• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag schrijft Philippe Maaskant over Curaçao en het koningshuis. 

 
Je zou bijna ontroerd worden van de woorden van dank aan Beatrix. Als we zo doorgaan denken ze in Nederland nog de verkeerde dingen. Laten we oppassen geen onjuiste indruk te wekken. Op Curacao vergeten we zaken die nog geen jaar geleden gebeurd zijn (we zijn nu anders?) terwijl we zaken die 200 jaar geleden gebeurd zijn regelmatig oprakelen (want die zijn niet veranderd..)

Even wat geheugensteuntjes.. We hebben met zijn allen de PS, de partij van Wiels, de grootste partij van het eiland gemaakt. Dat geeft dus aan dat het gedrag en gedachtengoed van die partij de meeste stemmen heeft, en dat we ons daardoor laten leiden. Hoera!

De PS minister Monk, toen minister van Bestuurlijke Planning en Dienstverlening vond het nodig om op Koninginnedag een gedenkbeeld van Tula te presenteren. Op 17 augustus 1795 kwamen Tula en zijn makkers in opstand. Waarom die dag door de PS niet gebruikt werd om Tula te eren is een raadsel, maar ik denk niet dat het uit respect voor het Koningshuis is gedaan.

Hermin Wiels van Pueblo Soberano (‘soeverein volk’) wil ”alleen met een lid van de koninklijke familie om de tafel” als hij ”voor de onafhankelijkheid van Curaçao kan tekenen” en hij wilde de Koningin niet ontmoeten.

“Rita” schreef op versgeperst vorig jaar na Koninginnedag: “Ik zag gisteren dat er veel landverraders op Curacao wonen.. veel YDK in oranje. Ik hoop dat Schotte hier ook de video beelden van gaat nagaan.”

Premier Hodge (jawel, voor welke partij zit hij ook al weer…?) heeft niettemin warme woorden voor Beatrix. Zeg gewoon waar het op staat man!

50 reacties op “Ingezonden: Curaçao en het koningshuis”

 1. Sander, op 11-02-2013 om 15:25 schreef: gevonden

  Gefeliciteerd, maar dat betekent toch dat je jouw tijd volledig nutteloos hebt verspilt, inclusief die voor het schrijven van een commentaar.
  Kleine vraag : Wat zegt dat over Jou ? 😀

  Hint, hier-onder wordt aan elkaar geschreven : hieronder.

  (het is namelijk een voornaamwoordelijk bijwoord van de werkwoord-vervoeging “gevonden”, want in je zin is “hier” geen aanwijzend voornaamwoord. 1 fout in ‘n regel van 7 woorden is wel een knappe prestatie, hiervoor nogmaals mijn felicitaties)

 2. ik heb hier onder een hoop lulverhalen gevonden!!

 3. Kid Creole, op 09-02-2013 om 18:26 schreef: De meesten lees ik allang niet meer, het gaat bij hen altijd over hetzelfde van hetzelfde.

  “Goede” vriend KC,

  dat is ook niet zo vreemd, komt omdat enkelen van de regular-posters één-en-dezèlfde persoon zijn, en die heeft blijkbaar diepgewortelde frustraties en haat tegen Cura-ku-Saus.

  VGP controleert waarschijnlijk niet op IP-adres naar SockPuppets.

  De kleine denkfout die maakt is echter dat hij zijn naam kan veranderen, maar niet zijn schrijfstijl.
  (+ identieke grammaticale fouten onder al zijn pseudoniemen, + hij begaat meer dan eens de blunder om zich te herhalen onder een andere SockPuppet-naam).

 4. Kid Creole, op 09-02-2013 om 18:26 schreef: de smaak te pakken

  Kid Creole,

  kijk, en daarom vind ik jou nu zo leuk.

  Dank je, dat ik even ‘n beetje door jouw ogen mee mag kijken naar het verleden en heden.
  Een mooie en heldere beschrijving, maar ook zo triest.

  Triest, omdat het zo aan Nederland doet denken, triest omdat de vele anti’s op dit forum het niet zien.
  Ook Nederland is maar een klein eilandje in een zee, omringd door vele landen en andere culturen, alleen is de zee soms slechts een rivier.
  Ook Nederland is slechts een samenraapsel van mensen en invloeden uit alle richtingen.

  Zonder de geïmporteerde Joodse handelsgeest zou het Nietsland zijn geweest, en van die immigratie resteren er nu nog maar zo’n 50.000 binnen de Nederlandse grenzen.
  Het Koningshuis is Duits, de lange blonden met blauwe ogen in het Noorden verstaan Deens, de shorties met donker haar in het diepe zuiden spreken Half-Duits.
  De Brabo’s doen Semi-Vlaamsch, en aan de kust is de taal doorspekt met woorden uit het Engels en Jiddisch.
  De bovenkant is protestants, de onderkant katholiek, en er zit van alles doorheen gehusseld.
  De nationale taal in zijn geheel is een afspiegeling van dat stoofpotje (met Promèntè uit Indonesië, of een nog hitsigere dame uit Paramibo).

  De Nederlanders zitten niet meer de hele week aan de kool.
  Ze eten al vele decennia Nasi, Saté, Pasta, Chinees.
  Maar ook Shoarma, Falaffel, Döner en Kapsalon, Roti, Moksi Meti, en bij de oude school van mijn zoon in Almere staat een Truk di pan met Pastèchi(s/nan) en Karkó.
  Misschien is de Nederlander vergeten dat ook de Mayonnaise en de Kroket van elders kwamen, en de Frites, en waar zouden ze zijn blijven steken zonder de Joodse bakker en slager ?

  Ook de Nederlander zou trots moeten zijn op Curaçao, waar gezamenlijk een nieuwe cultuur is neergezet, met een nieuwe taal : Nederland in het klein, maar de Caribische uitvoering, én de mooiste.

  Ik weet het, de Cur-Ku-Saus waarmee ik ben getogen is (ook) niet meer.
  De vrolijke Curasoleña met de strakke sankanan waarmee ik ooit ging dansen in Amsterdam, is nu zwaarmoedig en mijmert serieus over terugkeer naar Curaçao.
  Een kletskous als ik heeft het echter nodig om veel onder de mensen te zijn, dus maak ik ‘n praatje met ‘n “vroegere” Curaçaoenaar zonder voortanden bij de snèk naar Fuik, of met “vroegere” Otra-Bandidos in de Chinese dichtbij Kranshi in de Breedestraat, in NL is het niet anders.
  (ik val wel iedereen lastig, ook de “nieuwe”, daar én hier 🙂 )

  Hopi tristu, maar een melankolio en romanticus die naar meneer Haile luistert, hoort hoe mooi het Papiamentu is, hoe trots het kan klinken, en heeft nog de verbeelding dat die trots ooit kan terugkeren.

  Aangezien jij en ik vroeg of laat toch samen onder een boom gaan liggen keuvelen : http://www.facebook.com/jacco.vermeulen.71?ref=tn_tnmn
  Kunnen we vriendjes zijn, zonder standbeeld en een eigen forum.
  (verontschuldig de nudy pic, mijn lichaamstemperatuur is een paar graden hoger dan bij de meeste mensen, boven de 30 graden kan ik de warmte moeilijk kwijt, de reden voor de HELse naam op VP. De meeste Curaçaoenaars vinden dat niet zo netjes, behalve op het strand. Dus integreer ik daar héél luchtig gekleed én kletsnat : een beetje van Mij, en een beetje van Curaçao )

 5. @Pikatje, hierbij aanvaard ik Kid Creole in triomf uw nederige verontschuldigingen. 😆

  Neen Pikatje, ik vind het juist NIET meevallen dat bijna de helft van de Kurazolenjos in NL verblijft, ik had het liever niet zo gezien. Ik verbleef in de jaren 90 van de vorige eeuw nog in NL, toen opeens grote aantallen Kuracaoenaars naar NL begonnen te emigreren. Ik was echt faliekant tegen de komst van al die Antillianen naar Nederland. Ik heb n.l. voorzien wat het zou brengen na het Surinamers-drama van de jaren 70 in NL. Ik heb gelijk gekregen. Maar het is ook niet zo dat letterlijk de helft van de Curazoleinen naar Nederland verkast is. Wat er ook nog te vermelden valt is het feit dat ongeveer 35 % van de in NL verblijvende Antillianen, vooral Curasauwenaars, in Nederland geboren en getogen zijn, als het al niet meer is dan 35%.

  Men doet, te merken aan bepaalde reacties, voorkomen alsof Curasouwers deel uitmaken van een miljoenen inwoners tellend eilandje, genaamd; Korsoú..Je reinste kolder natuurlijk, wat zich Kuurasouwenaars noemen is nooit meer dan een getal van rond honderdvijftigduizend geweest. Maar goed, als op het wereldwijdeweb de nuance zoek is en bovendien de leugen en de haat regeren, wat doe je eraan?! Een aantal jaren geleden las ik in een Nederlandse krant dat “duizenden Antillianen dreigden Nederland te overspoelen”.. Tja, ik moest natuurlijk hartelijk lachen om zoveel onzin. Ik dacht bij mezelf; ‘weten die Nederlanders nou echt niet dat er nauwelijks 250.000 Antillianen bestaan’? Verdeelt over 6 eilandjes, Aruba inbegrepen. De Grote Antillen natuurlijk niet meegerekend, want dán hebben we ‘t wel over miljoenen Antillianen.

  En dan kom ik bij de vraag, wie zijn nou die Kurazoleños oftewel die YDK? Naar mijn mening een bijna uitgestorven ras, ras in deze is figuurlijk bedoeld natuurlijk… Want, wat men noemt de YDK, is nooit een homogeen geheel geweest, maar een aantal eilandbewoners bestaande uit Sefardische Joden, Afrikaanse afstammelingen, de mulatten, Hollanders en andere Europeanen. Het is treurig wanneer mensen die werkelijk geen zier van de korte geschiedenis van Curacao weten/kennen, hun zogenaamde aannames, veelal lukraak gebaseerd op haat en afkeer jegens vooral de groep zwarte Curacaoenaars, hier en op andere fora neerpennen.

  Het is zo erg, dat mocht je (zelf óók YDK zijnde, maar toevallig niet zwart ofwel behorend tot een ander milieu van de Curacaouse samenleving), ‘t in je hoofd halen om voor je eilandgenoten op te komen, je meteen voor Idi Amin wordt uitgemaakt. 😆
  Want volgens die leeghoofdige lieden bestaat het gewoon niet dat een blanke of lichtgekleurde Curacaoenaar uit een zeg maar ‘beter milieu’, voor de altijd verwaarloosde groep opkomt. Vaak vraag ik me af waar die gedachtengang vandaan komt.

  Curacaoenaars zijn stuk voor stuk import. Tot 1915 toen Shell op Curacao haar tenten opsloeg woonden er welgeteld 31.000 Curacaoenaars op het eiland, la me ze maar de ‘échte’ Kurazolenjos noemen.. De Curacaouse bevolking bestond uit 4000 blanken, de Joden inbegrepen en 26.000 zwarten en mulatten van elk soort. Heb ik niet uit m’n duim gezogen, maar voor de geschiedenisliefhebber is het overal in historische stukken of geschiedenisboeken te achterhalen.

  Er bestaat volgens mij geen Caribisch eiland dat zo Caribisch is dan Curacao.

  Met de komst van Shell vestigden niet alleen een paar honderd en later meer Hollandse medewerkers op Curacao, maar ook Venezolanen, Colombianen en Dominicanen, echter niet in die mate als nu tegenwoordig het geval is. Spoedig volgden Portugezen uit Madeira en Caribeños uit verschillende engelssprekende Caribische eilanden, niet alleen van St.Martin, etc, maar ook mensen uit St.Kitts, Antigua, Trinidad etc. En eind jaren 40 en 50 natuurlijk ook Surinamers. Ondanks de verdeel en heerspolitiek van de Shell direkteuren, (je moet weten dat de Shell direkteuren op Curacao vaak veel meer macht hadden dan de gouverneurs..) die de arbeiders uit de verschillende landen/eilanden “apart” huisvestten, liep het tussen de jaren 50 en 70 van de vorige eeuw toch uit op een vrij massale vermenging tussen de groepen die op Curacao bleven wonen na hun contract met Shell. Er zijn veel teruggegaan naar hun plaats of geboorteland, maar er bleven dus genoeg op Curacao wonen.

  Vind het zelf een unieke geschiedenis. Zwarte en gekleurde Curacaoenaars trouwden of kregen kinderen met alle groepen, ze mengden zich met Engelssprekende zwarten, met zwarte en gekleurde Surinamers, met Venezolanen, Dominicanen enz. Lichtkleurige Surinamers trouwden met Portugezen, Venezolanen en Antillianen/Curasoleños, Arubianos en vice versa

  De kinderen die uit deze vermengingen zijn geboren vormden de huidige Curacaoenaars, die nu tegen de 60 en iets ouder zijn. diegenen die YDK zijn, of zich YDK voelen. Om een voorbeeld te geven, mijn grootouders van 1 kant zijn helemaal geen Curacaoenaars, ze zijn niet op het eiland geboren, ook 3 van m’n 4 overgrootouders zijn niet uit Curacao afkomstig, maar hun kinderen wel! Al mijn vriendjes, te beginnen op de lagere school, waren jongens zoals ik, op Curacao geboren, maar 1 ouder of grootouders hebbend afkomstig uit Latijnsamerika of Europa en zelfs uit Oost Europa.. Ik had verschillende jeugdvriendjes, zowel Joods en katholiek. Soms kwam je thuis bij je vriendje, hij sprak papiamentu met z’n ouders, moeder sprak amerikaans-Engels, maar ook papiamentu en zelf jiddisch. Het mooie was dat iedereen, letterlijk alle schoolgaande jeugd, papiamentu sprak, en dat zonder dwang. Wij zijn de Curacaoenaars.

  Dan is er de groep die van oudsher is achtergehouden, vroeger wist ik het gewoon niet.
  De mensen of vriendjes uit mijn Curacaouse milieu hadden er eigenlijk geen idee van hoe een achtergebleven Curacaouse bario uitzag, simpel, we kenden die plekken niet en we durfden ook niet zomaar in sommige wijken te lopen. Het was gewoon niet anders. We wisten eigenlijk bar weinig van de rest op Curacao, ieder bewoog zich in eigen vertrouwde kring/mileu. Bijvoorbeeld, op familiefeestjes of familebijeenkomsten kwam je terecht, in mijn geval, in een kakofonie van minstens 3 talen, in mijn geval hoorde je dan voornamelijk spaans, papiamentu en nederlands en soms engels… maar het mooie was dat we allemaal papiamentu spraken en verstonden. Zo was de stand van zaken vroeger. Kan er ook niks aan doen, maar nu weet ik wel beter.

  De vroegere Curacaoenaars waren trotse mensen met gevoel voor het eiland en ook nog patriottisch van inborst. Maar nu heden ten dage? het is een ramp geworden met allerlei hatelijke mensen van buiten die op Curacao hun gram halen op de Curacaoenaars. Ik ben niet de baas van Curacao, maar geloof me, stel dat dat het geval zou zijn, zou ik genoeg mensen letterlijk en persoonlijk van het eiland aftrappen! Met hulp van m’n muilezels natuurlijk, want ik wens mijn Curacaose voeten niet te bevuilen aan hun achterwerk.. 😉

  Enfin, ik heb de smaak te pakken Pikatje. en trek jij je maar geen moer aan van mensen die jou of je betogen proberen af te kraken, ik vind jouw stukjes wel prettig om te lezen. De meesten lees ik allang niet meer, het gaat bij hen altijd over hetzelfde van hetzelfde.

  Maar goed, ik probeer een indruk te geven van de Curacouse samenleving zoals ik die kende. Je vraagt je af wat er gebeurd is met Curacao. Ik denk dat sedert de sluiting van Shell in 1987 en de daarmee gepaard gaande ontslagen, gevolgd door de vlucht van maar liefst 41.000 economische Curasouse vluchtelingen naar Nederland en elders, de komst van duizenden asociale Nederlandse druiloren en zeurpieten naar Curacao, (niet allemaal) de afbraak van Curacao zoals het was, is begonnen.
  Maar wat betreft de huidige criminaliteitsgolf in Curacaou, daar hebben de opeenvolgende Antilliaanse regeringen schuld aan. Dat komt ervan wanneer je een vergeten groep bewust of onbewust laat stikken, want dan creëer je monsters!!

  Degenen die menen dat dit soort schrijfsels niets van doen hebben met het ingezonden stuk, hebben het mis. Mijn vertelsels hebben wel degelijk te maken met Curacao en het koningshuis! Een deel van het Antilliaans geheel.

  Pika, luister eens naar Don ‘popo’ Ricardo, Oswald Specht en Boeis Haile, (Rudy Plaate hoort overigens ook in het rijtje van “echte Curacaoenaars”..)

  http://www.youtube.com/watch?v=DZAnjHqrYeM

 6. Kid Creole, op 09-02-2013 om 10:34 schreef: rechtzetten cq. nuanceren

  KC,

  mijn nederige verontschuldigingen. 🙂
  Valt dus eerder mee dan tegen, misschien heb ze het aantal Nederlanders ook niet zo goed berekend.
  Zo zie je maar, help je even mee om mijn standbeeld weer te slopen ?

 7. CuracaoUs (?) ku saus, hahaha
  Sabí di punda.

 8. Fantastisch relaas over Antillianenin den vreemde /het Koninkrijk. Aruba is overigens ook een deel van de Antillen, dus Arubanen zijn ook Antillianen. Mus-vogel, vogel mus discussie weet u nog?
  Wat heeft deze opsomming van verschillende schrijfwijzen voor hetzelfde begrip in hemelsnaam te maken met het koningshuis ? Want daar ging de discussie toch over?
  Waarom wonen zoveel mensen (tussen de 80 en 100 duizend uit Dusho Korsow) in Nederland , waar volgens uw leiders de koloniale overheersing en het slavendom nog lang niet is verdwenen. Niet vanwege het weer, wel vanwege een ander “klimaat”

 9. @Pikatje, 08-02-2013 om 18:06,

  ik heb genoten van je uiteenzetting, een prettig leesbaar alsook genuanceerd stuk. Het bewijst iig dat ik je niet onderschat noch heb overschat. Je wereldbeeld is(of lijkt?) een gezonde, je bent van veel markten thuis.. 😉

  Moet toch ff een andere bewering door jouw gedaan rechtzetten cq. nuanceren…
  Middels een eerdere reactie suggereerde je dat er in Nederland meer Kurazoleños verblijven dan in Kuuracao. Dacht ik een tijdlang ook. Maar door persoonlijk onderzoek weet ik nu hoe de algemene cijfers van het CPB te lezen/vertalen.

  Men heeft het in Nederland noch in de Nederlandse media nooit over Curacaoenaars of Curasoleños.
  Er wordt beweerd dat er tussen de 135.000 en 140.000 Antillianen in NL wonen, tenminste, dat is het beeld dat, met name door de cijfers van het cpb, wordt geschapen.
  Maar als we die zogenoemde “Antillianen” in Makambaland naar “afkomst per eiland” indelen, zie je een heel ander beeld. Vergeet niet dat bij die 140.000 Antillianen in NL ook het aantal duizenden in NL verblijvende Arubanen zijn meegerekend, vandaar “Arubanen en Antillianen”.

  Behalve het Arubaanse aandeel zijn er ook nog de Bonairianen, en zo’n 5000 mensen van Isla Ariba, dat zijn dus Antillianen afkomstig van de Bovenwindse eilanden. En we mogen vooral niet vergeten dat bijvoorbeeld een Domincaan, Surinamer of Colombiaan die op Kurazao genaturaliseerd is geworden, dus hier de nederlandse nationaliteit heeft verkregen, bij vestiging in NL als “Antilliaan” wordt geregistreerd. Het gekke is dat verschillende mij bekenden het nooit wisten. Wist ik vroeger ook niet hoor…

  Maar het komt door dat Nederlands paspoort die ze op de Antilliaanse eilanden hebben verkregen. Van díé specifieke groep in NL verbljvende “Antillianen” mag je ook een paar duizend tot de die 135.000 Äntillianen” in NL rekenen. Wat blijft er dan over? De grootste groep, ongeveer 90.000 mensen in NL die zich Curacaoenaar kunnen noemen, dwz, burgers in NL afkomstig, geboren en getogen op Kuracau óf waarvan de ouders (of tenminste één ouder) op Curacao zijn geboren. Want wat ik vroeger ook niet wist, is dat kinderen die in Nederland geboren worden uit 2 Curacaouse ouders, maar ook kinderen uit een gemengd Nederlands-Curasous gezin, óók al tot Antillianen gerekend worden!?

  Ze behoren tot na derde generatie gewoon tot de Antilliaanse Allochtonen in dat land. Al die halfbloedjes..sommigen willen er niks van weten, anderen zijn blij dat ze tot Curacaouse/Antillianen gerekend worden, (een weetje van mij)… Ook weer zoiets waar veel Curacaoenaars, maar zeker ook de Nederlanders zelf, zich niet van bewust zijn.(of waren?)

  Maar het scheelt inderdaad niet veel voordat meer dan de helft van de mensen die zich op één of andere manier tot de Curasoleños kunnen rekenen, idd in Nederland of elders(zullen) verblijven.. Ik hoop dat er maatregelen getroffen worden om geen Curacaoenaars meer in Holland toe te laten, maar dat is mijn persoonlijke mening.

 10. Bren, op 09-02-2013 om 05:45 schreef: start ergens

  Blijf jij lekker veilig anoniem, ga vooral door met klagen, en het schrijven van één zin zonder énige meerwaarde.

  Een standbeeld hoef ik niet, verdien ik ook zeker niet, ik heb het veel vaker fout dan goed gedaan.
  Ik deed slechts een poging om EtienneSambo te antwoorden, in de hoop hij er wat aan heeft.
  Ik lees namelijk de woorden van EtienneSambo om Hem te begrijpen, en van Hem wat te leren, dat heet Communicatie.

  Als Etienne zou antwoorden dat ik mijn eindeloze kletsverhalen samen met de beterweterde vinger in m’n … kan steken, dan zou ik me bij Hem verontschuldigen dat ik zo’n ouwehoer ben en het helemaal niet zo bedoeld hebt.

 11. Pika, start ergens een eigen forum over jezelf en start met het bouwen van een standbeeld,
  ook van jezelf……..

 12. EtienneSambo, op 08-02-2013 om 13:10 schreef: dwingen om mijn ‘cultuur’ te veranderen.

  Tuurlijk, volledig mee eens, helaas werkt het in de praktijk anders.

  Mijn zwager is Moluks, in de beginjaren was ik de witterik uitzondering die zich ongehinderd op straat in de Molukse wijk in Tiel kon begeven (daar wonen geen blanke Nederlanders).
  Begin jaren 80 had ik ‘n escort van Surinaamse vrienden nodig om probleemloos naar een Kaseko feest in De Flat te kunnen gaan, parking van een grote woontoren in de Amsterdamse Bijlmermeer.
  (naar Antilliaanse muziekavonden in Rotterdam, Utrecht, Den haag, Den Bosch, en Eindhoven was nooit een probleem, btw, ik had Curacaose vrienden slechts nodig voor de zitplaats op de achterbank van hun auto)

  Een hond los laten lopen in een omgeving waar Turken of Marokkanen wonen is/was ‘n risico in Nederland, voor Islamieten zijn honden onrein.
  In de straat in Den Haag waar ik heb gewoond, kreeg ik ruzie met een Turkse man, nadat hij mijn hond had geschopt, op 50m van mijn huis.
  Tot zijn broer met een (illegaal) pistool op me afkwam, ik ben maar met hond weggelopen.
  In die jaren was het in Nederland NIET verplicht om een hond aan de riem te houden.

  Mijn achternichtje is half Berber Marokkaans.
  Nadat haar moeder de relatie met haar Marokkaanse vriend had beëindigd, is ze enkele jaren geterroriseerd door de familie van haar ex-vriend, met de intentie om haar kind te ontvoeren naar Marokko.
  Dat is inclusief politiesurveillance, verhuizing naar meerdere adressen, geheime telefoonnummers, de afgelopen 10 jaar bescherming door de Molukse gemeenschap, en zware trauma’s bij moeder en dochter.

  Burger King, Gangsta rap, en Facebook lijken te bereiken wat in vele jaren niet gelukt is, tengevolge van Niet-Integreren.
  Eenheidsworst, waarbij Beiden culturen vervagen.
  Mijn deels-Indonesische zoon spreekt geen Maleis, mijn half-Berber achternichtje geen Marokkaans, geldt ook enigszins voor mijn half-Poolse familieleden.
  Staat tegenover dat ik een beetje van alles doe, van Maleis tot Turks, van Marokkaans tot Sranan, en sta open voor iedere cultuur.

  Maakt mij dus niet uit, ik zit wel met Wiels onder een boom voor een spelletje Domino.
  Ik heb ook meer dan genoeg geld om het Tumba-volume keihard te kunnen zetten, zonder gezeur of aardappellucht.
  Voor een snelle beker sopi ga ik naar Shete Boka, voor ‘n roti naar de Caracasbaai, en ‘n goede stoba doe ik zelf al tientallen jaren beter dan de meesten.
  (en één keer per maand ga ik naar jouw boom om ‘n hamburger en boerenkool uit te strooien, voor je kabritu. 🙂 )

  In Nederland is vandaag Rick Halman (felle ajaxsupporter) tot 18 jaar cel veroordeeld voor het doodschieten van Bilal el Hadj (een onschuldige jongen van 24), om Niets.
  Onwilligheid om te integreren, Disrespect en Desinteresse in elkaars “cultuur”, dat zijn de hoofdingrediënten dat Curacao en Nederland verder uit elkaar drijven.

  Deze column wordt een beetje te langdradig.
  Over en uit, met cultuurrijke groeten van IQ+144

 13. Ik bedoel te zeggen: zolang ik me aan de wet houd kan niemand mij dwingen om mijn ‘cultuur’ te veranderen. Ik heb om die reden geen probleem met mensen die niet willen integreren. Zolang ze de wet niet overtreden is er niets aan de hand. Wat gaat mij het aan als een makamba 50 jaar op Curacao woont en geen woord Papiamentu spreekt. Is toch zeker zijn eigen zaak! En als ik domino wil spelen in Nederland, onder een boom dan is dat mijn business. Ga niemand beroven, teer niet op de zak van de staat en hou je aan de wettelijke regels. Verder ben je vrij, vrij vrij.

 14. EtienneSambo, op 07-02-2013 om 14:37 schreef: Of ik een geit slacht, dat zijn MIJN zaken.

  Je vergist je, in veel landen is dat niet zo.
  Of jij een geit mag slachten, en op welke wijze, wordt volledig bepaald door de regels van dát land.

 15. EtienneSambo, op 07-02-2013 om 14:37 schreef: Ik heb slechts een probleem met mensen die menen dat ik mij in een ander land anders moet gedragen!

  Dan zul je met véél mensen in véél landen een probleem hebben, van New York tot Tokyo.
  Als je de schrik van je leven wilt krijgen, kan ik een vliegticket naar Dallas of Houston aanraden.
  (een beleefde manier om te zeggen dat je uitspraak onwetend en onverstandig is)

  Mensen kunnen hun eigen cultuur behouden, mits die niet in conflict komt met de cultuur van het land waar ze wonen.
  Het gaat niet om welke spelletjes je leuk vindt, of wat je eet.
  Bij het slachten van een geit gelden echter wél de regels van dát land, een voorbeeld waar Islamitische mensen in het westen vaak mee geconfronteerd worden.

  Het vermeldden van Turken en Marrokanen is overigens wel amusant.
  Verreweg de meeste Turken in Westerse landen zijn Oost-Turken.
  Zo zijn ook 9 van de 10 Marokkanen in het westen mensen uit het Oosten van Marokko.
  Sterker nog, het zijn Berbers, en deze noemen zichzelf Vrije Mensen (Imazighen)
  De Berbers zijn in de minderheid in Marokko, en hebben in hun eigen land al heftige wrijvingen met de overige Marokkanen.
  Hetzelfde geldt in mindere mate voor de Oost-Turken in Turkije, een West-Turk in Ankara of Izmir beschouwt een Oost-Turk als een achterlijke boer (en behandelt ze ook zo).

  Overigens horen Antillianen bij de bevolkingsgroepen in Nederland die het best/meest integreren.
  (één van de redenen dat er veel méér Curacaoenaars in Nederland wonen dan op Curacao ?)

 16. Ik heb geen enkel probleem met makamba’s die hier op Curacao boerenkool willen eten en vasthouden aan hun eigen taal en omgangsvormen. Ik hen geen enkel probleem met Antillianen in Nederland die aan hun eigen cultuur hechten en geen behoefte hebben om te integreren. Evenmin heb ik problemen met Polen, Turken, Marokkanen of welke cultuur dan ook.

  Ik heb slechts een probleem met mensen die menen dat ik mij in een ander land anders moet gedragen! Zolang ik niemand lastig val, niet steel, niemand kwaad doe of inbreuk maak op zijn rechten heb ik het volste recht mijzelf te mogen zijn. Of ik domino speel, boerenkool eet of een geit slacht, dat zijn MIJN zaken. Daar heeft helemaal niemand zich mee te bemoeien. En andersom ook niet. Dat recht op individuele vrijheid geef ik niet op en ik zou het iedereen aanraden om je eigen individuele vrijheden tot het laatste toe te verdedigen.

 17. EtienneSambo, op 07-02-2013 om 09:28 schreef: Hoe vrij is die groep makamba’s dan nog?

  TERUG naar Nederland impliceert dat iemand niet het natuurlijke recht heeft op Curacao te zijn, door geboorte en/of nationaliteit.
  Als iedere Makamba de keuze heeft om de Kòrsouse (?) nationaliteit aan te vragen en een staatscursus Papiamento te volgen, of masha dilanti in die bodybag te kruipen ?
  Lijkt me een situatie van een tijdelijke beperkte vrijheid.
  Als Curacao zich afsplitst van het koninkrijk, en dat recht hebben ze, heeft een Makamba geen onbeperkte vrijheid meer op het eiland.

  In de US kan een immigrant na vijf jaar de US nationaliteit aanvragen, met als vereiste een examen Engelse vaardigheid (plus extra’s)
  Het staat ieder vrij om een non-immigrant status te houden, met als risico dat een Greencard ingetrokken kan worden.
  (Amerikanen zijn cheap, dus een bodybag zit er niet in, voor een big spender moet je Wiels hebben)
  De staat Texas heeft het recht om af te splitsen van de VS, en op dat moment iedere non-Texan als persona non grata te beschouwen.

  In het belang van de eenheid op Curacao lijkt het me wenselijk dat alle Makambas op het eiland zich confirmeren, adequaat Papiamento leren spreken en de boerenkool doorspoelen.
  Integreren of Opzouten (met of zonder bodybag)

  Persoonlijk heb ik ‘n probleem met de 150.000 Polen in Nederland, de rijkelijke ervaringen die ik met ze heb is dat 3 van de 5 zich aan niet één regel in Nederland confirmeert.
  Ook van een seizoenswerker voor drie maanden kan geëist worden zich te houden aan de basisregels van het gastland.
  De situatie nu is dat er Polen zijn die geen werk meer hebben, geen woord Nederlands spreken, en een uitkering aanvragen omdat ze niet terug willen naar Polen.
  Op de snelweg mag je al blij zijn als ze je niet aanrijden.
  (mijn oom was Pools, vader van Kaz Lux, ik zie mezelf niet echt als een Polenhater)

 18. @ Etienne Sambo. Wat is meerderheid? Schotte regeerde met 48% van de stemmen en dat is volgens mij een minderheid.

 19. @Pikatje en Phillipe:

  Wij zijn inderdaad een democratisch land, maar we zijn niet vrij. Democratie houdt per definitie in dat de minderheid de mening van de meerderheid heeft te slikken. Als 51% van mening is dat makamba’s in bodybags terug naar Nederland moeten, dan is dat een democratisch besluit. Hoe vrij is die groep makamba’s dan nog?

  Het zou beter zijn om de overheid stevig te beperken in zijn macht. Dat voorkomt dat de meerderheid zijn mening aan de minderheid kan opleggen op talloze terreinen. Democratie betekent immers niet dat de keuze van de meerderheid tevens ethisch is.

 20. DesmondLegrio, op 06-02-2013 om 11:36 schreef: Wat mankeert ons toch dat we de mond vol hebben van democratie, gelijkheid, non-discriminatie en vrijheid terwijl we toestaan dat daar uitzonderingen op worden gemaakt die volstrekt met deze principes in strijd zijn?

  Noem een natie die volledig democratisch is, waar volledige gelijkheid is, zonder enige discriminatie, en waar iedereen vrij is.

  In het Nederlandse koninkrijk is niet ieder gelijk, heerst nog volop discriminatie, er is wel vrijheid.
  Als 51% van alle mensen in het koninkrijk de Oranjes kwijt wil, gaan ze.
  Als 51% van de mensen het koninklijk huis wil houden, blijven ze.
  En als 51% geen bezwaar maakt dat de Oranjes belasting ontduiken, ontduiken ze belasting.
  Dat lijkt me democratisch (ook als wij beiden vinden dat ze wél moeten betalen)

  Gezien hoeveel Mitt Romney, de US presidentskandidaat, aan inkomstenbelasting betaalt ?
  Over 2010/2011 gemiddeld 14%, tel daarbij het OB percentage in de VS, en Mitt heeft bij de IRS zo’n 21% ingeleverd als hij op straat een hotdog koopt.
  Als Willem-Alexander een kratje bier haalt bij de hoek van het paleis in Nederland, betaalt hij 21% omzetbelasting.
  Lood om Oud ijzer.

  (vroeger zat ik bij 51% van de 1e optie, maar ik verander wel eens van mening, heet geloof ik de Ouwe-L.L ziekte)

 21. Als Willem Alexander niet (langer) wordt gepikt als koning door het Nederlandse volk, zal hij moeten gaan. De republikeinse discussie over legitimiteit van erfopvolging is ook in Nederland aan de orde. Maar dit scenario is niet voor de volgende jaren / decennia. Voor Curaçao, is het allemaal onbelangrijk. Die kiezen zelf voor Wiels en dus voor onafhankelijkheid, of ze willen nader gezien, toch maar in het Koninkrijk / de Republiek Nederland blijven. Dat is hun keuze , voor het overige hebben ze niet de aantallen om de Koning af te zetten of om een President te installeren.
  Lekker doorgaan met lucht verplaatsen dus.

 22. @DesmondLegrio. Als we iedereen met een tax holiday ondeugdelijk vinden, maar de Jamaloodins, de Hakims en de Schottes met hun belastingschulden en MOT meldingen wel, dan ben ik even de draad kwijt. Maar veel doet het er niet toe. Mijn punt is, dat we Wiels de grootste partij hebben gemaakt. Wiles ziet het hele koningshuis niet zitten, maar de mensen die voor hem in de regering zitten spreken zalvende woorden over het koningshuis. Dat vind ik zo ontzettend hypocriet. Zeg toch ook als regering dat je het waardeloos vindt! Nu denken we allemaal dat Wiels een beetje de randdebiel is die af en toe wat roept als hij zijn pillen niet heeft geslikt. Zijn eigen regering neemt hem op dit punt niet serieus! (of neemt niemand hem serieus).

 23. Danki Reina Beatrix. Bon bini Rey Willem Alexander en Reina Maxima. U Bent Welkom!

 24. @Pikatje: je hebt een merkwaardige opvatting van vrijheid. De koning is vrij om geen belasting te betalen maar jij en ik moeten wel betalen. Daar zijn wij in het geheel niet vrij in. Je zwaait maar met je oranje vlaggetje, maar ik zwaai niet voor deze opgelegde vorm van discriminatie!

  Wat mankeert ons toch dat we de mond vol hebben van democratie, gelijkheid, non-discriminatie en vrijheid terwijl we toestaan dat daar uitzonderingen op worden gemaakt die volstrekt met deze principes in strijd zijn?

 25. Anonymous, op 05-02-2013 om 09:47 schreef: teveel van het goede.

  Bouterse is juist een goed voorbeeld : “Democratisch” gekozen, ex-militair, voormalig coupe-pleger en dictator, lapt alle regels aan zijn laars.
  Hugo Chávez, Venezuela : Ex-militair, voormalig coupe-pleger, had ook inmiddels 20 jaar dictator kunnen zijn geweest, en is het per facto.
  En zo dichtbij.

  Moebarak, Egypte : Dictator.
  Papa en zoon Assad, Syrië : Dictators.
  Iran, Irak, etcetera, etcetera.

  Voor mensen die geboren en getogen zijn op een eiland, waar oorlog slechts kort langs is geweest en overheersing al ver in het verleden ligt, zal het makkelijker zijn om zich te focussen op het concept van de theoretisch beste democratie-vorm.
  Is prijzenswaardig, en ook enigszins om afgunstig op te zijn.

  Voor de zoon van een vader die met veel geluk een werkkamp in Duitsland heeft overleefd, en de neef van een oom die in een kamp in Indonesië helaas niet het geluk had zijn hoofd te redden van een samoerai-zwaard, telt slechts vrijheid en stabiliteit.

  Instabiliteit en overheersing kan echter héél dichtbij zijn, dichter dan velen in het verleden hebben gedacht.
  Als Koning Biertje zich gedraagt en niet de kuurtjes van z’n grootvader gaat vertonen, zwaai ik nog wel ‘n paar decennia met een oranje vlaggetje.
  Zo heeft ieder zijn/haar voorkeuren.

 26. Om nu Bouterse te vergelijken met Videla en Berlosconi is teveel van het goede. Bouterse telt helemaal niet mee in dat wereldje. Bouterse is niks meer dan een operette president van een onbekend Suriname.

 27. @Pikatje. Je haalt een aantal personen aan die niet op democratische wijze zijn gekozen (Franco, Juan Carlos, Videla) Mijn bezwaar richt zich tegen niet-democratisch gekozen bestuurders, maar ook tegen bestuurders die, eenmaal democratisch gekozen de democratie aan hun laars lappen.

  Niet-democratisch gekozen is per definitie verwerpelijk. Het koningshuis valt daaronder. En over de andere categorie: het wordt tijd dat de macht van bestuurders wordt ingeperkt. Dat voorkomt dat ook democratisch gekozen personen zich ontwikkelen tot tirannen.

 28. DesmondLegrio, op 04-02-2013 om 19:42 schreef: Ik heb een prima alternatief.

  Silvio Berlusconi
  Desi Bouterse
  Jorge Videla

  of Francisco Franco => Juan Carlos, koning van Spanje

 29. @Pikatje: de Amerikanen zijn niet voor niets wantrouwend. De regering kan je immers in je rechten beperken en de uit Europa afkomstige immigranten wisten wat dat inhield. Daar werden ze immers door die lekkere koningen uitgeknepen!

  Ik heb een prima alternatief: het koningshuis blijft bestaan maar verschaft niet langer het staatshoofd. Verder krijgt het koningshuis dezelfde burgerlijke rechten en plichten als iedereen. Als dat gebeurt hebben we een eerlijk speelveld. Ze mogen zich gerust koning, koningin etc. blijven noemen. Dat mag iedereen dan overigens.

  We krijgen geen ‘ander’ staatshoofd. Dat is helemaal niet nodig. We hebben de regering en dat is genoeg. De MP kan de regering vertegenwoordigen als dat nodig is.

 30. DesmondLegrio, op 04-02-2013 om 09:16 schreef: bekend dat de koning of koningin aan belastingheffing onderworpen zijn.

  Alles relatief.

  Als Koning Bavaria een bijbaan neemt, zal hij wél loonbelasting over die verdiensten moeten betalen. Maar voorlopig zie ik hem nog niet in ‘n pizza-van rondrijden. 🙂

  De toelagen van de leden van het koninklijk huis zijn netto, maar voor het rijk is dat een voordeel.
  El Rey heeft zijn hutjes in Mozambique/Argentinië/Griekenland cash kunnen betalen, i.p.v een hypotheekie van 10 miljoen gulden afsluiten, alleen maar rente betalen en daarvan 52 procent aftrek op kosten van het koninkrijk.

  De leden van het koninklijk huis hebben vanaf jonge jaren een meerwaarde meegekregen, waardoor ze een verdienend vermogen hebben in het bedrijfsleven.
  Bij een vergelijk van de hoogte van een toelage met ‘n bruto bedrag wat een prinsje bij b.v. een bank in Engeland zou vangen, zijn de individuele toelagen nog wel redelijk (imo)

  Voor die netto-toelage lopen ze wel het risico om voor hun kop geschoten te worden, zij liever dan ik.
  Liever in ‘n bruto sportwagen in de Vrije lucht, dan in ‘n netto koets en Vogelvrij, zou ik denken.
  Blijkbaar is het behoud van hun status belangrijk (voor zichzelf en/of nazaten).

  De autos van de koninklijke stal worden voor ze betaald, maar die worden ook gebruikt voor vervoer van Democraten/Ondemocraten uit het buitenland.
  Ook daarvoor geldt dat het voor het rijk om het even is of over kosten van de pantserbakken belasting wordt betaald.

  De paleizen worden door het rijk betaald, maar dat is eerder te zien als behoud van monumenten, kun je die lui er net zo goed gratis laten wonen, is toch al afgerekend.
  Leden van de Oranje familie betalen wel de 21% omzetbelasting over alles wat ze verder kopen.

  In principe ben ik het wel met je eens.
  De eerlijkheid gebiedt echter te erkennen dat de landen met het hoogste democratische functioneren tot op heden veel landen met een monarchie zijn.
  Een koning/koningin boven de regering zorgt ervoor dat een minister-president het niet hoog in zijn bol krijgt, en zich El Presidente voor het leven kroont.
  In een republiek als de VS vertrouwt het volk de president zo weinig dat ze altijd zorgen dat zijn partij niet óók de meerderheid in de senaat én het congres heeft.
  In de praktijk begint een Amerikaanse president al vleugellam, en verandert er wezenlijk niets in de USA.
  Daarnaast levert Koning Polar een kleine bijdrage zodat jij en ik straks ook nog samen gezellig ‘n biertje kunnen drinken bij de snèk (ik terminate die atrako-choller, als jij betaalt)

  Als jij ‘n beter alternatief weet voor de verenigde staten van het voormalig koninkrijk, kill ik de prins, en betaal jij nog steeds het Polartje (en ook éen voor dat crackhoofd)

 31. @Pikatje: het was mij niet bekend dat de koning of koningin aan belastingheffing onderworpen zijn. Wellicht andere leden van het koningshuis wel. Hoe dan ook. Het feit dat voor dit groepje supperrijken een uitzondering wordt gemaakt op basis van hun geboorte is te gek voor woorden lijkt me.

  @Makamba: lees je eigen bericht van 1-2-2013. Je schrijft als reactie op mijn bericht ‘jouw democratisch verkozen leiders’. Daarmee suggereer je dat ik deze leiden mede zou hebben verkozen. Het zijn je eigen woorden.
  Ik mag volgens jou dan wel dom zijn (en jij, naar ik aanneem slim), dat is op zich geen probleem. Zolang slimmen en dommen maar gelijk worden behandeld. Het koningshuis wordt echter op basis van geboorte, bevoorrecht door de belastingdienst. Dan zijn wij met zijn allen toch behoorlijk dom als we dat tolereren.

 32. DesmondLegrio, op 01-02-2013 om 18:31 schreef: het feit dat de koning of koningin überhaupt geen cent hoeven te betalen aan belasting.

  Het koningshuis is wél vermogensbelastingplichtig, voor zover het vermogensbestanddelen zijn die Niet ten dienste zijn aan de uitoefening van de koninklijke functie.

  Crux daarbij is hoe groot het vermogensrendement dan mag zijn in de praktijk, waarschijnlijk de hoofdreden dat het koningshuis geen informatie verstrekt over de werkelijke hoogte van het Oranje vermogen.
  Ergo, gerede kans dat ze een belastingplicht ontduiken.

 33. Desmond: Ik kan dat uit het oogpunt van gelijkheid en rechtvaardigheid niet verdedigen. Heeft iemand jou gevraagd dat te verdedigen ? Get a live man !

 34. @DesmondLegrio, jesus wat ben jij stom, lees nog eens goed en zelfs jij moet na twee keer lezen toch wel zien dat ik nergens gezegd hebt dat jij die onbenullen hebt gekozen, zelfs een hoekje rood kleuren is aan jou al een brug te ver. Jij kwam met de suggestie dat die gasten op democratische wijze gekozen zijn.
  En dan het gegeven dat jij niets begrijpt van die belastingvrijstelling, brengt mij tot de conclusie dat als jij iets niet begrijpt het automatisch verkeerd moet zijn. Nou dan kunnen we beter de wereld omdraaien en alleen maar doen wat jij begrijpt, wat zal het een simplistische gedoe worden. We komen dan denk ik alweer snel tot een tweedeling, één groep simpele zielen en een groep wat minder simpelen.

 35. @Makamba: de aanname dat ik de door jou genoemde leiders heb gekozen is niet juist. Ik betreur het ten zeerste dat er zulke corrupte en incapabele politici in het zadel zijn geholpen.

  Dat belastingvrijstelling iets anders is dan belastingschuld begrijp ik. Dat belastingvrijstelling alleen op natuurlijke personen van toepassing is die door geboorte een bepaald ambt bekleden begrijp ik niet. Ik vind het veschil tussen de schuld van Jamaloodin en het feit dat de koning of koningin uberhaupt geen cent hoeven te betalen aan belasting volstrekt arbitrair. Ik kan dat uit het oogpunt van gelijkheid enrechtvaardigheid niet verdedigen. Democratisch is het al helemaal niet.

  @Sjors: deze meneer (Jamaloodin) heeft inderdaad geteerd op geld van de belastingbetaler. Maar als we een wedstrijd zouden uitschrijven dan wint de koningin met stip! Hoeveel miljoenen en miljoenen daar naartoe gaan, daar kan Jamaloodin niet aan tipen. Ik vind het dus allebei dieven van het volk. Wij hebben geen keus, wij MOETEN belasting betalen. Geen vrijstelling voor ons…

 36. @desmond, Ik zie het verschil niet tussen ieman die geen belasting hoeft te betalen in een ander land en iemand die wel belasting moet betalen maar dit niet doet en deze meneer is minister van financien en deze meneer heeft heel veel geld aan prive reisjes uitgegeven. geld van de gemeenschap!

 37. DesmondLegrio, op 01-02-2013 om 08:32 schreef: Dat de koningin uberhaupt geen belasting hoeft te betalen schijnt niet op te vallen!

  Klopt niet helemaal.

 38. @ DesmondLegrio,had al in de gaten dat je IQ niet zo hoog is. Zal je even uitleggen dat belastingvrijstelling iets heel anders is dan belastingschuld, het verschil zit hem dus in schuld en vrijstelling en deze woorden kun je, denk ik, in ieder woordenboek terugvinden met een duidelijke uitlag van hun betekenis. Maar neem alvast maar van mij aan dat er een essentieel verschil is.

 39. @iedereen: merkwaardig genoeg vat bijna iedereen over de belastingschulden van Jamaloodin en andere politici. Dat de koningin uberhaupt geen belasting hoeft te betalen schijnt niet op te vallen! Dat is diefstal van de hoogste orde! Daar is de belastingschuld van Jamaloodin niets bij…

 40. @DesmondLegrio ,wat jouw democratisch verkozen leiders tonen is dat ze geen moeite hebben met het uitoefenen van een on-democratisch bestuur. Het meest recente voorbeeld is de regering Schotte gesteund door jullie Staten onder leiding van Asjes en Wiels en dat was een disgrace of een schande, volgens mij was het beiden.

 41. @Zorro.. inderdaad, straks gebruikt Wiels het als voorbeeld van gerotzooi elders in het Koninkrijk.. 🙂

 42. @ Philippe Maaskant. @Zorro, mag hopen dat iedereen weet dat LuckyTV satire is met knip en plakwerk?

  Oeps, was even de IQ44-ers onder ons vergeten.

 43. Inderdaad is het niet democratisch om ceremonieel koning bij geboorte te worden en het kost nog veel geld ook, maar de volksvertegenwoordiging is wel de baas en kan de koning wegsturen, als hij het te bont zou maken. Zolang het koningschap Nederland wat te bieden heeft zeker internationaal en een alternatief slecht zou zijn, moet wat mij betreft Nederland blijven zoals het is een monarchie.

 44. @Philippe: Ik ben het geheel met je eens. Onze democratisch verkozen leiders tonen dat ze geen moeite hebben met het aanvaarden van een on-democratisch instituut. Dat is een schande.

  @Makamba: het gaat niet alleen om de Nederlandse bevolking. De koning is hoofd van de koninkrijksregering en daarmee is het ook een zaak van Curaçao. Verder: dat het Nederlandse volk heeft ‘laten zien wat ze kunnen’ is reden temeer om de macht in handen van dat volk te geven en niet in handen van een on-democratisch instituut zoals het koningshuis. Ik ben principieel tegen bepaalde functies binnen de overheid die je alleen door geboorte kan bekleden. Niemand kan voor die post solliciteren. Dat is toch onaanvaardbaar?

 45. @DesmondLegrio, als jij je nu als onbenul denkt te kunnengaan bemoeien met, of de Nederlandse bevolking wel of niet een democratisch gekozen koning wil hebben, moet je aan het Nederlandse volk over laten. Dit volk heeft door de eeuwen heen uiteindelijk laten zien wat ze kunnen en daar kun jij samen met je Wiels nog een puntje aan zuigen en zelfs dan blijven jullie op onoverbrugbare achterstand.

 46. @ DesmondLegrio, Inderdaad, maar waarom spreken onze leiders dan andere taal. Geef weer wat onze grootste partij er van vindt. Door nu zalvend te praten over het Koningshuis zetten ze Wiels voor joker! Dat is mijn punt.

  @Zorro, mag hopen dat iedereen weet dat LuckyTV satire is met knip en plakwerk?

 47. Logisch om zo positief te reageren, er zitten weer een aantal dienstreizen naar NL in t verschiet….

 48. Laat ik het zo zeggen: Je kan van Wiels vinden wat je wil, maar hij is democratisch gekozen. Dat kun je niet zeggen van de koning(in). Die krijgen we opgedrongen. Wiels heeft daardoor meer recht van spreken dan het hele koningshuis bij elkaar. Laten we vooral niet de fout maken om bij wijze van uitzondering ondemocratische toestanden te tolereren. De koning staat symbool voor een zeer, zeer ONdemocratisch instituut.

 49. Lubbers doet bekentenis http://www.luckymedia.nl/luckytv/

 50. Gniffel..