Minister van JustitieCURAÇAO – Buurthuizen functioneren nog niet effectief genoeg. Dit zegt minister van Justitie Nelson Navarro tegenover Radio Hoyer 2. Eerder kondigde hij aan de stijgende criminaliteit hard te gaan aanpakken en hierbij is volgens hem een belangrijke rol weggelegd voor buurtcentra.

Afgelopen week bezocht Navarro Rotterdam, waar ze een succesvol beleid voeren tegen vooral jeugdcriminaliteit. Volgens de minister is het succes te danken aan het duidelijke en harde repressieve optreden, maar hand in hand met het creëeren van mogelijkheden en toezicht.

Geld
Navarro wil hier meer in gaan investeren. Op de begroting is hier echter voorlopig nog geen geld voor gereserveerd. De minister wil dat deze post in de Suppletoire begroting wordt opgenomen.

Radiopresentator Lisette Keus van Radio Hoyer 2 in gesprek met Nelson Navarro:

16 reacties op “Navarro wil hardere aanpak criminaliteit”

 1. @Awo nu probeer jij de schuld van die hersenbeschadiging bij de stank van de raffinaderij te leggen. Nou gaat dat er bij mij niet in, want die hersenbeschadiging hadden ze al, anders waren ze daar nooit gaan wonen, toch ?

 2. @Awo, ja dat is dus wishfull thinking dat Curaçao wel raad weet met de criminele Curaçaoenaars. Eerst sturen ze de recidivisten in wanhoop met een enkele reis naar Nederland, daar vormden zich ghettos en nu wordt iedere Curaçaoenaar ( ja goede en kwade, onderscheid is moeilijk te maken , ja de kleur hè) door het overgrote deel van de Nederlanders met een héél scheef oog aangekeken en dit, aangevuld met de discriminerende immigratie bepalingen tussen beide landen, dragen bij aan de gevoelens die daar nu zijn ten opzichte van ons. What to do ? Het idee van Wiels, betreffende die bodybags, was/is zeker niet de manier om hier een positieve draai aan te geven, denk ik ! En dan dat paspoort incident van onze FARC idealist, zelf vond ik het lachwekkend, want hij heeft het daarna weer opgeraapt en in zijn zak opgeborgen, ja veilig want wat moest hij anders. Het kreeg wel een applaus van zijn PS aanhangers en dat is nou weer zoiets waar we dacht ik ook niet op zitten te wachten. Enz enz.

 3. Het is nu eenmaal simpelweg een hard gegeven dat de overheid behoorlijk short by cash is, dus het is de hoogste tijd om te beginnen met het stellen van prioriteiten.
  En de bestrijding van lichte en zware criminaliteit hoort hoog op die shortlist te staan. Zolang er geen toereikend budget komt, kan zelfs Nelson Navarro niet veel doen en blijft het helaas bij “pappen en nathouden”.

 4. Het is bewezen dat sterke luchtverontreiniging de hersens blijvend beschadigt.
  Geen wonder dat de meeste criminelen onder de rook van Isla wonen.
  Zware metalen zoals de zwarte-lijst stoffen en de grijze-lijst stoffen beschadigen de zenuwen en de longen.
  Er gaat dus niets boven preventie.

 5. @Wimpiri, laat Aboutaleb maar eerst met de Marokkanen beginnen.
  Op Curaçao weet men wel raad met de Curaçaoënaars, hoop ik.

 6. Gelukkig houden onze ministers de vinger aan de pols:-)

  “Versgeperst 24-04-2012– Minister Elmer Wilsoe (Justitie) moet maandelijks schriftelijk aan de Staten rapporteren hoe het ervoor staat met de bestrijding van criminaliteit. Dat heeft de Staten gisteren unaniem besloten na het debat over criminaliteit. De motie voor de rapportage is ingediend door de PAR en Humprey Davelaar. ”

  Heeft iemand de laatste 10 rapportages gezien, of zijn onze Staten een “papieren tijger” die dit soort moties alleen maar aanneemt voor de show naar het publiek?

 7. Las kort geleden nog een artikeltje over hoe Aboutaleb dit probleem in Rotterdam gaat aanpakken; een schop onder hun kont (de ultieme belediging voor ons Curaçaoënaars).

 8. @Tuna
  Volkomen eens.
  Hoe kan het toch dat op Curacao zo’n criminaliteit is – altijd is geweest – de bende die de jongeren er in de Nederlandse steden van maken bijv.
  Er moet toch iets abnormaals genetisch bepaald zijn met velen.

 9. Geen geld meer en ondertussern gaat het roven, stelen en geweld door. Kom op zeg dan leveren jullie toch wat salaris in dan doe je iets goeds,
  Wat een slap gedoe allemaal.
  Hup meer leerplichtambtenaren de straat op, al dat volk wat op school hoort te zitten oppakken ipv van de 2 die achter hun buro zitten te ixen en siesta houden, doe wat aan de verlichting verdraaid nergens werkt het hele straten zijn donker. Meer van die dienders de straat op ipv bonnen uitdelen en geld binnenhalen.
  Ophouden met dat vriendjesgedoe.
  Wat een schandalige slappe zooi.

 10. Heer Navarro, het oppakken en vervolgen van tuig van de richel is weliswaar een goede zaak, integraal moet alles op alles worden gezet om de lieden die morele verantwoordelijkheid dragen jegens de Curaçaose gemeenschap, worden aangepakt. Dat betekent niet dat die lieden van de straat kunnen worden geplukt in de hoop dat men praat, nee verdomme, u moet er omheen werken. Niet morgen, niet overmorgen, maar GISTEREN. Zo niet, heeft ook u een moreel probleem!! Het volk heeft behoefte aan leiders met schone handen.

 11. Mevrouw Cornet,

  waarom niet de politiek in, bent u toch ook mee bekend ?

 12. Preventieve aanpak is om die jongeren onder boom op te halen met een busje en ze gemeenschapswerk te laten doen. Geef ze een oranje hesje en laat ze maar onkruid weghalen. Jongeren in dure autos en motos mogen best wel van de straat afgehaald worden om te vragen hoe ze aan die dure dingen komen. De kleine diefjes gaan niet naar Bon Futuro maar krijgen een gestreept pak en gaan daarmee straten schoonvegen etc.

 13. Ik wil geen woorden maar daden. Wij weten allemaal hoe het zit …..ophouden met praten….DOEN!!!!
  Symptoombestrijding heeft geen zin. Preventie, acties en maatwerk! daar loop ik warm voor!!!
  Geen lange termijn doelen maar korte metten. Middelen zijn noodzakelijk en samenwerking tussen domeinen (integrale aanpak) is een must.
  Ik ben nu met het oprichten van mijn bedrijf bezig om juist mijn bijdrage te kunnen leveren aan dit probleem. Binnenkort wil ik met de afdeling welzijn en onderwijs in gesprek.

 14. Wie niet stelen en kan helen, die en doogt ter wereld niet.
  (vrij naar Bredero)

 15. Geen geld voor?? Goh, hoe komt dit ook al weer. Eigenlijk zijn dit soort uitspraken een vrijbriefvoor de sterkst groeiende beroepsgroep, de criminelen.

 16. Weer gespierde taal met niets in de hand, op Curacao is het al jaaaaaaren geleden verkeerd gegaan, de “voeding”welke de criminaliteit de laatste jaren heeft gekregen heeft het alleen maar verergert.
  Geen voorbeeldfuncties en free for all, vooral in de politiek die hopeloos heeft gefaald in een vooruitziende blik en scholing en banen creëren. Hier kan alles, dus doen we ook alles. Wat kun je verwachtten van een volk wat op bewezen misdadigers stemt, en daar uit die hoek dus ook geen goed voorbeeld te zien krijgt?

  Er is een volkomen onopgevoed deel van het volk wat dit soort gedrag vertoont, zelfs zo erg dat het als exportartikel ook duidelijk opvalt, en wat gaan we hier doen: Ja hoor we gaan de buurthuizen inzetten.
  De functie van de buurthuizen in dit geheel kan zijn dat men straks dus geen buurthuis meer heeft als er iets tegen deze lieden wordt gezegd, zoals men ook het politie bureau op westpunt heeft verbrand.

  Allemaal symptoombestrijding zonder middelen, als er iets zou slagen dan ook zonder nazorg, dan wel de kans om persoonlijke verbetertrajecten te kunnen aanbieden, laat staan dat binnen onze cultuur de stichtingen die dit soort zaken proberen op te knappen na een jaar of zo nog bestaan. Continuïteit is niet de sterkste kant op het eiland.

  Daarnaast is een groot deel van de bevolking doodsbang voor de misdadige types onder hen, De YDK zegt niet gauw iets als hij wat weet, zou dat niet het geval zijn dan waren er een hele hoop misdaden allang opgelost, maar men is maar liever stil want”dan krijg ik geen problemen”.