• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Suriname wil pas werken aan een betere relatie met Nederland wanneer Den Haag bereid is op een ‘normale’ manier om te gaan met president Desi Bouterse. Dat heeft de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken Winston Lackin gezegd.

 
Lackin zegt zijn pijlen tot die tijd liever te richten op andere landen, zoals China en Duitsland. Nog dit jaar wil het Zuid-Amerikaanse land een gloednieuwe ambassade in Berlijn vestigen. Lackins Nederlandse ambtsgenoot Frans Timmermans (PvdA) zei vrijdag na afloop van de ministerraad nog dat het nog niet de goede kant op gaat met de relatie met Suriname. De twee spraken vorige week met elkaar. Het was de eerste ontmoeting tussen een Surinaamse en Nederlandse minister sinds 2010, het jaar waarin Bouterse staatshoofd werd.

Pijnpunt
Toch zal het onderhoud niet leiden tot een heropleving van de relatie tussen beide landen. Het grootste pijnpunt blijft het strafblad van Desi Bouterse, die in 1999 werd veroordeeld wegens drugssmokkel. “Op basis daarvan weigert Nederland president Desi Bouterse te erkennen. Ik heb Timmermans gezegd dat hij dan pech heeft, omdat ik maar al te goed weet dat die veroordeling niet uit een echte rechtszaak voortkomt, maar uit een politiek proces”, verklaarde Lackin tijdens een persconferentie in Paramaribo.

Erkenning
Volgens de bewindsman kunnen de betrekkingen tussen Suriname en Nederland pas normaliseren wanneer politiek Den Haag president Bouterse volledig wil erkennen. “Op een andere manier zal het niet lukken. Timmermans heeft me gevraagd wanneer hij me nogmaals kan spreken, maar een concrete afspraak hebben we niet gemaakt. De status quo blijft dus behouden.” Van de aanvaarding van een nieuwe Nederlandse ambassadeur voor Suriname door Paramaribo blijft dus geen sprake. In afwachting besloot de regering alvast Ernst Noorman te benoemen tot tijdelijk zaakgelastigde. Noorman was voorheen ambassadeur in het Afrikaanse Burkina Faso.

Foto: gov.sr
© Novum

25 reacties op “Suriname wil niet werken aan betere relatie”

 1. Desmond, jouw weg naar Suriname als emigratieland is net afgesneden. Volgens betrouwbare bronnen steelt de Surinaamse regering honderden miljoenen aan ontvangen goudinkomsten. Misschien vind je nog wel een nietdief bestemming. Succes !

 2. @Sjors, je schrijft over dat stelen van Desmond’s kinderen en het grappige is dat hij dus of door de staat of door zijn eigen kinderen bestolen wordt dat is dus een catch 22 voor hem, zielig but what to do !

 3. Beste Desmond dat recht heb je aan de Nederlandse Staat gegeven (ja dat heb helemaal zelf gedaan) op het moment dat je het Nederlandse paspoort accepteerde. Wel de baten en niet de lasten willen is een veel voorkomend probleem. Dus emigreren en/of een andere nationaliteit aannemen zou jouw oplossing kunnen zijn. Maar dan moet je echt iets gaan doen en daar zal wel het probleem zitten. Blijft de sixty five dollar question of je volgende nationaliteit jou vrijstelt van wat jij noemt “diefstal” en daar heb IK mijn twijfels over.

 4. principes

 5. Gezien de handelwijze van Nederland lijkt het mij dat ze nog eerder Curacao laten gaan dan de banden met Suriname te verbreken. Enkel en alleen om het simpele feit dat er economisch gewin te halen valt. Economisch gewin betekent het verdwijnen van alle moraal, ethiek en principens, zelfs bij een geweldig ontwikkeld land als Nederland. Dat hebben ze in Suriname inmiddels door dus genieten ze ervan Nederland door het stof te laten kruipen en het erge is dat Nederland dat ook nog heel graag doet voor het economisch gewin. Dat is de harde realiteit alle andere zaken ten spijt.

 6. @Desmond, als Bouters zijn drugs op scholen verkoopt waar jouw kinderen naar school gaan heb je er wel last van.. vooral wanneer zij er verslaafd aan raken en gaan stelen om aan geld te komen om zijn drugs te kopen.

 7. @ Geo. Zorro, wil jij soms niet President van Ruziename worden?

  Ik heb geen enkele bijdrage aan dit onderwerp geleverd en waarom dan toch mij vragen, waarop mijn antwoord natuurlijk “NEE” zal zijn. Er zijn vele anderen die voor deze vraag wel in aanmerking komen.

 8. @Surinamer: Ik begrijp het heel goed. Het standpunt is: take it or leave the country! Eigenlijk is dat schandalig. Niemand heeft het recht iets van een ander af te pakken. Dat je, om dat te voorkomen zou moeten emigreren is schandalig. Helaas is het de geldende praktijk…

  Het heeft m.i. met democratie niks te maken, wel met diefstal.

 9. @ DesmondLegrio. nou denk ik zomaar dat als jij al iets had wat van je afgenomen kan worden dat Bos gedacht heeft, ik haal gewoon die belastingcenten terug die wij via onze sociale kanalen hebben weggegeven.
  En als je het daar niet mee eens bent kun je emigreren of er via het democratisch bestel voor zorgen dat Bos of wie jou dan ook besteelt dat niet meer kan doen. Als je voor beide mogelijkheden niet competent genoeg bent zul je daar mee moeten leren te leven, kun je dat niet, jammer !

 10. Zorro, wil jij soms niet President van Ruziename worden?

  Ps, er wordt de laatste tijd heel veel ruzie gemaakt in de media door mensen die zichzelf politici noemen, een ding is zeker hoe meer ruzie des minder zetels.

  Wij zijn dat geruzie spuuuuuuuuuuuuuuugzat!
  We willen rust en hopen dat de team die er nu zit, voor de komende tien jaren er zal blijven, eindelijk RUST.

 11. @Surinamer: Als Bouterse in drugs handelt heb ik daar persoonlijk geen last van. Als Bos mij mijn belastinggeld afneemt en in een failliete bank stopt heb ik daar direct hinder van. Dat dat open en bloot gebeurt helpt mij geen zier. Ik moet toch bloeden.

  Het zou fijn zijn als er meer referenda zouden komen zodat de bevolking zich over dit soort zaken direct kan uitlaten. Nu wordt de keuze voor ons genomen en hebben wij maar te gehoorzamen.

 12. @ DesmondLegrio, je vraagt je af “is het geen misdaad om mensen in de gevangenis te gooien omdat zij drugs willen gebruiken of verkopen” ? Nou weet ik niet in welk land jij woont, maar hier nog in Nederland worden drugsgebruikers in de gevangenis gegooid. Een ontwennings kliniek ja, gevangenis nee. Drugshandelaars ja, die worden vervolgd en komen in de gevangenis, soms niet, want die zorgen dan dat zij tot president van een land gekozen worden, nadeel is dat zij internationaal outlaws zijn.

 13. @DesmondLegrio, fijn dat je beaamt dat Bouterse een misdadiger is. Wat Bos betreft, heb ik even terug gelezen en kom tot de conclusie dat hij indertijd de ABNAMRO Bank voor de Staat der Nederlanden heeft gekocht en dat is dus een staatsbank. Ondertussen heeft deze bank al een aanzienlijk bedrag van de koopsom terug betaald en de rest zal de komende jaren wel volgen. Alles open en bloot, geen geheimzinnig gedoe, dus waar haal jij het lef vandaan hem een misdadiger te noemen. Oftewel “how stupid can you get” ? Zo stupid dus.

 14. @Sander: Is het geen misdaad van Nederlandse bewindslieden om banken te steunen / redden met belastinggeld van de bevolking? Is het geen misdaad om mensen in de gevangenis te gooien omdat zij drugs willen gebruiken of verkopen? Waarom zijn die dingen wel te rechtvaardigen? Ik zie geen verschil tussen Desi Bouterse en Wouter Bos. Beiden bestalen hun bevolking.

 15. Dan niet.

 16. een volk dat op misdadigers stemt heeft alle waardigheid verloren!!!

 17. dat de meeste mensen voor hem heeft gekozen, zegt veel van de bevolking. ze identificeren zichzelf met de president.

 18. Volgens mij kan een uitweg gevonden worden in deze patsstelling door onderscheid te maken tussen Bouterse als president (hoe dan ook toch democratisch gekozen) en Bouterse als persoon (veroordeeld als drugssmokkelaar en verdachte in de decembermoorden). Echter in de internationale politiek leggen principes het altijd af tegen economische belangen. Voorbeelden genoeg te noemen waarbij Nederland koos voor het eigen belang. Ik blijf wel van mening dat Bouterse op enig moment zich moet verantwoorden voor zijn daden en zijn straf moet uitzitten.

 19. Gewoon moet Nederland met Suriname alle banden verbreken, (technische) medewerking op wat voor gebied stoppen, toerisme boycotten. Suriname, doei.

 20. Suriname en zijn criminele regering rustig in hun stinkende criminele sop gaar laten koken. Nederland doet er in het kader van de bezuinigingen goed aan de ambassade in Suriname terug te brengen tot het niveau van een consulaat en de visa verstrekking in Trinidad of Frans Guyana te laten plaatsvinden. In elk geval buiten Suriname; men zal dan wel merken hoe gelukkig de eigen bevolking is.

 21. een drugsbaron en moordenaar, zou nooit president hebben moeten worden.

 22. Ook deze hoogmoed schijnt in de genen te zitten en het zal Lackin & Co nog wel eens dun door de broek kunnen gaan lopen.

 23. En alweer een domme suri die zo ook dus 15 moorden wegpoetst, nog even en we gaan voor Bouta een zaligverklaring in Rome aanvragen, Bouta is immers een engel die nooit wat met drugs of moorden te doen heeft gehad.

 24. Hij zal niet de eerste zijn die over zijn eigen arrogantie struikelt, dat hij hier een amnestiewet voor zichzelf geregeld heeft houdt dus duidelijk in dat dat niet overal lukt.

 25. Prima zo. Komende 5 jaar niet meer over hebben.