• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Europese Commissie stationeert half februari een speciale ambtenaar in Den Haag die de begrotingsbesluiten van Nederland moet gaan analyseren. Dat bevestigt een woordvoerder van de Europese Commissie na berichtgeving hierover in Het Financieele Dagblad.

De ambtenaar, de Belgische econoom Jean-Luc Annaert, wordt gestationeerd bij de vertegenwoordiging die de Europese Commissie al heeft in Den Haag. Zijn rol is vergelijkbaar met die van een economisch attaché van een ambassade. De lidstaten van de Europese Unie hebben vorig jaar, mede op aandringen van de Nederlandse regering, besloten om een steviger vinger aan de pols te houden bij elkaars begrotingen. Dat moet voorkomen dat, zoals bijvoorbeeld in het geval van Griekenland, achteraf blijkt dat er grote gaten zijn gevallen in de begroting.

‘EU-spion’
In het nieuwe begrotingstoezicht heeft Europees Commissaris Olli Rehn een grote rol gekregen. Hij moet de analyse uitvoeren en eventueel lidstaten op de vingers tikken over de begroting. Om dat makkelijker te maken wordt in alle lidstaten een extra ambtenaar gestationeerd. De PVV-Kamerfractie heeft vandaag direct Kamervragen gesteld over de in hun eigen ‘EU-spion’. Zij vragen de regering of ze bereid zijn om de spion ‘met pek en veren terug naar Wallonië te sturen’. De Europese Commissie benadrukt dat de ambtenaar geen spion is. “Het is ook geen politieagent en geen controleur”, aldus de zegsvrouw. De ambtenaar wordt in Den Haag gezet zodat openbare informatie van de regering en de Tweede Kamer eenvoudiger kan worden verzameld en geanalyseerd.

© Novum

2 reacties op “Brussel stationeert econoom in Den Haag”

  1. Binnenkort kan Nederland dus samen met Curaçao vechten voor onafhankelijkheid.

  2. Nederland weet hoe het is met een CFT. Als ze straks in Brussel maar niet ontdekken dat Curacao een bodemloze put is voor de Nederlandse begroting.. 🙂