• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Verzekerden moeten sinds vanmiddag medicijnen contant betalen. Leden van de Vereniging Apothekers Eigenaren (VAE) accepteren de pasjes van PP, SVB, GTZ en FZOG niet. De apothekers zijn ontevreden over de manier waarop de overheid tot de basis ziektekostenverzekering (BZV) is gekomen.

De invoering van de receptregelvergoeding heeft volgens de vereniging grote gevolgen voor de apothekers. De VAE meldt in een persbericht zich tot deze drastische maatregel gedwongen te voelen en gaat ervan uit dat de overheid op tijd contact opneemt, zodat de verzekerden niet verder worden gedupeerd. Minister van Gezondheid Ben Whiteman heeft al aangegeven vandaag nog een gesprek aan te gaan met de apothekers.

20 reacties op “Verzekerden moeten medicijnen contant betalen”

 1. Zorro is zo te lezen een boticario.

 2. Zorro, op 03-02-2013 om 20:41 schreef: Wat zou die indruk rechtvaardigen?

  Curacao is aanzienlijk goedkoper dan Nederland, ook in Nederland wordt niet alles meer vergoed.
  Een Nederlandse penshonado op Curacao zou derhalve voldoende fondsen hebben voor een particuliere ziektekostenverzekering met uitgebreide wereld-dekking, of reserves voor zelf te maken periodieke/incidentele kosten.
  Die het niet hebben, waren beter af in Nederland.

  [ zelf ben ik brildragend en prothese-dragend. Ben uiterst zuinig op beiden. Maar wat als ik door een val of erger mijn bril dermate beschadig dat deze vervangen moet worden. Wel doorlopen tot ik geld bij elkaar heb gespaard dat ik mijn bril kan vervangen. Erger wordt het met de mond-prothese ]
  (meneer Herders heeft op een eerder tijdstip tevens een probleem met huisvesting/inboedel gehad)

  Aan een algehele basisverzekering voor ziektekosten op Curacao valt op termijn toch niet te ontsnappen, net als in andere landen.
  Het kostenniveau is te hoog opgelopen, een enorme vergrijzing, een kostenplaatje per 60-plusser dat een veelvoud is van het gemiddelde.
  Dat het niet in één stap kan op het eiland is te wijten aan de onevenwichtigheid in de Curacaose samenleving, de daaruit volgende problemen zijn voorspelbaar.
  (een Pober-Pas is daarnaast niet meer van deze tijd, bij het stigmatiseren van een bevolkingsgroep is het niet zo vreemd dat personen er dan ook maar maximaal gebruik van maken)
  Mogelijk maakt het blijven klagen op de Schotte-dwerg het makkelijker om door de zure appel te bijten.

 3. @ Pikatje. heb ik ten onrechte de indruk dat uw beslissing om met pensioen te gaan op Curacao niet zo weloverwogen is geweest ?

  Wat zou die indruk rechtvaardigen?

 4. @ C. Rojer. Heeft een enkele botika toevallig voor jou de boeken opengelegd? 85% van de auto’s is van de bank dus dat zegt ook al niets over de botika, maar wel welke laadruimte ze denken nodig te hebben. De afgelopen jaren hebben de botika’s al moeten inleveren en ik waag me er niet aan om te zeggen, dat ze makkelijk verder uitgeknepen kunnen worden. Daar is meer voor nodig om te kunnen beoordelen. Misschien teren ze op de reserves, die ze in vele jaren hebben kunnen opbouwen.

 5. Overigens was er zonder een specifiek persoon te noemen slechts 1 politieke partij, die goed onderbouwd tegen de wet stemde zelfs met een alternatieve oplossing en dat het parlement geen wet moest goedkeuren waarvan ook de minister weet dat er fouten (van Constancia?) in zitten. De minister had op een actie van de apothekers gif kunnen innemen, maar ach de burgers zijn het maar die de klos zijn. Gaat ie een commissie benoemen om de zaak op te lossen. Daar is geen tijd voor en gewoon binnen 48 uur ALLE reparaties aanbrengen en dan maar een paar dagen niet naar bed.

 6. De boticas moeten niet zeuren, want ze maken gigantische winsten. De auto van veel boticabezitters is zelfs groter dan hun botica zelf.

  En kijk eens hoeveel boticas er op dit eiland zijn, om de 5 meter kom je er wel een tegen. En dat is niet omdat een botica verliesgevend is.

 7. Black Lion (Knipselkrant Curacao), op 02-02-2013 om 23:52 schreef: Maar wat als ik…

  Meneer Herders,

  heb ik ten onrechte de indruk dat uw beslissing om met pensioen te gaan op Curacao niet zo weloverwogen is geweest ?

  (wees verheugd dat u geen bronheffing gaat betalen, de kop is nog halfvol)

 8. @ Black Lion. Het gaat al jaren goed met de verrekening en jawel er worden kopietjes gemaakt, want bij mij moeten ze altijd vroeger dan ik opstaan. Het is toch volkomen terecht. De premie moet vooruitbetaald worden en dan ga ik toch niet wachten, totdat de verzekering tijd en zin heeft om mij de reeds betaalde rekeningen te vergoeden.
  Geen bril of prothesen vergoeding meer. Ik neem aan, dat je het hierbij nog steeds over de PP-verzekering hebt, die trouwens geen volledige vergoeding krijgen. Bewustwording van wat het allemaal kost is inderdaad noodzakelijk om het vele misbruik in te dammen. Voor een verkoudheid of griepje moeten ze een antibiotica hebben en van de goedkope worden ze zgnd ziek en willen ze een veel duurder merk hebben en nog erger het wordt ook voorgeschreven alsof de dokter bang is over z’n bureau getrokken te worden. Alle onderzoeken wijzen uit, dat antibiotica in zo’n geval niet werkt en er slechts bij babies en ouderen voorzichtigheid geboden is, als ze griep hebben.

 9. laten ze meteen het hamsteren en de daar op volgende export (illegale handel) van de medicijnen naar Haitie, Dom-Rep aanpakken.

 10. Ik weet het, het klinkt cru maar het neveneffect van contante betaling zou ook kunnen zijn dat men zich meer en meer bewust wordt van de kosten van medicijngebruik.misbruik. Het ongebreidelde artsenbezoek voor het minste geringste euvel, moet afgelopen zijn. Basta ta Basta.

 11. Van enkele PP card houders weet ik dat ze de dure medicijnen hamsteren. Bij nakijken van de huodbaar datum gaan de niet na (datum) houdbaarheid doodleuk in de kliko. En dan heb ik het nog niet eens over de goedkoopste medicijnen. Anderen met een PP card, gaan naar de doktor en veinzen een medisch probleem waarvoor men dan medicamenten krijgt, echter deze medicamenten gaan met de eerst volgende vakantie mee naar o.a. Nederland en worden aldaar voor goed cash door verkocht. (info uit betrouwbare bron) Door nu paal en perk te stellen gaan velen zich bedenken om dit handeltje verder te doen, nu gaat het immers eigen geld kosten.

  Wat betreft de opmerking van mijn vriend @Zorro; Wel het verekenen van de declaratie met de kwartaal/half jaar, zou een mooie optie zijn. Daar kan ik wel mee leven. Laten we alleen hopen dat ze een goede boekhouder hebben die al die declaraties ook netjes van de posten weg boeken, daar heb ik wel een hard hoofd in. Maak voor alle zekerheid wel even copies va de in te leveren declaratie met datum inlevering.

  Naast dit alles lees ik weinig van de opzet. Geen bril of prothesen vergoeding meer.
  Zelf ben ik bril dragend en prothese dragend. Ben uitert zuinig op beiden. Maar wat als ik door een val of erger mijn bril dermate beschadig dat deze vervangen moet worden. Wel door lopen tot ik geld bij elkaar heb gespaard dat ik mijn bril kan vervangen. Erger wordt het met de mond-prothese. Met de verder gaande oudemon krimd het kaakbeen en de huidige prothese gaat in de mond klapperen, dus tijd voor vervanging. Ja vergeet dat maar want het zit NIET meer in de polis. Gevolg, minder ouderen die het kunnen vervangen en dus of door huppelen met een klapperend gebit, vaak ook met een hoop pijn. Of maar doorgaan zonder gebit.

  Ik zie dat heerschap Schotte en aanverwanten van zijn clowns kabinet, dir niet doen. Al hebben ze er zelf voor gezorgt dat we nu in deze ellende zitten.

  Daarom blijf ik zeggen: KABINET SCHOTTE BEDANKT VOOR DEZE ELLENDE.

  En regering Hodge; waneer gaan we de puntje op de i zetten, Diegenen die hiervoor aansprakelijk zijn ter verantwoording roepen. Niet morgen maar NU. Neem de pluk kaal wet maar, mocht die er niet zijn deze snel invoeren. Niet vandaag maar morgen. lukt het morgen niet dan binnen 24 uur.

 12. Het kontant betalen is een goed idee. Al snel zullen de medicijn kosten dalen. Huisartsen dienen hetzelfde te doen. Cash of men wordt niet behandelt. Misbruik van het systeem wordt daarmee grotendeels gestopt. De aktie van de botica’s is gerechtvaardigd en het zou blijvend gehandhaafd moeten worden.

 13. @Tuna: dat is precies het probleem. Als PP en SVB patienten verplicht worden om een minimale, al is het maar 5 gulden, zelf bij te dragen dan is het probleem opgelost. Het volk, ik bedoel dus de lage, of zogenaamd zonder, inkomens profiteren en maken vreselijk misbruik.
  Gratis huisarts, gratis medicijnen, gratis tandarts, gratis bril etc allles gratis. Wat wil je, ze belazeren de boel en doen er zaken mee. Een CO-PAYMENT invoeren. Bijbetalen 5 gulden bij bezoek aan huisarts, 5 gulden bij de botica, etc. en men zal zien dat de gezonheiskosten opeeens drastisch dalen.

 14. @ Pukkie. Van een chaos is mij niets gebleken laat staan van een grotere chaos en het is ook beslist niet nodig. Ik neem aan dat je van een chaos bij de verzekeringsmaatschappij spreekt en die hebben wel iemand met PD in dienst, die debet en credit op de juiste plaats zet. Het is zo simpel.

 15. Nobelprijs voor Zorro ! Gewoon gaan verrekenen met de maand- of kwartaalpremie. Wordt de administratieve chaos nog veeeel groter.

 16. Het wordt steeds moeilijker op Curaçao, top prijzen voor water/electra, topprijzen voor ongezond eten (heb nog niets gemerkt van verlaagde prijzen voor gezond voedsel) de kosten voor te dure medicijnen voor schieten (het laat zich raden hoeveel verloren arbeidsuren het gaat kosten om bij genoemde instellingen restitutie te krijgen) waarmee vooral de lage en middenklasse worden getroffen.
  De topinkomens, uit bedrijfsleven, regering, overheid NV’s, ambtenaren, zullen slechts in geringe mate lijden onder al deze ellende.
  Ondanks democratische verkiezingen zijn we gewoon overgeleverd aan wanbeleid van de bestuurders.
  Als een bevolking lijdt, leidt nog lijdt de regering. Ga door zo!

 17. @ que vadis. Sommige verzekerden hebben een pasje en wordt direct de verzekeraar gefactureerd. Sommige verzekerden blijven het prettig vinden om de rekeningen te verrekenen met de kwartaalpremie van bijvoorbeeld NAF 1500 en hoeven ze dat niet ineens op te hoesten.

 18. @ Judeska: De particulier verzekerden moeten ook betalen bij de botica en dan de kwitanties indienen bij de broker.

  Hopelijk wordt dit teruggedraaid!

 19. En zo wordt een stuk van de problematiek over de ruggen van hen die zich niets kunnen permiteren afgedraaid. Als je een PP kaart hebt dan is er zelf niets te betalen.

 20. Dit geldt niet voor de particuliere verzekerden. Die hebben wel met goed overleg een goede afspraak gemaakt.