• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag vraagt Liesbeth van Kouwen zich af of Curaçao haar orguyoso (trots) is kwijtgeraakt.

Beste Minister President Hodge en de regering,

Het lijkt wel of er een “fuku” heerst op ons Dushi Korsou.
Sinds 1 november hebben we rust op het eiland. De vorige gekozen regering is exit en na een interim kabinet bent u nu aangetreden. Tot voor 1 november stonden de kranten bol van alle ongein die er werd uitgehaald, maar het lijkt sindsdien wel komkommertijd want er zijn geen politieke ruzies meer: er is RUST. Heerlijk.

Maar nu de Fuku, het lijkt wel of sinds uw aantreden de gaten in de wegen vallen. Ik geloof dat er geen weg meer is zonder een gat. Niet zomaar een gat maar diepe gaten. Alsof er’ s nachts met een pikhouweel gaten worden geslagen in de weg.
Jammer, maar dat is niet het enige. Als ik dan rij, zwalkend om de gaten te vermijden valt het mij op hoe rommelig het is. Ik zie verkeersborden scheef hangen, lantaarnpalen waar tegen aangereden is, vangrails die niet meer functioneren. Ben je niet verplicht om als je ergens tegen aanrijdt dat te vergoeden? Iedereen is toch verzekerd voor schade aan derden of spullen van derden? Dus wie wordt hier nu rijker van? Wordt dit dan niet vergoed door de verzekeringsmaatschappijen?

En dan de trottoirs? In mijn straat waar ze keurig zijn, mag ik niet meer op de stoep parkeren want het trottoir moet vrij blijven voor de voetgangers. Ik denk dat dat alleen in mijn straat moet, want bij 90 procent van de straten kun je niet op het trottoir lopen omdat het zo begroeit is met onkruid dat er niet te lopen is.

We zijn onze trots kwijt hier op het eiland. Het eiland ziet er ook niet meer uit om trots op te zijn. Vroeger, toen ik klein was, leerde mijn moeder ons dat je je huis en tuin schoon hield, maar ook om je huis en tuin moest je het schoon houden. Want indien het buiten vies is, is je huis en tuin ook vies. Waar is deze stelling gebleven. is het echt moeilijk om ook het stukje voor je huis schoon te houden?

Er worden overal mooie pleintjes, rotondes gemaakt. Deze worden beplant en krijgen een dripsysteem. Idem dito de middenbermen. Waar het kan, bomen en planten met een dripsysteem. Maar het onkruid groeit er wel bij. Dit is toch geen gezicht. Het onkruid is straks hoger dan de planten zelf. Soms wordt er gekapt en gemaaid, maar dan laten we dat weken liggen.

Wat is er gebeurd met ons ? Hebben we geen trots meer? Wat moet een gast of toerist wel niet van ons denken. Het ziet er vies en slordig uit op Curaçao. Ik zeg niet dat we alles moeten vernieuwen. Nee, maar als we het nou eens gaan opruimen, de begroeiing langs trottoirs kortwieken, iedereen het stukje trottoir voor zijn huis schoon houdt, de kapotte verkeersborden, scheve vangrails en lantaarnpalen rechtzetten of opruimen en waar nodig vernieuwen. De middenbermen en rotondes netjes bijhouden! Het hoeft niet kaal, maai het maar gewoon kort. Er zitten genoeg mensen onder de boom die onderstand innen. Voor iets meer per maand laat u hen beginnen met de schoonmaak. Voor de borden en de lantaarnpalen kun je het geld bij de verzekeringsmaatschappij ophalen. Die ontvangen de autoverzekeringsgelden ervoor en zijn degene die moeten betalen bij een ongeluk.

U zult zien, oud of ouder, als het netjes is, ziet er ook goed uit. Dan kunnen we weer trots zijn op ons eiland en op onszelf. Dan zijn we weer een schoon eiland en oh ja misschien kan de regering dan een potje vrijmaken om het erbarmelijke wegdek te repareren.

Als onze regering het nou schoon houdt gaan onze mensen het misschien ook schoon houden.
Ta un bèrgwensa pa tira algu abou si tur kos ta nèchi.
Ik hoop dat dit gaat lukken, of ben ik misschien te idealistisch?

8 reacties op “Ingezonden: Orguyoso”

 1. @ Kid Creole. Als je nog meer op het “oude” hart hebt of zwaar op de maag ligt, gooi het er lekker uit. Dat is goed voor de gezondheid.

 2. @Pikatje, idd, het lucht op, maar het kwam dan ook echt uit het hart, zit er n.l. al een tijd mee.. Was niet eens van plan over Wiels te schrijven. Ik schrijf ook nooit over die man, want anders dan sommigen hier op de versgeperste fora vind ik hem geen obsessie waard, als je begrijpt wat ik bedoel. Er zijn n.l. hier gasten die het niet kunnen nalaten letterlijk iedere dag iets over de man te schrijven en zowat wekelijks een ingezonden stuk aan de man te wijden, dat bedoel ik dus met obsessie.. Dat is dus niet mijn bedoeling. Zie het maar als een toevallige uitbarsting. 😉

 3. Zoveel werkeloze jongeren en mannen die onder een boom zitten. Voer een sociale dienstplicht en laat die jongeren maar verfen en rommel opruimen. Ook al die kids die worden opgepakt voor roof en diefstal. Ketting om de benen, streepjespak aan en laat ze maar gaan schoffelen. Op deze manier zijn ze nog nuttig voor de maatschappij want om ze naar bon futuro te sturen zet ook geen zoden aan de dijk!

 4. Kid Creole, op 30-01-2013 om 10:54 schreef: die dit stuk misschien toevallig onder ogen krijgen, er bij zweren dat ook ik gemandeerd ben.

  Maar lucht wel weer even op, no ? 🙂

  Misschien eerder de fukyu die rondwaart op Curacao ?

  In sommige landen (mag geen namen meer noemen) helpen nu ook mensen in de onderstand mee.
  En mensen met een taakstraf.
  (persoonlijk hou ik het de volgende keer toch weer liever bij terminale senioren helpen in die 40 uur. Euh…wat nou 80 ?)

 5. Uit mijn hart gegrepen het ingezonden stuk, persoonlijke interesse voor van alles om ons heen is steeds minder aanwezig, men verwijst naar de “gobiernu”die het maar moet doen.

  De nieuwe nationale trots is na 10-10-10 rap verdwenen, het verschil is dat de rekeningen hier niet meer door derden worden betaalt, dat besef is er echter ook nog niet helemaal.

  Wat er wel is dat is het idee, dat alles maar door een ander gedaan moet worden, terwijl juist iedereen op het eiland samen Curacao vormt, en dus ook maken kan.

  We zien het soms ook niet meer dat alles of zo goed als alles om ons heen kapot is of onderhoud nodig heeft, en sommigen, helaas velen interesseert het ook niets.

  Curacao ligt er triest bij, in vele opzichtten en wordt door vele buitenstaanders die hier om wat voor reden dan ook langskomen, dus ook zo ervaren.

 6. Volledig eens met Liesbeth!

  Indien men met stukje afval zit, zonder een vuilnisbakje in de buurt om zich ervan te kunnen bevrijden, dan zal het spontaan in de eerste beste hoekje gaan! En dat hoekje zal als een magneet andere afval aantrekken en tot het een vuilnisbelt wordt met allerlei klachten en ergernissen.
  Liesbeth, het ligt dikwijls niet alleen aan de mensen. De mens moet over de mogelijkheid beschikken zich te kunnen bevrijden van afval. Het lijkt eenvoudig, maar het is niet! Bij gebrek aan een eenvoudig systeem van vuilnisbakken in de stad gevestigd aan lantaanpalen bv. of zelfstandig aan een paal in de grond, die vroeg in de morgen geledigd worden, zijn alle soorten ellende en klachten te verwachten over zwervend vuil. Het kost veel minder dan beplantingen en rotondes en brengt heel wat levensvreugde met zich mee dan al die rotondes.
  Niets is zo prettig en bevredigend, wanneer men zich moe gekauwd heeft op een bals en dat er een fatsoenlijke mogelijk aanwezig is, dat men zich van die bals zal kunnen bevrijden. Ook met andere soort afval geldt dat! Men heeft niet eens opzichters nodig om de zaak in de gaten te houden, omdat het zo werkt, dat wanneer iemand toch afval op straat gooit, daar waar een vuilnisbak staat, zal iedere toevallige voorbijganger een toezichhoudende opvoeders petje opzetten en niet zal zwijgen met alle gevaren van dien! Zo werkt dàt!
  Maar ja, er zijn óók van die cultuurdragers, die het leuk vinden en voldoening hebben door juist het tegenovergestelde te doen!

 7. Trots (zn) = orguyo

 8. Ik ben het eens met L. van Kouwen. Maar niet alleen de wegen, trottoirs e.d. gaan achteruit. Ik zie achteruitgang op allehand gebied. Onder de facade van politieke rust is er wel degelijk sprake van een soort van onderhuidse politieke onrust. Helmin Wiels oefent een fucked-up negatieve invloed uit in de politiek en onder de Kurzolenjos op het eiland, dat moet de fuku zijn die rondwaart op Kuurasou. Ik heb nooit iets tegen ‘s mans politieke opvattingen gehad, sommige ondersteun ik zelfs. Alhowel, ik heb ’em ook nooit gemogen, maar wie dan wel? Maar nu het lijkt erop dat Wiels, in z’n ijver om corruptie te bestrijden, compleet is doorgeslagen. Wat mij en de meeste mensen opvalt, ook “hen” die op hem gestemd hebben, is de hardnekkigheid waarmee hij eenieder die het niet met hem eens is, ofwel gedeeltelijk oneens is met z’n verhalen, door hem voor dom uitgemaakt wordt.

  Hij spreekt dan wel het woordje ‘dom’ niet uit, maar voor de goede verstaander is het niet moeiijk om uit z’n gebral op te maken wat hij zegt, n.l.; “Jullie zijn allemaal dom, degenen die precies zoals ik denken zijn slimme YDK..” Wel wel, ik begin nu langzamerhand te twijfelen aan z’n verstand. ik ken hem nu, nou ja, van radio, tv en de geschreven pers, zo’n 3 jaar. Had niet verwacht dat de man zich zo narcistisch zou onwikkelen.

  De man schroomt zelfs niet om gewone burgers aan te vallen die een eigen mening in een of ander radioprogr. ventileren. Als die mensen nou domme of intelligente opmerkingen maken in die radioprog.’s moet Wiels helemaal niet aangaan. NO ta bo asunto swa!!! Iedereen heeft het volste recht om elke gekke, domme, nergensopslaande mening te verkondigen, zonder dat een zogenaamde zwarte wanna be Einstein zijn scheur opendoet om die gewone kleine luiden te corrigeren ofwel te koeioneren!! Ben je helemaal gek om elke dag burgers dom te noemen omdat ze een mening geven/hebben die nergens op slaat, of juist wel een mening dat hout snijdt, maar niet Wiels’s mening delen?… Wiels moet eens beginnen te beseffen dat hij geen god is, ook geen baas van Curasau. De Kurazoleños zij vrij om een mening te hebben, Jij WIELS moet gewoon ophouden op gewone burgers in te hakken! Ken bo ta swa???

  Óf hij beschuldigt talkshowbellers die een ander mening dan hem hebben op bepaalde zaken, dat ze ‘mandá’ zijn of betaalt zijn om te bellen. Dat gebeurt idd wel eens Wiels, maar niet elke YDK wordt door patrons betaalt, er zijn ook YDK mét een ECHTE EIGEN MENING, en daarover heb jij ‘Wiels’ geen ene moer mee te maken of over te vertellen!! BO A TENDE?? Knoop het goed in die kleine oortjes van je. De mensen zijn TEGÍ van je Wiels, nan ta fada di bo, bo mes no ta ripara? Jij bent heus niet zo intelligent als je je voordoet onder je kiezers Wiels. Mensen als ik zeggen er om bepaalde redenen niks van, maar nu moet je echt je mond een beetje houwe!! Laat de YDK met een eigen mening met rust! Ik begin me af te vragen of die man van lotje getikt is. homber Wiels, BAI AYA BANDA SWA!!!!!

  Waarschijnlijk zullen z’n medestanders die dit stuk misschien toevallig onder ogen krijgen, er bij zweren dat ook ik gemandeerd ben, ha ha ha. Hopi pret hombert! 😆