• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Advocaat Liesbeth Zegveld dient vandaag een nieuwe aangifte in tegen de vader van aanstaand koningin Máxima, Jorge Zorreguieta. Journalist Arnold Karskens heeft verklaringen van slachtoffers en nabestaanden verzameld waar justitie niet meer omheen kan.

 
Dat zei Zegveld gisteravond in het televisieprogramma Pauw & Witteman. De aangifte werd in november al aangekondigd. Zegveld en Karskens willen dat het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt of Zorreguieta meer wist van de verdwijningen van medewerkers van het ministerie van landbouw in Argentinië toen hij staatssecretaris en minister onder de junta van Jorge Videla was. Omdat Zorreguieta Nederland geregeld bezoekt, zou Nederland de plicht hebben dit te onderzoeken. Een eerder verzoek werd door het OM afgewezen.

Verklaringen
Karskens zei in de uitzending verklaringen te hebben van negen ex-medewerkers en nabestaanden. Eén van hen zegt dat hij thuis werd gearresteerd en later is gemarteld. Vervolgens zou de personeelschef van het ministerie op bezoek zijn geweest om hem een ontslagbrief te laten tekenen. Het is volgens Karskens en Zegveld onwaarschijnlijk dat Zorreguieta hier geen weet van had. Daarnaast zou Zorreguieta als werkgever de plicht hebben te weten wat er met zijn personeel gebeurt. Het tweetal wees er ook op dat mensen die fysiek verdwenen, vervolgens ook administratief verdwenen. Ze werden bijvoorbeeld uit het personeelsbestand verwijderd.

Geen fruitmandje
Personeel dat opeens niet meer kwam opdagen werd geen fruitmandje gestuurd, zei Zegveld. “Er werd niet gevraagd: we zien je al twee weken niet meer op het werk, wat is er aan de hand?” Volgens Zegveld was er een civiel deel dat het miliaire regime van Videla mogelijk maakte. Het is volgens haar zeer onwaarschijnlijk dat iemand op het niveau van Zorreguieta niets wist van de verdwijningen.

Aanwijzingen
Direct bewijs hebben Zegveld en Karskens niet, maar volgens hen zijn er genoeg aanwijzingen die om verder onderzoek vragen. Begin januari liet de Argentijnse mensenrechtenadvocaat Rodolfo Yanzón weten dat hij onder meer met nieuwe getuigen wil proberen weer een zaak tegen Zorreguieta aan te spannen. Hij zou als baas van het landbouwinstituut weet hebben gehad van het afvoeren van honderden medewerkers door leger en politie. Vier van hen werden nooit meer teruggezien. Zorreguieta heeft altijd ontkend iets van de verdwijningen af te weten. De junta van Videla heerste van 1976 tot en met 1983 over Argentinië. Meer dan twaalfduizend tegenstanders kwamen om het leven.

© Novum

2 reacties op “Nieuwe aangifte tegen vader Máxima”

 1. Is het handig van advocate Liesbeth Zegveld om op dit moment in de tijd zoveel tamtam te maken? Het gaat om zaken van 25 jaar geleden en net nu moet je ermee komen. Dit geeft toch wel een donkere schaduw over het koningshuis en over Nederland en het Koninkrijk. Is het haar waard om profijt te willen trekken uit deze situatie, terwijl je het hele land te kakken zet? Natuurlijk moet elke crimineel worden opgesloten, maar je timing is wel behoorlijk belabberd.

 2. Karskens en Zegveld moeten maar eens uit gaan zoeken hoeveel Nederlanders tijdens de 2e wereldoorlog geweten zouden moeten hebben dat joden, zigeuners etc in Duitse kampen afgemaakt zijn.
  Deze twee figuren denken dat zij goed “getimed” hebben i.v.m. de wijzigingen van de kroon om weer eens op de TV te verschijnen met allerlei verdachtmakingen. Het gaat om BEWIJZEN en niet van horen zeggen etc.
  Vraag me trouwens af of het Nederlandse OM daar iets mee kan. Is het trouwens ook geen inmenging in binnenlandse aangelegenheden van Argentinie. Als zij iets willen moeten ze maar naar het strafhof in den Haag gaan en daar een klacht neerleggen.