CURAÇAO – De Surinaamse president Desi Bouterse kijkt nu al vol vertrouwen uit naar de parlementsverkiezingen in 2015. Dat bleek zaterdag tijdens een toespraak die hij hield in Acaribo, een voormalige cacaoplantage 25 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Paramaribo.

“De overwinning is reeds binnen handbereik. Laten we alleen niet denken dat wij er al zijn, want dan gaat onze aandacht verslappen”, sprak Bouterse, sinds 2010 president, tegen zijn achterban.

Kapitaalkrachtig
De voormalige legerleider benadrukte bovendien dat zijn partij nu kapitaalkrachtig genoeg is om het electoraat te overspoelen met propaganda. “De vorige verkiezingen heeft mijn partij gewonnen met beperkte middelen. Deze maal zal er geen gebrek zijn aan T-shirts, petten, vlaggen en gratis voedsel.”

Nederland
Nederland kreeg een veeg uit de pan. “Ik breek mijn hoofd niet over de Noordzee. Suriname praat met de grote landen op deze aardbol, zoals China. Aan minilandjes verspillen wij geen energie”, sneerde Bouterse. De verhoudingen tussen Paramaribo en Den Haag staan op scherp sinds het parlement van Suriname in april de omstreden amnestiewet aannam voor de verdachten van de Decembermoorden in 1982, onder wie Bouterse zelf. Nederland besloot daarop twintig miljoen euro aan ontwikkelingshulp te bevriezen.

Stemmen
De president van Suriname ziet zich gesterkt door een opiniepeiling die medio januari verscheen. Uit die peiling bleek dat driekwart van de Surinamers tevreden is over het beleid van Bouterse. In zijn eigen kiesdistrict, Paramaribo, haalt zijn Nationale Democratische Partij (NDP) bijna de helft van de stemmen.

Populariteit
Volgens analisten is de populariteit van president Bouterse het gevolg van de goed draaiende economie van het land. Door de steeds stijgende prijzen van grondstoffen op de wereldmarkt, zoals goud en aardolie, gaat het Suriname voor de wind. Terwijl de wereld in een recessie verkeert tekent de Zuid-Amerikaanse republiek een groei op van vijf procent per jaar.

© Novum

5 reacties op “Bouterse vol vertrouwen over verkiezingswinst”

  1. @ Willy. Sorry, hoe graag ook, ik kan er telkens ècht niet meer van maken gezien het vertoonde DOMme ondoordachte (criminele) gedrag. Misschien kunt u bijles gaan geven, dan schiet het IQ zeker omhoog! Dank u 🙂

  2. @Non grata: Het wordt erg saai zo, elke commentaar weer die IQ44. Gaat het een beetje?

  3. Hoeveel mensen wonen op die cocaplantage ?

  4. “T-shirts, petten, vlaggen en gratis voedsel.” Komt mij bekend voor om mensen met een IQ van rondom de 44 blijkbaar wereldwijd op je te laten stemmen. Vind ik dat uitdelen van 10.000 condooms binnenkort hier op het eiland een SPORTiever doel nastreven. Probleem is evenwel dat IQ 44 die condooms vergeet (niet weet hoe) te gebruiken (ook de pil vergeet) en zo is de cirkel weer rond. Dus straks bij de volgende verkiezingen : nog veel meer T-shirts, petten, vlaggen en gratis voedsel. Ja toch?

  5. Is de voormalige cacaoplantage nu een cocaplantage?