• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Koningin Beatrix krijgt ook in Suriname lof toegezwaaid nadat ze gisteren haar troonsafstand bekendmaakte. Ex-president Ronald Venetiaan, die haar meermaals ontmoette, roemt haar tegenover Novum als een ‘dappere en moedige vrouw, die Suriname altijd een warm hart heeft toegedragen’.

Venetiaan ontmoette Beatrix voor het eerst in 1975, het jaar waarin Suriname onafhankelijk werd. Zij was toen samen met prins Claus in Paramaribo voor de officiële plichtplegingen. “Ik was minister van onderwijs en had toen de eer haar voor het eerst van dichtbij mee te mogen maken. De festiviteiten van toen zal ze zich zeker nog kunnen herinneren”, lacht de 76-jarige Venetiaan.

Feestvreugde
Beatrix deelde inderdaad volop mee in de feestvreugde. Zo werd de prinses op 25 november 1975 om klokslag middernacht, het moment waarop de ex-kolonie onafhankelijk werd, bij het hijsen van de Surinaamse vlag uitbundig omhelsd door Johan Ferrier, de eerste president van de kersverse republiek. Tijdens het daaropvolgende staatsbal liet ze zich met prins Claus opmerken op de dansvloer van hotel Torarica.Beatrix had daarvoor al een aantal maal een bezoek gebracht aan ‘De West’, meer bepaald in 1958, 1965 en in 1966, op huwelijksreis. “Ik herinner me nog dat de prinses voor een kaaimannenjacht naar Nickerie ging, in het westen van het land. Ik zie voor me nog het beeld van Beatrix in een uitgeholde boomstam op het water, met aan haar voeten een neergeschoten kaaiman”, mijmert oud-president Venetiaan.

Bezoek
In 1966 bezocht ze ook het dorp Drietabbetje, diep in het zuidoosten van het Surinaamse regenwoud. Ze bracht er een bezoek aan opperhoofd Gazon Matodja, die tot zijn dood in 2011 een foto van hemzelf en Beatrix in zijn hut had hangen.
Kort nadat Venetiaan in 1991 zelf staatshoofd werd, bracht hij een officieel staatsbezoek aan Nederland. Er werd volop vergaderd over de voortzetting van de relatie tussen voormalig moederland en ex-kolonie. “Ik was die dagen toevallig ook jarig”, memoreert Venetiaan. “We waren te gast in Paleis Noordeinde, waar speciaal voor ons een Surinaams bazuinorkest was geregeld. Daardoor had ik de eer ook in een informele sfeer te mogen genieten van Beatrix’ gastvrijheid. Uit alle contacten bleek steeds weer dat ze Suriname een warm hart toedraagt en bovenal mikte op een goede verstandhouding.”

Staatsgreep
Het jaar waarin Beatrix de Nederlandse troon besteeg, 1980, werd Suriname opgeschrikt door de staatsgreep van Desi Bouterse. Diezelfde Bouterse won in 2010 de presidentsverkiezingen. Door het moeizame herstel van de democratie in Suriname, en de vaak moeizame relatie tussen beide landen, bracht Beatrix als koningin nooit meer een bezoek aan de ex-kolonie. Haar passage in 1975 bleef dus de laatste. “Ik heb haar meteen na mijn staatsbezoek in 1992 uitgenodigd voor een officieel tegenbezoek, maar dat is jammer genoeg nooit doorgegaan. Het zal dus ook nooit meer gebeuren. Zij zal zelf wel weten waarom ze dat nooit gedaan heeft”, betreurt de oud-president. Venetiaan hoopt dat kroonprins Willem-Alexander als koning ooit wél de kans ziet een bezoek aan Suriname te brengen. “Na 33 jaar Beatrix zullen we zien wat de toekomst brengt. Ik wens hem alvast het allerbeste.”

© Novum

www.versgeperst.com