er geen quorum was. Maar gelet op het feit dat de vertegenwoordigers van de SXC toch aanwezig waren, is besloten om een informele sessie te houden met deze groep.

Geld
“Ik begrijp niet waarom bepaalde actoren de feiten hebben verdraaid en gedaan hebben alsof er een vergadering met de Staten heeft plaatsgevonden. Wat ik ook betreur is het feit dat indruk wordt gecreëerd dat de Staten zijn goedkeuring heeft gegeven aan dit project,” aldus Rosaria. Volgens Rosaria heeft de informele bijeenkomst meer vragen doen rijzen dan dat er antwoorden zijn gegeven. Het is bijvoorbeeld niet duidelijk waarom de Curaçao Airport Holding (CAH) een bedrag in 2010 van 702,000 gulden, zonder dat er tot de dag van vandaag is afgesproken hoe dat bedrag wordt terugbetaald, heeft gegeven aan SXC.

Vergunning
Dit, terwijl er volgens SXC- meer dan 200 spacetickets zijn verkocht. Ook is niet duidelijk wie de spaceport van 25 miljoen gulden gaat bekostigen en of er van de CAH verwacht wordt om meer geld in dit project te stoppen. Dit, omdat in 2010 een Investment Agreement (ITAR) is overeengekomen tussen SXC en CAH. “Wat meer zorgen baart is het feit dat dit project valt of staat met een International Trafic in Arms Regulation vergunning die door de VS aan Curaçao moet worden gegeven”, meent Rosaria.

ITAR-wetgeving
In een gesprek dat Rosaria vorige week voerde met de Amerikaanse Chargé d’Affaires in Den Haag en de consul-generaal in Willemstad is gebleken dat de ITAR vergunning nooit eerder is gegeven voor een grondgebied buiten de VS. De ITAR-wetgeving is namelijk door de VS in het leven geroepen om de wapentechnologie van de VS, waar miljarden dollars aan R&D in gestoken zijn, te beschermen. “En het zogenaamde raketvliegtuig berust op die technologie”, aldus de PAIS-leider.

Zorgvuldig
Rosaria: “Ik ga geen private initiatief in de weg staan. Maar gelet op wat is gebeurd de laatste jaren kan dit land het zich niet veroorloven om niet zorgvuldig om te gaan met overheidsgelden. Daarom zal ik in de komende dagen een aantal schriftelijke vragen hierover doen toekomen aan de minister van Economische Ontwikkeling, ofschoon er geen indicaties zijn dat de huidige regering serieus overweegt gemeenschapsgeld in dit project te steken.”

28 reacties op “‘Veel vragen, weinig antwoorden bij ruimteproject’”

 1. @Dasilva bedankt voor de uitleg. Zo, en nu weet iedereen waar zulke luchtvaartuigen behoren te zijn, in de WOESTIJN en niet op idyllische eilandjes.

 2. @ Tico Martina, De essentie van hetgeen ik schreef gaat dus volkomen aan je voorbij. Je verdraait mijn woorden en vult die dus op de typische wijzende en beschuldigende manier van hier dus in. Ieder land heeft anderen nodig, ook en misschien op het ogenblik wel het meest Curaçao, aangezien we niet echt veel te bieden hebben en er niet al te best voor staan.
  De projecten die je aanhaalt en of dat al dan niet waar is, die zijn dus door de Curaçaoënaars goedgekeurd, en misschien zijn er zelfs wel enkelen beter van geworden want laten we elkaar nu geen zand in de ogen strooien wat dat betreft. Dat het eiland er niet beter van geworden is dus de eigen regering dan wel de mensen die deze zaken goedgekeurd hebben te verwijten.
  Ik heb het niet over de negertjes beschaving bijbrengen of andere op een naar mijn mening minderwaardigheids complex duidende opmerkingen.

  Triest genoeg heb je eigenlijk wel gelijk dat je niet bij onze overheid hoeft te zijn want die doen geen bal voor de eigen mensen, die vullen hun eigen zakken en nemen geen beslissingen in het belang van het volk. Ik denk niet dat we na het debacle van de Schotte organisatie. die dit weer eens haarfijn duidelijk heeft gemaakt dat ook het land Curaçao op dezelfde voet doorging zoals daarvoor dat dit nog enige toelichting nodig heeft.

  Het feit dat er nu wel vragen worden gesteld is alleen maar positiefen toe te juichen. Trouwens welke economie heb je het over die kapot gemaakt is door anderen, welke economie hebben wij hier zelf dan die door anderen laten vernietigen? Wat hebben wij dan te bieden opdat we het zonder anderen zouden kunnen. De economie van een land is een samenspel met de inbreng van anderen, want alleen redt niemand het.

  Verder heb ik het er niet over gehad of ik dit al dan niet zo een goed project vindt, dat is ter bepaling van de regering/staten, en dat is dus het onderwerp van deze topic. Niemand praat hier over de domme en of luie YDK, jij bent degene die dat doet. En die domme YDK om jouw woorden dan maar even te gebruiken, moet helemaal niet betalen, als de eigen regering dat niet zo besluit.

 3. Tico Martina, als jij de feiten goed weergeeft vraag ik me toch af hoe het komt dat die Makamba’s er toch iedere keer weer in slagen om jullie te belazeren. Wellicht domheid aan jullie kant en een VOC mentaliteit aan de andere kant ?

 4. Rosaria legt de vinger op de zere plek. Vanaf het begin was duidelijk dat er eerst een ITAR vergunning zou moeten komen van de VS vooraleer dit ruimtevaartuig uberhaupt op Curacao zou mogen uitgeladen worden.

  Kan iemand zich voorstellen dat de VS haar dure ruimte-vaart technologie in handen gaat geven van een privaat bedrijf in een land waar meer dan eens sprake is geweest van onkiese Venezolaanse, Arabische en Colombiaanse inmenging? Een land ook waar de grootste partij bij voorkeur zo snel mogelijk onafhankelijk wil worden en daarmee een speelbal zal worden van Chinese, Koreaanse, Arabische en Latijns-Amerikaanse steekpenningen?

  Bovenop bovengenoemde uitdaging dient er ook nog een heel juridisch kader/wetgeving gemaakt te worden om aansprakelijkheden en territoriale grenzen in de ruimte vast te leggen. Lijkt mij sterk dat Venezuela mee gaat werken aan ruimtevluchten in hun luchtruim bijvoorbeeld.

  Terrorisme is een andere overweging hier. Aangezien de passagier naast de piloot zit en er verder niemand in het toestel zit is het makkelijk om de piloot te overmeesteren en te dwingen met het toestel bijvoorbeeld richting Miami te vliegen. Met een categorie 2 airport hier op Curacao is de kans al helemaal verdwenen dat deze vluchten ooit vanaf hier gaan plaats vinden.

  Leuk en aansprekend initiatief, helaas alleen al in de wieg gestorven. Niet voor niets heet SXC al lang geen Space Expedition Curacao meer, maar Space Expedition Corporation en is men bezig om in de Mohave woestijn, naast Richard Branson’s Virgin Galactic, een lanceerinrichting te realiseren.

  Foetsie Curacaos geld.

 5. @tico martina, ja iedereen wil zijn eigen incompetentie wel eens op die vermaledijde makambas afreageren, ik ook, maar dan denk ik o.a. aan dat prachtige wegennet in Makambaland, de manier waarop zij hun land aan de zee ontworsteld hebben, tig multinationals en ja ik kan nog wel even doorgaan maar wat schiet ik er mee op. Zoiets wordt ook wel masochisme genoemd dacht ik. En ja jij bent het bewijs dat sommige mensen dat wel lekker vinden.

 6. @ Barry,

  dat zeiden ze van weilen Pim Fortuyn en Hans Janmaat ook, en toch hebben hun achteraf gelijk gekregen. Maar goed het gaat niet om de boodschap toch, maar om de toon van het debat. Vandaar dat Nederland zo door en door verrot is.

 7. @ tuna, ja natuurlijk joh. Wat moeten we blij zijn met de investeerders die tenminste wat beschaving brengen bij de negertjes toch. Ok er was een debacle over een hotel dat in zee zou worden gebouwd, Kas Abou, een jachthaven bij Koredor, Van der Valk en nog veel meer, waar de “investeerders” met de Noorderzon waren vertrokken, maar stel je eens voor dat ze er niet waren. Oh wat moeten wij op Curacao de blanke man toch dankbaar zijn, want zonder hun dan leefden we nog in boomhutten. Ik zal je een ding vertellen beste tuna, ik loop al heel wat jaartjes mee op dit eiland, en heb menig debacle meegemaakt met die zogenaamde investeerders. En nee ik hoef niet bij mijn overheid te zijn. Ik heb gezien hoe de economie hier op Curacao is kapot gemaakt door dezelfde investeerders en makambas die hier elke dag komen vertellen hoe corrupt men wel niet is in de west. Kijk naar dat door en door verrotte Nederland waar het ene schandaal na het andere voorbijkomt en het allemaal goed wordt gepraat.

  Ik voorspel in 2014 als iedereen die nu loopt te blaten hoe goed het wel niet is voor de economie en Curacao, opgelicht is, het eerst gaan schreeuwen van “het is de schuld van de YDK, want hun zijn lui en willen niet werken etc. Nou ik heb met vele makambas samengewerkt, en als er een volk lui is dan is het wel de makamba. Altijd “rookpauze of koffiepauze, altijd een grote bek, en als ze eens werken maanden in de ziektewet door een “burn-out” of “overspannen thuiszitten”. Als je het zo’n goed project vind investeer dan al je spaargeld en geld erin, en laat die “investeerders hetzelfde doen. Maar dat gaan jullie natuurlijk niet doen, want de domme YDK moet het betalen.

 8. tico martina heeft gewoon gelijk.
  Mag tico maritina ook met een lege portemonnee een raket naar het helaal of zoiets sturen gefinancierd met onze belastinggeld?
  Nee, tico maakt geen kans en jairo ook niet, waarom moeten we jan nu wel serieus nemen terwijl jan gewoon een platzak is? Jan no tin ni moda di muri.
  Ophemelen, daar was men goed in op Curaçao.

  Heeft totaal niks met rasisme te maken.

 9. @Tico Martina, jij bent erg kortzichtig, wees blij dat er nog iemand iets probeert op dit eiland, want als we op jou moeten wachtten dan gebeurt er dus niets denk ik.
  De YDK staat alleen maar op de zijlijn te schreeuwen en commentaar te leveren, en jij bent daar het levende bewijs van.

  Laat iedereen zich maar terugtrekken uit buitenlandse projecten, Haiti 2 is er dan razendsnel. Zo werkt het gewoon, en als je daar niet van overtuigd bent, zoek dan eens wat op in de diverse boeken geschreven over landen die ook dachten het zonder invloeden of projecten van buitenaf te kunnen doen.

  Je commentaar staat niet echt bol van realistisch denken. Jammer. Het is onze eigen regering en het zijn eigen mensen die hier de beslissingen nemen, dus wijs niet naar de andere kant, dat is gewoon dom. En als je het met beslissingen niet eens bent, dan weet je waar je zijn moet, bij de eigen regering.

 10. @tico martina

  je bent een ordinaire rascist

 11. Afblazen die handel. Het reeds geinvensteerde geld van de gemeenschap verplicht laten terug storten in de landelijke clubkas. En je maakt de mensen ten oosten van het vliegveld ontzettend blij geen lawaai overlast van dat takkeding.

 12. En zie hier, weer een makamba die met een project komt en direct alle medewerking krijgt en geld toegeworpen krijgt. Ja want die makamba die weet het wel hoor. Niet zeuren natuurlijk mensen over het feit dat honderden makambas met luchtkasteel projecten zijn gekomen die nooit wat hebben opgeleverd. Hoe kun je met een project komen zonder enige cent van jezelf erin te steken, maar wel verwachten dat de gobiernu garant staat.

  En dan lees ik nu een paar reacties van mede makambas die gaan lopen verkondigen dat men niet moet zeuren op Curacao want dit is echt heus waar eerlijk een heel goied project. In 2014 gaat er hooguit een vuurwerk raket de lucht in, hebben de mensen die een ticket hebben gekocht een teleurstelling te verwerken want geld foetsie, Zijn de makamba en duitser nergens meer te vinden, roept CAH en KLM dat hun niks te verwijten valt en roept de rest van de betrokkenen van “met de kennis van nu….” Maar goed het is een project van een makamba toch duis wat zeuren we nou. Als het een yui di Korsou was, dan was hij bij voorbaat al uitgelachen en weggehoond. Korsou mijn dushi Korsou, waarom lopen er daar zoveel uitzuigers, dommeriken en idioten rond.

  Een tip voor de makamba en duitser, ga de boel in Nederland oplichten want daar zijn ze het gewend met de corrupte boevenbende aldaar, maar ga geen rotzooi uithalen op de antillen

 13. @Doodzonde als dit aan onze neus voorbijgaat?

  Nou, vertel waarom dan.
  Jij hebt zeker geen verborgen aandelen in deze poppenkast.
  Gelukkig is de tijd van payaso’s aan de macht voorbij, awo ta hende na tinu ta manda na Korsou, EINDELIJK!!!

  Eindelijk verstandige mensen aan de macht op Curaçao, chapeau!

 14. Rosario for president!

  Wie geen antwoord kan geven op de vragen van de bestuurders die hiervoor verantwoordelijk zijn, is gewoon niet te vertrouwen, punt.

 15. We zitten op Curacao mensen. Even realistisch nadenken. Op een eiland waar de meeste straatlampen het niet doen! Waar alles halfjes wordt afgerond! Waar de luchtvaart dienst gedegradeerd is naar categorie 2! Waar de financieele economische situatie hopelijk nog te redden valt. Waar criminelen ook minister president kan worden.

  In zo’n land denk je dat echte investeerders geld in een project gaan pompen. een project dat op papier bestaat. Er geen luchtwaardig toestel bestaat. een project waarvan de trekkers/investeerders nog geen rooie cent in hebben geinvesteerd. Een project waar alles 100% correct moet verlopen om een succes te worden.

  Ik dacht het niet hoor. En zeker niet in boom met een stoel aan de voorkant jezelf de lucht inlaat schieten. Stel nou een voor dat er iets mis gaat. Durf te wedden dat die flight controllers en engineers niet bereikbaar zijn want ze zijn bij KFC lunch gaan halen ofzo.

  Dat ding gaat gewoon KABOOOM als ze hem aan steken en heel het eiland gaat zeggen damn wat een goeie skybomb.

 16. oh ja en wie betaalt milieuschade, gezondheidsschade? zo’n lansering overschrijdt elke keer alle normen gegarandeerd!!

 17. en een aansprakelijksheid vaststellen lijkt me ook handig. wie betaalt er als dat ding neerstort op een grote stad. de curacaose belastingbetaler/ dat moet ook eerst uitgezocht en vastgestelt worden lijkt me.

 18. @paluska, vergeet niet de heren cooper en schotte met de heer van wijk van asseldelft.
  en de familie cooper en vriendjes van schotte met de druktank!

 19. @Arnoud berends, de enige investeerder tot nog toe is CAH. de zogenaamde Nederlands/Duitse investeerder(s) heeft nog geen rooie cent in het project geïnvesteerd. vast en zeker malafide tot in hun achterste. een investeerder zonder geld? ze zitten op belastinggeld van het volk te wachten?
  het gaat lekker niet door, het is een oplichterij van jewelste. goed dat rosario er niet in trapt. de afgelopen 20 jaar is er al genoeg belastinggeld gestolen door FAKE investeerders,. hopelijk zijn die Duitse en Makamba oplichters er niet vandoor met het geld van de al verkochte tickets.

 20. Als ik dit soort reacties van al die betweters hier zo lees dan is het geen wonder dat het nooit wat met ons Eiland wordt. Het feit dat de heren Droste en van Hulten het nog steeds blijven proberen (ondanks alle gebruikelijk tegenwerkingen, incl. van onze zogenaamde regering van “deskundigen”) zegt genoeg over de potentie die ons Eiland heeft voor dit soort vluchten. Maar nee wij blijven liever feest vieren, wie dan leeft wie dan zorgt. We vallen met de neus in de boter en het enige dan we kunnen doen is mekkeren,….. zucht!

 21. Dit project doet denken aan het Wild Water World van Errol Cova, dat kort voor de opening al failliet ging en waarmee, dankzij Errol Cova, tientallen miljoenen overheidsgeld in rook opgingen.

  Maar Errol Cova zag dat het goed was, en geniet inmiddels van een riant overheidspensioen.

 22. De initiators en investeerders van dit project houden er simpelweg rekening mee dat door de wispelturigheid van wisselende politici op ons rotsje dit project zometeen simpelweg wordt verkast naar een ander eiland of locatie. Niet voor niets is in naam en logo de “C” van Curacao vervangen met Corporation.

  Ook dacht in eerste instantie dat ruimtevaart vanaf Curacao een grap was. Ik heb enige maanden geleden de presentatie van de heer Droste mogen bijwonen. Inmiddels geloof ik in dit initiatief en met name in de onbetaalbare publiciteitswaarde voor Curacao. Als de exportvergunning van de Lynx zometeen wordt verleend maar inmiddels heeft de politiek SXC al weggejaagd naar een andere “spaceport”, dan is daarmee een unieke kans verkeken op een “rocketboost” voor de Curacaose economie.

  Zou doodzonde zijn.

 23. Wie gelooft er nog in dit luchtkasteel?

 24. Ruimtekastelen zijn natuurlijk veel duurder dan luchtkastelen.
  Tot op heden heeft de reeds twee jaar uitgestelde eerste testvlucht van het lynx raket vliegtuig nog niet plaatsgevonden.

 25. “Ik begrijp niet waarom bepaalde actoren de feiten hebben verdraaid en gedaan hebben alsof er een vergadering met de Staten heeft plaatsgevonden”. Ra ra ra, over wie zou hij het toch hebben?? Toch niet over een ineens eerlijke en redelijke partijleider van een grote volkspartij? En er worden weer bedragen betaalt zonder garanties, en geen quorum… ach…dat is onze cultura. Er is dus niets verandert, het gaat gewoon weer door zoals we dat gewend zijn.

 26. Gezien de vele eerdere reacties op dit forum kunnen we niet echt verbaasd zijn en zouden we er niet aan moeten beginnen.

 27. Ik denk dat ik wel weet waar het bedrag van 1.000.000,00 guldens naar toe is gegaan. De initiatiefnemers hebben natuurlijk ook hun kosten van het opzetten van het bedrijf en – uiteraard en misschien nog belangrijker – de kosten van hun levensonderhoud. Misschien horen smeergelden tot de bedrijfskosten, maar dit kan niet bevestigd worden.
  Het lijkt mij ook niet goed dat dit project wordt gefinancierd uit de luchthavenbelasting, die onlangs, vrijwel zonder aankondiging en onderbouwing vooraf, sterk verhoogd is.
  Nog sterker: ik denk dat dit project tot mislukken gedoemd is, zoals ik al eerder suggereerde. Ajó 1.000.000,00 (als het niet meer wordt)!
  Dank, heer Rosaria, voor de mededeling over de (on)mogelijkheid om een vergunning te verkrijgen.

 28. Waarom was er geen quorum? Als alle investeerder zo behandeld worden kunnen we wel stoppen met initiatieven. Curaçao op z’n smalst en staat weer eens in z’n hemd.