• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De motivering van de regering om over te gaan tot verhoging van de omzetbelasting (OB) is niet erg overtuigend. Dat zegt de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) in hun nieuwsbrief van deze maand. “De reactie om het OB-tarief dan maar verder op te trekken roept de nodige vragen op”, vindt de VBC.

“De kans is groot dat verdere lastenverzwaringen tot dalende economische groei zullen leiden en daarmee tot minder belastingopbrengsten”, schrijft de vereniging.

Luxeproducten
De regering wil de luxe en/of ongezonde goederen en diensten belasten met een hoger tarief. Het huidig tarief van 6 procent wordt verhoogd naar 9 procent. De regering heeft ook een vrijstelling ingesteld voor eerste levensbehoeften als eieren, rijst, aardappelen, graan, meel, babyvoeding en fruit en groenten, met uitzondering van fruit en groenten in conserven of ingevroren. Indien de voorgestelde aanpassingen worden doorgevoerd wordt een meeropbrengst van 17,8 miljoen gulden op jaarbasis verwacht.

Overheidsuitgaven
De VBC heeft de indruk dat de verhoging van de OB niets anders is dan volgen van de weg van de minste weerstand om de overheidsinkomsten te verhogen. “Dit valt te betreuren omdat op deze wijze de hoofdoorzaak van de overheidstekorten niet wordt aangepakt. Het zijn namelijk de overheidsuitgaven die aangepast moeten worden en niet vice versa.”

Niet betrouwbaar
“De overheid is niet bepaald een betrouwbare partner. Al decennia wordt voorgesteld om het OB-tarief op te trekken naar 7 procent met afschaffing van cumulatie (opeenstapeling) en een nultarief voor goederen en diensten van eerste levensbehoefte”, schrijft de vereniging. “Steevast werd het dogma dat dit niet kan vanwege het doorbreken van de eenvoud van het OB-stelsel gehanteerd. Nu blijkt dit argument opeens niet meer te gelden want de overheid heeft geld nodig. Super opportunistisch en zeer onbetrouwbaar.”

Concurrentiepositie
Eén van de gevolgen van deze keuze is volgens de vereniging dat de concurrentiepositie in het algemeen wordt verslechterd en in het bijzonder die van de sectoren toerisme, groothandel, toko’s en minimarkten. Sectoren waar de werkgelegenheid relatief groot is. “Is verlaging van de overheidsuitgaven niet een beter en logischer alternatief?”, vraagt de VBC zich af.

Voorgestelde lijst van goederen en diensten waarvan het OB-tarief van 6 naar 9 procent wordt verhoogd by

8 reacties op “‘Motivering verhoging OB niet overtuigend’”

 1. @sjors Vind je Mc Donalds eten geen luxe ? Jij hebt zeker nooit een documentaire van Afrika gezien. Met dit soort mentaliteiten heeft Curacao te kampen. Ta pesey nunka nos no por bai dilanti na drechi.

  Forceer de mensen om meer gezond te eten door de belasting tarieven op o.a fastfood te verhogen. twee vliegen in een klap ! Kijk maar op curacao hoeveel mensen rond lopen met diabetes, overgewicht of hoge bloed druk.

  En worry about the tourist hij gaat toch niet helemaal naar curacao om mc donalds te eten. Hij wil gewoon funchi en piska eten of tenminste proeven wat hij nooit eerder heeft geproeft.

 2. @ Sjors Ik geef Snoopdogg groot gelijk. Voor jou is het geen luxe maar voor de gemiddelde antiliaan wel. Laat ze maar verse groenten kopen in de super markt en zelf koken dan houden ze meer geld over om andere rekeningen te betalen.

  En over de toeristen….. Die hebben tach geen idee wat hier de gangbare prijzen zijn in restaurants. Dus dat argument slaat nergens op. Ze komen hier om vakantie te vieren en zullen het geld toch blijven uitgeven. Zo moeilijk is het niet. Vergeleken met de rest van het Caraibisch gebied is Curacao nog niet zo duur.

  Wat

 3. @snoopdog, Ik heb het wel een beetje met je te doen als jij eten bij McDonalds luxe vind…

 4. In nederland hanteerd men verschillende belasting tarieven voor verschillende producten. Zo betaal je meer belasting voor luxe goederen zoals bijvoorbeeld tabak,alcohol etc.

  Ik vind dit een goede initiatief van de overheid ! Dit moest allang gebeuren ! Laat de mensen die mc donalds willen eten of luxe dingen kunnen betalen meer belasting betalen !

  If you want luxe moet je gewoon meer betalen !!

 5. @titanic, dalend aantal Ambtenaren. Deze regering heeft ook weer een trein vol met nieuwe ‘experts’ aangetrokken die een dik salaris vangen en wel nooit meer de ambtenarij zullen verlaten.
  Lijkt me duidelijk dat hogere prijzen niet goed zullen zijn voor de economie. Neem bv verhoging op eten bij een restaurant terwijl men juist het toerisme wil stimuleren. Als product Curacao te duur wordt komen er straks geen toeristen meer (en dan heb ik het niet eens over het criminaleits probleem!

 6. Waarom zou je het eenvoudig doen/houden, als het ook moeilijk kan? Overheid STOP op dit mini-eilandje (!!) met dit elke dag nòg dommer gedoe. Verplichte verandering òp verandering. De volgende verandering zal zeker in de maak zijn. Misschien gaan werken met hàlve procenten …….? Je moet echt ambtenaar (is/of ‘hoogbegaafd’) zijn om er zo langzamerhand nog iets van te blijven begrijpen. BELACHELIJK!
  Mijn oplossing is : laten we allemaal nou maar onder die boom gaan zitten slapen, dàt willen ze volgens mij bereiken 🙁

 7. VBC moet niet zo zeuren. Ik vind de aangevoerde argumenten van de VBC om het niet te doen ook niet erg overtuigend. Het enige wat hout snijdt is dat de overheid ook beter zijn best moet doen om bij zichzelf te bezuinigen. Gezien het dalende aantal ambtenaren en het stopzetten van onnodige huurcontracten lijkt het mij dat ze daar ook mee bezig zijn. Maar het kan altijd meer en dieper.

 8. wa een slappe regering en het wort nog ergerder !!