• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – “De enorme stankoverlast die Raffinaderij Isla veroorzaakt is reden voor grote bezorgdheid”, zegt stichting Schoon Milieu Op Curaçao. “SMOC ontvangt veel klachten van bewoners over hoofdpijn, misselijkheid en de gruwelijke stank.” De stichting heeft opnieuw opheldering gevraagd bij de Milieudienst.

“De enorme hoeveelheden zwaveldioxide, zwavelwaterstof en fijnstof die de afgelopen dagen gemeten zijn, geven aan dat veel mis is met de Isla-installaties en procedures”, zegt SMOC-voorzitter Peter van Leeuwen. De stichting heeft twee weken geleden al een brief gestuurd naar de Milieudienst.

Inspecties

SMOC wijst in haar brief aan de Milieudienst erop dat de enorme inspanningen en tientallen miljoenen die Referina di Kòrsou (RdK) investeert om de BOO-centrale weer op te lappen, geen enkele waarde hebben indien geen voorafgaande zeer grondige inspectie van alle installaties op het Isla-terrein. “Een dergelijke grondige inspectie kan alleen in samenwerking worden gedaan met ervaren inspecteurs, zoals die bij Dienst Centraal Milieubeheer (DCMR) beschikbaar zijn”, aldus Van Leeuwen.

Achterstallig onderhoud
Nederland heeft samen met Curaçao geld beschikbaar gesteld om de Milieudienst te versterken. “Tot op heden is daar helemaal niets van terechtgekomen. Uit onderzoek van Pervin & Gertz (2005, SOS) is gebleken hoe erg sommige installaties er aan toe waren, en hoe gevaarlijk de situatie zou worden indien niet tijdig zou worden geïnvesteerd in (achterstallig) onderhoud en vervanging en reparaties”, zegt Van Leeuwen.

Prioriteit

“Het is van de hoogste prioriteit dat er alles aan gedaan wordt om op korte termijn de milieudienst te versterken met mankracht en apparatuur, zodat grondige controles en inspecties kunnen worden uitgevoerd en gehandhaafd kan gaan worden”, benadrukt Van Leeuwen.

Brief Milieudienst by

6 reacties op “SMOC klopt weer aan bij Milieudienst”

 1. Tuna, helemaal met je eens. De vorige minister Jacintha Constancia heeft zelfs de millieu politie afgeschaaft.De pikketdienst(die bereikbaar was, buiten kantoortijden) werd door haar opgeheven.
  Wij worden regelmatig lastig gevallen door muziekoverlast afkomstig van een hoffi die niet eens over een permit di molester beschikt. De miliuedienst is al jaren hiervan op de hoogte maar grijpt niet in.Onze schriftelijke klachten hierover, werden of worden nooit beantwoord. Het is een grote rommel instituut dat beter met de noorderzon kan vertrekken.

 2. Ongelooflijk hoe lang moet SMOC nog hier mee bezig zijn? Als ik door Veeris rijdt of van de brug richting Palu Blanku wordt ik echt misselijk. Die misselijkheid blijft een uur hangen en dan heb ik zelfs m’n ramen dicht met een ‘gesloten’ airco in m’n auto. Wat vreselijk zielig voor de mensen die daar wonen en niet kunnen verhuizen. Mensen sluiten die handel! DOE IETS of ga daar zelf wonen.

 3. Ik ben al jaren een tikkeltje nerveus als ik vanaf Palu Blanku richting Rio Canario rijd, of omgekeerd. De schroot die ik daar zie staan en de stank die ik moet inademen, zorgen ervoor dat ik wegkom. Dat geldt ook voor de Koningin Julianabrug, waarvan ik de effecten heb gezien, toen die vanaf de Pundazijde was ingestort.

 4. Onthoud de historische zin, die hier boven te lezen valt en eigenlijk ALTIJD EN OVERAL
  wel te gebruiken is …………
  “Tot op heden is daar helemaal niets van terechtgekomen”.
  Moet ik onthouden als de belasting een aanmaning aan mij stuurt, wie weet helpt het 🙂

 5. ik rij geregeld door veeris en marchena, maar de stank is daar werkelijk niet te harden.
  hoe kunnen mensen leven in de ze stank.
  En waarom pikken ze het nog???
  gewoon alles plat gooien alle toevoer naar en afvooer van de Isla dichtgooien en protesteren.
  Dan zullen ze wel een keer moeten gaan luisteren.
  zolang dit gepikt wordt gaat de ellende gewoon door.

 6. De milieu dienst is een joke hier op Curacao, duimen draaien en nagels lakken is de bezigheid, want er komt helemaal niets, maar dan ook helemaal niets uit. De burgers worden door dit instituut puur in de steek gelaten.

  In het kader van de bezuinigingen kan men dat instituut beter afschaffen als er niets verandert, schieten we er tenminste nog wat mee op, geen huur, geen aqualectra en geen salarissen.